slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Drepturile copilului: dreptul la identitate, la nume si la relatii familiale; dreptul la sanatate si la accesul de servi PowerPoint Presentation
Download Presentation
Drepturile copilului: dreptul la identitate, la nume si la relatii familiale; dreptul la sanatate si la accesul de servi

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 4

Drepturile copilului: dreptul la identitate, la nume si la relatii familiale; dreptul la sanatate si la accesul de servi - PowerPoint PPT Presentation


 • 271 Views
 • Uploaded on

Consiliul Judetean Valcea Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea « COPIII NU AU ETNIE, AU COPILARIE! »  "DREPTURILE MELE SUNT DREPTURILE TALE!".

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Drepturile copilului: dreptul la identitate, la nume si la relatii familiale; dreptul la sanatate si la accesul de servi' - lexiss


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Consiliul Judetean ValceaDirectia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea« COPIII NU AU ETNIE, AU COPILARIE! » "DREPTURILE MELE SUNT DREPTURILE TALE!"

Discriminarea reprezinta tratamentul diferentiat aplicat unei persoane in virtutea apartenentei sale sau presupuse a acesteia la un grup social (etnic, religios etc.).

slide2

Drepturile copilului:

 • dreptul la identitate, la nume si la relatii familiale;
 • dreptul la sanatate si la accesul de servicii sanitare;
 • dreptul la educatie;
 • dreptul la opinie;
 • libertatea de expresie;
 • libertatea de gandire, constiinta si religie;
 • dreptul la protejarea vietii private;
 • dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, vatamare sau abuz fizic sau mintal, de rele tratamente sau exploatare etc.
 • Consecinte psihologice ale discriminarii:
 • interiorizarea unei imagini negative a romilor;
 • adoptarea unor comportamente negative fata de romi;
 • parasirea grupului;
 • anxietate, depresie;
 • amintiri obsesive;
 • tulburari de ritm ale somnului;
 • inhibitie sau hiperexcitabilitate;
 • comportament de evitare, negare;
 • comportamente agresive;
 • rezultate slabe la invatatura etc.

Unul din principiile de baza ale Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, este principiul nondiscriminarii, prin care se intelege garantarea respectarii tuturor drepturilor copilului fara a se face deosebire de rasa, culoare, sex, limba, etnie, situatie materiala, incapacitate fizica (stare de sanatate) etc.

slide3

Draga Ana, Aseara, mami si tati au venit la mine in camera si m-au anuntat ca trebuie sa-mi spuna ceva important. Atunci cand m-am nascut, parintii mei m-au logodit cu Mihai. Pentru ca am implinit 12 ani, este timpul sa ma marit. Mi-au spus ca o sa am o nunta frumoasa, la care o sa vina multa lume si m-au luat sa-mi arate zestrea mea: haine, lenjerii, covoare si bijuterii. Mami a zis ca dupa nunta va trebui sa port mereu basma, asa cum poarta toate femeile maritate, ca nu voi mai merge la scoala, ca trebuie sa-l respect pe Mihai si sa ma mut in casa lui, ca parintii lui vor fi parintii mei acum, ca voi invata sa gatesc, sa am grija de casa si de copiii pe care-i vom avea. Stiu ca asa e la noi, insa eu vreau sa ma mai joc cu papusile si sa merg la scoala.Le-am spus si parintilor mei ca nu vreau sa ma duc acum la Mihai, dar nu m-au ascultat. Si atunci, de ce la scoala, doamna invatatoare, ne-a spus ca orice copil, pana la varsta de 18 ani, are dreptul sa fie crescut de parintii lui, sa mearga la scoala si sa-i fie ascultata parerea?

Stiu ca nu am ce sa fac, stiu ca trebuie sa ma marit cu Mihai. De aceea iti scriu, ca sa stii de ce nu voi mai veni la scoala, pentru ca ai fost singura care m-ai acceptat, m-ai lasat sa stau cu tine in banca, te-ai jucat cu mine, ai avut incredere in mine, nu ca ceilalti care au ras de mine si m-au jignit. Cu drag, Maria Scrisoarea Mariei a fost trimisa, de catre Ana, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ai carei reprezentanti i-au consiliat si informat pe parinti cu privire la drepturile copilului. Parintii Mariei au fost de acord ca fiica lor sa nu se casatoreasca acum cu Mihai, ci dupa implinirea varstei de 18 ani, asa cum prevede Codul familiei. Maria a ramas in familia ei si merge la scoala. Mai presus de traditii este legea!

slide4

Cine poate sesiza? copilul; parintii; rudele; prietenii; vecinii; personalul medical; personalul didactic; reprezentantii politiei; reprezentantii bisericii; reprezentantii primariei de la domiciliul copilului; reprezentantii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului etc.Unde poate sesiza? Persoana sau copilul se poate adresa Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul primariilor, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea, in cadrul careia functioneaza Telefonul Copilului - 116111 si Inspectoratul Judetean de Politie Valcea. Educatia este cheia schimbarii, intrucat da posibilitatea continuarii pregatirii pe plan profesional avand drept consecinta un acces sporit pe piata muncii, asigurarea unui venit decent pentru familie, deci o viata mai buna.