p rkufizimi n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Përkufizimi

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Përkufizimi - PowerPoint PPT Presentation


 • 141 Views
 • Uploaded on

Psikologjia: shkenca qe merret me studimin e sjelljes dhe proceseve mendore. Përkufizimi. Fillimi historik. Mesjeta. Filozofia Fiziologjia. Pararendësit. Shkollat psikologjike. 1879 Leipzig (Gjermani) Hapet laboratori i parë i psikologjisë Wilhelm Wundt

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Përkufizimi' - metta


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
lindja e psikologjis

1879

 • Leipzig (Gjermani)
 • Hapet laboratori i parë i psikologjisë
 • Wilhelm Wundt
 • Student i Helmholtz, studiuesit të teorisë trikromatrike të ngjyrave
 • Wundt studioi pjesët përbërëse të ndërgjegjes: ndjenjat, mendimet, ndijimet etj.
Lindja e psikologjisë
strukturalizmi

1896

 • Shkolla e parë psikologjike
 • Ngriti psikologjinë në rangun e një shkence të pavarur
 • Studioi mendjen dhe ndërgjegjen
 • Ndërgjegjia mund të shpërbëhet si atomi në kimi
Strukturalizmi
strukturalizmi1

Titchener

 • Nxënës i Wundt
 • Vazhdoi studimet e Wundt për mendjen dhe ndërgjegjen
 • Kundërshtar i funksionalizmit
 • Shkollë psikologjike evropiane, lindur në Gjermani
Strukturalizmi
funksionalizmi

Shkollë amerikane

 • «Parimet e psikologjisë»
 • William James
 • 1890
 • Kundërshtoi strukturalizmin
 • Mendja dhe ndërgjegjia janë të vazhdueshme dhe të pandërprera në funksionin e tyre.
 • Kundërshtonin kristalizimin e ndërgjegjes sipas strukturalistëve
Funksionalizmi
psikanaliza

Sigmund Freud

 • 1900
 • Objekt studimi: pandërgjegjia
 • Analizonte pacientët nëpërmjet hipnozës, lidhjeve të lira dhe ëndrrave
 • Ndau studimin e mendjes në tre sisteme: e ndërgjegjshmja, e pandërgjegjshmja dhe e parandërgjegjshmja
Psikanaliza
psikanaliza1

Ëndrra e shfaqur

 • Ëndrra e pashfaqur
 • Punëtorët onirikë
 • Mekanizmat mbrojtës
 • 4 përbërësit e ëndrrës
 • Filtri
Psikanaliza
gestaltizmi

Koffka, Kohler, Wertheimer

 • 1912
 • Studionte konceptin si një të tërë, pa kryer ndarjen e tij nëpjesë përbërëse
 • Konfigurimi, perceptimi, forma, koncepti holistik
 • Kundërshtonte strukturalizmin dhe funksionalizmin
 • Shuma është e ndryshme nga pjesët e saj
Gestaltizmi
bihejviorizmi

Kundërshtoi strukturalizmin

 • 1913
 • Studionte ekskluzivisht sjelljen
 • John Watson
 • Mendja - kutia e zezë
 • Ivan Pavlov
Bihejviorizmi