slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
STILURI SI CURENTE IN MODA VESTIMENTARA CONTEMPORANA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

STILURI SI CURENTE IN MODA VESTIMENTARA CONTEMPORANA - PowerPoint PPT Presentation


  • 507 Views
  • Uploaded on

STILURI SI CURENTE IN MODA VESTIMENTARA CONTEMPORANA. INCDTP-ICPI dsg. MARLEN POP.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'STILURI SI CURENTE IN MODA VESTIMENTARA CONTEMPORANA' - mahala


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

POSTMODERNISM=curent major de gandire, cultura si arta a sec al XX-lea. Daca modernismul se caracterizeaza prin creerea formelor noi, postmodernismul reutilizeaza formele preexistente printr-o originalitate extrema. Sincretismul estetic se manifesta prin:colajul de elemente heteroclite,,mixajul contrastelor si melanjul realitatilor disjuncte. Este un curent al culturii populare, deoarece foloseste imagini ale realitatii zilnice, dar este si un curent al culturii elitiste deoarece reinventeaza marile capodopere ale lumii. Postmodernismul, in toate manifestarile sale culturale este dominat de ironie si umor, in toate variantele sale. Postmodernismul se intreaba intotdeauna despre statutul lumii imaginare creata prin opera de arta, moda sau literatura in raport cu lumea reala.

Exponenti ilustri ai postmodernismului: Jorge Luis Borges, Italo Calvino,(lit Aldo Rossi(arh), Luciano Berio, Michael Nyman,(muzica), Vivien Westwood,Christian Lacroix(moda).

POSTMODERNISMUL

IN SECOLUL al XXI-lea

slide3

Un curent de moda contestatar, cu o exprimare ideologica, comportamentala si a gustului pentru strada si excentricitate, care s-a nascut la inceputul anilor ’70, in America. Prima formatie rock care a impus primele simboluri ale curentului a fost Sex Pistol. S-a identificat de la inceput ca un curent cultural alternativ puternic, underground, la marginea societatii, fiind alaturi de reggae, ska si hard rock. In anii ’90 miscarea punk a fost asociata cu anarhismul si nihilismul.

punk

Fiind deosebit de creativa, moda punk se exprima astazi prin mai multe sub-curente: emo, gotic, cyberpunk si kei. Moda punk a fost si sursa de inspiratie a mai multor designer ca Jean-Paul Gautier sau Martin Margie. Moda punk este vie si in continua dezvoltare, fiind compatibila cu infinitatea formelor de exprimare individuale.

slide4

ZAZOU este un stil de moda aparut in Franta anilor ’40, care are ecouri si astazi. Se recunoaste prin imbracamintea usor masculina, de inspiratie englezeasca sau americana si muzica Swing. Termenul Zazou vine de la cantecul Zaz, Zuh, Zaz al lui Cab Calloway. La originea curentului a fost tot non-conformismul si opozitia fata de regimul de ocupatie nazista din Franta acelor ani.erau adevarate intreceri de dans, concursuri epuizante, care se opuneau muzicii germane.

ZAZOU

Ca bravada,tinerii purtau haine foarte lungi, intr-o perioada in care tesaturile erau rationalizate, isi faceau un titlu de mandrie din purtarea unei umbrele, indiferent de sezon. Deoarece acest curent in moda a fost contemporan cu existentialismul, spiritul de fronda si respectul pentru cultura de mare subtilitate intelectuala erau elemente ale aceleiasi ideologii si exprimari estetice. Johnny Hess, Andrex si Boris Vian au fost ilustrii exponenti ai acestui stil.

slide5

VINTAGE

Termenul este un englezism aplicat modei franceze, dupa anii ’90 si se refera la stilul creat prin utilizarea a tot ce insemna integrarea pieselor retro, autentice, in stilul sec al XX-lea. Vintage pune in evidenta autenticitatea care poate fi exprimata prin marca, tehnici de coasere, tesaturi utilizate, stilul altei epoci. Stilul vintage a debutat la inceputul anilor’90, ca o reactie la globalizarea modei, prin transformarea in noutate absoluta a pieselor vestimentare mai vechi cu 10-30 de ani, piese autentice, integrate intr-o tinuta moderna, dar cu un aer vetust.

slide6

Haute couture este o directie a modei vestimentare in care exceleaza designerii vestimentatiei de lux. Aceasta directie se confunda cu istoria caselor de moda pariziene care au evoluat spre exigenta maxima a domeniului. HC joaca un rol de avangarda, prefigurand moda celor doua sezoane, impunand nivelul superior de calitate. Pretul de 100.000 euro pentru o rochie nu este un pret prea mare pentru o piesa unicat, din materiale nobile si cu semnatura unui designer celebru. Pretul reflecta exigentele acestei meserii: multa munca, munca manuala de inalta calitate, participarea cu o cota parte la prezentarile de moda, utilizarea unor materiale inovative, innobilate sau de mare pretiozitate. Astazi HC este in declin si desi numai este rantabila ca afacere ea ramane o vitrina a unei imagini de marca.

HC

slide7

Pret-a-Porter defineste produsul vestimentar realizat pe masuri standardizate, destinat productiei de serie. Masurile au fost standardizate in primul razboi mondial, din nevoia de a castiga timp de fabricatie pentru uniformele militare realizate in America. In anii ’50 termenul desemna imbracamintea produsa in serie care purta o marca inscrisa pe o eticheta aplicata pe haina. In anii ’60 s-a facut diferenta dintre PAP couturier si PAP industriel, unde se utilizau materiale mai ieftine si forme mai simple.

PAP

Astazi colectiile designerilor sunt prezentate in evenimente reprezentative pentru Pap, ca Saptamanile Modei(PAP couturier), sau targurile europene de moda (PAP industriel) ca Premier Vision sau Fashion Faire Milano.

slide8

TEMA

Identificati trasaturile voastre de personalitate in unul dintre curentele si stilurile prezentate. Exprimati-va optiunea printr-un crochiu de moda si 11 randuri de descriere.

ad