b tens historia
Download
Skip this Video
Download Presentation
~~Båtens Historia~~

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

~~Båtens Historia~~ - PowerPoint PPT Presentation


  • 195 Views
  • Uploaded on

~~Båtens Historia~~. Båten Genom Historien!. Flotte, 6000år f.kr. Stockbåtar, 6000år f.kr. Papyrusbåt 3500år f.kr. Vikingaskepp 800-talet. Kogg 1200-talet. Örlogsskepp 1600-talet. Eka från 1900. Segelbåt från 2000. Större segelbåt 2000. Motorbåt från 2000.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '~~Båtens Historia~~' - mae


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Båten Genom Historien!

Flotte, 6000år f.kr

Stockbåtar, 6000år f.kr

Papyrusbåt 3500år f.kr

Vikingaskepp 800-talet

Kogg 1200-talet

Örlogsskepp 1600-talet

Eka från 1900

Segelbåt från 2000

Större segelbåt 2000

Motorbåt från 2000

Yacht från 2000-talet

Tävlingsbåt fr. 2006

de f rsta b tarna
De första båtarna

De första båtarna var säkerligen flottar eller stockbåtar som är kända från tiden 6000 år före Kristus. De var kanske inte så snabba men de var miljövänliga eftersom de tog sig fram genom att använda vinden eller åror av olika slag.

papyrusb tar
Papyrusbåtar

Senare kom papyrusbåtar, ungefär 3500 år f.kr. Man kan känna igen papyrusbåten på de uppsvängda stävarna, som gjordes böjda så att regn och vågor inte skulle tränga in. Dessa båtar var också ganska miljövänliga eftersom att de använde åror för att få fart. Men papyrusen man använde för att bygga båtarna blev allt mer sällsynt.

slide5
Kogg

Kogg är en skeppstyp som etablerades av tyska

Hansan under 1200-talet.

Koggarna förde endast en mast och ett segel.

Detta gav dem kanske inte maximal vindupptagning men det var också miljövänligt eftersom man använde vinden. Däremot gick det ju åt en hel del trä för att bygga så stora båtar

segelb tar
Segelbåtar

De moderna segelbåtarna har segel som är mycket avancerade för att ta upp så mycket vind som möjligt. De har också aerodynamiska kroppar så att de ska kunna köra ännu snabbare. De flesta segelbåtarna har även en motor som de kan använda om det inte blåser tillräckligt mycket.

t vlingsb tar
Tävlingsbåtar

De moderna tävlingsbåtarna är byggda för att vara lätta men starka. De är även väldigt säkra. Om en modern tävlingsbåt skulle krascha av någon anledning så sitter föraren i en cockpit som är intakt och flyter på ytan.

Den röda markeringen visar cockpiten som föraren sitter i.

slide8
En del kan köra båt. //Robin

Det här är en av svenska militärens båtar. Föraren skulle göra en tvär sväng i hög fart, men något gick uppenbarligen fel.

Vissa båtar är finare än andra och den här är fin, och den här är på vattnet. //Robin

varf r utvecklar m nniskan teknik
Varför utvecklar människan teknik?

Människan utvecklar teknik för att öka t.ex. effektivitet, snabbhet och säkerhet.

Vi försöker alltid förbättra våra liv genom att uppfinna effektivare saker helt enkelt.

Faktorer som kan/har påverkat den tekniska utvecklingen är t.ex. resurser och arbetskraft.

Den tekniska utvecklingen har även olika drivkrafter, t.ex. förändringar i naturen. Torka, översvämningar och oförutsedda effekter av tekniska metoder har ställt människan inför utmaningar som vi har försökt hantera.

Människan har då försökt att utveckla t.ex. nya båtar p.g.a olika förändringar i naturen eller korrigera fel i tekniska metoder.

Och eftersom att vi aldrig blivit riktigt nöjda med våra apparater som t.ex. motorn så har vi alltid försökt förbättra dem.

Man kanske vill ha mer kraft i motorn, mera plats för bensin.

Det finns nästan alltid något man kan förbättra eller lägga till.

Det är samma sak med de flesta uppfinningarna människan har kommit på.

resultatet av att vi anv nder teknik
Resultatet av att vi använder teknik

När vi använder olika slags teknik försämras miljön på grund av exempel bensin och olja. Om t.ex ett stort fartyg fyllt med olja skulle gå på grund så läcker det ut en massa olja i vattnet och alla fiskar och fåglar som är i vattnet blir täckta i olja. Fiskebåtarna fiskar upp mycket fiskar så vissa fiskar dör ut och då förstörs ekosystemet i haven och korallreven dör också ut. Det finns fördelar med båtarna också som t.ex att man kommer fram snabbare till andra ställen än i förr i tiden då man fick använda segel och åror. Och på det sättet så kan man importera saker snabbare till olika länder.

ad