leopold iii n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Leopold III

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Leopold III - PowerPoint PPT Presentation


  • 201 Views
  • Uploaded on

Leopold III. Door Anton Manders. Geboorte en jeugd.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Leopold III' - dian


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
leopold iii

Leopold III

Door Anton Manders

geboorte en jeugd
Geboorte en jeugd

1901In Brussel wordt Leopold, Philippe, Karel, Albert, Meinrad, Hubert, Marie, Miguel geboren als zoon van Prins Albert en Prinses Elisabeth, de toekomstige Koning en Koningin der Belgen. De toenmalige Koning, Leopold II, was zijn grootoom en peter.

slide3

1909Bij de dood van Leopold II bestijgt Albert de troon en wordt Leopold Hertog van Brabant, de titel die in België aan de kroonprins wordt gegeven.

1915 Leopold neemt dienst bij het leger in het 12de Linie-regiment.

1920 Hij gaat naar de Militaire School.

1922 Hij wordt Onderluitenant bij het 1ste Grenadiers.

1925 Hij onderneemt een lange studiereis door Kongo.

eerste huwelijk
Eerste huwelijk

1926 Prins Leopold ontmoet in Stockholm de Zweedse Prinses Astrid, geboren op 17 november 1905, dochter van Prins Carl en nicht van Koning Gustav V. In november van datzelfde jaar vindt het huwelijk plaats.

1927 Op 11 oktober wordt Prinses Josephine-Charlotte geboren. Zij was Groothertogin van Luxemburg van 1964 tot 2000.

1930 Op 7 september wordt Prins Boudewijn (Koning der Belgen van 1951 tot 1993) geboren.

koning
Koning

1934 Op 23 februari volgt Koning Leopold III Koning Albert I op.Op 6 juni wordt Prins Albert geboren, toekomstig Koning der Belgen (1993 - ).

1935 Tijdens een reis in Zwitserland verliest de Koningin het leven in een verkeersongeval in Küssnacht en wordt de Koning gewond.

tweede wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog

1935België verklaart zich neutraal; België was tot dan toe een bondgenoot van Frankrijk en Groot-Brittannië. De Vorst hoopt dat het land aldus aan de Duitse dreiging kan ontkomen.

1940 Op 10 mei valt Nazi-Duitsland niettemin België binnen. Op 28 mei heeft Koning Leopold III, opperbevelhebber van het Belgisch leger, geen andere keuze dan de onvoorwaardelijke overgave.

De regering die zich in Frankrijk heeft teruggetrokken, is het daarmee niet eens. Dat ligt mee aan de basis van de "Koningskwestie", die in 1950 tot de troonsafstand van de Vorst leidde.

slide7

1941 Leopold huwt met Lilian Baels, die voortaan de titel Prinses van Retie draagt. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren: Alexander, Marie-Christine en Maria-Esmeralda.

1944Op 7 juni, één dag na de landing van de geallieerde troepen op het continent, worden de Koning en zijn familie naar Duitsland en later naar Oostenrijk gedeporteerd.

De Amerikaanse troepen bevrijden hen op 7 mei 1945. De Koning keert echter niet meteen naar België terug : door het verzet van een deel van de bevolking wordt het Regentschap van Prins Karel, Graaf van Vlaanderen en broer van de Koning, verlengd wegens de "onmogelijkheid om te regeren" van Leopold III.

koningskwestie
Koningskwestie

1950 Omdat geen politieke oplossing wordt gevonden voor het conflict rond de Koning, laat de regering een wet goedkeuren om een volksraadpleging te houden rond de vraag of de Vorst mag terugkeren. Het antwoord van de kiezers is ja (met 57,68 %), met echter grote verschillen naar gelang van de regio's.

Op 20 juli laat de regering (krachtens de volksraadpleging) door de Kamers vaststellen dat er een einde is gekomen aan de "onmogelijkheid om te regeren".

Op 22 juli keert de Koning naar Brussel terug.

Na hevige incidenten, stelt Leopold III op 11 augustus voor om de koninklijke macht over te dragen aan zijn zoon, Prins Boudewijn. Deze wordt daarmee "Koninklijke Prins".

na het koningschap
Na het koningschap

Leopold III en prinses Lilian zouden na zijn aftreden nog blijven wonen op het Kasteel van Laken en pas na het huwelijk van Boudewijn met Fabiola in december 1960 verhuizen naar het domein Argenteuil te Waterloo.

Koning Leopold III wijdde zich na het koningschap vooral aan wetenschappelijk werk en ontdekkingsreizen.

1983 Op 25 september overlijdt Leopold III.