Programul tineret n ac iune
Download
1 / 17

Programul Tineret î n ac ţ iune - PowerPoint PPT Presentation


 • 82 Views
 • Uploaded on

Programul Tineret î n ac ţ iune. Dâmboviţa – Tineri voluntari în lupta împotriva excluziunii sociale . Cum am î nceput ….

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Programul Tineret î n ac ţ iune' - kin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Programul tineret n ac iune

ProgramulTineretîn acţiune

Dâmboviţa – Tineri voluntari în lupta împotriva excluziunii sociale 


Cum am nceput
Cum am început…

 • 30 de voluntari din cei peste 100 ai centrului Europe Direct Târgovişte ne-am angajat să luam parte la Programul  Tineret în Acţiune, program ce urmăreşte diverse oportunităţi, ce oferă tinerilor din ziua de astăzi ocazia de a se remarca prin implicarea activă la nivelul comunităţii sau chiar dincolo de ea.

 • Initiativele tinerilor pot fi un instrument foarte bun pentru invatarea nonformala si experienţială şi sunt o cale de a transforma o experienţă personală, de zi cu zi, într-un punct de plecare pentru un viitor proiect. 

 • Vom putea pune în aplicare unul dintre cele mai importante proiecte la care vom participa. Noi am ales pentru un prim pas să realizam un proiect european «  Iniţiative ale tinerilor » (www.tinact.ro). Implicarea noastra în proiect are ca scop activitaţi benefice pentru comunitatea judeţului Dâmboviţa.


 • Aşadar, formand un grup informal de tineri voluntari, susţinuţi de Centrul Europe DirectTârgovişte, de Biblioteca Judeţeană ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa şi de Agenţia Naţională pentru Proiecte Comunitare şi Dezvoltare Profesională, am implementat astfel proiectul « Dâmboviţa – Tineri voluntari în lupta împotriva excluziunii sociale », finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Tineret în Acţiune, modulul 1.2 Iniţiative ale Tinerilor.


 • Proiectul prevede lucrul cu 12 tineri din cadrul Centrului de Reeducare Minori Găieşti şi are ca scop acordarea unei şanse pentru o comunicare bazată pe încredere cu tineri de vârsta lor şi reintegrarea acestora în normele societăţii actuale. Proiectul a demarat pe data de 11 septembrie 2010 printr-o vizită la Centrul de Reeducare pentru un prim contact cu cei 12 tineri.


 • Primul pas pentru atingerea ţelului propus a fost întâlnirea cu cei pe care noi dorim să-i reabilitam. Astfel,15 dintre voluntarii nostri, împreună cu managerul centrului Europe Direct, Vlăduţ Andreescu am mers la Găeşti, unde i-am cunoscut pe noii nostri prieteni.

 • Desi la inceput eram usor reticenti, am reusit sa formam o legatura cu tinerii de acolo.


 • Pasul următor spre derularea proiectului a fost ca tinerii să ne întoarcă vizita, continuand realizarea obiectivelor unui schimb de experienţă benefic pentru ambele părţi.

 • Astfel, sâmbătă, 9 octombrie 2010, ne-am strans 27 de tineri, membri ai centrului Europe Direct Târgoviște si am primit vizita a 12 persoane din cadrul Centrului de Reeducare Minori Găești.


 • Am mers la să ne întoarcă vizita, continuand realizarea obiectivelor unui schimb de experienţă benefic pentru ambele părţi.Muzeul de Istorie Dâmbovița,acolo unde am putut admira numeroasele specii de reptile expuse și am participat la salonul editorial organizat de Bibliotecă. Aflat în imediata apropiere, Turnul Chindiei a fost și el bifat pe lista obiectivelor vizitate.


 • După vizite, a venit și momentul team-building-ului, așa că ne-am întors la Bibliotecă, unde am participat la jocuri distractive de intercunoaștere . Cu toții ne-am dat mâna și am dezvăluit ce ne place și ce nu, ce ne dorim de la viață, apoi palmele noastre s-au alipit, formând „Palma prieteniei”, o mărturie a veșnicei noastre bune-înțelegeri. Au urmat și alte activități interesante, unde cu toții ne-am simțit egali și am fost cu zâmbetul pe buze.


 • Urmatorul cănostruobiectiv a fostpregatireauneiviitoareintalniri.

 • Astfel, am mersintr-un weekend in tabaraCaprioara, unde am pus cap la cap organizareaevenimentuluice a avut loc la o saptamanadupa.

 • Am stabilitimpreunaregulisi am realizat un program plin de activitati interactive.

 • Si…am avuttimpsi de putinarelaxare. 


 • Ne-am căintors la Caprioaraimpreuna cu tinerii de la Centru de Reeducare, unde am pus in aplicareplanurilepe care le-am facut anterior.

 • La început au fost organizate mici turnee de diverse jocuri, creându-se chiar rivalităţi. Ulterior fiecare tânăr de la Găeşti şi-a descoperit prietenul sau prietenii „secreţi”. Cei mai norocoşi dintre ei au avut parte de ajutorul permanent a doi voluntari de la Centrul Europe Direct Târgovişte. Rolul pe care acest prieten „secret” îl avea era de a fi mereu alături de cel pe care îl avea în grijă, de a-i facilita acomodarea în cadrul grupului şi de a-i explica şi a-l îndruma atunci când acesta avea o nelămurire. Nu în ultimul rând, prietenii „secreţi”au avut ocazia de a afla povestea vieţii protejatului lor şi a-şi împărtăşi gândurile cu acesta. Această experienţă se pare că a fost cea care a condus la dezvoltarea unor relaţii de prietenie. • Pe lângă traininguri şi dezbateri, programul taberei a inclus şi activităţi sportiv-distractive. În cadrul vânătorii de comori, participanţii s-au împărţit în două grupuri formate din tinerii de la Centru de Reeducare Minori Găeşti şi din prietenii acestora. Competitorii trebuiau să descopere indiciile ascunse în diverse locaţii din cadrul taberei Căprioara. Munca în echipă şi atenţia au adus premiul unei echipe înaintea celeilalte. La finalul jocului nu au existat însă învinşi. Cu toţii ne-am simţit învingători prin munca depusă şi prin relaţiile create. • În ultima zi a acestei experienţe frumoase, participanţii şi-au împărtăşit gândurile în legatură cu prietenii lor „secreţi”, dar şi cu privire la întreaga perioada petrecută laolaltă cu prietenii. În loc de obişnuitul „La revedere!”, tinerii şi-au scris mesaje de apreciere. Despărţirea dintre noii prieteni a fost una destul de dureroasă. Au curs lacrimi, dar speranţa unei revederi cât mai curând era în inima tuturor. Voluntarii Centrului Europe Direct Târgovişte și ai Grupului Informal i-au impresionat atât de mult pe tinerii de la Centrul de Reeducare Găeşti, încât unul dintre ei şi-a manifestat dorinţa de a deveni voluntar în viitorul apropiat.


 • De Craciun, am organizat un spectacol umanitar unde s-au prezentat si tinerii de la Centrul de Reeducare Minori Găeşti. Aceştia au fost invitaţi de către prietenii lor din cadrul Grupului Informal să susţină un mini-recital de colinde pe scena spectacolului. Publicul numeros nu i-a intimidat deloc pe cei 10 vocalişti, aşa că s-au descurcat de minune.Drept răsplată, ei au primit din partea voluntarilor daruri constând în produse tradiţionale de Crăciun.


 • Astfel, se observă deja efectul benefic al  etapelor parcurse deja din proiectul în care sunt implicaţi alături de voluntarii Grupului Informal. De menţionat este şi scopul educativ al acestei activităţi: cei de la Găeşti au aflat cum petrec de sărbători popoarele balcanice, cum ar fi bulgarii şi grecii, dansurile şi cântecele tradiţionale ale acestora.


 • Astfel, se demonstrează că se poate acţiona pe plan local, dar gândi pe plan european, urmând calea formării ca tânăr european activ şi solidar.

 • Prin acest proiect voluntarii Europe DirectTârgovişte speră să transmită societăţii dâmboviţene dorinţa de comunicare şi de implicare în probleme de tineret în beneficiul comunităţii.

Realizat de

Clara Clipea


ad