a vil g teremt se n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A világ teremtése PowerPoint Presentation
Download Presentation
A világ teremtése

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

A világ teremtése - PowerPoint PPT Presentation


  • 97 Views
  • Uploaded on

A világ teremtése. Indiai teremtéstörténet. A Világéjszaka sötét,mindent elborító volt.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A világ teremtése' - fell


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
a vil g teremt se
A világ teremtése
  • Indiai teremtéstörténet
slide3
Mozdulatlan tengerének színén  összecsavarodva nyugodott Ananta, a Végtelenség Kígyója, s rajta álomba merülve pihent Visnu, a mindenség létesítője és fenntartójaÁlmában egyszerre megrezdült benne a gondolat, és Visnu felébredt. Kinyitotta szemét, és látott. Abban a szempillantásban megindult a mozgás az odáig nyugvó ősanyagban. Visnu létesítő akarata kisarjadt, és köldökéből egy lótusz nőtt elő. A lótusz széttárta szirmait, és íme, a lótusz kelyhében ült Brahmá, az Egynek Teremtő Ereje
slide4
-Brahmá körül akart tekinteni, de nem moccant meg. Hogy mindenfelé láthasson, négy arca keletkezett. a lótuszt látta, mely őt hordozta, s ez a lótusz a világmindenség volt. Gondolkozni kezdett.
  • Szívében  felderengett egy kép: a mindenség sötét vizén s a Végtelenség Kígyóján nyugvó Egynek, a Világ Gyökerének a képe.
slide5
Brahmá megteremtette Rudrát, aki legyőzve féktelen önmagát, tökéletes önuralomra tett szert az erők felett,a Jóga Ura lett. Ez az titokzatos Háromság , az Egynek „három arca”a lét hármas működése, a létrehozás-a fenntartás-és a pusztító megújítás, azaz Brahmá,Visnu, és Siva.
slide7
Brahma, a teremtő-Általában négy fejjel, négy karral ábrázolják, egy lótuszvirágon, egy hattyú hátán ülve. Az egyik kezében írásokat, védákat tart, a másikban egy áldozati kelléket, a harmadikban vizeskancsót, a negyedikben pedig egy rózsafüzért. Ez a négy tárgy az emberi fejlődés állomásait jelképezi.
slide8
Vishnu, a fenntartó -Vishnu kék színű, négy karja van, és sárga ruhát visel. Általában egy lótuszvirágon áll, fején koronát visel. A korona a korlátlan tudást jelenti, a lótuszvirág a mindenséget, a teljességet. Négy kezében ő is tart egy-egy tárgyat, egy kagylókürtöt, egy kis diszkoszt, egy buzogányt és egy lótuszt. Mindegyik az emberi fejlődés egy-egy végső célját jelképezi. . A kék a végtelent jelképezi, a sárga pedig a föld színe.
slide9
Siva, a pusztító, megújító -Leggyakoribb ábrázolása: elmélyült pózban, lótuszülésben ül egy tigrisbőrön, kígyó tekeredik a nyakára, mögötte pedig a Himalája csúcsai és a híres Kailásh hegy látható. Ezek a hatalmas hófedte hegyek az emberi elme tisztaságát szimbolizálják. Siva testtartása a lelki békét, belső harmóniát jelképezi.