punkt n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PUNKT PowerPoint Presentation
Download Presentation
PUNKT

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

PUNKT - PowerPoint PPT Presentation


  • 186 Views
  • Uploaded on

PUNKT. O adev ărată revistă de atitudine. Prof. Cirjan Nicoleta –Scoala cu clasele I-VIII Hăbud.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'PUNKT' - manjit


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
punkt

PUNKT

O adevărată revistă de atitudine

Prof. Cirjan Nicoleta –Scoala cu clasele I-VIII Hăbud

slide2
Călătoria mea spre „Punkt” începe pe Google. Aici am dat căutare „presă din Republica Moldova” şi publicaţiile au început să apară una câte una. Am fost surpirnsă să constat că peisajul presei moldovene este foarte variat pentru o ţară aşa de mică.
slide3
Am încercat să mă opresc asupra presei cotidiene dar aici situaţia nu este tocmai bună. Cotidianele sunt puţin atrăgătoare şi deşi toate se autointitulează independente, toate sunt aservite partidelor politice. Am răsfoit electronic „Timpul” lui Constantin Tănase, „Fluxul” lui Sergiu Praporşcic, „Jurnalul de Chişinău” şi am constatat încă odată, dacă mai era nevoie, că politica nu este pe lista mea albă şi că încrâncenarea oamenilor politici şi a gazetarilor este aceeaşi şi dincolo de Prut. Trebuie să recunosc că m-a iritat „Moldova Suverană” şi am avut senzaţia că citesc „România Mare” un ziar anti românism ,pro comunism şi rusofil.
slide5
Presa literară este destul de puternică – Literatura şi Arta aparţine Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, este o colecţie de poezii şi frânturi de proză cu ceva editoriale inserate. „Contrafort” editată de Institutul Român , merge pe reţeta „Dilemei vechi”,adica interviuri,editoriale,articole de informare si literatura,exact de ce avem nevoie pentru aintelege cultura din Moldova.
slide6
Periodicele au reprezentat surpriza mea. Am descoperit „VIP Magazin” de Moldova cu o Nelly Ciobanu (reprezentanta Republicii Moldova la Eurovizion) pe copertă, într-o ţinută foarte elegant.
slide7
Şi am ajuns şi la „Punkt”, după părerea mea cea mai bună revistă de atitudine din Republica Moldova. Este o revistă lunara, independentă, deviza celor ce lucrează la Punkt este „mai multă libertate, mai multă informaţie, mai multă culoare pe, evident, mai multe pagini”. Ca stil este o revistă serioasă, elegantă, firească, ironică şi accesibilă. Cultivă stilul clar şi argumentul direct, gustul pentru nuanţe, este polemică în limita bunului simţ şi bunului gust. Apare în ultima săptămână a fiecărei luni şi are 76 de pagini inclusiv coperta. „Punkt” se adresează oamenilor de afaceri, intelectualităţii (medici, avocaţi), funcţionarilor publici (oameni cu studii superioare şi oameni cu functii de conducere), oamenilor politici, studenţilor şi liceenilor.
  • Şi am început să citesc şi de data aceasta, „electronic”, revista dar mi-aş fi dorit să îi pipăi coperta, să îi simt mirosul şi să-i văd mai de aproape fotografiile. Am făcut „un exerciţiu” de imaginaţie şi am citit Punkt-ul „din scoarţă în scoarţă”. În paginile lui am găsit articole despre cultura, politică, economie dintr-un alt punkt de vedere. În cuprinsul lui am descoperit comentarii pertinente, interviuri, sondaje, reportaje, dintr-un al punkt de vedere. În ediţia lui am beneficiat de o lecţie de stil (carte, film, teatru, muzică, shopping, expoziţii, beaumonde, design interior, grădini, restaurante, horoscop) dintr-un alt punkt de vedere.
slide8
Am vrut să ştiu cine sunt oamenii din spatele articolelor şi am aflat că director este o doamna, Angela Braşoveanu, căreia i-am descoperit umorul într-un interviu acordat publicaţiei All Moldova. La întrebarea reporterului : „cât este de profitabil să ai o revistă?” a răspuns: „în comparaţie cu vodca, petrolul, drogurile sau armele de foc, profitul este mai mic. Dar şi speranţa de viaţă este mai mare”. Nu întâmplător Angela Braşoveanu a obţinut premiul întâi în 2006 pentru articolul „Mandarina mecanică”, la concursul pentru jurnaliştii de presă scrisă organizat de Centrul Internaţional de Jurnalism, proiectul „Noi Perspective pentru Femei”, cu suportul financiar acordat de S.U.A. prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltarea Internaţională. Concursul este organizat în fiecare an în Ucraina, Belarus şi Moldova. Angela Braşoveanu este şi un membru marcant al Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii şi lucrează la Punkt cu o echipă căreia îi spune „combinaţia fericită de stiluri, vârste, talente, temperamente” de fapt lucrează cu Viorica Mija, Zinaida Bolea, Dumitru Crudu, Ina Moraru, Dorin Onofrei, Elena Braşoveanu , Corina Boaghe şi Ion Barbu.
slide10
Punkt de Adio este un moto pentru următorul articol şi cuprinde poezia „Prin mine un cântec”
  • Punkt in memoriam: articol dedicat lui Grigore Vieru sub titlul „Nu am moarte cu tine nimic, nici măcar nu te urăsc” şi este redat interviul poetului Grigore Vieru.
slide11
Punkt politic redă interviul cu avocatul Alexandru Tănase, fiul gazetarului Constantin Tănase (directorul ziarului Timpul) în care acesta vorbeşte despre profesie , copilărie, speranţe dar şi neîmpliniri.
slide12
Punkt proiect social sub titlul „Test de curaj” prezintă trei personaje absolut remarcabile:
  • Livia Pânzari, o domnişoară de 18 ani care de la 5 ani nu mai vede şi care doreşte să termine Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, apoi să urmeze un masterat în Germania la singura universitate pentru nevăzători din lume.
  • Gheorghe Dragoman, este un tânăr imobilizat în cărucior din cauza distrofiei musculare care şi-a deschis o mică afacere, o sală de net. Recunoaşte că nu ar putea să trăiască fără afacerea lui.
  • Nelu Madan nu mai aude de la 4 luni. Este cofetar de meserie, mare maestru în repararea maşinilor de cusut, cunoaşte în detaliu computerul, face pedagogie la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, a jucat teatru şi a făcut dramaturgie.
  • În confesiunea lor, aceşti OAMENI cu dizabilităţi, cum îi numim noi oamenii normali, nu se consideră ca având un handicap ci sunt doar persoane cărora Dumnezeu le-a luat ceva dar le-a oferit întreit altceva: Livia a primit intuiţia în locul vederii, Gheorghe a primit ambiţie în locul puterii trupeşti şi Nelu a primit răbdarea şi abnegaţia în locul auzului.
slide14
Punkt Excelenţe îl are ca invitat pe Excelenţa Sa, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, care face o retrospectivă a carierei sale diplomatice, promovează cultura poloneză şi militează pentru consolidarea relaţiilor polono-moldovene.
  • Punkt Politic prezintă interviul luat lui Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră
slide15
Punkt reportaj îl are în centru pe unul dintre cei mai buni fotojurnalişti, laureat al premiului Pulitzer, John McConnico, ce îşi prezintă cele mai bune fotografii, circumstanţele în care au fost făcute dar şi riscurile acestei meserii
  • Punkt stranier se referă la Vasile Mămăligă, dictator de Indonezia.
slide17
Articolul Iarna verde flambată cu struţi descrie o pensiune agro-turistică de la Bardari – Ialoveni, proprietatea lui Igor Boljicov.
slide18
Divinizarea prezintă istoria divinului (vinul ars de la noi), dar şi pe principalii lui producători, reuniţi în Clubul Hedoniştilor.
slide20
La rubrica Punkt pe glob sunt prezentate Insulele Maldive iar în final mergem la shopping cu băieţii de la AKORD, în rubrica Punkt Shopping.
slide21
Republica Moldova se poate mândri că are o astfel de revistă şi cred că o pot adăuga pe lista „brand-urilor de ţară” alături (deşi alăturarea nu este tocmai fericită) de sucurile Naturalis, biscuiţii de ovăz, ciocolata cu lapte de pasăre, divinul, O-zone, Zdob şi Zdub şi Igor Cobileanschi (autor de scurt metraje).