seleniul ca antioxidant n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Seleniul - ca antioxidant PowerPoint Presentation
Download Presentation
Seleniul - ca antioxidant

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Seleniul - ca antioxidant - PowerPoint PPT Presentation


  • 141 Views
  • Uploaded on

Seleniul - ca antioxidant. Grupa 5.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Seleniul - ca antioxidant' - maille


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Seleniuleste un mineral esentialpentru organism, desi se gaseste in cantitatifoartemici in corpuluman. Functioneaza ca un antioxidant, mai ales in combinatie cu vitamina E, anihilandparticuleledaunatoarecunoscute ca radicaliliberi. Acestia se formeaza in mod natural in organism, in urmaproceselormetabolice, insa, in lipsaunuisistem antioxidant eficient, pot produce leziuni ale membranelorcelulare, pot interactiona cu materialul genetic iar multi specialisti le recunosc un rol important in procesul de imbatraniresi in declansareaunorboliprecumafectiunilecardiacesaucancerul. Antioxidantiiprecumseleniulneutralizeazaradicaliiliberisi pot reduce sauchiarpreveniuneledintreefectelelor negative.

slide3

Seleniulestenecesarpentrubunafunctionara a sistemuluiimunitarsipentruproducereaprostaglandinelor – substante care controleazaproceseleinflamatorii din corpsi care influenteazapresiuneasangelui. Nivelelemici de seleniu pot agravaateroscleroza (placiformateprindepunerea de lipide, in special colesterol, in peretiiarterelor) si pot conduce la imbatranireprematura. Deficitul de seleniu a fostasociat cu uneleforme de cancer. Multedintrebeneficiileseleniului in organism sunt legate de rolulsau in producereauneienzimenumiteglutationperoxidaza, responsabila de detoxifiereaorganismului.

slide5

Expunereacronica la toxinele din mediu, chimioterapia, radiatiile etc, crescnecesarulorganismului de seleniu.Cercetatorii au desoperit ca fumatorii au nivelemaimici de seleniu. Acestfapt se datoreazamaimultor motive. Tutunulscadeabsorbtiaseleniului in tubuldigestivsi in plus fumatoriiconsumaputineprodusebogate in seleniu. Alcoolul, de asemenea, scadenivelul de seleniu din organism.

slide6

Anumitealimentesicontinutul (in micrograme) in seleniupe 100 grame:ton natural, ficat de vitel, scoici, macrou in vin alb - continintre 40 si 100 micrograme. Escalop de curcan, carne de porc la gratar, mustar - continintre 20 si 40 micrograme. Peste pane fript, hamburger, pizza, ouafierte, jambonfiert, ardeirosu, fasole alba uscata - intre 10 si 20 micrograme. Branzatopita, feta, camembert, struguriuscati, lintefiarta, paine de secara - intre 3 si 10 micrograme.Alimentele cu celbogatcontinut de seleniusuntalgele marine, fructele de mare, branzeturilesi in general in toatealimentele care continproteine. Pentru a urmainsa o cura cu seleniuestemaibinesailluati din suplimentelealimentare.

slide7

Rolulseleniului in regimurile de slabireNumeroasestudiiarata ca antioxidantii au un rol important la nivelulceluleloradipoase, sianumefaptul ca nu distrugcelulelegrasesinici nu scadnumarulacestora. Singuraactiunepe care o determinaeste ca taieproductia in trigliceride a celulelorgrase, trigliceride care sunt un riscpentruinima. Acestlucru se realizeazaprininhibareauneienzime de a careiprezentaestenevoiepentrusinteza de trigliceride. Un microl in scaderea in greutate, indirect totusi, il are prinfaptul ca esteimplicat in sinteza de hormonitiroidieni, hormoni cu rol in scaderearezerveloradipoase, consecutivactivariilipolizei.

slide9

Cine are nevoieimperioasa de suplimente cu seleniu?Existainsaanumitecategorii de consumatori care suntafectati de o absorbtiefoartescazuta de seleniu. O serie de persoane au nevoie de aportcrescut de selenium, astfel:- Persoane cu restrictiialimentaresialimentatieputinvariata (persoanesuferind de alergii);- Studenti care consumahranaputinechilibrata nutritional;- Femeiinsarcinatesipersoane in varsta;- Tineri care au tendintasa consume hranafara o mare valoarenutritionala;- Vegetarienii;- Bolnaviicronici;- Bolnavii de cancer, maladiicardiace, reumatism, scleroza, etc.Pelangaacestia, fumatoriisimariiconsumatori de alcool au nevoie de o suplimentare a aportului de seleniu.

slide10

Maladii in care pot fiimplicatiradicaliiliberi1. Creiersibolinervoase: Parkinson; Dischineziitardive; Sclerozaamiotroficalaterala; Neurotoxicoze; Deficiente de vitamina E; Oxigenhiperbaric; Hipertensiunecerebrovasculara; Aportcrescut de aluminium; Encefalomielitealergice; Potentareaefectelortraumatismelor.2. Ochi: Cataracta; Degenerareamaculara de imbatranire; Retinopatii; Hemoragiioculare; Retinopatie de prematuritate.3. Inimasibolicardiovasculare: Aterioscleroza; Cardiotoxicitate (adriamycina); MaladiaKeshan (deficienta de Seleniu); Cardiomiopatiaalcoolica.

slide11

4. Rinichi: Nefrotoxicitatemediata de ionimetalici; Nefrotoxicitateaminoglicozidica; Sindromnefroticautoimun.5. Functii reproductive: Lichid spermatic anormal. Mutatii ale liniilorgerminaleconducand la malformatiicongenitale. Cancer infantil; Complicatiihipertensive in gravidie.6. Tract gastrointestinal siLeziuni ale tractusuluidigestivinduse de antiinflamatoarenesteroidice; Leziuni ale ficatului generate de endotoxine; Actiunediabetogemicaindusa de alloxan; Acizigrasilibericeinducpancreatita.

slide12

7. Maladiipulmonare: Displaziebronhopulmonara; Pneumoconiozaindusa de pulberiminerale; Toxicitate la bleomycina; Hipoxie; Efectelefumatului; Emfizem; Sindrom respirator al adultului; Efecte ale poluantilor (ozon, SO2, NO2 inclusiv din alimente cu aditivi.8. Maladii ale hematiilor: Anemiefalciforma; Malaria; Favism; Fotooxidareprotoporfirinica.9. Cancere; Maladiiprovocate de alcoolism; Imbatranire; Boli de iradiere (Actinice); Maladii (inflamatorii) imune: imbatranireaindusa de declinulfunctiilor immune; Maladii autoimmune; Artritereumatoide; Glomerulonefrite; Vasculite (hepatita B).10. Lepra; Supraalimentare cu fier: Deficientenutritionale; Aportalimentarcrescut; Hemocromatozaidiopatica.11. Ischemie / Reperfuzie: Infarct miocardic; Transplant de organe. Stress oxidativindus de efortfizic.