Download
2 nd nine weeks n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
2 nd Nine Weeks PowerPoint Presentation
Download Presentation
2 nd Nine Weeks

2 nd Nine Weeks

64 Views Download Presentation
Download Presentation

2 nd Nine Weeks

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. 2nd Nine Weeks Vocabulary Review

  2. 100 Points • Basic unit of all life Answer: Cell

  3. 100 Points • Flexible structure that holds the cell together, forms a boundary between the cell and the environment Answer: cell membrane

  4. 100 Points • rigid structure that supports and protects the cells of plants, algae, fungi and most bacteria. Answer: cell wall

  5. 100 Points plant cell organelle that uses light energy to produce sugar (glucose) from carbon dioxide and water. Answer: chloroplasts

  6. 100 Points • gelatin-like substance inside the cell membrane; contains water, chemicals, and cell parts. Answer: Cytoplasm

  7. 100 Points Where cellular respiration takes place and energy is created in the cell. Answer: Mitochondria

  8. 100 Points • contains the hereditary material (DNA) Answer: Nucleus

  9. 100 Points structure where cells make their own proteins. Answer: Ribosomes

  10. 100 Points balloon-like structure that stores food, water, and other substances. Answer: vacuole

  11. 100 Points • Organisms in the kingdom Protista. These organisms are eukaryotes. Answer: protists

  12. 100 Points organisms made up of single or multiple cells which all contain a nucleus enclosed by a membrane Answer: Eukaryotes

  13. 100 Points A unicellular protists that has characteristics of both plants and animals. Has an eyespot, flagellum, chloroplasts…. Answer: Euglena

  14. 100 Points • A unicellular protists described as animal-like has pseudopods and engulfs its food. Answer: Amoeba

  15. 100 Points • a unicellular protists covered with cilia Answer: Paramecium

  16. 100 Points • unicellular protist that has chloroplasts and can carry out photosynthesis • Lives in colonies • Has flagellum Answer: Volvox

  17. 100 Points • Self-sustaining or self-nourishing organisms. Able to produce one’s own food Answer: Autotrophic

  18. 100 Points • Incapable of producing one’s own food. Must eat to survive Answer: Heterotrophic

  19. 100 Points • are temporary extensions of the plasma (cell) membrane used for movement or to engulf particles. Temporary feet. Answer: Pseudopod

  20. 100 Points Tiny, hair-like projections from a cell. They beat rhythmically to move the cell. Answer: Cilia

  21. 100 Points A small, light-sensitive patch of pigment in certain algae and unicellular organisms. Answer: eyespot

  22. 100 Points • A long, threadlike appendage, usually whip-like, extension of unicellular organisms that functions as an organ of movement Answer: flagellum

  23. 100 Points • an organelle found in many microorganisms, that periodically expands, filling with water, and contracts, expelling its contents to the cell exterior. Important to maintain equilibrium. Answer: contractile vacuole

  24. 100 Points The tendency of an organism or a cell to regulate its internal conditions, to remain normal functions. Answer: Homeostasis

  25. 100 Points • a group of similar cells that all do the same work/job. Answer: Tissue

  26. 100 Points • a structure made of two or more different tissue types that work together to do a certain job. Answer: Organ

  27. 100 Points • A group of organs that work together to perform certain tasks. Answer: Organ System

  28. 100 Points • A state when opposing forces or influences are balanced Answer: Equilibrium

  29. 100 Points • An individual living thing that can react to stimuli, reproduce, grow and maintain homeostasis. It can be a virus, bacterium, Protists, fungus, plant or an animal Answer: Organism

  30. 100 Points • Secretes hormones insulin and glucose into the blood. • Produces digestive enzymes Answer: Pancreas

  31. 100 Points • refers to the collection of cells, glands and tissues of an organism that secrete hormones directly into the bloodstream to control the organisms' physiological and behavioral activities. Answer: Endocrine System

  32. 100 Points • Transports nutrients, oxygen, hormones, carbon dioxide through out the body Answer: Circulatory System

  33. 100 Points • Breaks down food into glucose to be used by the cells Answer: Digestive System

  34. 100 Points • Intakes oxygen and releases carbon dioxide Answer: Respiratory system

  35. 100 Points • the network of nerve cells and fibers that transmits nerve impulses between parts of the body Answer: Nervous System

  36. 100 Points • Type of cell that transports oxygen to the body cells Answer: Red blood cells

  37. 100 Points Answer:

  38. 100 Points Answer:

  39. 100 Points Answer:

  40. 100 Points Answer:

  41. 100 Points Answer:

  42. 100 Points Answer:

  43. 100 Points Answer:

  44. 100 Points Answer:

  45. 100 Points Answer:

  46. 100 Points Answer:

  47. 100 Points Answer:

  48. 100 Points Answer:

  49. 100 Points Answer: