Conflictul din cecenia
Download
1 / 25

CONFLICTUL DIN CECENIA - PowerPoint PPT Presentation


 • 256 Views
 • Uploaded on

CONFLICTUL DIN CECENIA. CAUZE. dorin ţ a Moscovei de a-si asigura controlul asupra industriei de petrol a acestei republici, petrolul şi gazele naturale din zonă. dorinţa Republicii Cecene de a fi independentă evitarea principiul de domino în alte republici (21)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CONFLICTUL DIN CECENIA' - janna-pierce


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Cauze
CAUZE

 • dorinţa Moscovei de a-si asigura controlul asupra industriei de petrol a acestei republici, petrolul şi gazele naturale din zonă.

 • dorinţa Republicii Cecene de a fi independentă

 • evitarea principiul de domino în alte republici (21)

 • atentatele teroriste ale cecenilor şi actele ilegale comise pe teritoriul rusesc

 • pe parcurs, opoziţia Rusiei s-a radicalizat într-un fundamentalism islamist

 • presiunile economice internationale asupra acestor zone


Primul r zboi cecen 1994 1996
Primul război cecen (1994-1996)

6 septembrie 1991, demonstranții Congresului Național al Poporului Cecen, au luat cu asalt Parlamentul RASS Ceceno-Ingușe, ducând la separarea Ceceniei si Ingușetiei, şi la declararea independenței primeia.

Între 91 şi 94 Cecenia s-a prăbușit în haos și corupție, şi au avut loc o serie de acţiuni de infracţiune şi comerţ cu sclavi, rezultatula fost părăsirea zonei de către 300.000 de ne-ceceni şi 50.000 ucişi sau dispăruţi.

Armata rusă (40.000) a intrat în Cecenia pe 10 decembrie 1994, fără o planificare, având misiunea oficială de a restaura ordinea constituțională, dar a suferit pierderi umilitoare după ce a intrat în Groznîi, pe care l-au cucerit doar în 1995.


Conflictul din cecenia

Ca răspuns la atacurile ruseşti au avut loc o serie de atentate teroriste pe pîmănt rusesc, care au condus şi la concurenţă în politica internă.

Criza ostaticilor de la spitalul din Budionnovsk din iunie1995

condusă de prim-ministrul cecen Șamil Basaev

Salman Raduev, ginerele lui Dudaev a condus un raid similar împotriva spitalului din

Kizlarîn ianuarie 1996.

Retragerea trupelor ruseşti şi începerea tratativelor cu separatiştii

Retragerea trupelor ruseşti şi începerea tratativelor cu separatiştii

Asedierea celor 3000 de soldaţi ruşi în Groznîide către mii de ceceni rebeli conduşi de

Șamil Basaev

31 august 1996- semnarea acordurilor de la Hasaviurt, care stabileau că statutul național al Ceceniei urma să fie decis până la sfârșitul anului 2001, dar acordau Republicii Icikeria independența de-facto.


Conflictul din cecenia

Ostilităţile au continuat cu un atentat la Moscova şi alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și Stavropol Krai între milițieni și gherilele cecene. Se apreciază că între 80.000 și 100.000 de ruși și ceceni au muritîn urma primului război.

Al doilea răboi cecen

1999 – prezent

Bombe pe bază de hexogen au fost plasate blocuri din Buinaksk, Daghestan, Moscova și Volgodonsk în Rusia de sud, reclamate ca fiind acte teroriste cecene, dar şi acţiuni ale agenţilor FSB-ul ,dar rezultatul a fost reintrarea armatei rusescă în Cecenia.

În 1999-2000 trupele rusești au cucerit din nou Cecenia, provocând o criză umanitară de proporții. Începand din 2000 are loc un razboi continuu de gherilă.

Datorită atacurilor teroriste chiar în Rusia, onflictul cecen este asociat de ruşi cu războiul împotriva terorismului. (atacuri sinucigașe, atacuri asupra stațiilor de metrou sau luarea de ostatici.)

Ambele părţi au fost acuzate de încălcarea drepturilor omului de către organizația americană Human Rights Watch şi grupul rusesc Memorial.


Conflictul din cecenia

POZIŢIA CECENIEI alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și

 • Cecenia este o republică situată în Rusia de sud-vest, pe un istm între Marea Neagră şi Marea Caspică şi având ca graniţă sudică Munţii Caucaz şi Georgia.

 • populaţie de 1,3 milioane de locuitori: ceceni (50%), ruşi(35%), inguşii(10%), musulmani suniţi

 • Limba: caucaziană

 • suprafaţă de 19.300 km2

Dacă în deceniul zece al secolului trecut, cecenii luptau pentru independenţă, acum luptă pentru instaurarea Califatului, un stat islamic care să cuprindă toţi musulmanii din Pakistan până în Maroc.


Pozi ia rusiei
POZIŢIA RUSIEI alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și

 • (1) Cecenia nu a fost o entitate independentă în cadrul Uniunii Sovietice, așa cum au fost Statele Baltice, cele din Asia Centrală și alte state caucaziene, ci a fost parte a RSFS Rusă și de aceea nu avea dreptul, conform constituției sovietice, să aspire la secesiune.

 • (2) Alte grupuri etnice din Rusia, precum tătarii, s-ar alătura cecenilor și și-ar proclama independența, dacă ar fi garantat dreptul la secesiune în cadrul Federației Ruse.

 • (3) Cecenia este un punct de ramificație foarte important în infrastructura petrolieră a Federației Ruse, independența regiunii putând aduce daune uriașe economiei rusești și controlului resurselor de țiței din zonă.

Interesul major: Moscova nu-si poate permite sa piarda controlul in Caucaz si la Marea Caspica, statutulde putere regionala a Rusia.


Conflictul din cecenia

Reactiile alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și internationale

Totiactoriiinternationali s-au grabitsaproclameaceastacriza o problemainternaruseasca. Acesta a fostraspunsulliderilor din Vest, islamicisaulumii a treia. Pursisimplu nu a fost un motivdemn de luat in considerarepentru a afectarelatiile cu o Rusie democratic emergenta.


Conflictul din cecenia

Statele alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și Unite:

Au fost de la bun inceputfoarteatente in acesataproblema. Secretarul de stat American Warren Christopher a facutchiar o gafaintr-o declaratie, comparandrazboiul din Cecenia cu Razboiul Civil American, intr-o incercareevidenta de a sustinescopurileRusiei in interventiasa.. La inceputulanului 1995 guvernulamerican s-a vazut in postura de a blamaRusia.


Conflictul din cecenia

Europa alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și Occidentala

StateleeuropenesiUniuneaEuropeana au adoptata o atitudinemaidurainca de la inceput. Cu toate ca tarileeuropenerespectaintegritateaRusieisiafirma ca Cecenia a fost o parte a Rusiei, criticaviza cu precadereincalcareadrepturiloromului.

Un acordsi un parteneriatintre UE siRusia au fostanulate, in timpce UE a condamnatatrocitatilecomiseimpotrivacivililor, siincalcareadrepturilorfundamentale ale omului. Catevatarieuropene, cu precaderetarilescandinavesitarilebaltice, au intreprinssanctiuniimpotrivaRusiei.


Conflictul din cecenia

Lumea alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și islamica

Reactialumiimusulmaneimpotrivabrutalitatilorcomiseimpotrivauneinatiunimusulmaneavea un potential natural sa fie maiputernicadecatraspunsullumiioccidentale. Cu toateacestea, reactiapopularafostmaiputernicadecatreactiaguvernelortarilormusulmane. Raspunsullumiimusulmane a ramasfoartetacut– de faptchiarmaitacutdecat s-arfiasteptat. Celemaiafectatetari, in mod direct au fostTurciasi Iran, care au frontiere cu Caucazul.. In majoriatateacelorlaltetarimusulmane, din Libiapana in Indonezia, incluzandEgiptulIordaniasi Pakistan, au avut loc demonstratiipentrusprijinireaCecenilor.ArabiaSaudita,esteinsarecunoscuta ca a donatfonduripentruajutorareacecenilor.


Conflictul din cecenia

Turcia alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și

Turcia are o considerabilaminoritatenordcaucaziana, incluzandceceni. Guvernulturc a trebuitsaia in considerareopiniapublica, care a demonstrat in Instanbulsi Ankara. Turciinationalisti“Grey Wolves “au facut lobby pentrurecunoastereaturca a Cecenieisipentruaprovizionarea cu arme.

Este interesant de notatfaptul ca guvernulcecen are o “ambasada”neoficialaintr-o vilapeBosfor, care estementinutasifondata de catrepartidul nationalist. Peacesttemei, Rusia a acuzatTurcia ca a ajutatCecenia cu tehnologiesicelmai important - sistemulcomunicational al rebelilor.


Conflictul din cecenia

Iran alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și

Iranul, a ramastacut in ceeaceprivesteCecenia, din motive total diferite.CasiTurcia, Iranul a fost sub o puternicapresiunepentru a sprijinisoartamusulmanilorceceni, insaIranul , dupaRazboiulRece a dezvoltat o relatiefoarteapropiata cu Rusia, cu care are un interescomun: (influentaTurciei in Caucazsi in Asia Centrala; petrolulsiresursele de gaz din MareaCaspica,) In plus Rusia a sprijinitIranul cu material sitehnicienipentruprogramulsaunuclear.dovedindu-se a fiunuldintreprieteniiIranuluiintr-o “lumeostila”.


Conflictul din cecenia

Tarile alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și din Europa de Est

TarileEuropei de Est nu au vazutinvaziaCeceniei ca un evenimentizolat.Lideriiacestortari au vazutaceastainvazie ca o confirmare a unui model simai mare: Rusiasi-a schimbatatitudineaintr-unarevizionista, introvertita al careiscopestesaisirestabileascastatutul de dinainte de destramare.Rapoarte au aratat in detaliu cum Rusiaintervinesistematic in problemelortarilorfostesovietice , incalcandu-le astfelindependenta.


Conflictul din cecenia

Today Grozny , tomorrow Kiev, the next day Warsaw alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și

DelegatiiPolonieisafoloseasca in institutiiinternationale, ca de exemplu in ConsiliulEuropeitermenulde”separatist “ pentruluptatoriiceceni, argumentand ca cecenii nu au fostniciodata de acordsafaca parte din Rusia, iar in mod public, inaltioficiali au sprijinitdreptul de auto-determinare al cecenilor


Conflictul din cecenia

Ministrul alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și estonian al apararii a declarat ca : “dacavavenivremea, vomlupta ca siCecenia”. In februarie 1995, Parlamentul Estonian a votat in unanimitaterecunoastereaCeceniei, miscarece a determinat o reactiepromptasidura a Rusiei.

In Letonia , o majoritateparlamentara a trimis o scrisoaredeschisaDumeirusesticondamnand:”imperialismulrusesc “ siacuzandRusia de genocid.

Lituania, 46 din 56 de municipalitati au semnat o scrisoare catre parlament urgentand recunoasterea Ceceniei.Ucraina


Conflictul din cecenia

Ucraina alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și a fostunuldintreceimaimaricriticiaiRusiei , ea fiindacuzata de catreRusia ca a trimismercenaripentrusprijinirearebelilorceceni.

Azerbaidjanul a fost constant acuzat ca a trimismercenari in Cecenia. Rusiachiar a acuzatAzerbaidjanul ca a trimis un contingent intreg al armatei in Cecenia.

Este evident faptul ca razboiul din Cecenia a alarmatEuropa de Est, multmaimultdecatpetarilecelelalte .


Conflictul din cecenia

Curtea alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și Internationala de Justitie

Un aspect interesant al reactieiinternationale la conflictul din Cecenia a fostpozitiaCurtiiInternationale de Justitie care a prezentat o atitudineindependenta, de exemplu a subliniatrefuzul de moment in ConsiliulEuropeipentruRusiasi a cerut ca SUA sainghetetransferul a 8 miliarde de dolari, imprumutpentruRusia, ca o consecintapentrureactiaslabaamericanaimpotriva“enormelor crime comise de catremilitariiamericani”


Conflictul din cecenia

Reactia alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și internationala la conflictul din Ceceniapoatesareprezinte o ilustrare a actualeiimportantepe care guvernelestatelor o acordarespectariidrepturiloromului.

Acest conflict creazasiilustreaza un precedent periculos: un stat care are relatiibune cu majoritateaputerilorinternationale, si care are un oarecarestatutpescenainternationala, poatefitentatsafoloseascafortapentru a rezolva o problemaseparatista, sibamaimult, poatesascapesinepedepsita.


Conflictul din cecenia

Urmarile si stadiul actual al conflictului din Cecenia alte ostilităţi la frontiera dintre Cecenia și


Conflictul din cecenia

Războiul a distrus economiile locale, care supravieţuiesc doar din subvenţiile acordate de ruşi.Aproximativ 80% din potențialul economic al Ceceniei a fost distrus.

Rebelii afirmă că trupele lor regulate au pierdut 12.000 de luptători drept morți. Numărul victimelor (morți, răniți) din cadrul trupelor federale este de câteva zeci de mii, iar unele surse ale rebelilor pretind că cifrele reale se apropie de 40.000 de morți și încă mai mulți răniți.

Oficialii ceceni proruși afirmă că, din 1994, peste 200.000 de oameni au fost uciși în Cecenia, inclusiv 20.000 de copii. Sursele rebelilor afirmă că forțele federale au ucis peste 250.000 de oameni, inclusiv 42.000 de copii.

Spitalele şi şcolile funcţionează cu greutate, întreruperile energiei electrice sunt zilnice, iar pensiile şi salariile la stat vin cu întârziere pentru că sunt plătite de Trezoreria de la Moscova.


Conflictul din cecenia

M doar din subvenţiile acordate de ruşi.inisterul apărării a cheltuit din 1994, aproximativ 2 trilioane de ruble, fonduri neprevăzute în bugetul apărării;

Intervenţia militară a Rusiei, a costat 5 miliarde de dolari alocaţi din bugetul federal (Directorul Institutului ptentruAnaliza Economică de la Moscova, Andrei Llarionov);

În urma bombardamentelor masive ale aviaţiei ruse, au fost distruse 3,5 milioane de apartamente, 37 şcoli, 12 spitale şi 14 policlinici (Interfax).


Conflictul din cecenia

Situatia actuala doar din subvenţiile acordate de ruşi.

Începând din 2000 are loc un război continuu de gherilă;

Zilnic au loc atacuri împotriva soldaţilor ruşi. În acelaşi timp, în urma operaţiunilor militare ruseşti dispar fără urmă civili ceceni;

În martie 2003, Kremlin-ul a organizat un referendum, la care a fost aprobată noua Constituţie, care conferă Ceceniei un plus de autonomie, dar care stipulează în mod clar că rămâne parte a Federaţiei Ruse;

Liderul pro-rus al Ceceniei, RamzanKadârovesteridiculizatpentruinculturaşicruzimea de care dădovadă, el fiindunuldintreceimai de temutadversariailibertăţii presei.

În octombrie 2002, un grup de luptători ceceni au luat mai multe sute de ostatici la un teatru din Moscova, acţiune înnăbuşită în sânge de forţele speciale ruseşti;


Conflictul din cecenia

Exista vreo perspectiva de pace? doar din subvenţiile acordate de ruşi.

Din când în când apar relatări că guvernul de la Moscova ar fi dispus să înceapă negocieri de pace;

După atacurile de la 11 septembrie, de la New York şi Washington,aproape că nu au mai existat presiuni diplomatice asupra Rusiei în direcţia găsirii unei soluţii diplomatice la conflictul cecen.

Statele Unite par să accepte acum acuzaţia autorităţilor ruse, că Mashadov are legături cu terorismul internaţional, spunând că nu mai poate fi recomandat ca partener de discuţie.

La un moment dat au fost iniţiate o serie de contacte între Moscova şi reprezentantul rebelilor, Ahmed Zakaiev. Numai că ulterior Rusia l-a calificat drept terorist şi a cerut extrădarea sa din Occident;

Se pare că în acest moment Moscova nu mai este dispusă să stea de vorbă cu nici un reprezentant al separatiştilor;

VOM OMORA RUSI, NU PANA LA VICTORIA FINALA,CI PANA CAND ULTIMUL DINTRE NOI VA MURI !


Bibliografie
Bibliografie doar din subvenţiile acordate de ruşi.

 • www.waste.org/~roadrunner/horea/caf_fac/ura_11/Cecenia.html

 • http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2004/05/040509_cecenia_istoric.shtml

 • Bringing peace to Chenchya.Assetsments and Implications.Jim Nichol.