monthly current affairs quiz september 2017 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Monthly Current Affairs Quiz - September PowerPoint Presentation
Download Presentation
Monthly Current Affairs Quiz - September

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 44

Monthly Current Affairs Quiz - September - PowerPoint PPT Presentation


  • 20 Views
  • Uploaded on

Find the most important Monthly Current Affairs Quiz questions with explanations helpful for preparation of IBPS RRB SBI bank examinations

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Monthly Current Affairs Quiz - September


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Presentation Transcript
    1. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Monthly Current Affairs Quiz Monthly Current Affairs Quiz – – September September 2017 2017 1).Gobindobhog Rice 1).Gobindobhog Rice from Burdwan district of which of the following state recently from Burdwan district of which of the following state recently Gets Geographical Indication Status? Indication Status? a)Andhra Pradesh b)Tamil Nadu c)West Bengal d)Goa e)Karnataka Answer Answer: c) Explanation Explanation: Gobindobhog Rice from Burdwan district of West Bengal Gets Geographical Indication Status. 2).Which of the following state government to set up Eco 2).Which of the following state government to set up Eco- -Park in Rajouri district? a)Rajasthan b)Jammu & Kashmir c)Jharkhand d)Madhya Pradesh e)Uttar Pradesh Answer Answer: b) Explanation Explanation: The Jammu and Kashmir government has decided to set up an Eco-Park on over 34 acres of land retrieve from encroachers in the state’s Rajouri district. 3).Nungthaang Tampak becomes North East’s first 100 % computer literate village. It is located in which of 3).Nungthaang Tampak becomes North East’s first 100 % computer literate village. It is located in which of the following state? the following state? a)Sikkim b)Arunachal Pradesh c)Nagaland d)Manipur e)Assam Answer Answer: d) Gets Geographical Park in Rajouri district? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 1

    2. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: Manipur’s Nungthaang Tampak village has emerged as the ‘100% computer literate’ in the entire North East. 4).Who has been appointed as New CAG of India recently? 4).Who has been appointed as New CAG of India recently? a)Rakesh Sarna b)Rajiv Mehrishi c)Ramachandra Guha d)Aditya Puri e)None of the above Answer Answer: b) Explanation Explanation: The outgoing Home Secretary Rajiv Mehrishi was appointed Comptroller and Auditor General of India (CAG). 5).R.K. Raghavan has been appointed as New High Comm 5).R.K. Raghavan has been appointed as New High Commissioner of India to which of the following country? a)Cyprus b)Hungary c)Israel d)Croatia e)Sudan Answer Answer: a) Explanation Explanation: R.K. Raghavan has been appointed as New High Commissioner of India to Cyprus 6).Who has been Appointed as Election Commissioner of India recent 6).Who has been Appointed as Election Commissioner of India recently? a)Sanjay Gupta b)Arvind Subramaniam c)Sunil Arora d)Pradeep Kumar Jain e)None of the above Answer Answer: c) Explanation Explanation: Sunil Arora has been Appointed as Election Commissioner of India. 7).PV Sindhu was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone I 7).PV Sindhu was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India, she belongs to which of the following sport? which of the following sport? a)Tennis b)Cricket c)Golf d)Badminton e)Football Answer Answer: d) Explanation Explanation: Badminton ace PV Sindhu was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India. issioner of India to which of the following country? ly? ndia, she belongs to www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 2

    3. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 8).Almost 99% of demonetised notes back in s 8).Almost 99% of demonetised notes back in system: RBI report, Urjit Patel is the ______ governor of RBI? ystem: RBI report, Urjit Patel is the ______ governor of RBI? a)21st b)22nd c)23rd d)24th e)25th Answer Answer: d) Explanation Explanation: Urjit Patel is the 24th governor of RBI. 9).Sushma Swaraj meets Maithripala Sirisena in Colombo to discuss bilateral issues, Sushma Swaraj belong 9).Sushma Swaraj meets Maithripala Sirisena in Colombo to discuss bilateral issues, Sushma Swaraj belongs s to which of the following ministry? to which of the following ministry? a)Home Affairs b)Industry & Commerce c)Skill Development d)Health e)External Affairs Answer Answer: e) Explanation Explanation: External Affairs Minister Sushma Swaraj. 10).Chamravattom village 10).Chamravattom village is the is the country’s first 100% computer literate village country’s first 100% computer literate village, it is located in which of the following state? following state? a)Karnataka b)Tamil Nadu c)Andhra Pradesh d)Telangana e)Kerala Answer Answer: e) Explanation Explanation: Kerala’s Chamravattom village is the country’s first 100% computer literate village. 1 11).Which of the following state is/are the fa 1).Which of the following state is/are the fastest expanding State economies in 2015 stest expanding State economies in 2015- -16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011 series of gross State domestic product data with 2011- -12 as the base year 12 as the base year published by the Central Statistics Office? Office? a)Arunachal Pradesh b)Telangana c)Jammu & Kashmir d)Both a) & c) e)Both a) & b) Answe Answer r: d) , it is located in which of the 16, according to a new published by the Central Statistics www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 3

    4. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh were the fastest expanding State economies in 2015-16, according to a new series of gross State domestic product data with 2011-12 as the base year published by the Central Statistics Office. 1 12).Gu 2).Gujarat’s commercial capital Ahmedabad jarat’s commercial capital Ahmedabad was formally accorded the was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO City by UNESCO. Who is the governor of Gujarat? . Who is the governor of Gujarat? a)Vidyasagar Rao b)E S L Narasiman c)Anil Baijal d)Kesari Nath Tripathi e)Om Prakash Kohli Answer Answer: e) Explanation Explanation: Om Prakash Kohli is the governor of Gujarat. 1 13).Amazon to help implement the ‘Ksheera Bhagya’ Scheme of which of the following state? 3).Amazon to help implement the ‘Ksheera Bhagya’ Scheme of which of the following state? a)Andhra Pradesh b)Telangana c)Karnataka d)Uttar Pradesh e)Madhya Pradesh Answer Answer: c) Explanation Explanation: Amazon has announced the partnership with Akshaya Patra Foundation to implement the Karnataka government’s ‘Ksheera Bhagya’ Scheme. 1 14).Harsimrat Kaur Badal launches Common Food Processing Incubation Center for Shallots in Perambalur, 4).Harsimrat Kaur Badal launches Common Food Processing Incubation Center for Shallots in Perambalur, recently. Perambalur is located in which of the followin recently. Perambalur is located in which of the following state? g state? a)Tamilnadu b)Kerala c)Andhra Pradesh d)West Bengal e)Odisha Answer Answer: a) Explanation Explanation: Harsimrat Kaur Badal launches Common Food Processing Incubation Center for Shallots in Perambalur, Tamilnadu. 1 15).Which of the following person recently inaugurated the two 5).Which of the following person recently inaugurated the two- -day annual conference, Sangam, 2017 Sangam, 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi? at Vigyan Bhawan, New Delhi? a)Venkaiah Naidu b)Nirmala Sitharaman c)Narendra Modi d)Suresh Prabhu status of India’s first World Heritage day annual conference, Rajaswa Gyan Rajaswa Gyan www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 4

    5. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Arun Jaitley Answer Answer: c) Explanation Explanation: PM Narendra Modi inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. 1 16).Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) 6).Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has been ranked following person is the director general of CSIR? following person is the director general of CSIR? a)Saran Kumar b)Girish Sahni c)Kiran Kumar d)Raman Singh e)Amit Patel Answer Answer: b) Explanation Explanation: Director General of CSIR - Girish Sahni 1 17).Markets regulator SEBI 7).Markets regulator SEBI barred barred Orion Capital as well as Orion Broking from Markets for 10 years, which of Orion Capital as well as Orion Broking from Markets for 10 years, which of the following person is the chairperson of SEBI? the following person is the chairperson of SEBI? a)Vinod Rai b)Shasikanth Sharma c)Ajay Tyagi d)Amit Ghosal e)None of the above Answer Answer: c) Explanation Explanation: Ajay Tyagi is the chairperson of SEBI. 1 18).Which of the following person was appointed as the new 8).Which of the following person was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE recently? Education, CBSE recently? a)Apoorva Jhosi b)Anita Karwal c)Neelavathy d)Sangavi JeyaKumar e)None of the above Answer Answer: b) Explanation Explanation: Anita Karwal was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE. 1 19).India and which of the following country 9).India and which of the following country signed two MoUs in the field of Railways recently? signed two MoUs in the field of Railways recently? a)Japan b)USA c)Russia d)Switzerland has been ranked 9th in the world, which of the 9th in the world, which of the Chairperson of Central Board of Secondary www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 5

    6. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Germany Answer Answer: d) Explanation Explanation: India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. 2 20).Which of the following is the capital of Switzerland? 0).Which of the following is the capital of Switzerland? a)Berlin b)Budapest c)Bern d)Amsterdam e)Moscow Answer Answer: c) Explanation Explanation: Bern is the capital of Switzerland. 2 21 1).Which of the following person is the Union Railway Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ).Which of the following person is the Union Railway Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ministry? ministry? a)Dharmendra Pradhan b)Vijay Goel c)Piyush Goyal d)Ram vilas Paswan e)Uma Bharathi Answer Answer: c) Explanation Explanation: Piyush Goyal is the Union Railway Minister 2 22).Which of the following person is the Union Defence Minister after the recently reshuffle of the PM Modi 2).Which of the following person is the Union Defence Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ministry? ministry? a)Dharmendra Pradhan b)Nirmala Sitharaman c)Piyush Goyal d)Ravi Shankar Prasad e)Uma Bharathi Answer Answer: b) Explanation Explanation: Nirmala Sitharaman is the Union Defence Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ministry. 2 23).Which of the following person is the commerce & Industry Minister after the recently reshuffle of the PM 3).Which of the following person is the commerce & Industry Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ministry? Modi ministry? a)Dharmendra Pradhan b)Smirti Irani c)Arun Jaitley d)Ravi Shankar Prasad e)Suresh Prabhu www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 6

    7. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: e) Explanation Explanation: Suresh Prabhu is the commerce & Industry Minister after the recently reshuffle of the PM Modi ministry. 2 24).The world's highest sandcastle 4).The world's highest sandcastle of of 16.68 meters tall recently built in which of the fo 16.68 meters tall recently built in which of the following country? a)Germany b)England c)Brazil d)France e)USA Answer Answer: a) Explanation Explanation: The world's highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. 2 25).Kenneth I. Juster recently Named as U.S Ambassador to which of the following coun 5).Kenneth I. Juster recently Named as U.S Ambassador to which of the following country? a)Russia b)Germany c)Kenya d)India e)North Korea Answer Answer: d) Explanation Explanation: Kenneth I. Juster Named U.S Ambassador to India. 2 26).India & other nations condemn which of the following country's latest nuclear test? 6).India & other nations condemn which of the following country's latest nuclear test? a)USA b)South Korea c)Pakistan d)North Korea e)Austria Answer Answer: d) Explanation Explanation: India & other nations condemn North Korea's latest nuclear test. 2 27).9th BRICS Summit has started recently in which of the following country? 7).9th BRICS Summit has started recently in which of the following country? a)China b)Brazil c)India d)Russia e)South Africa Answer Answer: a) Explanation Explanation: 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China. 2 28).Which of the following country has signed a 8).Which of the following country has signed a USD 635 million UN assistance package USD 635 million UN assistance package for 2018 out the country’s out the country’s development strategy for the next five years? development strategy for the next five years? llowing country? try? for 2018- -2022 to lay 2022 to lay www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 7

    8. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)USA b)Japan c)China d)Nepal e)Sri Lanka Answer Answer: d) Explanation Explanation: Nepal has signed a USD 635 million UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years. 2 29).John Ashbery Passes Away recently, he belongs to which of the following field? 9).John Ashbery Passes Away recently, he belongs to which of the following field? a)Tennis b)Foot Ball c)Poet d)Music e)Dance Answer Answer: c) Expla Explanation nation: Pulitzer-Prize Winning Poet John Ashbery Passes Away. 3 30). Havana is the capital city of which of the following country? 0). Havana is the capital city of which of the following country? a)Jamaica b)Sudan c)Cuba d)Mexico e)Azerbaijan Answer Answer: c) Explanation Explanation: Havana is the capital city of Cuba. 3 31).Teacher's Day 1).Teacher's Day is celebrate is celebrated in India on d in India on which of the following date? which of the following date? a)1st September b)2nd September c)3rd September d)4th September e)5th September Answer Answer: e) Explanation Explanation: Teacher's Day is celebrated in India on 5th September in honor of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, who was born on September 5, 1888. 3 32)."Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health" is the theme of which of the 2)."Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health" is the theme of which of the following initiative? following initiative? a)National Child Day 2017 b)World Child Day 2017 www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 8

    9. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)National Nutrition Week 2017 d)World Infant Feeding week 2017 e)National Infant Feeding week 2017 Answer Answer: c) Explanation Explanation: The National Nutrition Week is observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of the National Nutrition Week for 2017 is "Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health". 3 33).Rajnath Singh, Yogi Adityanath to flag off Lucknow Metro recently. Lucknow is the city of which of the 3).Rajnath Singh, Yogi Adityanath to flag off Lucknow Metro recently. Lucknow is the city of which of the following state? following state? a)Gujarat b)Rajasthan c)Madhya Pradesh d)Uttar Pradesh e)Haryana Answer Answer: d) Explanation Explanation: In Uttar Pradesh, The first commercial run of Lucknow metro rail starts. Union Home Minister Rajnath Singh, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath and governer Ram Naik flag off the maiden run of first phase of Lucknow Metro. 3 34).Which of the following country recently announced $80 Million Funding Plan 4).Which of the following country recently announced $80 Million Funding Plan for BRICS? a)Brazil b)Russia c)India d)China e)South Africa Answer Answer: d) Explanation Explanation: China will give 500 million yuan ($76.4 million) for a BRICS economic and technology cooperation plan, and another $4 million for projects at the BRICS countries' New Development Bank stated Chinese President Xi Jinping. 3 35).Rajyavardhan Singh Rathore has been appointed as the new minister of which of the following 5).Rajyavardhan Singh Rathore has been appointed as the new minister of which of the following department? department? a)Sports Minister b)Railway Minister c)Health Minister d)Transport Minister e)Petroleum Minister Answer Answer: a) Explanation Explanation: Rajyavardhan Singh Rathore has been appointed as New Sports Minister. for BRICS? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 9

    10. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 3 36).Which of the following airport has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a 6).Which of the following airport has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII)? conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII)? a)Chennai Airport b)Delhi Airport c)Hyderabad Airport d)Kolkata Airport e)Cochi Airport Answer Answer: c) Explanation Explanation: Hyderabad International Airport Ltd has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII). 3 37).Ram Nath Kovind 7).Ram Nath Kovind laid the foundation stone of the second phase of SAUNI Yojana in which of the laid the foundation stone of the second phase of SAUNI Yojana in which of the following state? following state? a)Rajasthan b)Gujarat c)Madhya Pradesh d)Uttar Pradesh e)Haryana Answer Answer: b) Explanation Explanation: President Ram Nath Kovind laid the foundation stone of the second phase of link IV pipeline canal of Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana in Rajkot, Gujarat. 3 38).Which of the following state government has decided to make education free for all girls from Class 1 to 8).Which of the following state government has decided to make education free for all girls from Class 1 to graduation level in all publi graduation level in all public and aided private schools and colleges, barring only professional institutions, c and aided private schools and colleges, barring only professional institutions, from the next academic year? from the next academic year? a)Andhra Pradesh b)Telangana c)Tamil Nadu d)Karnataka e)Kerala Answer Answer: d) Explanation Explanation: Karnataka government has decided to make education free for all girls from Class 1 to graduation level in all public and aided private schools and colleges, barring only professional institutions, from the next academic year. 3 39).Which of the following recently 9).Which of the following recently Bans Raising Funds Through Cryptocurrencies? Bans Raising Funds Through Cryptocurrencies? a)Russia b)USA c)Japan d)India www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 10

    11. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)China Answer Answer: e) Explanation Explanation: China Bans Raising Funds Through Cryptocurrencies. 4 40).Sankara Narayanan Takes Charge as MD & CEO of which of the following bank recently? 0).Sankara Narayanan Takes Charge as MD & CEO of which of the following bank recently? a)Indian Bank b)Vijaya Bank c)Indian Overseas Bank d)Canara Bank e)Syndicate Bank Answer Answer: b) Explanation Explanation: Sankara Narayanan Takes Charge as MD & CEO of Vijaya Bank. 4 41).Which of the following person is the new vice chairman of NITI Aayog? 1).Which of the following person is the new vice chairman of NITI Aayog? a)Rajiv Kumar b)Naresh Sharma c)Vidyasagar d)Suresh Mehta e)Vijay Shankar Answer Answer: a) Explanation Explanation: New vice chairman of NITI Aayog is Rajiv Kumar 4 42).UJALA Scheme recently Launched in which of the following country? 2).UJALA Scheme recently Launched in which of the following country? a)Nepal b)Bhutan c)Burma d)Malaysia e)Vietnam Answer Answer: d) Explanation Explanation: UJALA Scheme Launched in Melaka, Malaysia 4 43).SBI Life Insurance got SEBI approval for how many crore o 3).SBI Life Insurance got SEBI approval for how many crore of Initial Public Offering (IPO) recently? a)Rs 8,000 crore b)Rs 7,000 crore c)Rs 6,300 crore d)Rs 7,200 crore e)Rs 8,400 crore Answer Answer: e) Explanation Explanation: SBI Life Insurance has received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion). f Initial Public Offering (IPO) recently? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 11

    12. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 4 44).Which of the following Life Insurance 4).Which of the following Life Insurance has announced a partnership with operative Bank (PMC Bank)? operative Bank (PMC Bank)? a)Reliance Life Insurance b)ICICI Life Insurance c)Exide Life Insurance d)Bajaj Life Insurance e)SBI Life Insurance Answer Answer: c) Explanation Explanation: Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. 4 45).Which of the following pers 5).Which of the following person becomes the First Indian Woman Ambassador for Tourism Australia? on becomes the First Indian Woman Ambassador for Tourism Australia? a)Priyanka Chopra b)Parineeti Chopra c)Vidya Balan d)P V Sindhu e)Sakshi Malik Answer Answer: b) Explanation Explanation: Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia. 4 46).Joint military Exercise Yudh Abhyas 2017 held between India & which of the following country? 6).Joint military Exercise Yudh Abhyas 2017 held between India & which of the following country? a)US b)France c)UK d)Russia e)Israel Answer Answer: a) Explanation Explanation: Joint military Exercise Yudh Abhyas 2017 between India & US. 4 47).India and which of the following country have agreed to collaborate closely in defence production? 7).India and which of the following country have agreed to collaborate closely in defence production? a)China b)South Korea c)Japan d)South Africa e)Austria Answer Answer: c) Explanation Explanation: India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. 4 48).Which of the following country to Host Commonwealth Weightlifting Championships in 2019? 8).Which of the following country to Host Commonwealth Weightlifting Championships in 2019? has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co Punjab & Maharashtra Co- - www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 12

    13. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)Japan b)China c)Iran d)India e)Iraq Answer Answer: d) Explanation Explanation: India to Host Commonwealth Weightlifting Championships in 2019 4 49).Nay 9).Naypyidaw is the capital of which of the following country? pyidaw is the capital of which of the following country? a)Mongolia b)Vietnam c)Myanmar d)Indonesia e)Thailand Answer Answer: c) Explanation Explanation: Naypyidaw is the capital of Myanmar 5 50).Which of the following person is the present chairman of SEBI? 0).Which of the following person is the present chairman of SEBI? a)Ajay Sukla b)Vinay Kumar c)Rajiv Kumar d)Rajiv Sukla e)Ajay Tyagi Answer Answer: e) Explanation Explanation: Ajay Tyagi is the present chairman of SEBI 5 51).International Literacy Day 1).International Literacy Day is celebrated on which of the following date? is celebrated on which of the following date? a)6th September b)7th September c)8th September d)9th September e)10th September Answer Answer: c) E Explanation xplanation: International Literacy Day is celebrated on 8th September 5 52).What is the theme announced by 2).What is the theme announced by UNESCO for International Literacy Day 2017? UNESCO for International Literacy Day 2017? a)Literacy in a digital world b)Literate all c)Literate rural population d)Literacy for future e)None of the above www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 13

    14. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Ans Answer Explanation Explanation: The theme announced by UNESCO is `Literacy in a digital world’ 5 53).Which of the following state government launches ‘Gyankunj Project‘ in schools recently? 3).Which of the following state government launches ‘Gyankunj Project‘ in schools recently? a)Madhya Pradesh b)Assam c)Andhra Pradesh d)Gujarat e)Haryana Answer Answer: d) Explanation Explanation: Gujarat CM Vijay Rupani has launched “Gyakunj e-class project” from Shahpur primary school in Gandhinagar Under this initiative, interactive e-class will be launched with smart board. 5 54).Odisha Chief Minister 4).Odisha Chief Minister has has inaugurated the Saheed Laxman Nayak Medical Col inaugurated the Saheed Laxman Nayak Medical College and Hospital (SLNMCH) (SLNMCH) in the tribal in the tribal- -dominated district of dominated district of southern Odisha. Which of the following person is the present southern Odisha. Which of the following person is the present CM of Odisha? CM of Odisha? a)Vijay Rupani b)Naveen Patnaik c)Jual Oram d)Nithesh Kumar e)Raguvar Das Answer Answer: b) Explanation Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the Saheed Laxman Nayak Medical College and Hospital (SLNMCH) in the tribal-dominated district of southern Odisha. 5 55).Which of the following person is the new FSSAI CEO? 5).Which of the following person is the new FSSAI CEO? a)Adiya Puri b)Rajiv Sukla c)Chakravarthy Pandey d)Subramaniam e)Pawan Kumar Agarwal Answer Answer: e) Explanation Explanation: The new FSSAI CEO Pawan Kumar Agarwal 5 56).Govt to start School Chalo Abhiyan from next year for students not going to schools announced by our 6).Govt to start School Chalo Abhiyan from next year for students not going to schools announced by our HRD Minister. Which of the following person is our HRD minister? HRD Minister. Which of the following person is our HRD minister? a)Jayaprakash Nadda b)Prakash Javadekar c)Smirti Irani d)Suresh Prabhu e)Uma Bharthi wer: a) lege and Hospital www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 14

    15. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: b) Explanation Explanation: Govt to start School Chalo Abhiyan from next year for students not going to schools: Prakash Javadekar 5 57).Which of the following state government 7).Which of the following state government has signed an MoU wit has signed an MoU with h Hyperloop Transportation Technologies Technologies (HTT) to build (HTT) to build India's first Hyperloop system? India's first Hyperloop system? a)Tamil nadu b)Kerala c)Andhra Pradesh d)Madhya Pradesh e)Gujarat Answer Answer: c) Explanation Explanation: Andhra Pradesh government has signed an MoU with Hyperloop Transportation Technologies (HTT) to build India's first Hyperloop system. 5 58).Which of the following person has been Elected as New PTI Chairman? 8).Which of the following person has been Elected as New PTI Chairman? a)Viveck Goenka b)Rajiv Sukla c)Chakravarthy Pandey d)Subramaniam e)Pawan Kumar Agarwal Answer Answer: a) Explanation Explanation: Viveck Goenka has been Elected as New PTI Chairman 5 59).Budapest is the capital of which of the following Country? 9).Budapest is the capital of which of the following Country? a)Czech Republic b)Croatia c)Hungary d)Ukraine e)Slovakia Answer Answer: c) Explanation Explanation: Budapest is the capital of Hungary. 6 60).India and which of the following country Begun Joint Naval Exercise 0).India and which of the following country Begun Joint Naval Exercise SLINEX 2017 recently? a)Nepal b)Seychelles c)Myanmar d)Sri Lanka e)Israel Answer Answer: d) Hyperloop Transportation SLINEX 2017 recently? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 15

    16. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: Indian Navy and Sri Lankan Navy has begun the 2017 Sri Lanka-India Exercise (SLINEX) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. 6 61).Amazon 1).Amazon opened its largest fulfilment centre in opened its largest fulfilment centre in which of the following city? which of the following city? a)Kochi b)Hyderabad c)Mumbai d)Chennai e)New Delhi Answer Answer: b) Explanation Explanation: Amazon opened its largest fulfilment centre in Hyderabad 6 62).Which of the following state Government Signs MoU with Google to Increase Digital Literacy recently? 2).Which of the following state Government Signs MoU with Google to Increase Digital Literacy recently? a)Tamil nadu b)Kerala c)Karnataka d)Assam e)Sikkim Answer Answer: d) Explanation Explanation: Assam Government Signs MoU with Google to Increase Digital Literacy 6 63).Minister of State for Home Affairs 3).Minister of State for Home Affairs attended the attended the first National Canine Seminar organized by National first National Canine Seminar organized by National Security Guard (NSG) Security Guard (NSG) recently, which of the following person is the minister of state for Home Affairs? recently, which of the following person is the minister of state for Home Affairs? a)Vijay Goyal b)Uma Bharathi c)Kiren Rijiju d)Nirmala Sitharaman e)J P Nadda Answer Answer: c) Explanation Explanation: Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju attended the first National Canine Seminar organized by National Security Guard (NSG), in NSG Campus, Manesar (Gurugram), Haryana. 6 64).Which of the following person lays foundation Stone of Greenfield Smart City at Ranchi, Jarkhand 4).Which of the following person lays foundation Stone of Greenfield Smart City at Ranchi, Jarkhand recently? recently? a)Arun Jaitley b)Sushma Swaraj c)Ravi Shankar Prasad d)Vijay Goyal e)M Venkaiah Naidu Answer Answer: e) www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 16

    17. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu laid the foundation stone of Greenfield Smart City at Ranchi in Jharkhand. 6 65).Sjoerd Marijne Named New Coach of which of the following Indian Men's Team? 5).Sjoerd Marijne Named New Coach of which of the following Indian Men's Team? a)Football b)Cricket c)Hockey d)Volley Ball e)Basket Ball Answer Answer: c) Explanation Explanation: Sjoerd Marijne Named New Coach of Indian Men's Hockey Team 6 66).India Wrestler Sonam Malik won a gold medal in Cadet World Wrestling Championship, it is held in which 6).India Wrestler Sonam Malik won a gold medal in Cadet World Wrestling Championship, it is held in which of the following country recentl of the following country recently? y? a)France b)UK c)Azerbaijan d)Greece e)Italy Answer Answer: d) Explanation Explanation: India Wrestler Sonam Malik won a gold medal by defeating Japanese Wrestler Sena Nagamoto by 3-1 points on the fourth-day of Cadet World Wrestling Championship in Athens, Greece. 6 67).First water AT 7).First water ATM M has been inaugurated in which of the following city recently? has been inaugurated in which of the following city recently? a)Chennai b)Kochi c)Hyderabad d)Mumbai e)Raipur Answer Answer: c) Explanation Explanation: First water ATM has been inaugurated in Hyderabad 6 68).SIM Cards not Linked to Aadhaar to be Deactivated after ______. 8).SIM Cards not Linked to Aadhaar to be Deactivated after ______. a)December 2017 b)January 2018 c)February 2018 d)March 2018 e)April 2018 Answer Answer: c) Explanation Explanation: SIM Cards not Linked to Aadhaar to be Deactivated after February 2018 6 69).Which 9).Which of the following country Win 2nd South Asian Basketball (SABA) U of the following country Win 2nd South Asian Basketball (SABA) U- -16 Championship recently? 16 Championship recently? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 17

    18. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)Nepal b)China c)Japan d)Malaysia e)India Answer Answer: e) Explanation Explanation: India Win 2nd South Asian Basketball (SABA) U-16 Championship 7 70).Which of the following person wins US open Women's Singles Title 2017? 0).Which of the following person wins US open Women's Singles Title 2017? a)Serena Williams b)Venus Williams c)Martina Hingis d)Sloane Stephens e)None of the above Answer Answer: d) Explanation Explanation: Sloane Stephens wins US open Women's Singles Title 2017 7 71).Second Indian Workers’ Resource Centre Inaugurated in which of the following country? 1).Second Indian Workers’ Resource Centre Inaugurated in which of the following country? a)Japan b)China c)UAE d)UK e)US Answer Answer: c) Explanation Explanation: Second Indian Workers’ Resource Centre Inaugurated in UAE 7 72).BSNL and which of the following bank recently Join Hands for Mobile Wallet Speedpay Rollout? 2).BSNL and which of the following bank recently Join Hands for Mobile Wallet Speedpay Rollout? a)State Bank of India b)Punjab National Bank c)ICICI Bank d)Axis Bank e)Yes Bank Answer Answer: b) Explanation Explanation: BSNL and Punjab National Bank (PNB) Join Hands for Mobile Wallet Speedpay Rollout 7 73).The air forces of China and Pakistan 3).The air forces of China and Pakistan began a joint training exercise named began a joint training exercise named ______. a)Shaheen VI b)Desert Eagle III c)Ameer II d)Akbar III e)Babur II ______. www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 18

    19. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: a) Explanation Explanation: The air forces of China and Pakistan began a joint training exercise named "Shaheen VI" 7 74).Which of the following player won the men’s single US open title 2017? 4).Which of the following player won the men’s single US open title 2017? a)Roger Federer b)Kevin Anderson c)Stan Wawrinka d)Feliciano Lopez e)Rafael Nadal Answer Answer: e) Explanation Explanation: Rafael Nadal won the men’s single US open title 2017 7 75).Which of the following state recently announced the launch of Pelli Kanuka (marriage gift), a scheme 5).Which of the following state recently announced the launch of Pelli Kanuka (marriage gift), a scheme aimed at helping families of brides belonging to the poor and disadvantaged sections of society? aimed at helping families of brides belonging to the poor and disadvantaged sections of society? a)Tamil Nadu b)Telangana c)Kerala d)Andhra Pradesh e)Karnataka Answer Answer: d) Explanation Explanation: Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu announced the launch of Pelli Kanuka (marriage gift), a scheme aimed at helping families of brides belonging to the poor and disadvantaged sections of society. 7 76).National Pensi 6).National Pension Scheme Upper Age Limit Raised to which age? on Scheme Upper Age Limit Raised to which age? a)62 b)63 c)64 d)65 e)70 Answer Answer: d) Explanation Explanation: The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) announced that the upper age limit for joining the National Pension Scheme (NPS) had been raised to 65 years, from the current 60. 7 77).Spain’s data protection watchdog has slapped a fine of €1.2 million euros (9 crore rupees) on which of the 7).Spain’s data protection watchdog has slapped a fine of €1.2 million euros (9 crore rupees) on which of the following platform? following platform? a)Whatsapp b)Twitter c)Facebook d)WeChat e)Aloo www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 19

    20. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: c) Explanation Explanation: Spain’s data protection watchdog has slapped a fine of €1.2 million euros (9 crore rupees) on Facebook for failing to prevent its users’ data being accessed by advertisers. 7 78).The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to which of the following country for 8).The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to which of the following country for the implementation the implementation and enhancement of its power transmission and distribution? and enhancement of its power transmission and distribution? a)Bangladesh b)Sri Lanka c)Myanmar d)Nepal e)India Answer Answer: d) Explanation Explanation: The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution. 7 79).Minsk is the capital of which of the following country? 9).Minsk is the capital of which of the following country? a)Bulgaria b)Croatia c)Ukraine d)Belarus e)Hungary Answer Answer: d) Explanation Explanation: Minsk is the capital of Belarus. 8 80).India and which of the following country recently exchanged four pacts 0).India and which of the following country recently exchanged four pacts in areas of health, transport, space? space? a)Sri Lanka b)China c)Afghanistan d)Singapore e)South Korea Answer Answer: c) Explanation Explanation: India and Afghanistan exchanged four pacts in areas of health, transport, space and new development partnership. 8 81).RBI to Introduce Rs 100 Coi 1).RBI to Introduce Rs 100 Coin to Mark MG Ramachandran’s Birth Centenary, MG Ramachandran is the n to Mark MG Ramachandran’s Birth Centenary, MG Ramachandran is the former CM of which of the following state? former CM of which of the following state? a)Andhra Pradesh b)Kerala c)Tamil Nadu d)Karnataka in areas of health, transport, www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 20

    21. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Goa Answer Answer: c) Explanation Explanation: AIADMK founder Late Dr. M G Ramachandran, Former Chief Minister of Tamil Nadu 8 82).Finance Minister Arun Jaitley 2).Finance Minister Arun Jaitley has constituted a has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by which of the following person following person to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST? to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST? a)Sushil Kumar Modi b)Ramvilas Paswan c)Prakash Javadekar d)Arvind Kejriwal e)Chandrababu Naidu Answer Answer: a) Explanation Explanation: Finance Minister Arun Jaitley has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Bihar Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi to monitor and resolve the IT challenges faced in the implementation of GST. 8 83).HDFC Bank Becomes 2nd Most Valuable Company on BSE, headquarters of HDFC bank located in 3).HDFC Bank Becomes 2nd Most Valuable Company on BSE, headquarters of HDFC bank located in which of the following city? which of the following city? a)Chennai b)Hyderabad c)New Delhi d)Kolkata e)Mumbai Answer Answer: e) Explanation Explanation: HDFC Headquarters – Mumbai 8 84).Which of the following state governme 4).Which of the following state government and Mother Dairy have recently signed a lease agreement to set nt and Mother Dairy have recently signed a lease agreement to set up a processing plant? up a processing plant? a)Andhra Pradesh b)Kerala c)Gujarat d)Maharashtra e)Tamil Nadu Answer Answer: d) Explanation Explanation: Maharashtra Government and Mother Dairy have signed a lease agreement to set up a processing plant. 8 85).Which of the following Payments Bank (PPB) 5).Which of the following Payments Bank (PPB) has recently partnered with the has recently partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) Corporation of India (NPCI) to launch a to launch a RuPay RuPay- -powered digital debit card? powered digital debit card? a)Airtel Payment Bank b)India Post Payment Bank Group of Ministers (GoM) headed by which of the National Payments www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 21

    22. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)Paytm Payment Bank d)Janalakshmi Payment Bank e)AU Fin Payment Bank Answer Answer: c) Explanation Explanation: Paytm Payments Bank (PPB) has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch a RuPay-powered digital debit card. 8 86).Halimah Yacob 6).Halimah Yacob was sworn was sworn- -in as the in as the 8th President of which 8th President of which of the following country? a)Malaysia b)Myanmar c)Nepal d)Bangladesh e)Singapore Answer Answer: e) Explanation Explanation: Halimah Yacob was sworn-in as the 8th President of Singapore 8 87).Hindi Diwas is an annual observance in India on which of the following date? 7).Hindi Diwas is an annual observance in India on which of the following date? a)11th September b)12th September c)13th September d)14th September e)15th September Answer Answer: d) Explanation Explanation: Hindi Diwas: 14 September 8 88).India’s First Advanced Homoeopathy Virology Lab is opened in which of the following city? 8).India’s First Advanced Homoeopathy Virology Lab is opened in which of the following city? a)Chennai b)Kochi c)Kolkata d)Mumbai e)New Delhi Answer Answer: c) Explan Explanation ation: India’s First Advanced Homoeopathy Virology Lab in Kolkata 8 89).Which of the following city will host the fifth edition of the 9).Which of the following city will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’? Transportation Business Summit 2017’? a)Chennai b)Kochi c)Kolkata d)Mumbai e)New Delhi of the following country? ‘Coastal Shipping and Inland Water www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 22

    23. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: b) Explanation Explanation: Kochi will host the fifth edition of the ‘Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit 2017’. 9 90).Which of the following person was recently appointed as the new CMD of IRCTC? 0).Which of the following person was recently appointed as the new CMD of IRCTC? a)Mahendra Pratap Mall b)Rajiv Saxena c)Aman Preet d)Birendar Singh e)Rajiv Solanki Answer Answer: a) Explanation Explanation: Mahendra Pratap Mall was appointed as Chairman and Managing Director of Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) Ltd. 9 91).Which 1).Which of the following state is the 1st Indian State to approve e of the following state is the 1st Indian State to approve e- -veh a)Tamil Nadu b)Kerala c)Karnataka d)Madhya Pradesh e)Haryana Answer Answer: c) Explanation Explanation: Karnataka, 1st Indian State to approve e-vehicle Policy 9 92).What is India’s rank in the World Economic Forum's Global Human Capital Index? 2).What is India’s rank in the World Economic Forum's Global Human Capital Index? a)85th b)97th c)110th d)93rd e)103rd Ans Answer wer: e) Explanation Explanation: India has been placed at a low 103 rank, the lowest among BRICS economies, on the World Economic Forum's Global Human Capital Index. 9 93).Which of the following country tops the World Economic Forum's Global Human Capital Index? 3).Which of the following country tops the World Economic Forum's Global Human Capital Index? a)Hungary b)Norway c)Germany d)Netherland e)Austria Answer Answer: b) vehicle Policy? icle Policy? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 23

    24. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: India has been placed at a low 103 rank, the lowest among BRICS economies, on the World Economic Forum's Global Human Capital Index. The list has been topped by Norway. 9 94).India has started ' 4).India has started 'Operati Operation Insaniyat' on Insaniyat' to provided assistance to which of the following country? to provided assistance to which of the following country? a)Bangladesh b)Nepal c)Sri Lanka d)Indonesia e)South Korea Answer Answer: a) Explanation Explanation: India has started 'Operation Insaniyat' to provided assistance to Bangladesh 9 95).Stephane Cottalorda, 5).Stephane Cottalorda, who who has re has resigned recently is a coach belongs to which of the following Indian signed recently is a coach belongs to which of the following Indian women’s team? women’s team? a)Cricket b)Swimming c)Wrestling d)Boxing e)Hockey Answer Answer: d) Explanation Explanation: Indian women's boxing's first foreign coach, Stephane Cottalorda, has resigned after just one month of appointment 9 96).Frank Vincent who passed away recently, he belongs to which of the following field? 6).Frank Vincent who passed away recently, he belongs to which of the following field? a)Tennis b)Actor c)Sand Artist d)Doctor e)Economist Answer Answer: b) Explanation Explanation: Frank Vincent, Veteran Actor Passes Away 9 97).India’s First Lithium 7).India’s First Lithium- -Ion Battery Unit is set up in w Ion Battery Unit is set up in which of the following state? hich of the following state? a)Gujarat b)Tamil Nadu c)Kerala d)Andhra Pradesh e)Telangana Answer Answer: a) Explanation Explanation: Suzuki Motor will invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India's first lithium-ion battery facility in Gujarat. www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 24

    25. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 9 98).Which of the following firm topped the list of the country’s top 50 brands 8).Which of the following firm topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown recently? WPP Plc and Kantar Millward Brown recently? a)SBI b)Airtel c)Jio d)HDFC e)ICICI Answer Answer: d) Explanation Explanation: HDFC Bank topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown 9 99).Which of the following person was elected as 9).Which of the following person was elected as Chair of Ethics Commission of the Internation Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) Committee (IOC) for a four for a four- -year term? year term? a)Antonio Gutorus b)Champbell c)Ban Ki-Moon d)Abinav Bhindra e)Takiko Nako Answer Answer: c) Explanation Explanation: Former United Nations (UN) Secretary-General Ban Ki-moon was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term. 10 100 0).Indian Olympic Association (IOA) ).Indian Olympic Association (IOA) formally formally awarded the rights to host the 36th National Games to which awarded the rights to host the 36th National Games to which of the following state? of the following state? a)Kerala b)New Delhi c)Haryana d)Goa e)West Bengal Answer Answer: d) Explanation Explanation: Indian Olympic Association (IOA) formally awarded to Goa the rights to host the 36th National Games. 10 101).The second International Yoga Festival was held in which of the following state recently? 1).The second International Yoga Festival was held in which of the following state recently? a)Gujarat b)Madhya Pradesh c)Jammu & Kashmir d)Andhra Pradesh e)Telangana Answer Answer: c) according to a report released by al Olympic www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 25

    26. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: Jammu and Kashmir governor N N Vohra inaugurated the second International Yoga Festival and International Yoga Sports Championship 2017 in which about 300 people from across the world are participating. 10 102).Which of the following person recentl 2).Which of the following person recently has launched y has launched first Intelligence Wing of Sashastra Seema Bal (SSB) and Welfare & Rehabilitation Board (WARB) App? (SSB) and Welfare & Rehabilitation Board (WARB) App? a)Arun Jaitley b)Nirmala Sitharaman c)Narendra Modi d)Rajnath Singh e)Ram Nath Kovind Answer Answer: d) Explanation Explanation: Rajnath Singh has launched first Intelligence Wing of Sashastra Seema Bal (SSB) and Welfare & Rehabilitation Board (WARB) App. 10 103).Which of the following person is the Director General of the Sashastra Seema Bal (SSB)? 3).Which of the following person is the Director General of the Sashastra Seema Bal (SSB)? a)Rajni Kant Misra b)Sunil Rawat c)Sushil Kumar d)Rakesh Sisodia e)Raman Singh Answer Answer: a) Explanation Explanation: Rajni Kant Misra is the Director General of the Sashastra Seema Bal (SSB) 10 104).Ola Ties Up With which of the following state Tourism Dept to promote and raise awareness about 4).Ola Ties Up With which of the following state Tourism Dept to promote and raise awareness about responsible tourism named “GhoomoResponsibly”? responsible tourism named “GhoomoResponsibly”? a)Kerala b)Tamil Nadu c)Andhra Pradesh d)Goa e)Karnataka Answer Answer: e) Explanation Explanation: Ola Ties Up with Karnataka Tourism Dept to promote and raise awareness about responsible tourism named “GhoomoResponsibly”. 10 105).Mercedes Araoz Fernandez has been appointed as the New PM of which of the follow 5).Mercedes Araoz Fernandez has been appointed as the New PM of which of the following country recently? recently? a)Peru b)Hungary c)Croatia d)Cuba first Intelligence Wing of Sashastra Seema Bal ing country www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 26

    27. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Mexico Answer Answer: a) Explanation Explanation: The President of Peru, Pedro Pablo Kuczynski has appointed a former Economy Minister Mercedes Araoz Fernandez as new Prime Minister of Peru. 10 106).Which of the following person win 6).Which of the following person wins Singapore Grand Prix title 2017 recently? s Singapore Grand Prix title 2017 recently? a)Sebastian Vettel b)Lewis Hamilton c)Valtteri Bottas d)Daniel Ricciardo e)None of the above Answer Answer: b) Explanation Explanation: Lewis Hamilton Wins Singapore Grand Prix 10 107).Armies of which of the following two countries had started a 7).Armies of which of the following two countries had started a joint military exercise named Iron Union 5? a)US & UK b)UK & Canada c)US & Iran d)US & UAE e)UK & Israel Answer Answer: d) Explanation Explanation: US and UAE Joint Military Exercise named Iron Union 5 10 108).Jerusalem is the capital of which of the following country? 8).Jerusalem is the capital of which of the following country? a)Iran b)Israel c)Iraq d)Cambodia e)Palestine Answer Answer: b) Explanation Explanation: Jerusalem is the capital of Israel 10 109).Lima is the capital of which of the following country? 9).Lima is the capital of which of the following country? a)Peru b)Hungary c)Croatia d)Cuba e)Mexico Answer Answer: a) Explanation Explanation: Lima is the capital of Peru 1 110).Which of the following person is t 10).Which of the following person is the present governor of Karnataka? he present governor of Karnataka? joint military exercise named Iron Union 5? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 27

    28. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)Vidyasagar Rao b)Om Prakash Kohli c)Ram Naik d)Vajubhai Rudabhai Vala e)P Sathasivam Answer Answer: d) Explanation Explanation: Vajubhai Rudabhai Vala is the present governor of Karnataka. 11 111).Which of the following person 1).Which of the following person inaugurates country's bigge inaugurates country's biggest dam, SardarSarovar Dam, Called 'Gujarat's Lifeline' recently? Lifeline' recently? a)ArunJaitley b)PM Modi c)NirmalaSitharaman d)Venkaiah Naidu e)RamvilasPaswan Answer Answer: b) Explanation Explanation: PM Modi inaugurates country's biggest dam, SardarSarovar Dam, Called 'Gujarat's Lifeline' 11 112).Accor 2).According to a recent circular issued by the railway board, the passengers in the reserved coaches ding to a recent circular issued by the railway board, the passengers in the reserved coaches can only sleep between __________ only sleep between __________ to allow others to sit in the seats for the rest of the time. to allow others to sit in the seats for the rest of the time. a)9PM to 5AM b)9PM to 7AM c)10PM to 7AM d)10PM to 6AM e)9PM to 8AM Answer Answer: d) Explanation Explanation: According to a circular issued by the railway board, the passengers in the reserved coaches can only sleep between 10 pm and 6 am to allow others to sit in the seats for the rest of the time 11 113).Which of the following person is the present ra 3).Which of the following person is the present railway minister? ilway minister? a)Suresh Prabhu b)Vijay Goyal c)PiyushGoyal d)NirmalaSitharaman e)NithinGadkari Answer Answer: c) Explanation Explanation: Union Minister for Railways – PiyushGoyal 11 114).Which of the following two countries recently 4).Which of the following two countries recently restored scheduled commercial airline services restored scheduled commercial airline services for the time since 2004? time since 2004? a)India & China st dam, SardarSarovar Dam, Called 'Gujarat's can for the first first www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 28

    29. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 b)India & South Korea c)India & Sri Lanka d)India & Russia e)Russia & Iraq Answer Answer: e) Explanation Explanation: Russia and Iraq restored scheduled commercial airline services for the first time since 2004 11 115).India and which of the following 5).India and which of the following country recently country recently signed an Open Sky agreement to operate number of flights between the two countries? number of flights between the two countries? a)Pakistan b)Afghanistan c)Japan d)China e)South Korea Answer Answer: c) Explanation Explanation: India and Japan signed an Open Sky agreement to operate unlimited number of flights between the two countries 11 116).Amazon Ties up Withwhich of the following bankto Offer Micro 6).Amazon Ties up Withwhich of the following bankto Offer Micro- -Loans To Sellers? a)SBI b)ICICI c)Axis d)Bank of Baroda e)Punjab National Bank Answer Answer: d) Explanation Explanation: Amazon Ties up With Bank of Baroda To Offer Micro-Loans To Sellers 11 117).Which of the following person 7).Which of the following personhas been named the has been named the chief of the National Investigation Agency (NIA) recently? recently? a)Y.C.Modi b)O.P.Kohli c)VidyasagarRao d)RamnareshYadav e)Susan Tiwary Answer Answer: a) Explanation Explanation: Y.C Modihas been named the chief of the National Investigation Agency (NIA) 11 118).Which of the following person becomes the first Indian to win the Korea Open recently? 8).Which of the following person becomes the first Indian to win the Korea Open recently? a)SaiPraneeth b)SainaNehwal c)PV Sindhu signed an Open Sky agreement to operate unlimited unlimited Loans To Sellers? chief of the National Investigation Agency (NIA) www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 29

    30. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 d)SaiPrashant e)Deepika Answer Answer: c) Explanation Explanation: PV Sindhu becomes the first Indian to win the Korea Open 11 119).Which of 9).Which of the following person is The sole Marshal of the Indian Air Force, who passed away recently? the following person is The sole Marshal of the Indian Air Force, who passed away recently? a)Arjan Singh b)Raman Singh c)VeerTilak d)Balbir Singh e)Balvinder Singh Answer Answer: a) Explanation Explanation: The sole Marshal of the Indian Air Force, Arjan Singh, passed away 1 12 20).Reykja 0).Reykjavik is the capital of which of the following country? vik is the capital of which of the following country? a)Netherland b)Belarus c)Hungary d)Iceland e)Czech Republic Answer Answer: d) Explanation Explanation: Reykjavik is the capital of Iceland 12 121).Which of the following state 1).Which of the following state has become the first state has become the first state in the country to set up committees? committees? a)Assam b)Tripura c)Sikkim d)Manipur e)Arunachal Pradesh Answer Answer: b) Explanation Explanation: Tripura has become the first state in the country to set up family welfare district committees 12 122).First ever National Conference on 'Mission Mode to address 2).First ever National Conference on 'Mission Mode to address Under following city? following city? a)Bengaluru b)Hyderabad c)New Delhi d)Chennai e)Pune Answer Answer: c) in the country to set up family w family welfare district elfare district Under- -Nutrition' held in which of the Nutrition' held in which of the www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 30

    31. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Explanation Explanation: First ever National Conference on 'Mission Mode to address Under-Nutrition' held in New Delhi 12 123).Which of the following person is the M 3).Which of the following person is the Minister of State for Public grievances and pensions? inister of State for Public grievances and pensions? a)Uma Bharathi b)Menaka Gandhi c)Pratap Rudy d)Dharmendra Pradan e)Jitendra Singh Answer Answer: e) Explanation Explanation: Minister of State for Public grievances and Pensions - Dr Jitendra Singh 12 124).Astana is the capital of which 4).Astana is the capital of which of the following country? of the following country? a)Somalia b)Kazakhstan c)Egypt d)Sudan e)Hungary Answer Answer: b) Explanation Explanation: Astana is the capital of Kazakhstan 12 125).Which of the following person has been appointed as Uttarakhand Swachh Bharat Mission Brand 5).Which of the following person has been appointed as Uttarakhand Swachh Bharat Mission Brand Ambassador recently? Ambassador recently? a)Rahul Dravid b)Abhisek Batchan c)Akshay Kumar d)M S Doni e)A R Rahman Answer Answer: c) Explanation Explanation: Akshay Kumar Appointed Uttarakhand Swachh Bharat Mission Brand Ambassador 12 126).India Appoints Ajay Bisaria New High Commissioner to which of the following country recently? 6).India Appoints Ajay Bisaria New High Commissioner to which of the following country recently? a)Sri Lanka b)China c)Japan d)Thailand e)Pakistan Answer Answer: e) Explanation Explanation: India Appoints Ajay Bisaria New High Commissioner to Pakistan 12 127).Which of the following country has replaced China 7).Which of the following country has replaced China as the top retail destination in 2017? a)Japan b)South Korea as the top retail destination in 2017? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 31

    32. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)US d)India e)Germany Answer Answer: d) Explan Explanation ation: India has replaced China as the top retail destination in 2017 as part of the global retail development index. 12 128).The World Health Organization (WHO) 8).The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of has released its first tranche of emergency funding of _______ to provide life provide life- -saving healthcare to saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar a)$125,000 b)$150,000 c)$160,000 d)$170,000 e)$175,000 Answer Answer: e) Explanation Explanation: The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of $175,000 to provide life-saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar 12 129).Which of the following Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay recently? 9).Which of the following Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay recently? a)Airtel Payments Bank b)AU Fin Payments Bank c)India post Payments Bank d)Fino Payments Bank e)Janalakshmi Payments Bank Answer Answer: d) Explanation Explanation: Fino Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay 1 12 20).National Payments Corporation of India (NPCI) 0).National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed has appointed which of the following person Chairman of the board recently? Chairman of the board recently? a)S Sathyamurthy b)D Sathasivam c)V S Ramachandra d)B Sambamurthy e)Rajiv Metha Answer Answer: d) Explanation Explanation: National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed B Sambamurthy as interim Chairman of the board. 13 131).Union Textiles Minister Smriti Irani Inaugurates 'VASTRA' fair 1).Union Textiles Minister Smriti Irani Inaugurates 'VASTRA' fair in which of the following city? a)Bengaluru b)Hyderabad emergency funding of _______ to which of the following person as interim as interim in which of the following city? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 32

    33. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)Jaipur d)Pune e)Mumbai Answer Answer: c) Explanation Explanation: Union Textiles Minister Smriti Irani Inaugurates 'VASTRA' Fair in Jaipur 13 132).Which of the following state is the first State to Launch Electric Bus Service in In 2).Which of the following state is the first State to Launch Electric Bus Service in India? a)Andhra Pradesh b)Kerala c)Telangana d)Himachal Pradesh e)Tamil Nadu Answer Answer: d) Explanation Explanation: Himachal Pradesh, First State to Launch Electric Bus Service in India 13 133).Which of the following film is India’s Official Entry for Oscars 2018? 3).Which of the following film is India’s Official Entry for Oscars 2018? a)Bahubali b)Newton c)Robo 2.0 d)Vikram Vedha e)Thupparivalan Answer Answer: b) Explanation Explanation: ‘Newton’ India’s Official Entry for Oscars 2018 13 134).Britain and which of the following country recently sign Military Cooperation Deal? 4).Britain and which of the following country recently sign Military Cooperation Deal? a)Saudi Arabia b)Iran c)Iraq d)Israel e)Vietnam Answer Answer: a) Explanation Explanation: Britain and Saudi Arabia Sign Military Cooperation Deal 13 135).Jake LaMotta who passed away recently, he belongs to which of the following sport? 5).Jake LaMotta who passed away recently, he belongs to which of the following sport? a)Tennis b)Boxing c)Swimming d)Wrestling e)Hammer Throw Answer Answer: b) Explanation Explanation: Jake LaMotta, former boxing champion Passes Away dia? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 33

    34. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 13 136 6).Dharmendra Pradhan to host first LPG Panchayat in which of the following city? ).Dharmendra Pradhan to host first LPG Panchayat in which of the following city? a)Chennai b)Gandhi nagar c)Tiruvananthapuram d)Bengaluru e)Pune Answer Answer: b) Explanation Explanation: Dharmendra Pradhan to host first LPG Panchayat in Gandhinagar 13 137).Government aims to provide Hous 7).Government aims to provide Housing to all by ______. ing to all by ______. a)2020 b)2021 c)2022 d)2025 e)2030 Answer Answer: c) Explanation Explanation: Prime Minister Narendra Modi said the government has decided to give a house to each and every homeless family by 2022 13 138).Uber Stripped of its Licence to Operate in which of the followi 8).Uber Stripped of its Licence to Operate in which of the following city recently? a)London b)Dubai c)Paris d)Berlin e)New Delhi Answer Answer: a) Explanation Explanation: Uber Stripped of its Licence to Operate in London 13 139).Which of the following person has been appointed as New NHPC Chairman? 9).Which of the following person has been appointed as New NHPC Chairman? a)Mukul Sangma b)Balraj Joshi c)Mukul Rohatgi d)Rajiv Sukla e)Ram Naresh Answer Answer: b) Explanation Explanation: Balraj Joshi was appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of NHPC Ltd, the country’s premier hydro power utility. 1 14 40).SBI launches Indian bond index series in which of the following city? 0).SBI launches Indian bond index series in which of the following city? a)London b)Dubai ng city recently? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 34

    35. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)Paris d)Berlin e)Washington Answer Answer: a) Explanation Explanation: SBI launches Indian bond index series in London 1 14 41).President Ram Nath Kovind visits holy Himalayan shrines of Kedarnath & Badrinath, which is located in 1).President Ram Nath Kovind visits holy Himalayan shrines of Kedarnath & Badrinath, which is located in which of the following state? which of the following state? a)Jharkhand b)Uttarakhand c)Jammu & Kashmir d)Uttar Pradesh e)Arunachal Pradesh Answer Answer: b) Explanation Explanation: President Ram Nath Kovind visits holy Himalayan shrines of Kedarnath & Badrinath in Uttarakhand 14 142).India Gets its First High Horsepower Locomotive from which of the following country? 2).India Gets its First High Horsepower Locomotive from which of the following country? a)Germany b)Russia c)France d)United Sates of America e)China Answer Answer: c) Explanation Explanation: India Gets its First High Horsepower Locomotive from France 14 143).Which of the following person is the present Union Railway Minister? 3).Which of the following person is the present Union Railway Minister? a)Suresh Prabhu b)Nirmala Sitharaman c)Ramvilas Paswan d)Piyush Goyal e)Vijay Goel Answer Answer: d) Explanation Explanation: Union Railway Minister - Piyush Goyal 14 144).Which of the following bank is India’s most trusted and most popular bank 4).Which of the following bank is India’s most trusted and most popular bank according to a survey conducted by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy headquart conducted by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy headquartered in London? a)SBI b)ICICI c)Axis d)Yes Bank according to a survey ered in London? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 35

    36. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Punjab National Bank Answer Answer: a) Explanation Explanation: State Bank of India (SBI) is India’s most trusted and most popular bank according to a survey conducted by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy headquartered in London. 14 145).Multilateral funding agency ADB 5).Multilateral funding agency ADB has sanctioned a has sanctioned a USD 300 million loan facility reforms in which of the following state? reforms in which of the following state? a)Goa b)Tamil Nadu c)Karnataka d)Kerala e)West Bengal Answer Answer: e) Explanation Explanation: Multilateral funding agency ADB has sanctioned a USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal reforms in West Bengal. 14 146).Dabur India has tied up with which of the following e 6).Dabur India has tied up with which of the following e- -commerce major marketplace which will house all ayurvedic b marketplace which will house all ayurvedic brands and products of the country? rands and products of the country? a)Flipkart b)Myntra c)Amazon d)Jabong e)Alibaba Answer Answer: c) Explanation Explanation: Dabur India has tied up with e-commerce major Amazon for an online ayurveda marketplace which will house all ayurvedic brands and products of the country 14 147).Wh 7).Which of the following state CM ich of the following state CM declared the year of 2017 as e declared the year of 2017 as e- -Pragati year? a)Tamil Nadu b)Kerala c)Andhra Pradesh d)Kerala e)Karnataka Answer Answer: c) Explanation Explanation: Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu declared the year of 2017 as e-Pragati year 14 148).Hui Ka Yan Becomes Asia' 8).Hui Ka Yan Becomes Asia's Richest Man s Richest Man according to the according to the Forbes Real belongs to which of the following country? belongs to which of the following country? a)Japan b)Singapore c)Malaysia USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal for carrying forward fiscal commerce major for an online ayurveda for an online ayurveda Pragati year? Forbes Real- -Time Billionaires List, He Time Billionaires List, He www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 36

    37. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 d)China e)South Korea Answer Answer: d) Explanation Explanation: China's Hui Ka Yan Becomes Asia's Richest Man according to the Forbes Real-Time Billionaires List 14 149).Angela Merkel Wins 4th Term as Chancellor of which of the following country recently? 9).Angela Merkel Wins 4th Term as Chancellor of which of the following country recently? a)Russia b)Germany c)France d)Italy e)Cuba Answer Answer: b) Explanation Explanation: Angela Merkel Wins 4th Term as Chancellor of Germany 1 15 50).Which of the following person 0).Which of the following person recently took over as the recently took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India? a)Sanjiv Gupta b)Sandeep Jain c)Rajiv Mehrishi d)Ramachandra Guha e)Arvind Subramaniam Answer Answer: c) Explanation Explanation: Former home secretary Rajiv Mehrishi took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India 15 151).Which of the following state recently 1).Which of the following state recently has launched 'Vision has launched 'Vision- -2025' project evolving a draft policy for development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public? evolving a draft policy for development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public? a)Tamil Nadu b)Andhra Pradesh c)Karnataka d)Kerala e)Telangana Answer Answer: c) Explanation Explanation: Karnataka Government Chief Minister Siddaramaiah has launched 'Vision-2025' project across the state. It aimed at evolving a draft policy for development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public. 15 152).A new underground water treatment plant 2).A new underground water treatment plant has been commissioned at Sadhutilla, is belongs to which of has been commissioned at Sadhutilla, is belongs to which of the following state? the following state? a)West Bengal b)Tripura Comptroller and Auditor General (CAG) of India? 2025' project across the state, it aimed at across the state, it aimed at www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 37

    38. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 c)Arunachal Pradesh d)Sikkim e)Odisha Answer Answer: b) Explanation Explanation: In Tripura, a new underground water treatment plant has been commissioned at Sadhutilla in the southern part of Agartala. 15 153).Which of the following person 3).Which of the following person launched launched - - Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana ‘Saubhagya’ Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana ‘Saubhagya’ to provide electricity connections to over 4 crore families in r provide electricity connections to over 4 crore families in rural and urban areas by December 2018? a)Piyush Goyal b)Ramnath Kovind c)Ramvilas Paswan d)Arun Jaitley e)Narendra Modi Answer Answer: e) Explanation Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched - Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana ‘Saubhagya’ to provide electricity connections to over 4 crore families in rural and urban areas by December 2018. 15 154).Bharat Dynamics Limited (BDL) Signs Contract for Supply of MRSAM to Indian Army, what is “M” stands 4).Bharat Dynamics Limited (BDL) Signs Contract for Supply of MRSAM to Indian Army, what is “M” stands for in MRSAM? for in MRSAM? a)Minimum b)Most c)Medium d)Many e)None of the above Answer Answer: c) Explanati Explanation on: Bharat Dynamics Limited (BDL) has signed a contract with Research Centre Imarat (RCI) for the supply of Medium Range Surface-to-Air Missiles (MRSAM) to Indian Army. 15 155).The World Tourism Day 5).The World Tourism Day is celebrated across the world on which of the following date? is celebrated across the world on which of the following date? a)24th September b)25th September c)26th September d)27th September e)28th September Answer Answer: d) Explanation Explanation: The World Tourism Day is celebrated across the world on 27th of September. 15 156).Which of the following is the world’s third 6).Which of the following is the world’s third- -biggest energy company biggest energy company according t Energy Company Rankings recently? Energy Company Rankings recently? to ural and urban areas by December 2018? according to Platts Top 250 Global o Platts Top 250 Global www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 38

    39. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)Indian Oil Corporation b)Oil and Natural Gas Corporation c)Hindustan Petroleum d)Reliance Industries Ltd e)Essar Oil Answer Answer: d) Explanation Explanation: Reliance Industries Ltd (RIL) is the world’s third-biggest energy company behind Russian gas firm Gazprom and German utility E.ON, according to Platts Top 250 Global Energy Company Rankings. 15 157).Which of the following person recently 7).Which of the following person recently launched the Web Portal of Warehousing Development and launched the Web Portal of Warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) & Regulatory Authority (WDRA) & “El “Electronic Negotiable Warehouse Receipt (e ectronic Negotiable Warehouse Receipt (e- -NWR) System” a)Piyush Goyal b)Ramnath Kovind c)Ramvilas Paswan d)Arun Jaitley e)Narendra Modi Answer Answer: c) Explanation Explanation: Shri Ram Vilas Paswan, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution launched the Web Portal of Warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) & “Electronic Negotiable Warehouse Receipt (e-NWR) System” in New Delhi. 15 158).Which of the following person recently launched the 8).Which of the following person recently launched the Platform for Effective Enforcement for No Child La Labour (PENCIL) Portal bour (PENCIL) Portal at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and Employment? Employment? a)Rajnath Singh b)Ramnath Kovind c)Ramvilas Paswan d)Arun Jaitley e)Venkaiah Naidu Answer Answer: a) Explanation Explanation: The Union Home Minister Shri Rajnath Singh launched the Platform for Effective Enforcement for No Child Labour (PENCIL) Portal at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and Employment. 15 159).Which of the following port in India recently renamed as Deendayal Port? 9).Which of the following port in India recently renamed as Deendayal Port? a)Jawaharlal Nehru Port b)Kandla Port c)Chennai Port d)Kochi Port e)V.O.C Port NWR) System” in New Delhi? in New Delhi? Platform for Effective Enforcement for No Child www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 39

    40. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: b) Explanation Explanation: The Kandla Port, one of the top 12 major ports in the country, has been renamed as Deendayal Port in the name of Hindutva icon Pandit Deendayal Upadhyay. Kandla Port, located on the Gulf of Kutch in Gujarat, is one of the twelve major ports in the country. 1 16 60).Which of the following person is the present CM of Kerala? 0).Which of the following person is the present CM of Kerala? a)Pinarayi Vijayan b)O.Pannerselvam c)Vijay Rupani d)Sathasivam e)George Mathew Answer Answer: a) Explanation Explanation: Pinarayi Vijayan is the present CM of Kerala 16 161).The World Maritime Day 1).The World Maritime Day is celebrated across the world on which of the following day? is celebrated across the world on which of the following day? a)24th September b)25th September c)26th September d)27th September e)28th September Answer Answer: e) Explanation Explanation: The World Maritime Day is celebrated across the world on 28 September 16 162).What is the theme 2).What is the theme for 2017 World Maritime Day? for 2017 World Maritime Day? a)Connecting country and People b)Connecting Ships, Ports and People c)Connecting Ships and Ports d)Connecting Ports and People e)Connecting Sea, country and People Answer Answer: b) Explanation Explanation: The theme for 2017 World Maritime Day is ‘Connecting Ships, Ports and People’ 16 163).What is the theme for World Rabies Day 2017? 3).What is the theme for World Rabies Day 2017? a)'Rabies: Zero by 2020' b)'No Rabies: Pure future' c)'No Rabies: Pure Nation' d)'Rabies: Zero by 30' e)'Rabies: abolish by 2020' Answer Answer: d) Explanation Explanation: The 2017 World Rabies Day theme is 'Rabies: Zero by 30' 16 164).Twitter Announces Test Project Allowing Tweets to be Expanded from 140 to _______ Characters? 4).Twitter Announces Test Project Allowing Tweets to be Expanded from 140 to _______ Characters? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 40

    41. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 a)170 b)200 c)225 d)250 e)280 Answer Answer: e) Explanation Explanation: Twitter Announces Test Project Allowing Tweets to be expanded from 140 to 280 Characters 16 165).Which of the following two countries recently Partner to Build 1st Ever Space Station near Moon? 5).Which of the following two countries recently Partner to Build 1st Ever Space Station near Moon? a)India & China b)US & Russia c)Russia & Iraq d)US & China e)India & Pakistan Answer Answer: b) Explanation Explanation: Russia, US Partner to Build 1st Ever Space Station near Moon 16 166).India to host South Asian boxing Championship in which of the following city? 6).India to host South Asian boxing Championship in which of the following city? a)Guwahati b)Kochi c)Goa d)Hyderabad e)Mumbai Answer Answer: a) Explanation Explanation: India to host South Asian boxing Championship in Guwahati 16 167) 7).Which of the following person is the .Which of the following person is the present Chief of Naval Staff of Indian Navy? present Chief of Naval Staff of Indian Navy? a)Balram Singh b)Jitendra Singh c)Sunil Lanba d)Balram Das e)Hamanpreet Singh Answer Answer: c) Explanation Explanation: Present Chief of Naval Staff of Indian Navy – Sunil Lanba 16 168).Which of the followi 8).Which of the following person is the present Defence Minister of India? ng person is the present Defence Minister of India? a)Manohar Parrikar b)Suresh Prabhu c)Rajnath Singh d)Nirmala Sitharaman e)Tamilisai Soundarrajan www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 41

    42. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 Answer Answer: d) Explanation Explanation: Union Defence Minister – Nirmala Sitharaman 16 169).Moscow is the capital of which of the followin 9).Moscow is the capital of which of the following country? a)Cuba b)Germany c)Hungary d)Russia e)Ukraine Answer Answer: d) Explanation Explanation: Moscow is the capital of Russia 1 17 70).Budapest is the capital of which of the following country? 0).Budapest is the capital of which of the following country? a)Cuba b)Germany c)Hungary d)Russia e)Ukraine Answer Answer: c) Explanation Explanation: Budapest is the capital of Hungary 17 171).Which of the following state has won the 1).Which of the following state has won the ‘Best Tourism State’ national award year? year? a)Kerala b)Andhra Pradesh c)Madhya Pradesh d)Tamil Nadu e)Gujarat Answer Answer: c) Explanation Explanation: Madhya Pradesh has won the ‘Best Tourism State’ national award for the third consecutive year 17 172).What is India’s rank 2).What is India’s rank in terms of best country for expats in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey? survey? a)27th b)30th c)42nd d)14th e)24th Answer Answer: d) Explanation Explanation: India leapt up the global rankings by 12 places to take the 14th spot in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey g country? ‘Best Tourism State’ national award for the third consecutive for the third consecutive to live and work in, according to the HSBC www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 42

    43. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 17 173).Which of the following country topped the list 3).Which of the following country topped the list in terms of best country for expats according to the HSBC survey? according to the HSBC survey? a)Netherland b)Singapore c)US d)UK e)Germany Answer Answer: b) Explanation Explanation: India leapt up the global rankings by 12 places to take the 14th spot in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey. The list has been topped by Singapore. 1 17 74).Multilateral lending a 4).Multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) gency Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of Rs 524 crore) Rs 524 crore) for the modernization of which of the following state’s technical and vocational education and for the modernization of which of the following state’s technical and vocational education and training (TVET) institutions? training (TVET) institutions? a)Arunachal Pradesh b)Tamil Nadu c)Goa d)Kerala e)Himachal Pradesh Answer Answer: e) Explanation Explanation: Multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $80 million (about Rs 524 crore) for the modernization of Himachal Pradesh’s technical and vocational education and training (TVET) institutions 17 175).Which of the following Bank announced a new home loan scheme 5).Which of the following Bank announced a new home loan scheme that offers borrowers the benefit of 1% cashback on every EMI 1% cashback on every EMI, for the entire tenure of the loan? , for the entire tenure of the loan? a)ICICI b)SBI c)Axis Bank d)Yes Bank e)Indian Bank Answer Answer: a) Explanation Explanation: ICICI Bank announced a new home loan scheme that offers borrowers the benefit of 1% cashback on every EMI, for the entire tenure of the loan 17 176).Banaras Hindu University 6).Banaras Hindu University has appointed which of the following person as its has appointed which of the following person as its Chief Proctor? a)Roopa Manjari b)Royana Singh c)Neelavathy d)Sangeetha Mohan in terms of best country for expats to live and work in, to live and work in, has approved a loan of $80 million (about $80 million (about that offers borrowers the benefit of Chief Proctor? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 43

    44. Monthly Current Affairs Quiz - September 2017 e)Abhisa Natwarlal Answer Answer: b) Explanation Explanation: Banaras Hindu University has appointed Professor Royana Singh as its Chief Proctor 17 177).India and which of the following country 7).India and which of the following country have extended have extended bilateral cooperation in the health sector? a)Pakistan b)Iran c)Israel d)Norway e)Germany Answer Answer: d) Explanation Explanation: India and Norway have extended bilateral cooperation in the health sector 17 178).Which of the following person is the present governor of Tamil Nadu? 8).Which of the following person is the present governor of Tamil Nadu? a)Vidyasagar Rao b)Banwarilal Purohit c)T.T.V Dinakaran d)Palanisamy e)Sathasivam Answer Answer: b) Explanation Explanation: Banwarilal Purohit is the present governor of Tamil Nadu 17 179).Which of the following person is the present governor of 9).Which of the following person is the present governor of Andaman and Nicobar? a)Vidyasagar Rao b)B D Mishra c)Padmanabha Acharya d)Devendra Kumar Joshi e)Ganga Prasad Answer Answer: d) Explanation Explanation: Devendra Kumar Joshi is the present governor of Andaman and Nicobar 1 18 80).Which of the following person is the present CM of Kerala? 0).Which of the following person is the present CM of Kerala? a)Vijay Rupani b)T.T.V Dinakaran c)Palanisamy d)Sathasivam e)Pinarayi Vijayan Answer Answer: e) Explanation Explanation: Pinarayi Vijayan is the present CM of Kerala bilateral cooperation in the health sector? Andaman and Nicobar? www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com 44