1 what are the two main classifications of plants n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
1. What are the two main classifications of plants? PowerPoint Presentation
Download Presentation
1. What are the two main classifications of plants?

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 41

1. What are the two main classifications of plants? - PowerPoint PPT Presentation


  • 186 Views
  • Uploaded on

1. What are the two main classifications of plants?. Answer: Vascular and Non-Vascular. 2. What do vascular plants have that non-vascular plants do not? (Hint: 4 things). Answer: vascular tissue, roots, stems, and leaves. 3. How are vascular plants further subdivided?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '1. What are the two main classifications of plants?' - dayshaun-matthew


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
2 what do vascular plants have that non vascular plants do not hint 4 things
2. What do vascular plants have that non-vascular plants do not?(Hint: 4 things)
  • Answer: vascular tissue, roots, stems, and leaves
3 how are vascular plants further subdivided
3. How are vascular plants further subdivided?
  • Answer: Seedless vascular plants and seed plants
how are seed plants divided
How are seed plants divided?
  • Gymnosperms and angiosperms
4 locate the following structures
4. Locate the following structures
  • Upper Epidermis (a)
  • Cuticle (b)
  • Xylem and Phloem(c)
  • Stoma (d)
  • Palisade Layer (e)
  • Spongy Layer (f)
  • Guard Cells (g)
  • Lower Epidermis (h)

1

2

3

8

4

5

6

7

4 answers
4. Answers
  • Upper Epidermis (a, 2)
  • Cuticle (b, 1)
  • Xylem and Phloem(c, 8)
  • Stoma (d,6)
  • Palisade Layer (e, 3)
  • Spongy Layer (f, 4)
  • Guard Cells (g, 7)
  • Lower Epidermis (h, 5)
5 what is the function of the phloem
5. What is the function of the phloem?
  • Answer: Carries food from the leaf to other parts of the plant.
6 what is the function of the xylem
6. What is the function of the xylem?
  • Answer: Carries water and minerals from the roots to the body of the plant.
7 what is the function of the stoma
7. What is the function of the stoma?
  • Answer: Allows gas exchange; carbon dioxide in and oxygen out
8 does photosynthesis occur in the palisade layer or the upper epidermis
8. Does photosynthesis occur in the palisade layer or the upper epidermis?
  • Answer: Palisade layer
9 what do guard cells do
9. What do guard cells do?
  • Answer: Regulate the opening and closing of the stoma.
10 name two functions of the cuticle cutin waxy layer
10. Name two functions of the cuticle/cutin/waxy layer?
  • Answer: Prevent excess water loss, protect leaf from mechanical injury, protect leaf from insects and pathogens.
11 what is a tropism
11. What is a tropism?
  • Answer: a plant response to an environmental stimulus
14 label the following structures
14. Label the following structures.
  • Inner membrane (a)
  • Outer membrane (b)
  • Thylakoid (c)
  • Granum (d)
  • Stroma (e)

2

3

1

4

5

14 answer
14. Answer:
  • Inner membrane (a,2)
  • Outer membrane (b,1)
  • Thylakoid (c,5)
  • Granum (d,4)
  • Stroma (e,3)
15 name the four pigments used for photosynthesis
15. Name the four pigments used for photosynthesis.
  • Answer:
    • Chlorophyll A
    • Chlorophyll B
    • Carotenes
    • Xanthophylls
16 what color light does chlorophyll absorb what color do they reflect
16. What color light does chlorophyll absorb? What color do they reflect?
  • Answer: blue and red; green
18 what are the two stages of photosynthesis
18. What are the two stages of photosynthesis?
  • Answer: Light dependent reaction and Light independent reaction
23 during photosynthesis which reaction requires carbon dioxide
23. During photosynthesis, which reaction requires carbon dioxide?
  • Answer: Light independent reaction/The Calvin Cycle/Dark Reaction
26 what processes return carbon to the atmosphere
26. What processes return carbon to the atmosphere?
  • Answer:
    • Cellular respiration
    • Decomposition
    • Burning of fossil fuels
identify the 4 characteristics of plants
Identify the 4 characteristics of plants?
  • Autotrophic
  • Eukaryotic
  • Multicellular
  • Cell walls made of cellulose
nitrogen is essential for and in all living organisms
Nitrogen is essential for ____ and ____ in all living organisms.
  • Proteins and nucleic acids
slide40
Place the following words in sequential order from largest to smallest:chloroplast, thylakoid, palisade
  • Palisade, chloroplast, thylakoid