Moda - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Moda PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 7
Moda
116 Views
Download Presentation
emory
Download Presentation

Moda

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Moda Maria MarianescusiParvulescuLuana ProfesorindrumatorIoanaCopil

  2. IstoriaModei Hainele… Oare de ce le purtam? Ceimai multi spun ca din decenta,sau de a tine cat de cat de cald. In uneleculturi, haineleaveaurolul de a-iapara de farmecepeceice le purtau, pecand in alteleserveau ca simple podoabe.

  3. Abiacand carol cel mare ajunge la putere, in anul 800, aflamcatevadetaliidespregarderoba din vremeaaceea, mai exact desprepantaloniilegati cu sfoara, cunoscutimaitarziu ca izmene, vesmantatat de pretuit de autorii de povestiriistorice din toatalumeaCruciadele n-au fostimportantenumaiprinfaptul ca o cultura a influentatviatareligioasa a alteia. Unele au influentatsimoda! Barbatii care se intorceauteferi le aduceaunevestelor nu numaiaurulinamicului mort, cisisecretelefemeilor din Orient despreingrijireacorpului, unuldintreelefiindindepartareaparuluipubiandespre care nu se maiauziseprinpartileOrientului de pevremeaImperiului Roman timpuriu. Dacaenglezoaicele au imprumutatsau nu acestobicei de la surorilelor din OrientulIndepartatramane la latitudineasiimaginatiacititorului, dar ne putemda seama din portretele din epocarespectiva ca uniiduseserapracticile de genulastaceva cam departe, indepartandu-si tot parul de pe cap, inclusivgenelesisprancenele. Cum la vremearespectivaceimai multi nu stiausascriusausaciteasca, nu e de mirare ca au priceputgresitmesajul.

  4. A fostodata o americancapenume Amelia Bloomer. Ea a fost prima care a vorbitdesprepericolelepurtariicrinolinei, precumsidesprelipsa de igiena a purtariiunorfuste care maturapamantulsipodelele. A incurajatfemeilesapoartabloomers, un fel de pantalonpana la genunchi care se purtape sub fustesi care azi n-arfi in niciuncazconsideratimoral. Victorieniiinsa au protestatcand a fostvorba ca femeiasapoartepantaloni in casa, si-asabloomers-ii astia au ajunssa fie tinutaobligatorie in cluburisi in randulformatiei Hall & Oats. Mijloculanilor 1870 a adus cu sine o revolutie in moda, date fiindaparitiamasinii de cusutsi a materialelorsintetice. Cum manufactura nu era delocscumpa, hainelestilisherau la indemana, ceeaceinseamna ca, pentru prima oara in istorie, puteai merge linistitapestradasisatetrezesti ca vezipecinevaimbracat la fel ca tine. Crinolina a fostinlocuita cu ‘rochiapecorp’, ultimaoaracand a aveafundul mare era consideratcevafoartestilishinainte ca Jennifer Lopez sa se nasca.

  5. Cand se vorbestedespreinceputul secolului XX, lumeafolosestemaimereutermenul de ‘la Belle Epoque’, adica ‘era frumoasa’. Moda a fost cu sigurantaunafrumoasa – par lung, decolteurilargi, tone de dantela (veziWinslet, Titanic, sau Nicole, Moulin Rouge). Toatalumeavoiasaarate ca o anumedomnisoara Gibson (imagine creata de un popular artist cu acelasinume), chiarsifiicapresedintelui Roosevelt, ‘printesa’ Alice, purtandu-siparulcoafat in stilulacela, look destul de greu de mentinut, de altfel, tinand cont de hobby-ulei, sofatul. InceputulPrimuluiRazboiMondial a prinsmodafemininatrecandprinnisteschimbaricelputin la fel de fierbintiprecum era siclimatul politic. Corsetele au fostabandonatecomplet, talia a coborat, iarpoalele s-au scurtatpanaspregenunchi. E prima data in istoriamodeicandliniabustului nu mai e importanta. Femeile cu sanimici au cunoscuttriumful, in timpcesuratelelormaidotate au trebuitsarecurgaele de data aceasta la tot felul de artificiipentru a incapea in hainele la modaacum.

  6. Sfarsitul celui de-al doilearazboimondial a insemnat un nouinceputpentrumoda. Formele de clepsidraerauiar in top sichiarsicreatorii de renume au inceputdeodatasafacaproductie de masa, mai ales pentruadolescenti, care, in urma boom-ului economic de duparazboi, aveausuficientibanipentru a-siputeapermitesa-sicumperesingurihainele. Cum s-arputeaexplicaaltfelfustaclos? La fel ca in cazulblugilor cu taliejoasa din ziua de azi, atractia nu poatefiexplicatadecat de cei care le poarta. Anii ’60 au adusmaimultdecat o revolutiesexuala. Si moda a trecutprintr-o revolutie. Deodataoricehaina ‘mergea’. De la fuste mini la cravate cu buline. Lumea s-a intors la materialenaturale – ca acelea din care eraufacutehainelestramosilornostri – in anii ’70 cand s-a inchiscerculsihipiotii au gasitaltafolosintapentrucanepadecatceapopularizata de beatnik-i cu un deceniumaidevreme… desiceamaipopularafolosinta e cat se poate de la moda in campusurilestudentesti .

  7. In concluzie, putemspune ca ne-am dat seama peparcurs de rolul important al modei in culturasiistoriamondiala. Incepand cu fasiile de blanapurtate de oameniicavernelorpana la pantofi Prada purtati de femeiamoderna la cocktailuri, moda a devenit, de-a lungulsecolelor, atatpentrubarbati, cat sipentrufemei, unadintrecelemaimaretesimaiinteresanterealizari.