slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Zvieratá na Slovensku PowerPoint Presentation
Download Presentation
Zvieratá na Slovensku

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 23

Zvieratá na Slovensku - PowerPoint PPT Presentation


  • 214 Views
  • Uploaded on

Zvieratá na Slovensku. Oblasti živočíšstva Slovenska. Diviak lesný. Diviak žije v oblasti listnatých lesov. Má sivo-čierno-hnedú srsť. Asi 50 samíc a mláďat tvorí čriedu. Samce sú samotári. Diviačice sa starajú o svoje mláďatá, ktoré majú bledohnedú srsť s tmavými pásikmi.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zvieratá na Slovensku' - lavonn


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Zvieratá na

Slovensku

diviak lesn
Diviak lesný

Diviak žije v oblasti listnatýchlesov.

Má sivo-čierno-hnedú srsť. Asi 50

samíc a mláďat tvorí čriedu. Samce

sú samotári. Diviačice sa starajú o

svoje mláďatá, ktoré majú

bledohnedú srsť s tmavými pásikmi.

Diviačice sú veľmi nebezpečné, keď

sa starajú o svoje mladé. Hneď sa

pustia do každého narušiteľa ich

pokoja.

jele lesn
Jeleň lesný

Jeleň sa vyskytuje v oblasti listnatých

aj ihličnatých lesov. Cez deň žijú v

lesoch a za súmraku vychádzajú

napásť sa na lúky. Na jeseň majú jelene

ruju. V tomto čase jelene hlasno ručia.

Samce bojujú o samice a pritom si

parohy niekedy navzájom prepletú

tak, že sa im nedarí ich oddeliť.

Najsilnejší si vytvoria hárem.

Oplodnené samice potom privedú na

svet jedno alebo výnimočne dve

mláďatá, ktoré ostáva pri matke asi

dva, tri mesiace.

slide5
Jež

Jež sa vyskytuje v lesných

oblastiach, lúkách a

často krát aj v

záhradách. Ježe sú samotári,

čulí v noci, keď

hľadajú potravu.

Živia sa hmyzom, slimákmi, myšami, vtáčími vajíčkami a

plodmi. Zaútočia aj na hada. Raz alebo dvakrát do roka

privedie samica na svet asi sedem mláďat. Keď teplota vonku

klesne pod 15 stupňov, upadnú ježe do zimného spánku.

Vtedy sa pevne schúlia. Zimu dokážu prečkať, len keď sa v

lete dosýta nažerú a vážia aspoň 800 gramov.

kamz k vrchovsk
Kamzík vrchovský

Kamzík sa vyskytuje vo

vysokohorských oblastiach. Sú na to

veľmi dobre prispôsobené. V Tatrách

žije okolo 2000 jedincov. Ich kopytá sú

priam oceľovo tvrdé. Vankúšiky na

kopytách sú pružné ako z gumy a

nešmyknú sa ani na hladkej skale.

Najistejšie lezie črieda šesť až desať

zvierat cez skalnú stenu. Sledovať a

ohrozovať ich dokáže iba orol.

Kamzíky majú krátke dozadu

zahnuté rohy, nazývané rožteky.

kapor oby ajn
Kapor obyčajný

Kapor je najtučnejšia sladkovodná ryba, chovaná v rybníkoch

už vyše 2000 rokov. Kapor obyčajný má veľké roztrúsené

šupiny.

Kapor potrebuje pokojné, hlboké vody, v lete teplé.

V zime sa skryje do bahna a spí zimným spánkom.

kr lik div
Králik divý

Králik žije v stepných oblastiach. Pred 500 rokmi a králiky zo

španielska rozšírili do celého

sveta. Samica môže mať až 15

mláďat a rodí štyri až šesť ráz za

rok. Jeho brlohy môžu byť až

3 metre hlboké a 45 metrov dlhé.

Králik sa živí trávami a

bylinami, ale rád si pochutí aj na

bobuliach, hubách a kôre.

Králik dobre skáče, behá i kope,

ale šprintuje len na krátke vzdialenosti.

kuna lesn
Kuna lesná

Kuna sa vyskytuje v oblasti

listnatých lesov. Je to samotár.

Vie dobre liezť a rada sa cez

deň ukrýva v bútľavých

stromoch a prázdnych vtáčích

hniezdach. Na lov vychádza

v noci. Loví všetky zvieratá,

ktoré dokáže premôcť. Od

vtákov, veveričiek až po zajace

a sŕňatá. V máji samice vrhajú

až päť mláďat.

labu hrbozob
Labuť hrbozobá

Labuť hrbozobá, známa aj pod menom veľká patrí medzi

vodné vtáctvo. Tento sťahovavý vták lieta veľmi dobre aj

napriek veľkej hmotnosti. Každú jar k nám prilieta z teplejších

oblastí a ešte pred začiatkom zimy odlietajú späť.

Samice nakladú približne osem vajec. Mláďatá majú hnedasté

páperie, ktoré zbelie neskôr.

l ka hrdzav
Líška hrdzavá

Líška sa vyskytuje aj v

listnatých aj ihličnatých

oblastiach. Zo všetkých

psovitých šeliem sa líška

prispôsobila človeku najlepšie.

Považuje sa za veľmi prefíkané

zviera. Pretože chodí do

kurínov a zabíja sliepky, bola

vždy prenasledovaná.

Loví všetko, na čo natrafí: mláďatá, vtáky, vajcia, myši,

dokonca aj ryby. Svoje nory si robia zväčša na slnečnom okraji

lesa. Líška vrhá priemerne 5 mláďat.

medve hned
Medveď hnedý

Medvede žijú v ihličnatých oblastiach, u nás napr. v Tatrách.

Tieto medvede sú samotári. Medvedica ktorá má mláďatá,

je veľmi nebezpečná .

Dokáže ich brániť veľmi

odhodlane - aj proti ich

otcovi. Ako šelmy žerú

medvede mäso a roztrhajú aj

iné zvieratá. Na ich jedálnom

lístku sú predovšetkým

plody, oriešky, hríby a korienky.

Skoro tri štvrtiny obživy medveďa tvoria rastliny. Medveď

hnedý má veľmi rád med. Pomocou silných láb s piatimi

pazúrmi dobre lozí a vykráda hniezda divých včiel.

mravec h rny
Mravec hôrny

Mravce hôrne žijú v oblastiach

ihličnatých lesov. Sú to naše

najväčšie mravce. Stavajú si

mraveniská zo smrekového

alebo jedľového ihličia a malých

vetvičiek. V nich žije stotisíc až

milión jedincov. V mravčom

spoločenstve sa sústredí viacero

kráľovien, ktoré kladú vajíčka, a

niekoľko stoviek samcov. Ostatné sú bezpohlavné robotnice,

ktoré bránia a udržiavajú hniezdo. Nosia doň potravu a

starajú sa o vajíčka. Vajíčka, larvy a kukly odpočívajú v

podzemných komôrkach.

orol skaln
Orol skalný

U nás v Tatrách žije asi 20 jedincov

tohto druhu. Orla skalného pokladajú

za kráľa vzdušného priestoru. Má

vyše dvojmetrové rozpetie krídel. Je

taký silný, že v pazúroch hravo unesie

jahňa. Vo vzduchu zvyčajne krúži

celé hodiny. Tak číha na korisť. Keď

ju vysliedi, vrhne sa na ňu strmhlav z

veľkej výšky a usmrtí ju pazúrmi.

Hniezda si stavia na skalách. Samica

do nich nakladie 2 vajcia. Mláďatá sa

často bijú o potravu. Spravidla prežije iba jedno mláďa, to

slabšie vyhodia z hniezda.

rosni ka zelen
Rosnička zelená

Je malička (3 až 5 cm) a môže meniť

farbu zo zelenej na hnedú alebo

bledožltú. Vo dne žije v kríkoch a

na stromoch, živí sa hmyzom a v

noci schádza k vode. Vajíčka kladie

do vody, kým sa z nich vyvinú

žubrienky.

Vďaka prísavným terčíkom na konci prstov sa vie šplhať aj

po hladkých plochách.

rys ostrovid
Rys ostrovid

Rys sa vyskytuje v

listnatých a ihličnatých

lesoch. Rys je veľmi dobrý

lovec. Voči ľuďom je však

plachý, a preto je ťažké ho

nájsť. Samice majú dve až

tri mláďatá. Po roku sa

úplne osamostatnia a

opúšťajú matku. Rys je

samotár. So samicami sa

stretáva iba v dobe párenia.

sova lesn
Sova lesná

Sova lesná sa u nás vyskytuje

najčastejšie. Už zďaleka počuť jej

hlboký hlas. Často naň

odpovedá mnoho samíc

škrekotom. Sova lesná hniezdi v

dutinách stromov, v opustených

vtáčích hniezdach, a dokonca v

líščích norách. Na lov myší a ďalších zvierat sa vydáva len v

noci. Pretože občas omylom zaútočí na spiace vtáky, má

mnoho nepriateľov. Ak sa im ukáže cez deň, nemilosrdne na

ňu zaútočia.

srnec lesn
Srnec lesný

Srnec žije väčšinou v listnatých

oblastiach. Srnec je náš najmenší

jeleňovitý cicavec. Srnec nosí malé

parohy nazývané aj rožky. Má vždy

len jednu samicu, srnu. Samica v

máji privádza na svet 1 - 2 sŕňatká.

Uloží ich do pripraveného pelecha

na lúke alebo v obilnom poli. Po

krátkom čase sa dokáže sŕňa

postaviť na nohy a pripojiť k čriede v lese. Srnce sú plaché zvieratá.

Za súmraku prichádzajú na lúky a polia napásť sa.

V stredoeurópskych lesoch sa vyskytujú hojne. V lese dokážu

spôsobiť veľké škody obhrýzaním výhonkov a púčikov stromov.

s korka belas
Sýkorka belasá

Sýkorka belasá má vrch hlavy,

krídla a chvost belasé, bruško

žlté. Na sýkorku belasú v

ihličnatých lesoch takmer

nenatrafíme. Svoj domov

má v listnatých lesoch, parkoch

a v záhradách. Zdržiava sa tam v korunách stromov. Aj

hniezda si sýkorky belasé stavajú vysoko. Vstupný otvor do

nich má priemer tri centimetre. Vo vystlatom hniezde vyrastá

až do 14 mláďat.

Pri kŕmidlách medzi nimi nedochádza k takmer žiadnym

škriepkam.

veverica stromov
Veverica stromová

Veverica žije v listnatých aj ihličnatých

lesoch, parkoch a záhradách. Stavajú si

okrúhle hniezda a niekedy využívajú aj

opustené vtáčie hniezda. Veverica

rodí dve až päť mláďat raz alebo dvakrát

za rok. Živí sa semenami, bobuľami,

hubami, kôrou, článkonožcami a vajciami.

Ich schopnosť lúskať orechy a šišky je

vrodená, ale cvičením sa zdokonaľuje.

Veverica aktívna najme cez deň.

Dĺžka ich chvosta sa takmer rovná dĺžke

tela a pri skokoch ho používa ako kormidlo.

vlk drav
Vlk dravý

Vlky žijú v listnatých , aj ihličnatých lesoch. Na severnom a

východnom Slovensku. Je zákonom chránený, no aj tak sa naň

poľuje. Hladné vlky sú nebezpečné šelmy. Lovia kopytníky,

drobné cicavce dokonca

aj medvede. Často robia

škody medzi stádami

dobytka. Vlky sú veľmi

inteligentné a majú

vinikajúci čuch. Väčšinou

lovia vo svorkách, ktoré

vedie dvojica vlkov.

Jednotlivé svorky sa dorozumievajú vytím. Vo svorke platí prísna

hierarchia. Vlčica môže mať dve až osem mláďat.

vretenica severn
Vretenica severná

Vretenica severná je popri

vretenici aspis naším

jediným jedovatým hadom.

Jej uhryznutie môže byť

nebezpečné aj pre človeka.

Obľubuje suché slnečné

miesta. Zimu prežije zväčša

spolu s inými vretenicami a

hadmi iných druhov v stave strnulosti. V marci opúšťa svoju

dieru. Na korisť nepoľuje, ale striehne na ňu. Bleskurýchle

zaútočí na myši, žaby alebo aj na vtáky vo svojej blízkosti.

Vretenice majú veľmi dobrý čuch a otrasy zacítia už z veľkej

diaľky.

slide23

Napísala: Lýdia Terifajová

Z Š Tomášikova 31

8.A