slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
ΔΙΑΒΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΎΠΑΙΘΡΟ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

ΔΙΑΒΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΎΠΑΙΘΡΟ - PowerPoint PPT Presentation


  • 122 Views
  • Uploaded on

31ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΔΙΑΒΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΎΠΑΙΘΡΟ. Τα απαραίτητα εφόδια: 1. Σκηνή αδιάβροχη 2. Υπνόσακος 3. Φ α κός( με εφεδρικές μπαταρίες) 4. Μαχαίρι 5. Χάρτες 6. Πυξίδα 7. Κιάλια 8. Θερμόμετρο. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ΔΙΑΒΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΎΠΑΙΘΡΟ' - fuller


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
31ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΒΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΎΠΑΙΘΡΟ

Τα απαραίτητα εφόδια:

1. Σκηνή αδιάβροχη

2. Υπνόσακος

3.Φακός( με εφεδρικές μπαταρίες)

4. Μαχαίρι

5. Χάρτες

6. Πυξίδα

7. Κιάλια

8. Θερμόμετρο

slide2
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Οι πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητες σε περίπτωση που γίνει κάτι απρόσμενο!!

Μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να έχουμε γάζες, αντιβιοτικά, παυσίπονα και φάρμακα για τυχόν εγκαύματα!

Όταν πάθει κάποιος ασφυξία και πέσει σε κώμα ή λιποθυμήσει από ατύχημα, υποβάλλεται πρώτα και αμέσως στην τεχνητή αναπνοή

slide3
Λιποθυμία

Ξαπλώστε τον παθόντα ανάσκελα χωρίς προσκέφαλο και τρίψτε του τα χέρια. Το τρίψιμο να γίνεται γρήγορα και με κατεύθυνση την καρδιά. Πριν συνέλθει καλά να μη του βάλετε τίποτα στο στόμα. Ούτε νερό, εκτός αν διψά και το ζητήσει. Αφού συνέλθει δώστε του μια ζεστή λεμονάδα (μισό ποτήρι νερό με μισό λεμόνι στυμμένο). Σε περίπτωση που η λιποθυμία προέλθει από ζέστη ή από τη διαφορά υψομέτρου καλό είναι να τον μεταφέρετε σε δροσερό (σκιερό) μέρος, να του δώσετε την παραπάνω λεμονάδα και να του βρέχετε το κεφάλι με νερό. Ποτέ μη μεταχειριστείτε οινόπνευμα, Κολόνια ή οινοπνευματώδη ποτά.

slide4
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
  • Αν κανείς κοπεί ή πληγωθεί σε χέρι ή πόδι το μέλος αυτό πρέπει να δεθεί σφιχτά λίγο πιο πάνω από τη πληγή, ενώ αν συμβεί στον ώμο ή το κεφάλι λίγο πιο κάτω. Αν η, πληγή είναι στο στήθος ή την πλάτη πιέζετε το μέρος απ’ όπου έρχεται η αρτηρία. Λίγα εκατοστά απ’ το σημείο της πληγής προς το κέντρο του σώματος, δηλαδή προς την καρδιά, βάζετε ένα μαντήλι με σφιχτό κόμπο, ή ένα ξυλαράκι και μετά μ’ ένα πανί ή μια γερή κορδέλα (ιμάντα) δένετε γύρω - γύρω το σώμα, επιδένοντας το σφιχτό κόμπο ή το ξυλαράκι, με τρόπο ώστε με τη πίεση πάνω στην αρτηρία να εμποδιστεί η ροή του αίματος.
slide5
ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΚΗΝΗΣ

1. Αποφασίστε που θα στήσετε την σκηνή σας (κατά προτίμηση σε ένα επίπεδο σημείο). Προετοιμάστε το έδαφος καθαρίζοντας από πέτρες για περισσότερη άνεση και για την προστασία του πάτου της σκηνής σας.

2. Για το στήσιμο θα χρειαστείτε ένα σφυρί, αν δεν έχετε βρείτε μια πέτρα κατάλληλου μεγέθους (προσοχή στα έντομα και τους σκορπιούς κάτω από τις πέτρες).

3. Ανοίξτε τη σκηνή και απλώστε το εσωτερικό ύφασμα.

4. Καρφώστε τα πασαλάκια στις ειδικές θηλιές, προσέχοντας να τεντώσει ομοιόμορφα η σκηνή.

5.α Ξετυλίξτε όλες τις μπανέλες, στήστε τις κύριες (διαγώνιες) και δέστε στην κορυφή. Έπειτα εφαρμόστε τα κλιπάκια από την κορυφή (κέντρο) προς τα κάτω σε όλες τις μπανέλες περιμετρικά.

5.β Στην περίπτωση που η σκηνή δεν έχει κλιπάκια αλλά κανάλια, περάστε πρώτα όλες τις μπανέλες μέσα σε αυτά και μετά σηκώστε την σκηνή εφαρμόζοντας τις μπανέλες στις γωνίες (ο ποιο εύκολος τρόπος είναι να το κάνετε δύο συγχρόνως).

slide6
ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΚΗΝΗΣ

6. Αφού στήσετε το εσωτερικό της σκηνής, σκεπάστε την με το εξωτερικό αντανακλαστικό ύφασμα το οποίο πρέπει να σταθεροποιηθεί στις μπανέλες με τα ειδικά κορδονάκια που βρίσκονται στο μέσα μέρος του.

7. Καρφώστε τα πασαλάκια του εξωτερικού υφάσματος τεντώνοντας ομοιόμορφα. ΠΡΟΣΟΧΗ : Είναι πολύ σημαντικό να μπουν όλα τα πασαλάκια, ιδιαίτερα αν υπάρχει περίπτωση βροχής ή δυνατού αέρα. Τα πασαλάκια πρέπει να μπαίνουν ευθυγραμμισμένα και με κλίση 45ο προς τα έξω.

8. Για να ρυθμίσετε το τέντωμα της σκηνής χρησιμοποιείστε τους ειδικούς εντατήρες. Αν υπάρχει περίπτωση βροχής σκάψτε ένα ρηχό χαντάκι (βάθους τουλάχιστον 5cm) γύρω από την σκηνή έτσι ώστε το νερό που κυλά στο εξωτερικό ύφασμα να πέφτει κατευθείαν μέσα στο χαντάκι και να απομακρύνεται (ένα καλό κόλπο είναι να αφήσετε ένα χαλικάκι κα κυλήσει στο εξωτερικό ύφασμα της σκηνής, εκεί που θα πέσει είναι το σημείο που πρέπει να σκάψετε).

slide7
Την θέση της σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο.
  • Επιλέγουμε να στήσουμε σε υπερυψωμένα σημεία και όχι σε βαθουλώματα της περιοχής. Οι λόγοι είναι δύο βασικά. Ο πρώτος είναι ότι σε περίπτωση δυνατής βροχής τα νερά θα φεύγουν από το μέρος μας προς τα χαμηλότερα μέρη της τοποθεσίας (αν στήσαμε σε λάκκο θα το καταλάβουμε γρήγορα από τα νερά που θα αρχίσουν να μαζεύονται γύρω μας ). Ο δεύτερος είναι ότι σε βαθουλώματα η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο το βράδυ αλλά και την μέρα χάνουμε τα ευεργετικά αεράκια που θα μας δροσίσουν, αν επιλέξουμε ψηλότερα σημεία θα έχουμε καλύτερο φυσικό κλιματισμό. Όταν λέμε εξερευνούμε την περιοχή για επιλογή δεν εννοούμε τα 20τμ που μας περιβάλλουν αλλά την ευρύτερη περιοχή (μην καταλήξουμε σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του λάκκου).
slide8
Την σκίαση που προσφέρεται στα διάφορα σημεία
  • Ακόμα και αν έχουμε μαζί μας μια τεχνητή σκίαση καλό είναι να επιλέξουμε ένα σημείο με έντονη παρουσία δέντρων διότι η φυσική σκίαση είναι σαφώς καλύτερη και τα δέντρα πολλαπλασιάζουν και το αεράκι δίνοντας μια πιο δροσερή ατμόσφαιρα. Αν υπάρχει η αντίστοιχη βιοποικιλότητα και η επιλογή να στήσετε κάτω από όποιο δέντρο θέλετε τότε καλό είναι να αποφύγετε τα δέντρα που έχουν έντονες εκκρίσεις ουσιών (πχ πεύκα - ρετσίνι) διότι και η σκηνή θα λερωθεί αρκετά αλλά και δύσκολα θα απομακρύνεται τους λεκέδες. Καλό επίσης είναι να επιλέγετε πλατύφυλλα δέντρα διότι αυτά έχουν κυρίως την δυνατότητα να "πολλαπλασιάζουν" το αεράκι.
slide9
Το ίδιο το έδαφος και η μορφολογία του
  • Επιλέγουμε να στήσουμε σε επίπεδο μέρος, χωρίς πολλές εξέχουσες ρίζες και με ελάχιστες πέτρες. Καλό είναι να προτιμάμε μεσαίας μαλακότητας χώμα για να στήσουμε (αν υπάρχει η επιλογή) διότι στο πολύ σκληρό θα μας παιδέψουν τα πασαλάκια αλλά και στο πολύ μαλακό (ή άμμο) θα βγαίνουν εύκολα (φυσικά υπάρχουν και αντίστοιχα πασαλάκια για όλα τα είδη εδάφους αλλά τα στάνταρ μακρόστενα, ψιλά, μεταλλικά πασαλάκια είναι για σκληρό και μεσαίο έδαφος).
slide10
Ένα κοινό λάθος είναι ότι κοιτάμε που "πέφτει" ο ήλιος την ώρα που στήνουμε, το αποτέλεσμα είναι ότι στήνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ευχάριστος αλλά θερμός μας επισκέπτης να κάνει την επίσκεψή του τις χειρότερες ώρες. Αν δεν είμαστε ειδικοί ή γνώστες της περιοχής καλό είναι να έχουμε και μια μικρή πυξίδα μαζί μας. Το καλοκαίρι (που στήνουμε οι περισσότεροι τις σκηνές μας) ο ήλιος βγαίνει από ΒΑ (Ιούλιο) και Α - ΒΑ (Αύγουστο) και συνήθως μέχρι τις 7 - 7:30 έχει πιάσει καθαρά ανατολή. Καλό είναι λοιπόν το "δωμάτιο" της σκηνής μας να έχει βόρειο προσανατολισμό και η σκίαση να έρχεται από ΒΑ - ΝΔ (για να γλιτώσουμε τις χειρότερες ώρες κάψας).
slide11
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • Η προστασία του περιβάλλοντος της υπαίθρου είναι και το πιο σημαντικό εκεί όπου θα πάμε !

Πρέπει να προσέχουμε να μην ρίχνουμε τα σκουπίδια μας κάτω και άμα τα ρίχνουμε να τα μαζεύουμε διότι αυτό το σκουπίδι μπορεί να το φάει ένα ζώο και να πάθει κακό με άσχημα αποτελέσματα όπως να πεθάνει!

slide14
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Με την βοήθεια του ήλιου και ενός ρολογιού

Στρέφουμε τον ωροδείκτη στον ήλιο. Σχηματίζεται μια γωνία με πλευρές τον

ωροδείκτη και την νοητή ακτίνα που περνά από το 12. Η διχοτόμος της γωνίας

αυτής μας δείχνει τον Νότο.

Σημείωση: Αν έχουμε ψηφιακό ρολόι σχηματίζουμε έναν κύκλο στο έδαφος.

Βάζουμε τον ωροδείκτη να δείχνει τον ήλιο και σημειώνουμε που βρίσκεται το 12.

slide15
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

ΚΑΛΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

ΚΑΙ

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ad