slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Titulli i Projektit PowerPoint Presentation
Download Presentation
Titulli i Projektit

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 30

Titulli i Projektit - PowerPoint PPT Presentation


 • 160 Views
 • Uploaded on

Titulli i Projektit. STUDIMI I NDOTJES AKUSTIKE NE MJEDISET PUBLIKE DHE INSTITUCIONET NE PREFEKURAT VLORE-FIER-GJIROKASTER DHE REKOMANDIMI I MASAVE PER MINIMIZIMIN E TYRE. Ndotja akustike nje komponente i rendesishem i ndotjes se mjedisit ne vendet me te zhvilluara te Evropes dhe te botes.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Titulli i Projektit' - dalit


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Titulli i Projektit

STUDIMI I NDOTJES AKUSTIKE NE MJEDISET PUBLIKE DHE INSTITUCIONET NE PREFEKURAT VLORE-FIER-GJIROKASTER DHE REKOMANDIMI I MASAVE PER MINIMIZIMIN E TYRE

slide2
Ndotja akustike nje komponente i rendesishem i ndotjes se mjedisit ne vendet me te zhvilluara te Evropes dhe te botes
slide3
Ceshte ndotja akustike
 • Zhurmat nje prej faktoreve te ndotjes akustike
 • Intensiteti i larte i tingujve nje tjeter faktore i ndotjes akustike. Grafiku i ndjeshmerise.

iv. Njesia matese e intensitetit te tingujve ne dB.

I=W/S [I]=Wat/m2

-12

Intensiteti relativ E= 10 log I/Io ku Io = 10 W/m2

slide5
Per diten 50-55 dB.
 • Per naten 30 dB.
 • Zhurmat me intensitet 80 dB shkaktojne demtime te sistemit te ndegjimit.
 • Zhurmat me intensitet mbi 100-120dB shkaktojne dhimbje dhe demtim te shpejt te sistemit te ndegjimit.
iii vlerat e intensitetit te zhurmave ne disa mjedise
III- Vlerat e intensitetit te zhurmave ne disa mjedise
 • Aeroplani ne ulje rreth 50 m larg 140 dB
 • Aeroplani ne fluturim 300m larg 120dB
 • Cekic pneumatik 100dB
 • Trafik shume i dendur i automobilave ne udhekryq 90 dB
 • Zhurma ne mesdite 70dB
 • Intensitet i zerit gjate bashkebisedimit 50-60 dB
 • Intensitet i zerit ne bibloteke 40dB
 • Intensitet i zhurmave ne pyll te qete 30dB
 • Intensitet i zhurmave ne mjedise shume

te qete 20dB

 • Ne laboratore te akustikes 10 dB
iv disa nga efektet negative te zhurmave ne shendetin e njeriut
IV- Disa nga efektet negative te zhurmave ne shendetin e njeriut
 • Dhimbje dhe lodhje ne ndegjim
 • Demtim te sistemit te ndegjimit duke perfshire dhe zhurmat ne vesh
 • Merzi (prishje e humorit)
 • Ndryshime ne menyren e te sjellurit ne jeten e perditshme (agresivitet, pazotesi, mefshtesi)
 • Frenim ne shpejtesine e komunikimit
 • Shqetesime ne gjume dhe gjithe pasojat e kesaj
 • Efektet kondiovaskulore
 • Ndryshime hormonale (hormonet qe shkaktojne stresin dhe pasojet e mundeshme te tyre ne metabolizmin e njeriut, net e ushqyerit ) dhe sistemi imunitar
 • Menyra e te sjellurit ne pune dhe ne shkolle
slide8

V- Si jane trajtuar historikisht efektet negative te zhurmave ne vendet e qyteteruara dhe si trajtohen sot. Masat per minimizimin e tyre ne kushtet e zhvillimit te teknologjive te cilat jane burim i zhurmave

slide9
a.Si trajtoheshin zhurmat ne Romen e lashte ku me ligj ndalohej levizja e karrocave me rrota metalike neper kalldreme naten.

b. Ne mesjete ne disa qytete ndalohej levizja me kuaj dhe me karroca naten

c. Ne Nurenberg ndaloheshin kovacanat te punonin ne qender te qytetit

slide10

2. Sot ne vendet e zhvilluara ekzistojne nje sere masash qe kufizojne efektet negative te zhurmave.

 • Keto konsistojne ne :
 • Kufizime ligjore te cilat nuk lejojne te tejkalohen vlerat normal te intensitetit te zhurmave (50-55 dB). Ketu hyjne rregulla te caktuara por, trafiku ne menyre te vecante per udhekryqet, levizjen e makinave me tonazh te madh,vendosjen e kufizuesve te zhurmave ne autostrada si dhe normat e lejuara te shpejtesise se automobileve, cilesise se gomave dhe autostrades, eleminimin e gazrave te djegur (oksid karboni)
 • Ne zbatimin e teknologjive te cilat eleminojne ose minimizojne nivelin e zhumave ne mjedise te mbyllura ne institucione, lokale, Pub-e etj…
slide11

VI. Ndotja akustike ne vendin tone

Per shume arsye, vecanerisht ato ekonomike por edhe niveli i njohjes shkencore dhe i teknologjise, problemi i ndotjes akustike nuk ka qene i konsideruar fare si ne nivel shteteror ashtu edhe ne fushen e kerkimeve shkencore.

slide12
Ne dhjetvjecarin e fundit rritja masive e numrit te automjeteve e, lokaleve, diskove dhe pub-eve, perdorimi i gjeneratoreve ne mungese te energjise elktrike u bene faktor te ndotjeve akustike
 • Ne shume pika te kryeqytetit dhe qyteteve te medha te vendit intensiteti i zhurmave i kalonte vlerat 70dB. Veanerisht ne vere ne qytetin bregdetar keto vlera gjate dites por edhe ne mbremje tejkalohen.
 • Pervec monitorimit te kryer nga Instituti i Higjenes ne pika te caktuara nuk ka monitorim te plote te gjndjes ne te gjithe vendin.
slide13

VII. Qellimi i Projektit tone

 • Te japi nje kontribut modest ne monitorimin e ndotjeve akustike ne disa nga pikat kryesore ne mjedise te hapur te qyteteve te prefekturave Vlore- Fier- Gjirokaster.
 • Nje grup pedagogesh te departamentit te fizikes sebashku me studentet e vitit te trete realizuan monitorimin e nivelit te zhurmave ne disa pika kryesore te qytetit te Vlores dhe Fierit duke perdorur aparat mates (decibel meter) portativ por mjafte te sakte dhe me ndjeshmeri te madhe. Rezultatet e matjeve paraqiten ne grafiket e meposhtem:
vii disa rekomndime qe mund te ndikojne ne uljen e nivelit te zhurmave ne vendin tone
VII. Disa rekomndime qe mund te ndikojne ne uljen e nivelit te zhurmave ne vendin tone
 • Domosdoshmeria e nje legjistacioni te pershtatur per kushtet vendit tone dhe realisht te zbatueshem i cili do te mund te krijonte abuzimet akustike qe ndodhin ne lokalet ne brendesi te qendrave te banuara e vecanerishte ne oret e nates.
 • Vendosja e semaforeve ne udhekryqet per te rregulluar levizjen e automjeteve pa shkaktuar ndotje te medha
 • Ne mjediset publike qe ndodhen prane udhekryqeve apo rrugeve me levizshmeri te madhe automjetesh (si psh shkolla, spitale apo institucione te tjera shteterore) te mund te mbillen peme te dendura pereth tyre, me qellim absorbimin e zhurmave. Ne keto ndertesa do te ishte e dobishme qe dritaret te kene dopioxhame.
 • Levizja e automjeteve te renda te lejohet vetem ne periferi te qyteteve dhe jo ne oret e gjumit te nates.
 • Muzika ne lokale te lejohet deri ne nje orar te pershtatshem qe nuk shqeteson banoret perreth .Lokalet brenda duhet te vishen me materiale absorbuse te zerave. Keto duhet te jene kushti per lincensimin e aktiviteteve te kesaj natyre si pabet diskot etj.