proiect energia mecanic n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Proiect Energia Mecanică PowerPoint Presentation
Download Presentation
Proiect Energia Mecanică

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Proiect Energia Mecanică - PowerPoint PPT Presentation


 • 125 Views
 • Uploaded on

Proiect Energia Mecanică. BIOMASA. Olăreanu Oana Onofrei Cătălina Lica Petronela. Realizatori:. Martie - Mai 2011. Ce reprezintă Biomasa?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Proiect Energia Mecanică' - landis


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
proiect energia mecanic

Proiect Energia Mecanică

BIOMASA

Olăreanu Oana

Onofrei Cătălina

Lica Petronela

Realizatori:

Martie - Mai 2011

ce reprezint biomasa
Ce reprezintă Biomasa?

Biomsa este partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi rezidurilor din agricultură, inclusiv substanţele vegetale şi animale, silvicultură şi industriile conexe, precum şi partea biodegradabilă a deşeurilor industriale şi urbane.

Biomasa reprezintă resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă. Aceasta include absolut toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima formă de energie utilizată de om, odată cu descoperirea focului.

slide3

Biomasa reprezintă componentul vegetal al naturii. Ca forma de păstrare a energiei Soarelui în forma chimica, biomasa este unul din cele mai populare si răspândite resurse de pe Pământ.

 • Ea asigura nu doar hrana, ci si energie, materiale de construcție, hârtie, țesături, medicamente si substanțe chimice.

Ce asigură Biomasa?

slide4

În ce scop este folosită

Biomasa

 • Biomasa este utilizata în scopuri energetice din momentul descoperirii de către om a focului. Astăzi combustibilul din biomasa poate fi utilizat în diferite scopuri – de la încălzirea încăperilor până producerea energiei electrice si combustibililor pentru automobile
slide5

Utilizarea Biomasei

 • Pe plan mondial exista o ampla activitate de utilizare a biomasei pentru producerea de energie electrica si termica, impulsionata de necesitatea reducerii emisiei de CO2 de politica energetica a Uniunii Europene.
 •   In tarile dezvoltate sunt utilizate tehnologii moderne de valorificare a potențialului energetic al biomasei prin ardere directa sau prin obținerea de combustibili lichizi si gazoși. Sursele de biomasa sunt reprezentate de deșeurile forestiere, deșeurile rezultate din prelucrarea lemnului, resturile vegetale din agricultura si din industria alimentara, reziduuri animale , iar in ultima perioada de culturile speciale cu ritm intens de creștere. Argumentele in favoarea utilizării energetice a biomasei sunt atât de natura a protecției mediului cat si de natura socio-economica, prin ocupare a si stabilizare a forței de munca a fermierilor in zonele de cultivare a plantelor cu valorificare energetica, materie prima cu caracter regenerativ. In același timp pot fi valorificate terenurile necultivate datorita supraproducției agricole, terenurile degradate sau pădurile defrișate.
forme de valorificare energetic a biomasei
Forme de valorificare energetică a biomasei :
 • Arderea directă cu generare de energie termică.
 • Arderea prin piroliză, cu generare de singaz (CO + H2).
 • Fermentarea, cu generare de biogaz (CH4) sau bioetanol (CH3-CH2-OH)- în cazul fermentării produşilor zaharaţi; biogazul se poate arde direct, iar bioetanolul, în amestec cu benzina, poate fi utilizat în motoarele cu combustie internă.
 • Transformarea chimică a biomasei de tip ulei vegetal prin tratare cu un alcool şi generare de esteri, de exemplu metil esteri (biodiesel) şi glicerol. În etapa următoare, biodieselul purificat se poate arde în motoarele diesel.
 • Degradarea enzimatică a biomasei cu obţinere de etanol sau biodiesel.
 • Celuloza poate fi degradată enzimatic la monomerii săi, derivaţi glucidici, care pot fi ulterior fermentaţi la etanol.
slide7

Formarea Biomasei

 • Bioxidul de carbon din atmosfera si apa din sol participa în procesul obținerii glucidelor, care formează „blocurile de construcție” a biomasei. Astfel, energia solara, utilizata la fotosinteza, își păstrează forma chimica în structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reacționează formând dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei.
slide9

MATERIALE CE COMPUN BIOMASA

 • Rezervele de biomasa sunt in special deșeurile de lemn, deșeurile agricole, gunoiul menajer si culturile energetice. Producerea de biomasa nu reprezintă doar o resursa de energie regenerabila ci si o oportunitate semnificativa pentru dezvoltarea rurala durabila. In prezent, in Uniunea Europeana, 4% din necesarul de energie este asigurat din biomasa. La nivelul UE, se estimează crearea a cca. 300.000 de noi locuri de munca in mediul rural, prin exploatarea biomasei. Specialiștii apreciază ca Romania are un potențial energetic ridicat de biomasa, evaluat la circa 7.594 mii tip/an (tone echivalent petrol), ceea ce reprezintă aproape 19% din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000, împărțit pe următoarele categorii de combustibil: reziduuri din exploatări forestiere si lemn de foc (1.175 mii tip), deșeuri de lemn (487 mii tip), deșeuri agricole rezultate din cereale (4.799 mii tip), biogaz (588 mii tip), deșeuri si reziduuri menajere urbane (545 mii tip).
slide10

Cantitatea de căldura rezultata din valorificarea energetica a biomasei deține ponderi diferite in balanța resurselor primare, in funcție de tipul de deșeuri utilizat sau după destinația consumului final. Astfel, 54% din căldura produsa pe baza de biomasa se obține din arderea de reziduuri forestiere sau 89% din căldura necesara încălzirii locuințelor si prepararea hranei (mediul rural) este rezultatul consumului de reziduuri si deșeuri vegetale