html5-img
1 / 17

Contents

DECIMALS. Contents. Division. Multiplication. The grid method for multiplying whole numbers. The grid method for multiplying decimals. Using the standard column method. What is 2.28 × 7?. Start by finding an approximate answer:. 2.28 × 7 . 2 × 7 =. 14.

fionan
Download Presentation

Contents

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. Content is provided to you AS IS for your information and personal use only. Download presentation by click this link. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server. During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

Presentation Transcript


  1. DECIMALS Contents Division Multiplication

  2. The grid method formultiplyingwholenumbers

  3. The grid method formultiplying decimals

  4. Using the standard column method What is 2.28 × 7? Start by finding an approximate answer: 2.28 × 7  2 × 7 = 14 2.28 × 7 is equivalent to 228 × 7 ÷ 100 228 Answer × 7 15 9 6 2.28 × 7 = 1596 ÷ 100 = 15.96 1 5

  5. Using the standard column method What is 392.7 × 0.8? Again, start by finding an approximate answer: 392.7 × 0.8  400 × 1 = 400 392.7 × 0.8 is equivalent to 3927 × 8 ÷ 100 3927 Answer × 8 392.7 × 0.8 = 31416 ÷ 10 ÷ 10 31 4 1 6 = 314.16 7 2 5

  6. Drag and drop multiplication problem

  7. Multiplying two-digit numbers Calculate 57.4 × 24. Estimate: 60 × 25 = 1500 Equivalent calculation: 57.4 × 10 × 24 ÷ 10 = 574 × 24 ÷ 10 574 × 24 4 × 574 = 2296 20 × 574 = 11480 13776 Answer: 13776 ÷ 10 = 1377.6

  8. Multiplying two-digit numbers Calculate 23.2 × 1.8. Estimate: 23 × 2 = 46 Equivalent calculation: 23.2 × 10 × 1.8 × 10 ÷ 100 = 232 × 18 ÷ 100 232 × 18 8 × 232 = 1856 10 × 232 = 2320 4176 Answer: 4176 ÷ 100 = 41.76

  9. Multiplying two-digit numbers Calculate 394 × 0.47. Estimate: 400 × 0.5 = 200 Equivalent calculation: 394 × 0.47 × 100 ÷ 100 = 394 × 47 ÷ 100 394 × 47 7 × 394 = 2758 40 × 394 = 15760 18518 Answer: 18518 ÷ 100 = 185.18

  10. DECIMALS Contents • A1 Division

  11. Dividing decimals – Example 1 Dividend Divisor What is 259.2 ÷ 6?

  12. Using repeated subtraction 6 259.2 - 240.0 - 18.0 - 1.2 Start by finding an approximate answer: 259.2 ÷ 6 240 ÷ 6 = 40 6 ×40 19.2 6 ×3 1.2 6 ×0.2 0 Answer: 43.2

  13. Using short division Start by finding an approximate answer: 240 ÷ 6 = 40 259.2 ÷ 6 0 4 3 . 2 6 2 5 9 . 2 2 1 1 2.59 ÷ 6 = 43.2

  14. Dividing decimals – Example 2 Dividend Divisor What is 714.06 ÷ 9?

  15. Using repeated subtraction 9 714.06 - 630.00 - 81.00 - 2.70 - 0.36 Start by finding an approximate answer: 714.06 ÷ 9 720 ÷ 9 = 80 9 ×70 84.06 9 ×9 3.06 9 ×0.3 0.36 9 ×0.04 0 Answer: 79.34

  16. Using short division 9 7 1 4 . 0 6 Start by finding an approximate answer: 714.06 ÷ 9 720 ÷ 9 = 80 0 7 9 . 3 4 7 8 3 3 714.06 ÷ 9 = 79.34

  17. Drag and drop division problem

More Related