drugarica iz amerike n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
DRUGARICA IZ AMERIKE PowerPoint Presentation
Download Presentation
DRUGARICA IZ AMERIKE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

DRUGARICA IZ AMERIKE - PowerPoint PPT Presentation


  • 92 Views
  • Uploaded on

DRUGARICA IZ AMERIKE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'DRUGARICA IZ AMERIKE' - hedy-anthony


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
drugarica iz amerike
DRUGARICA IZ AMERIKE
  • Sutra mi dolazidrugaricaizAmerike.Ona se zoveMediDoson.Planiramda je povedemna jednu od naših najlepših planina, Taru.Tamoću jojispričatinesto o tojplanini. ObićićemoZaovinskojezero, razgovaraćemoo planinarenju na Tari i na kraju ćemo poseiti manastir Raču.Nadam se da će uživati i jedva čekam da dodje.
o tari
O Tari

PlaninaTara se nalazi u zapadnojSrbiji. Onaje jednaodnašihnajlepšihplaninaisvakakojednaodnajprivlačnijihdelaSrbije.Tara imanadmorskuvisinuod1200m,a njennajvišivrh je Koziji rid sa1591 m nadmorskevisine.Pokrivenagustimčetinarskimilistopadnimšumama,protkana pašnjacimailivadama, ova lepoticaplaninskogsistemaSrbijealiicelogkontinenta, svakakozaslužujetituluKraljiceplanina.Budućida je prebogataiturističkimatrakcijama u okvirusvogmasiva,kakonaobroncima,takoiu neposrednojblizini,Tara u potpunostiopravdavaepitetnajlepše planinebrdovitogBalkana,aliievropskogkontinentauopšte.Na Tari je takođe poznataTepihlivada, nacionalni park Tara imanastir Rača.

manastir ra a
MANASTIR RAČA

Pored rečice Rače, a u neposrednoj blizini Bajine Bašte nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Ovaj manastir je najverovatnije zadužbina kralja Dragutina Nemanjića

Tokom Drugog svetskog rata u mastiru Rači je u periodu april 1941. – 8.jul 1943.god. čuvana najdragocenija knjiga srpske književnosti – Miroslavljevo jevanđelje, koje predstavlja najstariju sačuvanu knjigu pisanu na srpskom književnom jeziku. 

planinarenje na tari
PLANINARENJE NA TARI

Tara kaojednaodnašihnajlepšihplanina, veoma je interesantnaljubiteljimaplaninarenja.Pruža uslovezaupražnjavanjeoveaktivnosti.U Nacionalnomparku Tara markirano je 18planinarskihstazasaukupnom dužinomodpreko 120km.

zaovinsko jezero
ZAOVINSKO JEZERO

ZaovinskojezeronaTarinastalo je izgradnjombranekodselaZaovinenaTari,1980. godine, zapotrebehidroelektrane u BajinojBašti.Okruzeno je zelenimbrežuljcimaobraslimčetinarima,a naobalamajezeravladaneverovatanmirjernematurističkihsadržaja, takoda je pravomestoza one koji vole da uživaju u lepotamaprirode.Na pedesetakmetaraoddanašnjebrane, poznatibotaničarJosifPančićje 1875. godineotkrio do tadanepoznatičetinar - omoriku. Zaovinskojezero se nalazinavisiniod 900 m,  maksimalnadubina je 110 m, a voda je tolikočistada se uzminimalnupreradukoristiza piće.