siguranta p e internet proiect tehnologia informatiei s i a comunicatiilor n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Siguranta p E …. Internet  proiect : Tehnologia Informatiei s i a Comunicatiilor PowerPoint Presentation
Download Presentation
Siguranta p E …. Internet  proiect : Tehnologia Informatiei s i a Comunicatiilor

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Siguranta p E …. Internet  proiect : Tehnologia Informatiei s i a Comunicatiilor - PowerPoint PPT Presentation


  • 125 Views
  • Uploaded on

Siguranta p E …. Internet  proiect : Tehnologia Informatiei s i a Comunicatiilor. Scheul Reveca Elena- aXa A.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Siguranta p E …. Internet  proiect : Tehnologia Informatiei s i a Comunicatiilor' - delta


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
siguranta p e internet proiect tehnologia informatiei s i a comunicatiilor

SigurantapE….Internet proiect : Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor

ScheulRevecaElena- aXa A

slide2

conform DEX, Internetul =rețea informatică mondială în cadrul căreia computere conectate la diferite rețele locale pot comunica între ele. ''Acum a apărut noul mediu digital, cu rețeaua sa globală de comunicații,INTERNET'' Internetulpoate reprezenta o sursa de inspiratie sau un izvor nesecat de informatii, dar nu putem trece cu vederea peste minciunile care ne pot fiafisate pe ecran.

slide3

Putinidintreutilizatoristiucaactivitateaonlinepoateinfluentaintreagaexistentaaunuicopil, sauchiaraunuiadolescentcare nu-siiatoatemasuriledesigurantacandacceseazadiferitepaginiweb.

  • Pentruaceasta…de 6 ani, înUniune se desfăşoară o anchetă plan-europeană, cu ancheteanuale, înurmacărora se publică, înfiecaretoamnă, un amplustudiuprivindsiguranţaminorilorpe internet. Româniaeste parte a anchetei. Câtevaconstatări:
slide4

Pebazadatelorobţinute, ţărileeuropene au fostclasificateîn 4 marigrupe, înfuncţie de riscurile cu care se confruntăcopiiipe internet.Româniaesteîngrupaceamaiproastă, ceadefinită ca “utilizareintensă, risc mare”.

!!!

slide5

Gradul de adoptare a internetuluiprintrecopiiesteîncreştererapidă. Deja, înmedie, copiiişiadolescenţiiutilizeazăinternetul, zilnic, maimult ca adulţii. Copiiiîntre 9-16 anifolosescinternetul 88 de minute pezi. Înacest segment, adolescenţii de 15-16 anifolosescinternetulşimaiintens, 118 minute zilnic.

…siacumtot asa e ? Putemsa ne mintimsinguricanduniidintrenoistaucate5sauchiar10 ore pe internet ???

slide6

Internetulesteaccesat din ceîncemaimultînintimitate – 49%dintrerespondenţi spun căsurfează din dormitor, de exemplu – ceeace reduce posibilitateacontrolului parental.

slide7

Raufacator

Copilasnevinovat

Copiii din Româniasuntînparteasuperioară a clasamentuluiînprivinţainteracţiunii on-line cu persoanenecunoscute, iarastacuprinde nu doarconversaţiipe messenger, cişigesturi concrete: 13%dintrecopiiiromânis-au duscelpuţin o dată la o întâlnire cu o persoanăpe care au cunoscut-o pe internet.Astaartrebuirealmentesădea de gânditpărinţilor.În rest, media europeanăspunecă14%au trimisfotografiisauclipuri video personaleunorpersoanepe care le ştiaudoar din mediul on-line.

slide8

Peundeajungcopiiicândsurfează?

=>12% pe site-urirasistesauxenofobe;

=>10% pe site-uri “pro-anorexice” ;

=>7% pe site-uri care promovează auto-mutilarea;

=>7% peforumuriunde se discutădespredroguri;

=>5% pe site-uri “despresinucidere”.

În total, maimult de unul din cincicopii au fostexpuşiunuigen de conţinutnegativ din celedescrisemaiînainte

slide9

CE NU TREBUIE SA FACI ONLINE ???

  • Nu dezvaluiniciodatanumele, adresasinumaruldetelefon, nicivreoparola.
  • Nu raspundevreodatamesajelorrauvoitoaresau cu sugestiiindecente.
  • Nu deschideatasamentelemesajelor, in afaracelorprovenitede la persoanecunoscutesi in care aiincredere.
  • Nu teintalniniciodata cu cinevacunoscutpe net decatdacateinsoteste un adult.
slide10

!!! Important pentru tine:

  • Cerevoieparintilor, profesorilorsauadultilor care se ocupa de tine inainte de a intra pe net.
  • Dacaprimesti un mesajcecontinelucrurinepoliticoasesauneplacute, TREBUIE NEAPARAT saanunti un adult sisa NU raspunzi la mesaj!
  • Trebuiesatiiminte ca nu estevinatadacacinevaititrimite un astfel de mesaj.

!

!

!

astfel su ajutorul unor reguli pe care tu le vei si intelege vei fi in siguranta
Astfel…suajutorulunorregulipe care tu le veisiintelege..veifi in siguranta :

1: Navigheaza in siguranta:

Esti in sigurantaatuncicandestiatent. Fiiatentsa nu le spuistrainilorlucruri cum arfi:•    Numele tau intreg•    Numarul de telefon•    Numelescoliiundeinveti

De ce? Pentru ca nu stiiniciodata cu cine vorbesti. Pentru ca nu stiiniciodata la cine ajunginformatiilepe care i le daicuiva.In anumitecazurieste in regulasaitidaidatelepersonalepe internet. Nu telasapacalit de unelepagini care iticerdatelepersonalefara un motivclar. Intreaba-teintotdeauna de ceti se ceranumiteinformatii. Dacati se pare ca ceva nu este in regula, cereparereaunui adult inaintesacompleteziformularul. .De asemenea, fiifoarteatentcandcompletezi profile personalepediferite site-uri. Profilul tau pe un site este public sioricinepoatevedeaaceleinformatiidacatecautape Google.

slide12

2: Intalneste-te cu precautie:

Ideea de a intalnioameninoiesteinteresanta. Totusi, poatefipericulossateintalnesti cu persoanepe care le cunosti online. Nu stiiniciodata cine sunt de faptprietenii tai de la celalalt monitor. Vorbeste cu parintii tai inainte de a luadecizia de a teintalni cu un strain.  

De ce? Pentru ca, pe internet, esteusorsaspui ca estialtcinevadecatestisiesteusorsatecomporti ca si cum aifialtapersoana. Poate ca tu nu ai face asta, darsuntmultepersoane care o fac.

Atuncicandteintalnesti cu un prietenpe care l-aicunoscut online, esteposibilsaai o surprizamaiputinplacuta.  Se poatesatefimintit, sa fie maitanarsaumaibatrandecatti-a spus, sa nu ii placaaceleasilucruri care itiplac tie sichiarsavreasatecunoasca din tot felul de motive gresite.Candvreisateintalnesti cu un prietenpe care l-aicunoscut online, stabileste un punct de intalnireintr-un loc public. Spunecuivaundeteducisi cu cine vreisateintalnesti. Dacavreisafii cu adevarat in siguranta, maiadu cu tine o persoanape care o cunostisi in care aiincredere.

slide13

3: Nu credetotceea ce gasestipeinternet:

Ti-am spusdeja ca suntoameni in care nu potiaveaincredereatuncicandnavighezipe internet. Asa cum oamenii pot sateminta in fata, pot samintasiprinintermediulpaginilor web pe care le creeaza. Nu tot ceeacecitestipe internet esteadevarat.

De ce? Pentru ca dintr-o intreagaenciclopedietrebuiesaselecteziceitiesteutilsice nu. Acelasilucrutrebuiesailfacisipe internet.Asa cum persoanelecunoscutepe internet pot mintidespre cine suntsaudespreintentiilepe care le au, site-urile pot face acelasilucru. Doarpentru ca o informatieaparepe un site, nu inseamna ca aceainformatieestesiadevarata

slide14

4: Fiisincer:Se poateintamplasadescoperilucruri care tederanjeazape internet sausacunostipersoane care tesupara. Nu estevinatadaca se intamplaasta. Fiisincer cu tine si cu parintii tai sispune-le cand s-a intamplatceva care te-a suparat.  

De ce? Pentru ca internetultrebuiesa fie distractiv, nu saitiprovoacesupararisipentru ca aiintotdeaunapecineva care tepoateajuta.Dacaaigasit un articol, un filmulet, o imagine sau o persoana care te-a suparat, nu estevinata. I se poateintamplaoricui. Totusi, doar un copil care navigheazainteligentstie ca poatesavorbeascaoricand cu un adult despreasta. Prieteniimai in varsta, profesoriisauparintiite pot ajutasaintelegice se intamplasicetrebuiesafacipentru a spune „nu” lucrurilor care nu itiplac.