Gandacii cu antene croitorii
Download
1 / 12

Gandacii cu antene (Croitorii) - PowerPoint PPT Presentation


 • 129 Views
 • Uploaded on

Gandacii cu antene (Croitorii).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Gandacii cu antene (Croitorii)' - dillan


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Gandacii cu antene croitorii

Gandacii cu antene (Croitorii)

Fiind inzestrate cu mandibule puternice, capabile sa perforeze lemnul, si cu o pereche de antene care la o parte dintre specii, a depăşit cu mult lungimea totală a corpului insectei,cerambicidele reprezinta una dintre familiile de gandaci care pun cele mai mari probleme culturilor forestiere.


Alcatuirea corpului
Alcatuirea Corpului

 • Corpul cerambicidelor corespunde imaginii compuse a gandacilor , fiind alcatuite din 3 regiuni bine diferentiate:cap -torace si abdomen.La cele mai multe specii de croitori capul pare a fi mai mic decat restul corpului avand doar o optime din lumgimea totala a insectei , desi tocmai aici sunt localizate elementele morfologice ale famili.


Antenele receptoare
Antenele Receptoare

 • Lungimea antenelor cerambicidelor ,variată atît de la specie la specie ,cît şi de la masculii la femelele aceleiaşi specii .Cele ale masculilor sunt mereu mai lungi si mai puternice decît ale femelelor.


Mandibulele
Mandibulele

 • Mandibulele sunt tari si sunt acţionate de o musculatură puternică aflată în interiorul capului, la cele mai multe sepcii fiind usor proeminente Elitrele,Abdomenul,picioarele şi antenele.


Ochii compu i
Ochii compuşi

 • Ochii compusi:Nu ies foarte mult în evidenţă,doarece culoarea lor este foarte asemănătoare cu a capului.Sunt mari şi datorită lor aceşti găndaci au o capacitate vizuală foarte bună.


Habitat
Habitat

 • Habitat :în zona de baştină acest croitor atacă lemnul de arţar, plop, salcie si ulm.În America specia a fost găsita si pe alte foioase cum ar fi:frasin ,castan ,prun,scoruş,iar în Europa şi pe alun,carpen,mesteacăn.Arborii atacaţi pot fi de orice mărime de la puieţi la copaci bătrîni.Insecta infestează şi arbori sănatoşi nu numai pe cei bolnavi.


Perioada de imepechere
Perioada de imepechere

 • Imediat ce părasesc interiorul copacului,adulte fiind,femelele de croitori,dotate deja cu toate elementele necesare pentru reproducere,incep sa elibereze formoni sexuali.


Alimentatia
Alimentatia

 • Polenul,nectarul,ba chiar si petalele si staminele ale plantelor ,consisttuie alimentatia de baza pentru multe specii de croitor, pe care ii putem intalni in plina zi pe flori.


Linia defensiva
Linia Defensiva

 • Linia defensiva:Din pricina dimensiunii mari a multor specii de cerambicide ,in mediul în care traiesc ele au nenumarati inamici.Pentru a putea supravietui ,gandaciis-au adaptat la cele mai diverse strategii defensive.


Tare ca piatra
Tare ca piatra

 • Pe capul cerambicidelor , se află cîteva dintre cele mai importante trasaturi morfologice ale familiei.Astfel,pe langa antenele lungi,se evidentiază mandibulele,care se termina mereu cu un vîrf ascuţit,şi sunt acţionate de nişte muşchi foarte puternici.În plus,forţa acestui cap este chiar mai mare datorita îmbinării sale perfecte în partea anterioara a protonului,cu care se articulează.


Principalii inamici
Principalii inamici

 • Păsările insectivore:gândacii care vizitează florile pot fi capturaţi de un mare număr de păsări insectivore,care sunt active pe timp de zi.


Proiect realizat de Popa Cosmin si Iancu Razvan.

Prof:Stupineanu Valentina

Bibliografie:Insecte Reale numarul 14 Deagostini

Sfarşit!!