bakterofagu n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
BAKTEROFAGU PowerPoint Presentation
Download Presentation
BAKTEROFAGU

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

BAKTEROFAGU - PowerPoint PPT Presentation


 • 869 Views
 • Uploaded on

BAKTEROFAGU. Bakterofagu (fagu). Përkufizimi – parazit obligativ brendaqelizor që shumëzohet në brendi të baktereve duke shfrytëzuar makinerinë biosintetike të strehuesit Roli Model për virusët e qelizave animale Transferi gjenetik te bakteret Përdorimi në mj ek ësi

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'BAKTEROFAGU' - Faraday


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
bakterofagu fagu
Bakterofagu(fagu)
 • Përkufizimi – parazit obligativ brendaqelizor që shumëzohet në brendi të baktereve duke shfrytëzuar makinerinë biosintetike të strehuesit
 • Roli
  • Model për virusët e qelizave animale
  • Transferi gjenetik te bakteret
  • Përdorimi në mjekësi
   • Identifikimi i baktereve- fagotipizimi
   • Trajtimi dhe profilaksia???
aplikimi i fagjeve n mje k si
Aplikimi i fagjeve në mjekësi
 • “Besoj thellë se fagu mund të bëhet një mjet efektiv kundër baktereve” - Carl Merril, Drejtor i laboratoreve për biokiminë gjenetike, National Institute of Mental Health, NIH
 • “Mund të jetë një spango tjetër në hark. Nëse dështojnë antibiotikët e zakonshëm, do te ketë një rast për përdorimin e tyre. Por nuk do te jenë shkopinj magjik.” - Joshua Lederberg, Sackler Foundation Scholar at The Rockefeller University

Reassessment of Medicinal Phage Spurs Companies to Study Therapeutic Uses

American Society for Microbiology News 64:620-623, 1998

aplikimet mjek sore t fagut
Aplikimet mjekësore të fagut
 • Bioterapia eksponenciale (Rockville, MD)
  • Enterococcus facium dhe Streptococcus pneumoniae rezistent ndaj vankomicinës
 • Trajtimi me fagje (Bothell, WA)
  • Staphylococcus aureus dhe Staphylococcus epidermidis
 • Intralytix, Inc. (Baltimore, MD)
  • Salmonella në mish dhe shpezë
 • Biopharm Ltd. (Tblisi, Georgia)
  • Infeksionet e shoqëruara me djegie
 • University of Idaho
  • Escherichia coli O157:H7 tek gjedhet

Reassessment of Medicinal Phage Spurs Companies to Study Therapeutic Uses. American Society for Microbiology News 64:620-623, 1998.

Phages eyed as agents to protect against harmful E. coli. American Society for Microbiology News 65:666-667, 1999.

ba k terofagu
Bakterofagu
 • T4
 • Llambda (λ)
p rb rja dhe struktura

Koka/kapsida

Këllëfi kontraktil

Bishti

Fibrat e bishtit

Pllaka mbështetëse

Përbërja dhe struktura
 • Përbërja
  • Acid nukleik
   • Madhësia e gjenomit
   • Bazat e modifikuara
  • Proteina
   • Mbrojtje
   • Infeksion
 • Struktura (T4)
  • Madhësia
  • Koka ose kapsida
  • Bishti
infeksioni i qeliz s str e huese
Infeksioni i qelizës strehuese
 • Ngjitja ireversibile
 • Adsorbimi
  • LPS për T4
 • Kontraksioni i këllëfit
 • Injektimi i acidit nukleik
llojet e bakterofagut
Llojet e bakterofagut
 • Litik ose virulent:

Fagu që mund të shumëzohet vetëm në brendi të baktereve dhe shkatërron atë me anë të lizës (p.sh. T4)

cikli i shum zimit t fagut litik

Fagu total

Fagu ekstracelular

Numri i grimcave infektive

Liza

Faza e akumulimit brendaqelizor

Eklipsa

Koha pas infeksionit

Cikli i shumëzimit të fagut litik
 • Eklipsa
  • Gjenet e hershme
  • Sinteza e ADN-së së fagut
  • Gjenet e vonshme
 • Akumulimi brendaqelizor
 • Liza dhe lirimi
slide10

Analiza e fagut litik

Fagu

 • Analiza e pllakut
  • Metoda
  • Njësitë pllak-formuese (pfu)
  • I mat thërmizat infektive

Bakteret

+

Fagu

llojet e bakterofagjeve
Llojet e bakterofagjeve
 • Fagu lizogjen ose i butë është fagu që mund të shumohet gjatë ciklit litik ose të futet në gjendje qetësie në qelizë (p.sh.,λ)
  • Shkakton represion të shumicës së gjeneve të fagut
  • Profag
  • Lizogjen
ngjarjet q qojn n lizogjeni

Skajet kohezive

Ligaza

Vargu linear i dyfishtë

Qarku i mbyllur

Qarku i hapur

Ngjarjet që qojnë në lizogjeni
 • Cirkularizimi i kromosomit të fagut
  • Skajet kohezive
ngjarjet q qojn n lizogjeni1

bio

gal

gal

bio

bio

gal

Ngjarjet që qojnë në lizogjeni
 • Rekombinimi vend-specifik
  • Enzimi i koduar nga fagu
 • Represionii gjenomit të fagut
  • Proteina represore
  • Specifike
  • Imuniteti ndaj superinfeksionit
p rfundimi i lizogjenis

gal

bio

bio

bio

gal

gal

bio

gal

Përfundimi i lizogjenisë
 • Indukimi
  • Kushtet e pavolitshme
 • Roli i proteazave
  • Proteina recA
  • Shkatërrimi i represorit
 • ekspresioni i gjeneve
 • heqja
 • rritja litike
cikli litik ndaj atij lizogjen
Cikli litik ndaj atij lizogjen ?
 • Rolii represorit
 • Roliicro (prodhim i gjenit)
 • Rolii proteazës
roli i lizogjenis
Roli i lizogjenisë
 • Model i transformimit të virusëve animal
 • Konversioni lizogjenik
  • përkufizimi: ndërrim në fenotipin e e qelizës bakterore si pasojë e lizogjenisë
   • Modifikimi i antigjenit O tëSalmonellës
   • Prodhimi i toksinës nga Corynebacterium diphtheriae