Craciunul la români . . . - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Craciunul la români . . . PowerPoint Presentation
Download Presentation
Craciunul la români . . .

play fullscreen
1 / 13
Craciunul la români . . .
227 Views
Download Presentation
lavey
Download Presentation

Craciunul la români . . .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Muzica : “Iată, vin colindători!” Craciunul la români . . .

 2. Probabil că nimic altceva nu poate defini mai bine spiritul unui popor decât străvechile sale tradiţii şi obiceiuri. Călătorul va fi surprins să descopere în România un loc plin de legende, mituri şi tradiţii păstrate de-a lungul secolelor.

 3. Decembrie este cea mai aşteptatăşi mai îndrăgită lună a anului de toată lumea, dar în special de copii. Marile bucurii pe care ni le aduce această ultimă lună a anului sunt Sărbătorile Crăciunului, cu toate credinţele şi datinele care le însoţesc.

 4. Pe 24 decembrie, în aceasta zi deAjun a Crăciunului, începe mareaSărbătoare a Naşterii Domnului. Primele semne le dau grupurile de colindători, care pornesc din casăîn casă, cu o traistăîncăpătoare pe umăr, pentru a le ura gazdelor fericire, sănătate şi prosperitate, primind pentru aceste urări cozonac, prăjiturele, covrigi, nuci, mere şi chiar colăcei pe care gospodinele care respectă tradiţia le-au pregătit cu mult timp înainte.

 5. Datina Bradului de Crăciuneste o practică veche, pe care unii o consideră chiar mai veche decât creştinismul şi care simbolizează“pomul vieţii”. În Ajunul Crăciunului, în fiecare casă se împodobeşte câte un brad (cu beteală, globuri, figurine, ghirlande, bomboane, artificii şi lumânări sau beculeţe). Noaptea, Moş Crăciun aduce daruri, pe care le pune sub brad.

 6. "Steaua" este un colind care începe din prima seara a Crăciunuluişi se încheie la Bobotează. Cei care merg cu Steaua sunt mai ales copii între 7 şi 14 ani. Obiceiul are o semnificaţie religioasă fiind legată de steaua care s-a aratat celor trei magi de la răsărit. Copiii merg la colindat cuo stea mare, din lemn, gătită cu hârtie coloratăşi crenguţe de brad.

 7. În unele locuri, în noapteaCrăcinului, putem întâlni şi obiceiul cunoscut sub numele deVicleimul (Viflaiemul, Vitleimul)sauIrozii, la care participă copiii. Personajele dramei sunt Irodşi ceata sa de Vicleim:un ofiţerşi soldaţi îmbrăcaţi în portul ostaşilor romani, trei crai sau magi(Melchior, Baltazarşi Gaspar), un cioban, un pruncşi, în unele părţi,o paiaţă.

 8. Sursa de inspiraţie a acestei piese de teatru o constituie evenimentul religios al Naşterii lui Iisus. Deşi cu caracter religios, Vicleimul interacţionează cu celelate jocuri cu măşti, împrumutând diferite figuri, tipuri de măşti şi moduri de desfăşurare. Grupul de Vicleim activează timp de 2-3 zile în preajma Crăciunului.

 9. Pe lângă acestea, al căror subiect este Naşterea Domnului, românii mai fac urări prin intermediul unor alte colinde, create pe baza unor obiceiuri laice: "Pluguşorul", "Capra", "Ursul", "Sorcova". "Capra" este - de fapt - un om mascat, ascuns sub un costum larg, care ţine deasupra capului un băţîn vârful căruia este cioplit un fel de cap de capră. “Falca” de jos a “caprei” este mobila, astfel încât gura acesteia se poate închide sau deschide, dar mai ales poate “clămpăni”, făcând un zgomot specific.

 10. În jurulcapreicântăşi dansează alţi colindători mascaţi şi costumaţi specific, unii dintre aceştia fiind instrumentişti cu acordeon, fluier, toba sau chiar vioara. Este un colind vesel, cu umor, care provine dintr-un străvechi ritual agricol, practicat pentru a aduce rodnicie în anul ce vine. Pe vremuri, în faţacapreise aruncau boabe de grâu, orz sau porumb.

 11. Asemănător cu “Capra” este obiceiul de a umbla cu “Ursul”, această datină avându-şi de asemenea originea într-un cult geto-dac, ce urmărea fertilizarea şi purificarea solului şi a gospodăriei. Ursuleste întruchipat de un flăcău care poartă pe cap, pe umeri şi pe spate blana unui astfel de animal, având în jurul urechilor nişte ciucuri roşii.“Ursul”este însoţit de un grup de colindători mascaţi şi costumaţi, care reprezintă diverse animale sau personaje şi care îl aţâţă prin strigături.

 12. Crăciunul reprezintă pentru fiecare dintre noi un moment deosebit. Eo sărbătoarecare ne face să ne privim viaţa altfel, să-i vedem pe ceilalţi într-o lumină favorabilă, să ne deschidem sufletul mai uşor.

 13. www.wikipedia • www.images.google.ro • www.animatedgif.net • articole din reviste • Muzica : “ Iată, vin colindători!”