Download
ratio n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Ratio PowerPoint Presentation

Ratio

101 Views Download Presentation
Download Presentation

Ratio

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Ratio Stretch Programme Challenging Worksheet

  2. (a) G : H 11 : 5 (b) G : H : T 21 : 11 : 32 • After • Finally x 2 x 2 • 22 : 10 • Before • After eating • 11 : 5 : 16 x 2 x 2 22 units – 10 units = 12 units • 22 : 10 : 32 • 12 units 168 • 22 units 154 1 unit 168 ÷ 12 = 14 1 unit 154 ÷ 22 = 7 22 units 22 x 14 = 308 308 ÷ 2 = 154 Ans: (a) 154 marshmallows (b) 7 marshmallows

  3. Number Cost (a) M : C 5 : 9 M : P : C 9 : 2 : 3 (b) x 3 x 3 • 15 : 27 9 units + 2 units + 3 units = 14 units • 14 units $63 • 15 mangoes $4.50 x 9 = $40.50 1 unit $63 ÷ 14 = $4.50 1 mango $40.50 ÷ 15 = $2.70 3 units $4.50 x 3 = $13.50 $13.50 ÷ $0.50 = 27 Ans: (a) 27 chikus (b) $2.70

  4. R : B : Y 2 : 5 2 : 3 4 : 6 : 15 Blue at first 6 units 15 x 6 = 90 Blue added 60% x 90 = 54 Red at first 4 units 15 x 4 = 60 • Red added 25% x 60 = 15 4 units + 6 units + 15 units = 25 units Yellow at first 375 – 90 – 60 = 225 • 25 units 375 Yellow added 75 – 54 – 15 = 6 1 unit 375 ÷ 25 = 15 Yellow in the end 225 + 6 = 231 Ans: 231 yellow marbles

  5. 7 units Jack 34 52 Aqil 3 units 34 52 4 units 4 units 34 + 52 + 34 + 52 = 172 1 unit 172 ÷ 4 = 43 3 units 43 x 3 = 129 Ans: 267 cards 129 + 34 + 52 + 52 = 267

  6. B : G : Total 3 : 5 : 8 4 : 7 : 11 • Before • After • After Before • 8 units 200 • 11 units 200 + 97 = 297 1 unit 297 ÷ 11 = 27 1 unit 200 ÷ 8 = 25 Green 7 units 27 x 7 = 189 Blue 3 units 25 x 3 = 75 Green added 189 – 125 = 64 Green 200 – 75 = 125 Ans: 64 green marbles

  7. T : C : B 9 : 2 4 : 5 36 : 8 : 45 • 1 Chair + 1 Bed 8 units + 45 units = 53 units 4 Chairs 8 units x 4 = 32 units 53 units – 32 units = 21 units $504 1 unit $504 ÷ 21 = $24 36 units $24 x 36 = $864 Ans: $864

  8. B : C : Diff 3 : 5 : 2 3 : 8 : 5 B : C : Diff 15 : 25 : 10 6 : 16 : 10 • Before • After (a) Before (b) • 15 parts 90 1 part 90 ÷ 15 = 6 • 8 units 240 1 unit 240 ÷ 8 = 30 Total eaten 9 parts x 2 = 18 parts 18 x 6 = 108 Blueberry 3 units 30 x 3 = 90 Chocolate 240 – 90 = 150 Ans: (a) 60 more chocolate muffins (b) 108 muffins were eaten Difference 150 – 90 = 60

  9. Remainder = 1 - = M : P : S 1 : 1 : 2 350 : 50 : 120 P x = • No. • Cost S 1 - - = Cost of M and P 350 + 50 = 400 400 units 3200¢ 1 unit 3200¢ ÷ 400 = 8¢ 120 units 120 x 8¢= 960¢ = $9.60 Ans: $9.60

  10. Kening 100% James 130% Lionel 80% x 130% = 104% K : J : L 100 : 130 : 104 156 • Before • After 87 : 91 : 50% x 104% = 52% 104% + 52% = 156% Diff between L and K 156% - 87% = 69% • 69 parts 345 • 4 units 52% 1 part 345 ÷ 69 = 5 1 unit 52% ÷ 4 = 13% 3 units 13% x 3 = 39% 39 parts 39 parts x 5 = 195 Kening left 100% – 13% = 87% Ans: 195 stickers James left 130% – 39% = 91%

  11. Box A • Box B A : O : Total 3 : 2 : 5 A : O : Total 4 : 1 : 5 12 : 3 : 15 • 36 : 9 : 45 • 9 : 6 : 15 • 2 units 14 • Oranges 1 unit 14 ÷ 2 = 7 • Box A : • Box B 36 units 36 x 7 = 252 7 : 8 9 : 6 Ans: 252 apples