C inele cel mai bun prieten al omului
Download
1 / 6

- PowerPoint PPT Presentation


  • 235 Views
  • Uploaded on

Câinele, cel mai bun prieten al omului. Mihnea Sebastian BURLACU. Câinele, cel mai bun prieten al omului.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - maxima


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
C inele cel mai bun prieten al omului

Câinele, cel mai bun prietenal omului

Mihnea Sebastian BURLACU


C inele cel mai bun prieten al omului1
Câinele, cel mai bun prietenal omului

Aspectulcâineluiestezvelt,botuladeseaascuţit.Coadaestestufoasã,ghearelenu suntretractile.Dezvoltareaa 42 de dinţi,cu molariprevãzuţi cu suprafeţe de mestecatindicã un regimomnivor,care nu respingeniciplantele.Construcţiacorpuluiestelegatã de modul de viaţã:câiniinu suntanimalearboricole,înschimb,pot alergamulttimpşi posedãmembredeosebit de puternice.Suntde asemeneabuniînotãtori.In timpulmersuluicalcãnumaipedegete,caşi pisicile.Toţi câiniiau simţurilebine dezvoltate,auzulesteaproape tot atât de bun cacel al pisicilor.Mirosuls-a dezvoltat,atingândun grad de acuitateadmirabil.Vãzulnu joacã un rol important;la câinelenostru domestic se observãadeseacã se orienteazãaproapenumaidupãmiros.Astfel,la animaleleoarbe,maiales câtsuntîncãtinere,infirmitatealor cu greupoate fi observatã.


C inele cel mai bun prieten al omului2
Câinele, cel mai bun prietenal omului

Remarcabilesuntînsuşirilelorpsihice.Toţi reprezentanţii raselor canineşi mai ales acei care suntîn contact cu omuldovedescînfiecarezicãînsuşirilelorintelectuale au atins o dezvoltarece nu poate fi comparatãaproape cu a niciunuialt animal.

Câinele,celmaivechi animal domesticit s-a rãspânditîmpreunã cu omulpeste tot pãmântul.S-a stabilitastãzidestul de preciscãlupulestecelmai important strãmoşal câinelui domestic.Numeroaserase au fostfavorizateprobabil de participareaunorelementeereditareprovenind de la şacal,lupulşacalşi alte rude,precumşi de tendintasprevariabilitate a lupului.Domesticireaacestuiajutoratât de important al omului,pentrufolosireaşi îmblânzireatuturorcelorlalteanimale de casã,a avutlocdesigurînmaimultepuncte ale emisfereinordice.


C inele cel mai bun prieten al omului3
Câinele, cel mai bun prietenal omului

De-a lungulanilor s-au format legendeprivindprietenialui cu omul. Intr-adevãrpentrucãacest animal estefoarteinteligentşi foartedevotatîn acelasitimp,a reusitsãintreîn viaşa de zi cu zi a stãpânuluidevenindastfel un prieten bun.

De curândcercetãtorii au observat un al şaseleasimţla câini cu ajutorulcãruia pot prevedecrizele de epilepsieşi le semnaleazã cu 2,3 chiar 4 ore înainte,purtându-se ciudat,lãtrândimpacientaţi.Tot cu ajutorulacestuisimţ,pot semnala o boalãanumeşi o pot localizafoarte exact încorpulomenesc.Primelerase care au fostdresate special pentruaceastãmisiunesuntpicardulspaniol,setterulenglezşi pointerulenglez.


C inele cel mai bun prieten al omului4
Câinele, cel mai bun prietenal omului

Insuşirileceluimaiiubit animal domestic al nostru,provenitede la lupşi sacal,au fostmodificateprindomesticire,daruneledintreele s-au maipãstrat.Câiniisuntîntotdeaunavioi,cândîmprejurãrileîisolicitã la aceasta;suntanimaleatâtdiurnecâtşi nocturne.Trãsãturalorfundamentalã care are asupraobiceiurilorlor o influenţã hotãrâtoare,estesociabilitatea.


C inele cel mai bun prieten al omului5
Câinele, cel mai bun prietenal omului

Câiniimãnâncãorice aliment de origineanimalãsauvegetalã,crud saugãtit.Hranaloreste de celemaimulteoriadaptatãregiunii.In Norvegia de pildã,hranaprincipalã o formeazãpeştii,însudulFranţeise hrãnescbucuroşi cu struguri.Se pricepminunat la sãritşi la alergat.Simţurilelorsuntagere,darpredominãsimţulolfactiv.Desprenaturaintelectului la câini nu trebuiespuspreamult,fiindcãoricinecunoaşteposibilitãţilelor de a învãţa şi de a fi dresaţi. Longevitateamaximãeste de 20 de ani.

In prezentexistămaimult de 300 de rase cu înfãţişare şi folosinţã diferitã (de pazã,ciobãnesc,de vânãtoare etc.).