Metodefrihed og ansvar
Download
1 / 11

Metodefrihed og Ansvar - PowerPoint PPT Presentation


 • 110 Views
 • Uploaded on

Metodefrihed og Ansvar. På baggrund af undersøgelsen: ’Når det kommer til stykket, så er det jo vores hverdag, det handler om…’ Ved sociolog Anne-Kirstine Mølholt. Oversigt over oplægget. Autonomi i eget arbejde Trivsel og autonomi i eget arbejde Autonomi over eget arbejde

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Metodefrihed og Ansvar' - kirima


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Metodefrihed og ansvar

Metodefrihed og Ansvar

På baggrund af undersøgelsen: ’Når det kommer til stykket, så er det jo vores hverdag, det handler om…’

Ved sociolog

Anne-Kirstine Mølholt


Oversigt over opl gget
Oversigt over oplægget

 • Autonomi i eget arbejde

 • Trivsel og autonomi i eget arbejde

 • Autonomi over eget arbejde

 • Pædagogiske arbejds- og ansvarsområder

 • Punkter til diskussion


Autonomi i eget arbejde
Autonomi i eget arbejde

 • Pædagoger har en høj grad af metodefrihed

 • Forskellige grader af autonomi i eget arbejde

  • Principiel mulighed for medbestemmelse og indflydelse

  • Reel medbestemmelse og indflydelse

  • Betydelig grad af medbestemmelse og indflydelse


Trivsel og autonomi i eget arbejde
Trivsel og autonomi i eget arbejde

 • Graden af medbestemmelse og indflydelse påvirker, hvad pædagogerne fremhæver som væsentligt for, at pædagoger trives

 • Pædagogerne har tilpasset forventningerne og mulighederne for at opleve trivsel i hverdagen til deres arbejdsvilkår


Pædagog 1: Kontrollen over eget arbejde i hverdagen er blevet begrænset i og med, at kommunen, forvaltningen og politikerne stiller større og større krav til, hvad vi skal. Det begrænser, for det tager tid fra den mulighed, hvor vi havde frihed og kunne lave noget spontant.

Pædagog 2: Det er rigtigt, men for mig er det måden, jeg løser en opgave, og så er det lige meget , om den kommer fra mig selv, eller om opgaven kommer fra andre. Men den indflydelse, jeg har på, hvordan jeg vil løse opgaven, der synes jeg stadig, at jeg har kæmpe metodefrihed.

Pædagog 1: Det afhænger af, hvad man mener med kontrol. Fordi det er rigtigt, at der ikke er nogen, der bestemmer, hvad jeg skal lave lige nu, men mange andre ting er jeg ikke med til at bestemme, for man har givet mig nogle arbejdsbetingelser


Autonomi over eget arbejde
Autonomi over eget arbejde blevet begrænset i og med, at kommunen, forvaltningen og politikerne stiller større og større krav til, hvad vi skal. Det begrænser, for det tager tid fra den mulighed, hvor vi havde frihed og kunne lave noget spontant.

 • Metodefriheden bliver mindre usikker, når professionen har autonomi over eget arbejde

 • Pædagogerne frygter at ende som samlebåndsarbejdere

 • To perspektiver i forbindelse med tiltagene

  • Tiltagene udført i praksis - hensigten med tiltagene

  • Dokumentationen af arbejdet - det administrative


Pædagog: Vi har vendt det til det positive her i huset. For eksempel læreplansarbejde lyder så farlig fint, men når det kommer til stykket, så er det jo vores hverdag, det handler om. Men det er jo udviklende for os pludselig at sætte ord på det, vi har lavet de sidste mange år. Man får pludselig nye facetter ind i arbejdet. Men man skal vælge helt almindelige hverdagsting, og man skal gøre tingene på sin egen måde. Ellers kan det virkelig være dræbende. Men vi kan fortolke det på vores egen måde, og så kan vi stadig svare på de spørgsmål, som skal videre i systemet. Så det er vigtigt, at der er metodefrihed. Men vi har også fået læreplanerne så meget ind under huden nu, hvor vi har gennemgået dem fra A-Z, så nu tænker vi det bare. Det er nok det, pædagogisk arbejde handler om. At man vænner sig til at tænke de tanker.


P dagogiske arbejds og ansvarsomr der
Pædagogiske arbejds- og ansvarsområder eksempel læreplansarbejde lyder så farlig fint, men når det kommer til stykket, så er det jo vores hverdag, det handler om. Men det er jo udviklende for os pludselig at sætte ord på det, vi har lavet de sidste mange år. Man får pludselig nye facetter ind i arbejdet. Men man skal vælge helt almindelige hverdagsting, og man skal gøre tingene på sin egen måde. Ellers kan det virkelig være dræbende. Men vi kan fortolke det på vores egen måde, og så kan vi stadig svare på de spørgsmål, som skal videre i systemet. Så det er vigtigt, at der er metodefrihed. Men vi har også fået læreplanerne så meget ind under huden nu, hvor vi har gennemgået dem fra A-Z, så nu tænker vi det bare. Det er nok det, pædagogisk arbejde handler om. At man vænner sig til at tænke de tanker.

Samtlige pædagoger mener, at der er ikke skal være en tydelig skelnen i det praktiske arbejde mellem pædagoger og medhjælpere

Der skal ske en afklaring af den pædagogiske rolle og de pædagogiske arbejdsopgaver

Samtlige pædagoger ønsker den pædagogiske faglighed kommer mere til udtryk


Pædagog 1: Hvis der ikke skulle være en forskel mellem pædagoger og medhjælpere, så er der jo ingen grund til at uddanne sig. Der må være en vis stolthed. Jeg synes, at medhjælperne er fantastiske og totalt undværlige. Men vi kan forskellige ting. Og der skal være plads til de forskelle.

Pædagog 2: Men det er jo igen afhængig af, hvilke livserfaringer man har.

Pædagog 1: Ja, men generelt…

Pædagog 2: Altså med livserfaringer, så vil jeg sige, at vi sagtens kan få nogle medhjælpere ind, der er fuldt ud og nogle gange bedre.

Pædagog 1: Selvfølgelig. Men så bliver grænserne for professionen bare igen flydende, hvis pædagoger og medhjælpere skal have samme ansvarsområder. Så er vi igen inde i sådan en gråzone af, at faget ikke bliver taget seriøst som noget professionelt, for det kan en 17årige fra gaden også varetage.


Målsætninger pædagoger og medhjælpere, så er der jo ingen grund til at uddanne sig. Der må være en vis stolthed. Jeg synes, at medhjælperne er fantastiske og totalt undværlige. Men vi kan forskellige ting. Og der skal være plads til de forskelle.

Ansvar

BUPL skal arbejde for, at pædagoger har ansvaret for planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af det pædagogiske arbejde

Metodefrihed

BUPL skal arbejde for, at pædagoger har metodefrihed i planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af det pædagogiske arbejde


Diskussionspunkter
Diskussionspunkter pædagoger og medhjælpere, så er der jo ingen grund til at uddanne sig. Der må være en vis stolthed. Jeg synes, at medhjælperne er fantastiske og totalt undværlige. Men vi kan forskellige ting. Og der skal være plads til de forskelle.

 • En stor del af diskussionen om metodefrihed og ansvar bør handle om pædagogprofessionens interne forhold

  • Hvordan inddrages ledelsen bedst i forhold til en tydeliggørelse af pædagogiske arbejds- og ansvarsområder?

 • Vigtigt for professionen at følge samfundsforandringerne for at bibeholde sit territorium

  • Tiltag fra central side kan ikke undgås, men hvordan sikres det, at tiltagene kan tilpasses de enkelte institutioners hverdag - og bliver det?!

 • De administrative arbejdsopgaver bør indarbejdes i definitionen af det pædagogiske arbejde

  • Hvad er pædagogiske arbejds- og ansvarsområder - og hvad er ikke?