democratie si totalitarism n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Democratie si totalitarism PowerPoint Presentation
Download Presentation
Democratie si totalitarism

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Democratie si totalitarism - PowerPoint PPT Presentation


 • 192 Views
 • Uploaded on

Democratie si totalitarism. Cum ar fi evoluat lumea daca Adolf Hitler ar fi fost admis la Academia de Arte Frumoase?. DEMOCRATIA. Caracteristici : Formă de organizare și de conducere a unei societăți , în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Democratie si totalitarism


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
democratie si totalitarism

Democratiesitotalitarism

Cum ar fi evoluat lumea daca Adolf Hitler ar fi fost admis la Academia de Arte Frumoase?

democratia
DEMOCRATIA
 • Caracteristici:

Formă de organizareși de conducere a uneisocietăți, în care poporulîșiexercită (direct sau indirect) puterea.

- In 1918, democratialiberala, iesitavictorioasa din razboipareasatriumfe. Intr-adevar, imperiileaustro-ungar, german, russiotoman, simboluri ale permanenteiputerilorautoritare s-au prabusit, lasand loc unorregimuriparlamentaresiunorguverneconstitutionale. Insa in realitate, democratialiberala se vaaratafragila. Amenintatapedouafronturi, de la stanga, de bolsevism, de la dreapta, de miscarile de tendintaautoritara, aceasta se vaprabusi, in uneletarimai ales dupace Adolf Hitler a devenitCancelar al Germaniei, in 1933.

Din punct de vedere politic, institutiiledemocratieiliberale au progresatsiprimulrazboimondial se pare ca nu a facutdecatsagrabeascaacestprogres. Cu exceptiaRusieisovietice, toateregimurile care au aparutdupa 1918, vechisaunoi, erau, in esenta, regimuriparlamentarealese, chiarsi in Turcia.

Europa, la vest de frontieraUniuniiSovietice, era formata in anul 1920 in mareaeimajoritate din astfel de state.

Institutiafundamentala a uneiguvernariliberaleconstitutionale, alegerile in adunarireprezentativesicele ale presedintilorerauaproapeuniversale in lumeastatelorlibere din aceavreme, desitrebuiesasubliniem ca celeaproximativsaizecisicinci de state independente din perioadainterbelicareprezentau, in esenta, un fenomeneuropeansiamerican: o zecime din populatialumiitraia sub regim colonial. 

 • Forme de guvernamant
 • Republica, republicafederativa , monarhiaparlamentara
regimuri totalitare de dreapta

Regimuritotalitare de dreapta

Fascismul

Ideologie apărută în Europa după primul război mondial, care a stat la baza unor partide de extremă dreaptă, caracterizându-se prin naționalism extremist, misticism, violență, demagogie socială etc.; regim politic instaurat pe baza acestui curent.

Nazismul

Doctrină politică a fascismului german fundamentată de Hitler, profund antiumană, care, susținând superioritatea rasei ariene, al cărei reprezentant „pur” ar fi poporul german, încerca să justifice violența,rasismul, genocidul, războaiele de cotropire; național-socialism.

fascismul
Fascismul
 • Nastereasiascensiuneafascismului in Italia
 • Mişcareafascistă a apărutdupăîncheiereaPrimuluiRăzboiMondial, încondiţiileîn  care Italia se găseaîntr-o crizăprofundă. 
 • Aceasta  era susţinutăatât de populaţiadebusolată de războişi de sărăcie, câtşi de  mulţiindustriaşişibancheri, care sperau ca nouaformaţiunepoliticăsăreprezinte o contrapondereeficientă la ideilecomuniste propagate înţară. 
 • Mişcareafascistă a ajuns la putereprinpresiune (MarşulasupraRomei, 1922). Înacestecondiţii, prim-ministrul Benito Mussolini a  începutsăpunăînaplicareideilecuprinseînprogramulPartiduluiNaţional  Fascist. 
 • Printr-o  legespecială, lui Mussolini i se acordauputerisporite. 
 • Acesta  a interzisoriceformă de opoziţie, ca şitoateorganizaţiile care nu eraufasciste (partide, sindicate etc.). 
 • Instituţiilestatului, ca monarhia, au fostreduse la un rolsimbolic. PartidulNaţional  Fascist a devenitformaţiunepoliticăunică. Regimul fascist era susţinut de  poliţiapolitică (OVRA) şi de  organizaţiileparamilitareCămăşilenegreşiBallila. 
 • Mussolini  a inauguratcultulproprieipersonalităţi, proclamându-se

Il Duce(Conducător). 

 • Prinmăsurileadoptate, Italia a fosttransformatăîn „stat corporatist”, în care nu  primauintereseleindividului, ci ale „corporaţiei” din care acestafăcea  parte. Îndoctrinareacetăţenilor se făceaprinpropagandăşiprindiferiteorganizaţiifasciste.
 • Sansa fascismului a fost colapsul vechilor regimuri si o data cu ele, al vechilor clase conducatoare si al mecanismelor de putere ale acestora, al influentei si al hegemaniei lor. Acolo unde acestea au ramas in ordine, fascismul nu a avut succes. Fascismul n-a izbutit nici acolo unde o noua clasa nationalista conducatoare sau un grup a preluat conducerea in noile tari independente.

Aceasta nu inseamna ca miscarile nationaliste minoritare din vechile sau noile state nu au considerat fascismul atragator, fie si numai pentru faptul ca puteau spera la un ajutor politic si financiar din partea Italiei si dupa 1933, si din partea Germaniei. Acesta a fost cazul in Flandra belgiana, in Slovacia

nazismul
Nazismul

Nasterea si ascensiunea nazismului

Antisemitismul a constituit doar o arma politica pentru dobandirea increderii populatiei si a elitelor intelectuale. Asta si  pentru ca acest cult antisemitic a fost cultivat apriori de Richard Wagner(Hitler era un mare pasionat al operelor lui iar Mein Kampf a avut fundamente in gandirea wagneriana). Wagner credea ca mentalitatea evreilor nu se potrivea cu cea germanilor, iar simtul pentru muzica si arta a evreilor ar fi unul superficial(multi cred ca ar fi niste adrese verbale catre evreii compozitori precum Mendelssohn). Aceasta caracterizare nefericita a evreilor nu a facut decat sa ridice tot felul de ipoteze si sa intareasca anumite conceptii ce le aveau europenii asupra poporului evreu, cum ar fi ca deficitul in arta este compensat de calitatile lor de mari bancheri. Acest lucru a fost exploatat la maximum de Hitler, si a reusit astfel sa intunece mintile a zeci de milioane de oameni.

Caracteristicile regimului nazist

Ideologia  naţional-socialistă a fost ultranaţionalistă, rasistă şi antisemită, fiind  expusă de Adolf Hitler în lucrarea sa, Mein  Kampf. 

Potrivit  acestei ideologii, rasa germană a arienilor ar fi superioară, motiv pentru care  ar trebui să conducă lumea, iar celelalte, considerate inferioare (precum  evreii), trebuia să fie exterminate. 

Pentru  că rasa germană ar fi avut nevoie de spaţiul  vital, naţional-socialismul susţinea necesitatea cuceririi acestuia prin  război. 

Prin  propagandă abilă, valorificând nemulţumirile populaţiei faţă de greutăţile din  timpul Marii Crize economice, Partidul Naţional-Socialist al Muncitorilor  Germani, condus de Adolf Hitler, a câştigat alegerile pentruReichstag (Parlamentul german), din anul  1933. 

În  cadrul regimului naţional-socialist, Hitler, instalat în funcţia de cancelar, a  fost învestit cu puteri speciale, devenind Führer(conducător). 

slide6

Realizati o comparatieintrecele 2 regimuri(asemanari-deosebiriItalia Germania

Regimul totalitar –politica externa agresiva

Germania

Italia

–fascism ca unitate

nationalism

Nazism –control politico-militar , rasism , antisemitism

dictatori
Dictatori

Benito Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini (29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat. Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al doilea război mondial alături de Germania lui Hitler a făcut din Italia o țintă a atacurilor Aliate, ceea ce a dus în final la căderea și moartea sa. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.

Adolf Hitler

Adolf Hitler (n. 20 aprilie1889, Braunau am Inn, Austria — d. 30 aprilie1945, Berlin), lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut („Führer”) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere în 1933, liderul mișcării naziste Hitler a dus o politică de pregătire și de declanșare a celui de Al Doilea Război Mondial, precum și de punere în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor "indezirabili", precum și de lichidare a adversarilor politici Stalin

Nascut la 9(21) decembrie 1979, intr-un orasel numit Gori, un orasel gruzin. S-a nascut in familia Vissarion Ivanovici Djugasvili. Tatal sau era un om fara carte si brutal. Dupa nasterea lui Stalin(Soso), tatal si-a parasit familia si s-a mutat la Tiflis(Tiblisi). Mama lui Stalin, Ekaterina Gheorghievna, s-a nascut la Sheladze si provenea dintr-o familie de tarani. Lui Stalin nu-i placea sa se dezbrace in fata altora si mergea rar la doctor. La 12 ani a fost implicat intr-un accident de circulatie si s-a lovit la mana stanga. De mic copil a avut o fire inchisa si razbunatoare. Setea de glorie i-a stapanit mintea si intreaga fiinta din tinerete

relatiile internationale in perioada interbelica
Relatiileinternationale in perioadainterbelica
 • Creareafocarelor de razboi
 • Asia-1931- Japonia a atacat Manciuria care apartinea Chinei
 • Europa-1936-Italia condusa de ducele Mussolini nu s-a sfiit sa atace si sa cucereasca Etiopia, cu scopul de a deveni si ea o mare putere coloniala
 • Tratate - Tratatul de la Loncaro(1925)

-Tratatul Briand Kellog(1928) Mica Intelegere ,

IntelegereaBalcanica;

aspecte
Aspecte
 • ITALIA

1.IDEOLOGII-.FASCISM-unitate

2.FACTORI FAVORIZANTI AI INSTAURARII REGIMURILOR-

-consecintelerazboiului=>ruinareaeconomiei

-nu au fostobtinuteteritoriile promise

-miscarisociale in orasesi sate

-instabilitateguvernamentala

3.PARTIDE DE EXTREMA DREAPTA- 1919-Partidul Fascist-condus de Benito Mussolini

4.PRELUAREA PUTERII -26 octombrie 1922-,,Marsul asupraRomei’’=>Mussolini devine prim-ministru,isiiatitlul de ,,Il Duce’’

5.Regimul totalitar-control asupraParlamentului

-guvernareprindecrete

-cenzura

-accent peindustria de armament

-desfintareapartidelorsisindicatelor

-catolicismul se proclamareligieoficiala

aspecte germania
AspecteGERMANIA
 • 1.IDEOLOGII-Nazism-control politico-militar,economic si rasial
 • 2. 2.FACTORI FAVORIZANTI AI INSTAURARII REGIMURILOR-infrangerea suferita in razboi

-prevederile Tratatului de la Versailles

-criza economica - ascensiunea comunistilor

3.PARTIDE DE EXTREMA DREAPTA-1919-Partidul Nazist-codus de Adolf Hitler

4.PRELUAREA PUTERII-30 ian 1933-Hitler devine cancelar

 • 2 august 1934-se proclama Al treilea Reich iar Hitler isi ia titlul de ..Fuhrer’’
 • 5.REGIMUL TOTALITAR-control asupra institutiilor statului
 • -interzicerea partidelor
 • -serviciul militar obligatoriu
 • Prescurtarea evreilor.antisemitism
 • Accent pe industria de armament
 • Militatizare prin infiintarea trupelor speciale
concluzii
Concluzii
 • Pebazacelorstudiateraspundeti la intrebarea :
 • Cum arfievoluatlumeadaca Adolf Hitler arfifostadmis la Academia de Arte Frumoase?
 • Daca Adolf Hitler arfifostadmis la Academia de Arte Frumoaselumeaarfi cu multmaievoluatasi nu arfiinceput al II-lea RazboiMondial, toateenergiile s-arficanalizatspreprogresulsibunastareaomenirii.
 • Dar numai Hitler e vinovat?
proiect realizat de catre grupa i
Proiect realizat de catre grupa I

Balan Razvan

David Alisa

Dumitrache Andreea

Istode Elena

Proca Eduard