slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” PowerPoint Presentation
Download Presentation
Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers”

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” - PowerPoint PPT Presentation


  • 88 Views
  • Uploaded on

Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers”. De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex en Nicolas. Omdat we zo zeer van sneeuw en water houden wilden we de veranderingen in de vorm van water onderzoeken.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers”' - laken


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

De verschillende vormen van water

Peter : Prof. Guy Gusman (ULB)

Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex en Nicolas

slide3

Omdat we zo zeer van sneeuw en water houden wilden we de veranderingen in de vorm van water onderzoeken

slide4

Om deze reden hebben we beslist te onderzoeken hoe de veranderingen in de vorm van water zich voordoen en nadien een poster gemaakt en een tekst opgesteld om alles aan het publiek duidelijk te maken.

slide5

We hebben het experimentarium van de ULB bezocht, om er de experimenten te ontdekken in verband met de eigenschappen van water , die kunnen getoond en verklaard worden aan het publiek.

slide6

Nadat we in boeken over fysika de verklaringen over de eigenschappen van water hadden gezocht die ons intersseerden hebben we twee experimenten uitgevoerd :

Het eerste bewijst dat men water kan laten koken aan minder dan 100°C. Water op kamertemperatuur wordt onder een klok geplaatst. Met een vacuümpomp wordt de druk in de klok verlaagd, de waterdamp wordt geëvacueerd en opgevangen in een val voor vloeibare stikstof. Wanneer de druk ongeveer 5 mm Hg bedraagt, begint het water te koken. De verdamping die volgt, koelt het af en het water bevriest (zie de curve op de poster).

In het tweede wordt een waterkolom sterk gekoeld. De thermometer waarmee de temperatuur aan de oppervlakte wordt gemeten en die waarmee onderin wordt gemeten, geven niet dezelfde temperatuur aan, wat het bewijs is van het verschil in waterdichtheid afhankelijk van de temperatuur (zie de curve op de poster).

slide7

De twee curves op de poster, die we in de literatuur hebben gevonden, worden gestaafd door de resultaten van de experimenten.

slide8

Onze experimenten verklaren bijvoorbeeld dat water op de top van de Mont Blanc op lagere tempertauur kookt, en op hogere temperatuur in een snelkookpan.

Verder kan het opde bodem van een vijver vloeibaar blijven zelfs als het aan de oppervlakte bevriest. De waterdichtheid varieert sterk in functie van de temperatuur., de maximale waarde wordt bereikt bij 3,97 °C. Zoals men op de curve kan zien (zie poster) heeft ijs een densiteit die lager is dan 1, wat verklaart waarom ijs op het water drijft.

Dit verklaart ook waarom,wanneer in de winter het oppervlak van een vijver bevriest,de watertemperatuur boven 0°C blijft in de diepte waardoor de vissen en de waterplanten beschermd zijn tegen de vorst.