Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Safety’s First PowerPoint Presentation
Download Presentation
Safety’s First

Safety’s First

1238 Views Download Presentation
Download Presentation

Safety’s First

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Safety’s First I need to use what? Inquiring minds want To know Crazy Conversions Great Glorious Graphs Grab Bag 100 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500 500 JEOPARDY!

  2. Can you eat in the lab? Answer: No!

  3. What do you do when your partner gets something in their eyes? Answer: take to eyewash and inform teacher

  4. When diluting acids, what do you add first? Answer: always add acids

  5. What pieces of safety equipment should always be worn in the lab? Answer: goggles and apron

  6. What happens if you are caught playing around in the lab? Answer: sit down and receive a zero

  7. Used to heat solutions evenly Answer: wire gauze

  8. Used to measure volume Answer: graduated cylinder

  9. Used to grind solid materials Answer: mortar and pestle

  10. Used to transfer solids for weighing Answer: spatula

  11. To scratch or cut glass Answer: triangular file

  12. A regional manager is concerned about the number of employee accidents occurring at his ten service centers. She makes a hypothesis that safety advertising will reduce accidents. She decides to test the hypothesis in her service centers. Each service center will use different number of safety posters to see if the number of accidents will reduce. Each service center manager will keep a record of the employee accidents reported. How are the employee accidents measured in this study? a. number of employee accidents reported to the service center manager b. number of service centers involved c. number of safety posters in each service center d. number of accidents in each service center Answer: A

  13. Thomas wanted to test the hypothesis that the higher the temperature of the water, the faster the sugar would dissolve. Which of the following would BEST test his hypothesis? a. Use four beakers of water: Beaker #1 at 20oC, Beaker #2 at 40oC, Beaker #3 at 60oC, and Beaker #4 at 80oC. Add one teaspoon of sugar to each beaker and measure the time it takes to dissolve. b. Use two beakers of water: Beaker #1 at 20oC, Beaker #2 at 30oC. Add one teaspoon of sugar to each beaker and measure the time it takes to dissolve. c. Use three beakers of water, all at the same temperature. Add one teaspoon of sugar to each beaker. Heat Beaker #1 over low heat. Heat Beaker #2 over high heat. Allow Beaker #3 to remain at room temperature unheated. Measure the time it takes for each to dissolve. d. Use four beakers of water: Add 1 teaspoon of sugar to Beaker #1. Add 2 teaspoons of sugar to Beaker #2. Add 3 teaspoons to Beaker #3. Add 4 teaspoons of sugar to Beaker #4. Measure the time it takes for each to dissolve. Answer: A

  14. A factor that does NOT change in an experiment is the ____. Answer: control

  15. A rule or principle that describes what happens in nature is a ____. Answer: law

  16. A team of six scientists is conducting a study of the potential health hazards of a new chemical used in making house paints. One member’s results show the possibility of a slight hazard, although this does not show up in any of the studies performed by the other team members. The team decides to publish all the results and suggest the need for further investigation into the possibility of a health hazard. Why would they make this decision? The other studies are incorrect because they did not show evidence of a hazard. The team members all believe the results of the study showing a slight hazard. The group funding the research wanted to find evidence of a health hazard. Even if the studies did not all agree, it is important for the scientific community to have the complete results of the research. Answer: D

  17. 23 um =______ dam Answer: 0.0000023 dam

  18. 165 lbs. =_______ kg Answer: 74.75 kg

  19. Place into SN: 150,000,000 Answer: 1.5 x 108

  20. 267.8 dm = _______ ft Answer: 87.86 ft

  21. 36 K = ________ oF Answer: -394.6 oF

  22. The variable plotted on the horizontal or x-axis is called the ____. Answer: independent

  23. Jeb has decided to start an aquarium. At the pet store, Jeb learns that every aquarium should be comprised of a certain percentage of different things, such as water, rocks, plants, and filters. Which of these would be the best way to illustrate the information about what aquariums should contain? Answer: Circle graph

  24. According to the graph, at what temperature does 300 grams of sugar dissolve in water? Answer: 60oC

  25. Curious Carl, a biology major, conducted research on the daily habits of black bears. One topic of interest was the bears' diet. Living in the woods, Carl was able to record the daily diet of five bears around his cabin and at the nearby stream. After a year of observation, Carl summarized his findings in the graph. Carl concluded that all bears preferred a diet of plant materials to a diet of meat and fish. All BUT ONE comment regarding Carl's conclusion are true. That is,  A) Different biomes means different organisms and different sources of food.  B) Carl's sample included only five bears; bears in other locales may eat completely different food.  C) Carl's experimental site is very limited and does not represent the habitats of many bears throughout the world.  D) Since Carl had firsthand knowledge of the bears' diet, it was appropriate to extrapolate his data to include all bears. Answer: D

  26. Explain precision and accuracy. Answer:

  27. What % of adults do NOT carpool to work? Answer: 89.58%

  28. Place in standard notation: 8.55 x 10 -2 Answer: 0.0855

  29. 0.931 cg=________ng Answer:9,310,000 ng

  30. What is used for comparison in an experiment? Answer: control group

  31. 565,900 seconds = _____days Answer: 6.55 days

  32. Explain precision and accuracy. Answer:

  33. ? Answer: