evolu ia mijloacelor de transport n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT PowerPoint Presentation
Download Presentation
EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 36

EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT - PowerPoint PPT Presentation


 • 231 Views
 • Uploaded on

EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT. MIJLOACE DE TRANSPORT TERESTRE. BICICLETA. Istoric. Strămoşul bicicletei a fost creat de către baronul german Karl Drais , care a inventat şi şi-a patentat maşinăria în anul 1817. .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'EVOLUŢIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT' - dee


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
evolu ia mijloacelor de transport
EVOLUŢIA

MIJLOACELOR

DE

TRANSPORT

slide2
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

TERESTRE

istoric

BICICLETA

Istoric
 • Strămoşul bicicletei a fost creat de către baronul german Karl Drais, care a inventat şi şi-a patentat maşinăria în anul 1817.

O bicicletă de epocă, cunoscută sub denumirea

de velociped

slide4
O bicicletă poate fi definită în general ca fiind un vehicul rutier cu două roţi aşezate în linie una în spatele celeilalte, pus în mişcare prin intermediul a două pedale acţionate cu picioarele.

Forma şi configuraţia de bază a cadrului, roţilor, pedalelor, şezutului şi a ghidonului au

suferit doar mici schimbări din

1885, când a fost construit primul model cu lanţ.

slide5

Fiind inventate în Europasecolului 19, bicicletele sunt acum în număr de peste un miliard, asigurând în multe regiuni mijlocul principal de transport.

 • Ele sunt de asemenea foarte populare ca mod de recreaţie, şi au fost adaptate pentru folosinţă în multe alte domenii ale activităţii umane cum ar fi cel al jucăriilor, fitness, aplicaţii militare, servicii de curierat şi sportul numit ciclism.
slide6

MOTORUL CU ABURI

 • Istoria motorului cu abur

Primul om care a avut idee de a transforma pompa cu piston in maşină termică, a fost francezul Denis Papin în anul 1679. Din păcate nu a putut să o pună în practică din lipsă de fonduri. El a murit în sărăcie, în 1714. Primul motor performant a fost construit în 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acesta avea un braţ mare care pompa apa în 16 mişcări de du-te-vino pe minut.

motorul lui james watt
Motorul lui James Watt
 • În 1776, James Watt, un constructor scoţian de mecanisme, a adus îmbunătăţiri motorului lui Newcomen. Nicolas Cugnot a fost primul care în 1769 a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maximă care a fost atinsă cu acest vehicul a fost de 5 km/h.
slide9

MOTORUL CU ARDERE INTERNĂ

 • Dezvoltarea motorului cu ardere internă a trebuit să aştepte până la descoperierea unui combustibil de ardere internă. S-a încercat folosirea prafului de puşcă, însă nu a mers. Carburatoarele cu praf de puşcăîncă sunt greu de găsit. Primul sistem folosit a fost cel pe gaz. S-a folosit gaz de huilă obţinut prin încălzirea huilei într-un vas sau cazan sub presiune. Un francez pe nume Etienne Lenoir a brevetat primul motor pe bază de gaz la Paris în anul 1860.
carl friedrich benz 25 noiembrie 1844 4 aprilie 1929
CARL FRIEDRICH BENZ25 noiembrie 1844 – 4 aprilie 1929
 • A fost un inginer german şi un pionier al automobilismului

"Velo", căruţa cu motor patentată a lui Benz din anul 1894. Primul autoturism în serie se află în Muzeul EFA pentru istorie automobilistică. 1045 cm³, 20 km/h

slide11
BMW X5-versiunea cu motor de 355 cai putere ajunge de la 0 la 100 km/oră în 6,5 sec. iar viteza maximă este de 240 km/ oră
slide12

LOCOMOTIVACU ABURI

Istoria locomotivelor

 • Prima locomotivă cuaburi care se deplasa pe şine a fost construită de inginerul Richard Trevithick, din Cornwall. Locomotiva lui cu patru roţi a făcut o cursă demonstrativă pe 22 februarie 1804, atingând viteza de 20 km/h fără

încărcătură şi 8 km/h cu încărcătură. Din păcate, greutatea trenului a rupt şinele.

slide13
În 1829, în timpul construirii unei noi căi ferate în nordul Angliei, între Liverpool şi Manchester, s-a organizat un concurs pentru a se găsi cea mai rapidă locomotivă care să circule pe aceste şine. Premiul de 500 lire a fost câstigat uşor de locomotiva Rocket, prezentată de George Stephenson. Ea a atins viteza, pe atunci extraordinară, de 46,7 km/h, un record mondial la acea vreme.
locomotiva lui stephenson
Locomotiva lui Stephenson

Replica locomotivei lui Stephenson

slide15
Cea mai rapidă locomotivă cu abur construită vreodată a fost Mallard şi pe 3 iulie1938 stabileşte recordul de 201,2 km/h.
slide16

TGV sau tren de mare viteză (francezătrain à grande vitesse) este un tren automotor electric care poate circula cu viteză mare (270 sau 300 km/h), dezvoltat de Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF).

slide18
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

AERIAN

slide19
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

AERIAN

TERESTRU

traian vuia
Traian Vuia
 • Pe 18 martie1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o acceleraţie pe o distanţă de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 m, după care elicele s-au oprit şi avionul a aterizat.
aurel vlaicu
Aurel Vlaicu
 • a fost un inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale.
 • În toamna lui 1909 se mută în Bucureşti şi începe construcţia primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviaţiei mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construieşte un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câştigat două premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria.
slide22

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord.

henri coanda
HENRI COANDA
 • In 1910 inventatorul român Henri Coandă construieşte şi efectuează primul zbor cu un avion ce avea motor cu reacţie.
motor ul cu reac ie
Motorul cu reacţie
 • Un motorcu reacţie este un motor care eliberează un jet rapid de fluide pentru a genera contrapresiune în conformitate cu a treia lege a mişcării a lui Newton. Această definiţie largă include turboreactoare, turbopropulsoare, turboventilatoare, pulsoreactoare, statoreactoare şi motoare rachetă, dar de obicei se referă la o turbină cu gaze folosită pentru a produce un jet de gaze de mare viteză în scopul propulsiei.
f 16 avion de lupt
F-16: avion de luptă

Avion fără pilot militar de supraveghere cu rază intercontinentală

slide28
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

ÎN

SPAŢIUL

EXTRATERESTRU

slide29

Nava cosmică este un vehicul destinat zborurilor extraterestre prevăzut cu rachete propulsoare. Pentru a decola are nevoie de motoare rachetă care ard tone de carburant pe secundă.

slide30
MIJLOACE

DE

TRANSPORT

PE APĂ

slide31

La începuturile navigaţiei se foloseau mijloace simple pentru deplasarea pe apă : trunchiuri şi bucăţi de copaci, plute iar mai târziu luntrele.

slide33
Bizantinii foloseau nave cu catarg şi cu o pânză largă, ceea ce-i permitea navigaţia pe vreme nefavorabilă.
primul vapor cu aburi vasul clermont a fost construit n 1807 de inventatorul american robert fulton
Primul vapor cu aburi, vasul Clermont a fost construit în 1807 de inventatorul american Robert Fulton.
slide35

In 1912, Titanic, un vapor cu aburi al companiei engleze White Star, a ridicat ancora, plecând în călătoria sa tragică. Nava avea la bord 2227 de pasageri entuziaşti şi membrii echipajului, îmbarcaţi pentru o călătorie care avea să facă istorie. Doar 705 dintre aceştia aveau să supravieţuiască după ce nava a intrat in coliziune cu un imens iceberg. Un bilet la clasa întâi (cabina de lux) pe Titanic costa 4.350 de dolari, sumă care ar însemna în prezent 50.000 de dolari. Patrudintre supravieţuitorii cunoscuţi ai dezastrului mai sunt în viaţă şi astăzi.

slide36

Queen Mary 2 Este cel mai mare pachebot din lume, cel mai luxos vas de croaziera şi cel mai sigur transatlantic construit vreodată. Poate găzdui 2 620 de pasageri, cărora le oferă cinci piscine, planetariu, cinematograf, saună, club de fitness, restaurante, baruri, cazinou şi magazine. La acestea se adaugă sala de bal, discoteca, pista de jogging, librăria şi crama de vinuri de colecţie.