Pyramiderna
Download
1 / 32

Pyramiderna och Sfinxen i Giza - PowerPoint PPT Presentation


  • 250 Views
  • Uploaded on

Pyramiderna och Sfinxen i Giza. EGYPTEN. Inom egyptisk tradition var sfinxen oftast en storsint och godhjärtad manlig varelse, androsfinx , med lejonkropp och manshuvud, som ofta vaktade ingångar till gravar och tempel.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Pyramiderna och Sfinxen i Giza' - hetal


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Pyramiderna och sfinxen i giza

Pyramiderna

och Sfinxen i Giza

EGYPTEN

Inom egyptisk tradition var sfinxen oftast en storsint och godhjärtad manlig varelse, androsfinx, med lejonkropp och manshuvud, som ofta vaktade ingångar till gravar och tempel.

Den är omöjlig att bestämma åldern på, men egyptologer menar att den byggdes för 4 500 år sedan ca 2700 - 2600 f Kr samtidigt som pyramiderna i Giza tillhörande faraonerna Cheops, Chefren och Mykerinos.

Enligt en traditionell indelning börjar antiken med de egyptiska och mesopotamiska civilisationerna omkring år 3000 f.Kr. och avslutas omkring 500 e.Kr


Pyramiderna och sfinxen i giza

Enligt en mer modern indelning inleds epoken med historisk grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr. Antiken sammanfaller då med de antika grekiska och romerska kulturerna, vilket gör det till en epok med mer direkt anknytning för Västeuropas vidare historia

GREKLAND

Antikens vagga

Ordet "akropolis" betyder "stad vid kanten", och det finns många akropoler eller klippstäder över hela Grekland. De låg alltid högt belägna och användes oftast som beskydd eller försvarsplats mot olika fiender.

Parthenon, ett tempel som byggdes mellan 447 f.Kr. och 433 f.Kr. på Akropolis i Aten som en hyllning till Pallas Athena för hennes skydd av staden Aten och Grekland under de persiska krigen.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Colosseum grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kren ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 e.Kr

ITALIEN

Byggdes då den flaviska ätten (69-96 e Kr) innehade kejsarmakten. Kolossen av Nero (därav namnet Colosseum) som stod utanför teatern smältes senare ner för tillverkning av vapen. Även armeringen till Colosseum drogs ut och smältes ner till vapen, vilket ledde till att en stor del av byggnadens yttre del rasade samman vid ett jordskalv.

Efter detta har stora mängder vit marmor bortförts från byggnaden, bland annat till bygget av Peterskyrkan och Fontana di Trevi.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Kolonner i grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.KrChichenItza, Mexico

Kolonn är ett fristående vertikalt stöd, bestående av bas, skaft och kapitäl eller bara skaft och kapitäl.

Skaftet har vanligen cirkulär form eller, men kan även vara räfflat, däremot har båda tenderande genomskärning och är av monolitisk karaktär…

…det vill säga det bör kunna uppfattas som en enhet oavsett om det verkligen är hugget i ett stenblock (monolit) eller sammansatt av flera kolonntrummor, tillskuret i trä eller utfört i något annat material.

Kolonner i trä

Gustav Vigeland (1869-1943), Oslo

Kolonnader vid Petersplatsen i Rom, Italien


Pyramiderna och sfinxen i giza

Utmärkande grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krför varje kolonnordning anses vara kapitälets utformning och proportionerna mellan byggnadsdelarna.

Romerska kolonnordningen.

1. Toskansk kolonn

2. Dorisk

3. Jonisk

4. Korintisk

5.Komposita

A. Bjälklag/ Entablement

B. Kapitäl

C. Kolonnskaft

D. Bas


Pyramiderna och sfinxen i giza

Parthenon i Rom grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Den nuvarande byggnaden uppfördes ca 120 e.Kr. av kejsar Hadrianus och ersatte då en tidigare tempelbyggnad, som konsuln Marcus VipsaniusAgrippa hade låtit bygga 27 f.Kr. som ett tempel för alla gudar i det antika Rom, men används sedan 600-talet som kyrka.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Peterskyrkan i Rom grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

1506-1626, en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats.

Kyrkan är 132,5 meter hög och ytan på insidan är 15 160 m² stor så att teoretisk 60 000 människor samtidig har plats

Långhuset har en längd av 187 m och är 27,50 m bred. Tvärskeppets mått i bredden är 138 meter.

I Peterskyrkans inre finns cirka 800 kolonner, 390 kolossala skulpturer som är framställd av travertin från Tivoli, Carraramarmor eller brons ,samt 45 altare.

I korsmitten förvaras kostbara reliker, bland annat en del av Kristi kors.

Drottning Kristina ligger begravd i de vatikanska grottorna under Peterskyrkan.

Högaltarrummet med Berninis 29 meter höga bronsbaldakin


Pyramiderna och sfinxen i giza

Det lutande tornet grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

i Pisa

Domkyrkans fristående klocktorn (kampanilen) i staden Pisa i nordvästra Italien. Det cirka 55 meter höga tornet är mest känt för att det lutar oroväckande.

Det började byggas 1173 som ett normalt torn och tog hela 187 år att bygga. Tornet blev alltså klart år 1360. Tornet började långsamt att luta redan innan bygget var slutfört.

Den högsta biten av tornet byggdes därför färdigt i en något annan vinkel, i ett försök att lindra problemet. Tornet lutar med 3,99 grader från centrumlinjen, på grund av att marken är mycket vattenrik och lerig. Innan restaureringsarbetet 1990-2001 lutade tornet med 5,5 grader.

Det sägs att Galileo Galilei i ett experiment ska ha släppt två kanonkulor av olika storlekar från tornet. Detta för att påvisa att kulornas fallhastighet var oberoende av deras massa. Berättelsen betraktas dock som en apokryfisk historia, då dess enda källa är Galileos egna sekreterare.

Apokryfisk: skrifter med anspråk på att innehålla hemlig visdom


Pyramiderna och sfinxen i giza

Eiffeltornet grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Eiffeltornet uppfördes mellan 1887 och 1889 för att bli den pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen

FRANKRIKE

Eiffeltornet väger totalt cirka 10 100 ton, varav 7 300 ton utgörs av metallkonstruktionen, som består av ungefär 12 000 järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar.

Konstruktionen är så stabil, att motsvarande mängd solitt stål ryms i en kub med en sida på knappt tio meter. Det är 1 665 trappsteg (och inte 1 792 som många fransmän påstår för att få talet synonymt med året för den franska republikens införande) till toppen, men det finns också hiss, vilken man är tvungen att ta om man ska upp till tredje avsatsen, eftersom trappstegen från den andra avsatsen till toppen ej är tillgängliga för allmänheten. Upp till den andra avsatsen är det 668 trappsteg.

Kostnaden för att bygga tornet var 7,8 miljoner franc (1889 års penningvärde). Varje år besöker drygt sex miljoner personer Eiffeltornet (år 2007 var antalet besökare 6,9 miljoner). Den 31 december 2007 hade drygt 236 miljoner turister hunnit besöka tornet.

Från 1925 till 1934 hade tornet lysande reklam för bilmärket Citroën på tre av sina fyra sidor. Det var den tidens största reklampelare. Citroëns grundare André Citroën hade själv drivit igenom att detta skulle vara möjligt. Reklamen utgjordes av 250 000 elektriska lampor i olika färger enligt tidens populära art déco-stil.

Enligt den officiella hemsidan för Eiffeltornet målar man om konstruktionen vart sjunde år. För detta krävs 60 ton färg. Hittills har tornet målats om 18 gånger. I början var tornet mörkrött, sedan blekt ockragult (vid 1900-talets början). Numera är färgen ljust chokladbrun. Att måla om tornet tar 15 månader och det krävs 25 målare som enbart använder pensel.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Sacre grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr Coeur, "Heliga hjärtats basilika" är en romersk-katolsk basilika (kyrka).

Basilikan byggdes 1876-1914 för att markera bildandet av den tredje republiken (1870-1940)

Triumfbågenuppfördes 1806-1836. och är en monumental valvbåge med anor från romerska riket.

Napoleon I var den som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerlitz 1805, men hans makt tog slut innan Triumfbågen var färdigbyggd. Därför dröjde det ända till 1836 innan byggnaden stod klar

Basilikan ligger på Montmartre-kullen som är den högsta punkten i staden.

Kyrkan innehåller över 500 statyer och många av statyerna har hämtat inspiration från antikens arkitektur.

På taket under den stora kupolen finns en stor mosaik föreställande Jesus Kristus, och nedanför denna mosaik finns en staty av Dionysius som knäböjer.

Under triumfbågen finns den okände soldatens grav som symboliserar alla dem som stupade under första världskriget. Graven kom till år 1920 då stoftet efter en stupad soldat gravsattes här.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Da Vinci-Anna själv tredje grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Nike från Samothrake

Den centrala gårdsplanen, som domineras av Louvrepyramiden i glas, byggd 1989, är museets huvudentré. Glaspyramiden utfördes av I.M. Pei och är så stor att museet anlitar bergsklättrare för att tvätta den.

Venus från Milo

År 2005 hade Louvren 7,3 miljoner besökare, ett rekord som till stora delar berodde på Dan Browns roman från 2003, Da Vinci-koden. Ökningen av antalet besökare var 22 procent jämfört med tidigare rekord och gjorde Louvren till det mest besökta monumentet i Paris

Da Vinici-Mona Lisa

Louvrenär det största nationalmuseet i Frankrike, det mest besökta museet i världen och ett historiskt monument. Louvren är beläget i Paris 1:a arrondissement och tillhör världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling, med hyllade konstverk av bland annat Titian, Rafael och Leonardo da Vinci. Museet ställer ut Mona Lisa, Venus från Milo och Nike från Samothrake.

Louvren byggdes som ett kungligt palats för Filip II August i centrala Paris i ena änden av gatan Champs-Élysées. Delar av palatset öppnades som museum för offentligheten 8 november 1793, under den franska revolutionen.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Notre Dame grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Kyrkan i Paris byggd 1163–1345

är en av de första gotiska katedralerna. Skulpturerna och glasmålningarna visar naturalismens inflytande. Notre Dame var dessutom en av de första byggnaderna i världen att använda strävbågar.

Huvudvalvet i katedralen är 34 meter högt.

Tornen i västfasaden är 69 meter höga.

422 trappsteg (som blir smalare mot toppen) leder till klocktornets högsta punkt. 386 av dem går att beträda.

Rosettfönster är ett stort runt fönster i en gotisk kyrkofasad. Det innehåller vanligtvis glasmålningar. Namnet kommer av att dessa runda fönster ofta har sektioner som påminner om rosenblad.

Kyrkklockan Emmanuel i sydtornet väger

13 ton. Enbart kläppen väger 500 kg.

Det sägs att när Emmanuel göts omkring 1631, kastade kvinnor guld och andra smycken i smältan, vilket skall ha gett klockan dess unika fissklang.

En gargoyleär på svenska en vattenkastare eller så kallad droppnäsa. De kan i princip ha vilken form som helst. Men för det mesta ser de ut som djur/demoner/andra konstiga fantasivarelser.

Man kan hitta dessa stenvarelser redan i gamla egyptiska och grekiska tempel. Vatten från ritualer mm hälldes ut på taken och rann bort genom deras munnar.

Gargoyler skrämmer bort djävlar och folk in i kyrkan.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Stonehenge grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krär ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England. Det består av en cirkelformad megalitisk stensättning, omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall.

Stensättningen byggdes troligen mellan 2500 f.Kr. och 2000 f.Kr.

Vallen och graven är från ungefär 3100 f.Kr. (yngre stenåldern).

Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder ’de hängande stenarna’.

ENGLAND

Vid sommarsolståndetträffasmångamänniskorförattfirasoluppgången. Rave vid Stonehenge 2005


Pyramiderna och sfinxen i giza

Tower Bridge grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krär en klaffbro över floden Themsen i London, Storbritannien.

1886 började man gjuta grunden till den nya bron (tornen) och den 30 juni 1894, efter åtta års bygge, hölls det kungliga öppnandet.

Big Ben är namnet på den berömda slagklockan i Westminsterpalatsets norra klocktorn i London. Klockan göts 1856 och togs i bruk 1859. I Westminsterpalatset har Storbritanniens parlament sina lokaler. Stilen är sen gotik.

Tornet där klockan hänger är 96,3 meter högt.

Tower Bridge är 244 meter lång, 16 meter bred och väger

11 000 ton.

Högst upp mellan de två tornen går en gångbana. I tornen arrangeras utställningar och i ena tornet finns ett museum för ångmaskiner. Idag är Tower Bridge ett av Londons främsta turistmål.

Klockan väger 13,8 ton (lika mycket som 4 elefanter) och hammaren som slår på den väger 203,2 kg.

Tvättning av södra urtavlan 11 augusti 2007. Timvisaren är 2,7 meter lång och minutvisaren 4,3 meter lång


Pyramiderna och sfinxen i giza

TV tornet grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr, Berlin

Detta 365 m höga torn ligger i det tidigare Öst-Berlin och byggdes 1965-69.

Själva tornkulan, som innehåller sju våningar, har två våningar öppna för allmänheten.

På 203 m höjd finns utsiktsvåningen och i våningen ovanför det s.k. Telecafé, där man kan äta och dricka under tiden som caféts ytterring vrider sig runt sin egen axel 2 gånger per timme.

TYSKLAND

  • Efter att tornet hade byggts färdigt, uppmärksammade snabbt besökarna, att vid solsken bildades ett stort lysande kors på tornkulan. Eftersom DDR enligt den dåtida statsdoktrinen var ateistiskt, tolkades detta av befolkningen som "påvens hämnd".

Brandenburger Torär en stadsport i Berlin och uppförd 1788–1791. Den kröns av en quadriga-staty med fredsgudinnan körande en vagn dragen av fyra hästar i triumf.

Denna triumfbåge har kommit att bli en symbol för Berlin. Den står placerad vid PariserPlatz och är den enda återstående av en rad stadsportar som ledde in till Berlin som delar av Berliner Zollmauer.

Porten utgör den monumentala avslutningen av Unter den Linden, den berömda lindboulevarden som ledde till det kungliga residenset.

Utformningen av porten är inspirerad av Propyléerna, porten till Akropolis i Aten och består av tolv doriska kolonner, sex på var sida.

Då nazisterna kom till makten 1933 använde de porten som en symbol för sin makt. Det var den enda byggnad som stod kvar bland ruinerna på PariserPlatz1945.


Pyramiderna och sfinxen i giza

ÖSTERRIKE grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Hundertwasserhausärett kommunalt bostadshus i centrala Wien, Österrike. Det är formgivet av den visionäre idégivaren Friedensreich Hundertwasser

Det tog drygt två år att färdigställa huset, från den 6 augusti 1983 till den 15 oktober 1985. Inflyttning ägde rum 1 mars 1986. Vid 20-årsfirandet i september 2005 var huset den fjärde största sevärdheten i Wien och Österrike.

Huset består av 50 lägenheter i olika storlek, från 36 m² till 150. Fem affärslokaler finns och en läkarmottagning, två lekplatser och en vinterträdgård.

Waldspirale, Darmstadt, Tyskland


Pyramiderna och sfinxen i giza

SVERIGE grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Turning Torsoär Sveriges och Nordens högsta skyskrapa i Västra Hamnen, Malmö med sina 190,4 m.

Den började byggas sommaren 2001 och invigdes den 27 augusti 2005.

Stockholms stadshus är ett av Sveriges främsta byggnadsverk i den nationalromantiska andan. Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östberg och invigdes på midsommarafton 1923.

Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Varje våningsplan är omkring 400 m². Den totala kontorsytan omfattar ca 4 200 m² och är belägen i de två nedersta kuberna.

Stadshuset består av cirka åtta miljoner tegelstenar och har ett 106 meter högt torn med det svenska riksvapnet tre kronor i toppen. Bakom den pampiga fasaden ryms såväl kontor och sammanträdeslokaler för politiker och tjänstemän som praktfulla festsalar och unik konst.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Slottsspöket Vita Frun grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.KrNågra kungliga dödsfall har inträffat i samband med att Vita Frun visade sig på slottet. I mars år 1871 såg prinsessan Eugénie den beryktade vålnaden på slottet och tre dagar efteråt avled drottning Lovisa. År 1907 visade sig Vita Frun igen och kort därefter avled Oscar II. Senast hon visade sig var 1920, när kronprinsessan Margareta låg för döden. Plötsligt halades flaggan på slottet på halv stång och en vakt som skulle se efter lär ha sett Vita Frun på taket. Två timmar efter händelsen avled kronprinsessan

Kungliga slottet i centrala Stockholm är H.M. Konungens officiella residens . Slottet är en daglig arbetsplats för Kungaparet och för de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna.

"Vita Frun" påstås likna Perchta von Rosenberg (ca 1429-1476).

Slottet är byggt på 1700-talet i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och till formen gestaltat som ett romerskt palats.

Slottet har 1 430 rum, varav 660 med fönster, fördelade på sju våningar med paradrummen utåt staden och de mindre bostadsrummen mot den inre borggården.

Kalmar Slott, 1100-talet

Skoklostersslott,

Byggdes 1654–1676

Slottet rymmer många sevärdheter. Förutom Representationsvåningarna finns tre museer med kunglig historia – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor som skildrar slottets medeltida historia och Gustav III:s antikmuseum med skulpturer från antiken.

Drottningholms slott,

började byggas 1579


Pyramiderna och sfinxen i giza

Schantzska grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr huset

är en byggnad på Stortorget uppförd 1650 och restaurerat 1905.

Det finns en myt om detta hus, som handlar om antalet stenar kring fönstren. Om man räknar ser man att antalet är 82 och det berättas att dessa 82 stenar ska påminna om de 82 personer som halshöggs vid Stockholms blodbad år 1520.

Här ligger idag kaféet Chokladkoppen.

Gamla Stan är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Gamla stan tillhör stadsdelsområdet Södermalm och har en yta av 36 hektar.

Stockholm grundades på 1200-talet

Den äldsta bebyggelsen var sannolikt uppförd i trä, men under senmedeltiden kom en stor del av husen att byggas i tegel.

Bakom de synliga fasaderna som restaurerats med åren finns ännu mycket av medeltida murverk kvar. Inne i husen kan man också finna både källarvalv från medeltiden, kalkmålningar gjorda på 1500-talet, rikt bemålade bjälktak från 1600-talet, högklassig rokokoinredning och 1800-talets överdådiga dekorationer.

En rest av Stockholms yngre stadsmur i Medeltidsmuseet.

Mårten Trotzigs grändär endast 90 cm bred och är därmed Stockholms smalaste gränd.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Ishotellet i Jukkasjärvi grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Världens första ishotell och är idag en av Nordeuropas största turistattraktioner med sina 5 500 m2.

Hotellet anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och ut över isen i Jukkasjärvi, drygt två mil öster om Kiruna.

Företaget Icehotel AB grundades 1990 av Yngve Bergkvist. År 1989 besökte japanska iskonstnärer Jukkasjärvi och skapade en utställning av iskonst. Inspirerade av de japanska konstnärererna som skulpterade i is bjöd man 1990 in konstnären JannotDerid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo som byggts upp mitt på Torne älv. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn - de första gästerna på "hotellet".


Pyramiderna och sfinxen i giza

USA grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Empire State Buildingär en skyskrapa och kontorsbyggnad vid FifthAvenue och 34th Street på Manhattan i New York. Den började uppföras 1929 och invigdes 1 maj 1931.

FlatironBuilding, (sv. Strykjärnshuset) som den nu för tiden kallas, är en byggnad på Manhattan i New York City.

Willis Tower, tidigare känt som Sears Tower, är en skyskrapa som ligger i Chicago. Byggnaden stod färdig 1973 och slog World Trade Center som USA:s och världens högsta byggnad.

Den 87 meter höga byggnaden var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes 1902.

Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State.

Orsaken till husets yttre form var inte en arkitektonisk originell formgivning utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt. Man ritade huset helt enkelt så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren.

Willis Tower är 442 meter högt och 69 meter brett längst ner och var i 25 år fram till 1998 världens högsta byggnad, då Petronas Towers i Kuala Lumpur stod färdigt.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Vita huset grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krär det officiella residenset och primära arbetsplatsen för USA:s president. Det är en vit byggnad belägen i huvudstaden Washington, DC.

I USA används begreppet Vita huset ofta som ett annat begrepp för presidenten, administrationen eller presidentkansliet.

13 oktober 1792 lades första grundstenen.

Vita huset byggdes efter skapandet av Districtof Columbia efter ett kongressbeslut i december 1790.

132 rum,

35 badrum,

6 våningar,

412 dörrar,

147 fönster,

28 eldstäder,

8 trappor,

3 hissar,

1 tennisbana,

1 bowlingbana,

1 biosalong,

1 joggingbana,

1 swimmingpool och

1 affär

Vita huset är en av de få rullstolsanpassade amerikanska regeringsägda byggnaderna. Modifikationer gjordes under Franklin Delano Roosevelts presidentperiod, eftersom han i slutet av sin ämbetstid var rullstolsburen till följd av polio.

Ovala Rummet Rummetgrundades 1909 som en del av utbyggnaden Västra flygeln under William Howard Tafts administration. Rummet har fyra dörrar: Den östra leder till rosenträdgården, den västra till ett privat studierum/matsal, den nordvästra till västra flygelns korridor och den nordöstra till presidentens sekreterares rum.

Den 11 september 2001, samma dag som tre flygplan hade flugit in i World Trade Center och Pentagon, kapades även ett fjärde plan (United Flight 93). Kaparnas plan tros ha varit att flyga in i Vita huset eller Kapitolium i Washington. Planet havererade dock i Pennsylvania, troligen efter att kaparna övermannats av passagerare. Samtliga ombordvarande omkom i detta haveri.


Pyramiderna och sfinxen i giza

INDIEN grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Lotustempleti New Delhi, 21 april 1980 - 21 december 1986

Nio vägar, nio trädgårdar, nio fontäner, alltid nio, symboliserar tillbedjans hus, och alla bahá'ítillbedjans hus har nio ingångar, en för varje av de stora världsreligionerna, så även Lotus templet i Delhi.

Bahá'íär en världsvid monoteistisk religion av sydvästasiatiskt ursprung

Taj Mahal, Mausoleum i Agra (minnesbyggnad på en grav) som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

Tillbedjans hus har vunnit flera internationella priser för design och arkitektur.

Med på världsarvslistan och den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Lotusblomman symboliserar Guds manifestation, och även renhet, mjukhet eller ömhet. Dess betydelse är djupt rotad i sinnet och hjärtan hos den indiska befolkningen.

Varje dag besöker omkring 12 000 personer tillbedjans hus. Maximalt har det varit 150 000 på en helgdag.


Pyramiderna och sfinxen i giza

DUBAI grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

och

MALAYSIA

Genom invigningen den 4 januari 2010 lade BurjKhalifa(skyskrapa i Dubai i Förenade Arabemiraten) beslag på följande titlar:

Petrona Towers, tvillingskyskrapa i Kuala Lumpur i Malaysia, 451,9 meter höga och har 88 våningar, byggdes 1992-1998

Världens högsta fristående byggnad, 828 meter (tidigare CN Tower i Toronto)

Stålet i byggnaden är svensktillverkat. Stommen är för övrigt byggd i betong.

Världens högsta byggnad, 828 meter (tidigare Tokyo Sky tree 634m)

Byggnad med flest våningar, 164 st (tidigare Willis Tower)

I nedre delen av Twin Towers finns ett exklusivt köpcentrum, som är öppet för allmänheten. Till byggnadernas huvuddelar, de höga tornen, som förenas genom en bro, äger i huvudsak endast personal tillträde. Turister kan varje morgon köa för en begränsad mängd biljetter som ger tillträde till gångbron mellan tornen.

Vertikalpumpning av betong, 700,1 meter

Världens högsta (ej fristående) byggnad någonsin, 828 meter (tidigare Konstantynows radiomast)

Byggnaden används som hotell, kontor och för bostäder. Våning 123 och 124 är utsiktsplats för allmänheten, där man även kan vara utomhus.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Kinesiska Muren grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr, de nutida murarna har en total sträcka av 8852 km.

Den första delen påbörjades på 200-talet f.Kr. av Qin Shi Huangdi, den första kejsaren av hela Kina.

KINA

Muren byggdes i sin nuvarande form under Mingdynastin från slutet av 1300-talet till början av 1600-talet.

Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk som skapats av människohänder.

Murarna uppfördes i syfte att skydda kineserna från nordliga nomadiska folkslag, något som de dock alla till slut misslyckades med.

Under ledning av general Meng Tian sattes 300 000 bönder, soldater och kriminella i arbete. Tiotusentals dog inom loppet av de tio åren som byggandet pågick.

6 juli 2007 blev den kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk

Innan tegel började att användas bestod byggmaterialet av sten, jord och trä. Under Mingdynastin användes tegel, kakel, kalk och sten.

På jämna avstånd har vakttorn byggts, de uppgår till ungefär 24 000 stycken.

Vakttornen användes för att lagra vapen, husera trupper och sända röksignaler.

Många av dem som arbetade med muren var straffångar och politiska fångar. Fynd har gjorts av människokroppar i inbyggda i muren, troligtvis tillhörande arbetare som dött under tiden muren byggdes och begravda i murgrunden.

På vissa sträckor är muren dubbel och innesluter stora landområden.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Kreml grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krbetyder borg eller befäst stadsdel på ryska och är en vanlig benämning på gamla stadsdelar i ryska städer.

Mest känd är Kreml i Moskva, och förknippas med den ryska makten. Kreml är Moskvas äldsta kärna med monumentalbyggnader från 1400-talet till nutid.

RYSSLAND

Därifrån styrs dagens Ryssland och även Sovjetunionen regerades därifrån.

Vasilijkatedralen på Röda torget har lökkupoler.

Den byggdes mellan 1555 och 1561

Dessa kupoler är vanliga på kyrkor och basilikor i ortodoxa länder och det förekommer även på vissa barockkyrkor i exempelvis Österrike.

Röda torget

Arkitekten Postnik Jakovlev sägs ha fått båda sina ögon utstuckna efter att ha färdigställt byggnaden så att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen åt någon annan. Det är troligen en myt eftersom han 1588 designade det norra tornet.

Uspenskijkatedraleni Moskvas Kreml med sina lökkupoler, byggdes under 1500-talet.

Den var de ryska tsarernas kröningskatedral.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Operahuset grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kri Sydney är en av världens mest välkända byggnader, priset: 588 miljoner svenska kronor

Dansken Jørn Utzon var arkitekt till byggnaden, som invigdes 20 oktober 1973. Operahuset tog 18 år att bygga.

AUSTRALIEN

Byggnaden är täckt av 1 056 000 glaserade, vita kakelplattor som är tillverkade av svenskt klinker från lera bruten i trakten kring Ekeby i Skåne och framställd på fabriken Skrombergaverken i samma ort. Då plattorna producerades ägdes fabriken av Höganäs-Billesholms AB, numera Höganäs AB.

Sydneys operahus finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 28 juni 2007.

Operahuseti Osloär ritad av arkitektkontoret Snøhetta som vann en arkitekttävling år 2000. Bygget stod färdigt vintern 2007–2008

38 500 m² fördelat på ca 1 100 rum, varav två stora salar.


Pyramiderna och sfinxen i giza

Cathedral grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Krof Brasilia Domkyrkan invigdes den 31 maj 1970

Denna betong-inramade hyperboloidstruktur, verkar med sitt glastak att nå upp till himlen.

BRASILIEN

En hyperboloid med en mantel, består av två symmetriskt belägna, trattformiga, vid smaländarna förenade ytor, vilka åt andra hållet är obegränsade.

Den hyperboloidastrukturen i sig är ett resultat av 16 identiska betongpelare. Dessa kolonner väger 90 ton och representerar två händer som rör sig uppåt mot himlen.

Man går fram på en mittgång med statyer av evangelisterna Markus, Lukas och Matteus på ena sidan, och Johannes på den andra.

Domkyrkan kunde inte användas så mycket, eftersom dess akustik ekade och gjorde det praktiskt taget omöjligt att höra predikningar. Den naturliga belysningen i den mycket soliga staden var inte anpassad till ventilationen. Detta började åtgärdas 2010.

Arkitekturen var utan tvekan inspirerad av utformningen av Liverpool Metropolitan Cathedral


Pyramiderna och sfinxen i giza

ANDRA BYGGNADER I VÄRLDEN grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr

Birds Nest, Beijing National Stadium, 2008 sommar-OS ochParalympics.

GherkinBuilding (London, UK)


Pyramiderna och sfinxen i giza

The Basket Building (Ohio, United States grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr)

officebuilding

Kansas City Public Library (Missouri, United States)


Pyramiderna och sfinxen i giza

Habitat 67 (Montreal, Canada grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.Kr)

354 cubes of a magnificent grey-beige build up one on the other to form 146 residences.

Dancing Building (Prague, Czech Republic)


Pyramiderna och sfinxen i giza

Stone House ( grekisk tid, och antikens början placeras till omkring 700 f.KrGuimarães, Portugal)

Air Force Academy Chapel

(Colorado, United States)