Jaarvergadering 15 januari 2010
Download
1 / 18

Jaarvergadering 15 januari 2010 - PowerPoint PPT Presentation


 • 159 Views
 • Uploaded on

Jaarvergadering 15 januari 2010. Op 15 januari was onze jaarvergadering. . Na de ontvangst met koffie en vlaai en het officieel gedeelte kwamen we aan de Verkiezingen van……………. Drie nieuwe bestuursleden. Ans v.d. Beuken Sjaan v. Horen (nieuw secretariaat) Maria Stullti ëns.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Jaarvergadering 15 januari 2010' - iniko


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Jaarvergadering 15 januari 2010

Jaarvergadering 15 januari 2010


Op 15 januari was onze jaarvergadering
Op 15 januari was onze jaarvergadering

.

Na de ontvangst met koffie en vlaai en

het officieel gedeelte kwamen we aan de

Verkiezingen van……………


Drie nieuwe bestuursleden
Drie nieuwe bestuursleden.

 • Ans v.d. Beuken

 • Sjaan v. Horen (nieuw secretariaat)

 • Maria Stulltiëns
Een bos bloemen een herkenbaar beeld en een woordje van dank
Een bos bloemen, een herkenbaar beeld en afscheid van het bestuur.een woordje van dank.


Het huldigen van de jubilarissen

Finy Schrijnwerkers en Truus Verheugten afscheid van het bestuur.

25 jaar lid (Truus niet op de foto)

Het huldigen van de jubilarissen


Nellie peeters 40 jaar lid
Nellie Peeters 40 jaar lid afscheid van het bestuur.


Jaarvergadering 15 januari 2010
Mia Gommans en Wies Jacobs 50 jaar lid, Mia kreeg de zilveren ZijActief speld.Wies Jacobs niet op de foto.


Na de pauze waren we toe aan

Na de pauze waren we toe aan …… zilveren ZijActief speld.

Een bezoek van Dhr Heuzinkveld met zijn likeuren proeverij


Jaarvergadering 15 januari 2010

Oud Hollandse Likeuren zilveren ZijActief speld.In de zeventiende en achttiende eeuw waren de mensen in het gebied boven de grote rivieren grotendeels calvinistisch ingesteld.In het spraakgebruik wordt met calvinisme een verzameling eigenschappen bedoeld die typisch Nederlands lijken te zijn. Ingetogen gedrag, ingetogen in het uiten van emoties, niet te koop lopen met je successen, niet te koop lopen met je kapitaal, zuinigheid en matigheid met alcohol. Kort samengevat: "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg".Door deze denkwijze mocht er alleen met een goede reden alcohol worden gedronken.Natuurlijk hadden de bewoners van het toenmalige Nederland voldoende redenen om een flinke borrel te drinken en zonodig werden die redenen wel gemaakt.In het begin werden alcoholische dranken alleen gebruikt als medicijn, samengesteld uit allerlei plantaardige heksendranken met gebruik van inheemse plantensoorten.Natuurlijk bevatten planten buiten de goede stoffen ook veel gevaarlijke stoffen, waarvan men toen nog niet veel wist.Je kon na het drinken van deze “medicijnen” dan ook flink ziek worden.Tegenwoordig worden op basis van planten ook veel medicijnen gemaakt, alleen nu kunnen we de gevaarlijke stoffen die de plant ook bezit eruit halen, zodat alleen de goede eigenschappen overblijven.In de zeventiende eeuw kwamen de goedkopere suikers uit de ‘West’ en de specerijen uit de ‘Oost’ beschikbaar.Deze werden al spoedig aan de heksendrankjes toegevoegd en zo ontstonden de oud Hollandse likeuren, allemaal met hun eigen verhaal waarom en wanneer ze gedronken mochten worden.Ook vele soorten van bijgeloof zijn in deze redenen verwerkt.


Likeuren zoals eau de ma tante hansje in de kelder hempje licht op naveltje bloot en vele andere
Likeuren zoals Eau de ma tante, hansje in de kelder, hempje licht op, naveltje bloot… en vele andere


Jaarvergadering 15 januari 2010

Kraamanijs licht op, naveltje bloot… en vele andereDé kraamtraditie bij uitstek in de Nederlandse cultuur is beschuit met muisjes. Vrijwel elk Nederlands kind wordt op aarde welkom geheten met beschuit met muisjes. Bij de geboorte van een meisjesbaby wordt beschuit met roze muisjes geserveerd, bij de geboorte van een jongen worden kraamvrouw en kraamvisite getrakteerd op beschuit met blauwe muisjes. Die blauwe muisjes zijn er trouwens nog niet zo heel lang; voorheen werd bij de geboorte van jongens dan ook beschuit met witte muisjes gegeten. Muisjes hebben hun naam te danken aan de overeenkomst met muizen die overigens vroeger ook als vruchtbaarheidssymbool werden beschouwd. Het anijs in de muisjes deed, naar men aannam, de moedermelk rijkelijk stromen en men wist in die dagen al dat venkel de productie van moedermelk stimuleerde. In de achttiende eeuw was beschuit met muisjes vooral een kraamtraditie van rijke mensen; het gewone volk vierde de geboorte van een kind met wittebrood en roomboter. De zaden van de anijsplant werden in een droomkussentje gestopt tegen nachtmerries.Men was er in die dagen van overtuigd dat seksuele omgang tijdens de zoogperiode de melk bevuilde en de borstvoeding blokkeerde.Wanneer het echtpaar toch seksuele omgang wilde, werd een zogenaamde min ingehuurd, de natte min.Over het algemeen was dit de vrouw van een zeeman die ver van huis zijn brood verdiende en bij voorkeur een brunette.Hij vond dat prachtig, want omdat tijdens het zogen van het kind seksuele omgang taboe was, kon zijn vrouw dus ook niet vreemd gaan.Vadertje Cats had weinig op met het inhuren van een min. Vrouwen die dat deden, zo zei hij, zouden hiermee blijk geven van ijdelheid en gebrek aan moederliefde. Het geven van moedermelk was volgens Cats zelfs het kenmerk van ware moederliefde. De borsten, zo zei hij, waren niet bedoeld tot 'de pronck van eenig dertel wijf', maar, voegde Cats zijn lezers en lezeressen toe: Één die haer kinders baert is moeder voor een deel,Maer die haer kinders sooght is moeder in't geheel.'Veel vrouwen waren dat met Cats eens en voedden hun kind zelf, waardoor geen seksuele gemeenschap met de man kon plaatsvinden.Een oplossing voor dit probleem van de man was ook een min, de droge min.Deze was er voor de man.Later is dit verbasterd naar minnares.


Jaarvergadering 15 januari 2010

Naveltje bloot licht op, naveltje bloot… en vele andereTijdens de zwangerschap droegen vrouwen een zakje Bosaardbeienblad bij zich om de komende barenspijn te verminderen. naveltje bloot werd bij twee gelegenheden gedronken 1. Een likeur die werd gedronken tijdens feesten waarbij de aanstaande moeder vol trots haar zwangere buik toonde aan familie en vrienden.Een maand of negen nadat ‘Hansje’ soldaat was gemaakt, begonnen de weeën. 2. Om te helpen de weeën op gang te brengen én om de kraamvrouw wat extra moed te geven, kreeg zij een likeurtje op basis van citrus, limoen, bourbon, karwijzaad, bitterkruid, kaneel, oranjebloesem, en foelie; ook wel ‘naveltje bloot’. De naam is hierbij uiteraard ontleend aan het feit dat de kraamvrouw – letterlijk – met het naveltje bloot moest.


Bij elk likeurtje een passend verhaal

Roosje zonder doornen licht op, naveltje bloot… en vele andere

Zeep was in die dagen niet bekend.Tandpasta en tandverzorging ook niet.

Maar als men naar een bal ging zorgde men voor een goed "toilet", dat wil zeggen men kleedde zich perfect, maar men gebruikte ook allerlei geurtjes.

Alvorens een dame het hof te maken werd er een "Roosje zonder doornen" gedronken, omdat de in deze likeur verwerkte kostbare Turkse rozenolie iemand urenlang een frisse adem verzekerde.

Volmaakt geluk

De roos is het zinnebeeld van de liefde en bij de viering van een verloving werd dan ook deze rozen-likeur geschonken om het volmaakte geluk te vieren. De likeur bevat rozenolie, sinaasappelschillen, duizendblad en kruiden en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en noten

Als een jongeman in Friesland een meisje een huwelijksaanzoek wilde doen, dan gaf hij haar geld, geknoopt in een doek. Trok ze de knoop aan dan was het antwoord ja, gaf ze doek en geld terug, dan was het aanzoek afgewezen

Die doek werd een knottedoek genoemd

In later tijd werd de doek vervangen door een mooi geborduurd zakje en nog later door een klein zilveren kistje of doosje.

Een bos gedroogd Duizendblad boven het bed of gebruikt in bruidsboeketten verzekert dat de liefde zeker zeven jaren zal duren.

Duizendblad werd ook gebruikt in liefdesbezweringen.

Als het gedragen wordt verzekert Duizendblad niet alleen van liefde, maar trekt het ook vrienden aan.

Bij elk likeurtje een passend verhaal


Dhr heuzinkveld wist op ludieke en humoristische wijze

Hun harten, zij hadden elkander gevonden, licht op, naveltje bloot… en vele andere

Zij keken het leven zoo lachende in,

Hij was een eenvoudige schippersjongen,

Zij kwam uit een eerlijk, arm schippersgezin.

Nog twee reizen maar en dan zouden zij trouwen,

Toen 't paar die belofte elkander deed,

Zag men slechts de zonnige kant van het leven

En dacht geen van beiden aan 's werelds leed.

En toen hij naar zee ging met tranen in d'oogen,

Zijn bruid voor de onwisse baren verliet,

Stond zij aan het strand en zij fluisterde zachtkens:

"Ik heb je zoo lief, ach vergeet mij toch niet!"

Na lange tijd kwam hij terug bij z'n bruidje,

De buit was zoo rijk en zoo prachtig geweest,

Zij wachtte aan 't strand om hem welkom te heeten,

Het zalige weerzien was voor hen een feest.

Nog slechts ééne reis, en dan was zij zijn vrouwtje,

Dan deeld' hij zijn klein eigen huisje met haar.

Dan zou hij zijn brood aan den wal wel verdienen,

Dan was ie meer thuis en in minder gevaar.

"Vaarwel dus" naar zee, in het zalige weten

Dat hij haar voor 't laatst als verloofde verliet,

De golven, zij droegen de woorden naar 't scheepje:

"Ik heb je zoo lief, ach vergeet mij toch niet!"

In droevige angst zat de schippersbevolking,

De storm loeid' op zee met ontzettende kracht,

Wanhopige smeekbeden stegen ten hemel

Van vrouwen en moeders in donkeren nacht.

Slechts enkelen kwamen terug in het dorpje

En brachten ontzettende tijdingen mee.

Het dorp was gedompeld in rouw en ellende,

Zoovelen van hen vonden 't graf in de zee.

Vernietigd door smart gaat aan 't strand nu een meisje,

En 't is of de golven haar zingen een lied

Vol droevigen weemoed, en 't is of zijn stem zegt:

"Ik had je zoo lief, ach vergeet mij toch niet!"

Dhr. Heuzinkveld wist op ludieke en humoristische wijze …..


Jaarvergadering 15 januari 2010

 • Op een fraaie zondagmiddag ontmoet een meisje, het juffertje in het groen

 • Omstreeks een kwartier na vijven een knappe jonge man

 • Bij een drankje ontstaat een diepe liefde: parfait dámour

 • De jonge man maakt avances en het meisje verzucht hoe Hetgeen resulteert in hempje licht op

 • En daarbij komt het naveltje bloot

 • Inclusief het voorstel pruimpje prik in

 • Waarna het plukken van het roosje zonder doornen

 • Leidt tot volmaakt geluk

 • Maar: noodzaakt na enige tijd tot een bruiloft waarbij de bruistranen rijkelijk vloeien

 • Een tante raakt bij het zien van de bolronde buik met hansje in de kelder zó van streek,

 • Dat ze met een glaasje eau de ma tante bijgebracht moet worden

 • Tenslotte wordt de kleine hans op deze wereld verwelkomd met een glaasje kraamanijs


Jaarvergadering 15 januari 2010

Je bent als een gedicht in het groen

Zie ik je gezicht,

je zachte glimlach op mij gericht

met ogen als juwelen,

dan zou ik je willen strelen

In gedachten neem ik je bij de hand

en voer je door mijn dromenland