slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Mondák, dalok útja PowerPoint Presentation
Download Presentation
Mondák, dalok útja

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 27

Mondák, dalok útja - PowerPoint PPT Presentation


  • 105 Views
  • Uploaded on

Mondák, dalok útja. Zsámbok. Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán. A 2500 fős település története a bronzkorba nyúlik vissza.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Mondák, dalok útja


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Zsámbok Budapesttől 40 km-re keletre fekszik Pest megye határán. A 2500 fős település története a bronzkorba nyúlik vissza.

Oklevélben először az 1200-as években említik. Szinte végig lakott hely volt. Az itt élő idős személyek még ma is viselik a palócos eredetű díszes népviseletet. Fontos a településnek a népi értékek megőrzése. Ennek egyik színhelye a Lapu Istvánné Falumúzeum. A község másik látványossága az 1752-54 épült barokk temploma. A népi építészet emlékeit sok régi lakóház őrzi.

A település híres látványossága a Zsámboki Lakodalmas, melyet a helyi népi együttes és az Új Gyöngyösbokrétások csoport mutat be. A lakodalmas során a település szokásait, dalait mutatják be a hagyományőrző csoportok.

A településen élőknek fontos a hagyományok megőrzése. A település nevezetességeinek, emlékeinek bemutatása céljából jött létre a „Mondák, dalok útja”. A 13 állomásból álló tematikus útvonalon a község emlékeit, dalait, nevezetességeit mutatja be a frekventált helyeken elhelyezett tájékoztató tábla. Minden tábla tartalmazza az adott téma bemutatását szövegesen, képekkel, dalokkal, illetve egy-egy érdekes információt kérdésként feltéve.

A tematikus útvonal nem csak az idelátogatóknak nyújt útmutatást a település életéről, és jelent turisztikai látványosságot, hanem a településen élők is sok hasznos információkhoz juthatnak.

slide4

A település központjában található

állomáson a községről

készült térkép látható.

A térképen megtekinthetők

a község nevezetességei,

intézményei,

illetve képek láthatók

a falu életéből.

slide6

A település határában található táblán a község történetét ismerhetjük meg. A falu több helyen feküdt eddig. Olvashatunk az első írásos emlékekről, Zsámbok váráról. A község régen a település mellett fekvő Jaj hegyen terült el, és a régi templom még a 19. században is látható volt.

XVIII. századi térképen is megtekinthetjük a korabeli falut.

slide7

A település határában bronzkori földvár állott. A földvár történetéről és a község mellett húzódó Csörsz árokról olvashatunk és tekinthetünk meg régészeti emlékeket.

slide9

A településen 3 kastély állt. A felső kastély, a Beniczky-Snell kastély leghíresebb lakói Beniczky Ferenc és Bajza Lenke. Bajza Lenke a 19. században híres írónő volt. Nevét viseli a helyi Általános

Iskola.

slide11

A középső, Bíró Zsiga kastélyában jelenleg a József Attila Művelődési Ház áll.

Itt rendezik meg minden évben a Lecsót a keceléből hagyományőrző fesztivált.

A Művelődési Ház udvarán két száz éves fenyő található.

slide12

Az alsó kastély volt a harmadik a községben. Mára a kastélyból és a hozzá tartozó parkból csak egy kőhíd maradt meg az utókornak.

slide14

A népi építészet jellemző a településre. A községben még most is sok vályogból épült tornácos faoromzatú ház áll. Egyik híres épület a ma már nem látható

Deák kocsma.

slide15

A község központjában áll a szoborkert. Itt találhatjuk az 1848-as emlékművet. A szoborkert mellett áll a Bajza Lenke Általános Iskola és a Kacó Napközi

Otthonos

Óvoda.

A két

intézmény

történetét

is megis-

merhetjük.

slide17

A Bajza Lenke Általános Iskola és a Polgármesteri Hivatal között fekszik a község védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet Park.

A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű.

A tér déli részén fekszik az 1926-ban felavatott Községháza.

slide19

A falu egyik leghíresebb építménye az 1752 és 1754 között épített barokk temploma. Freskóit Bergl János osztrák festő készítette. A plébániát 1777-ben építették és azóta is megőrizte eredeti formáját.

A templom rokokó főoltárát Szent Erzsébet tiszteletére emelték.

1842 óta áll a templom kertjében a műemlék Nepomuki Szent János szobra.

Itt található a Beniczky család sírkertje is.

slide21

A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze. 1982. óta áll jelenlegi helyén. Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. Alapítójáról a tájházat Lapu Istvánné Falumúzeumnak nevezték el. A Falumúzeum ad helyt a Zsámboki Lakodalmasnak is.

slide23

A településnek korábban két temetője volt, külön a katolikusoknak és a zsidóknak. A jelenlegi temető a korabeli zsidó temető helyén áll. 1902-től bővítették ki. A közelmúltban történt meg a temető felújítása.

slide25

A község határában a török időtől fogva állt egy vízimalom. Ennek történetét mutatja be ez az állomás.

Ezen a terü-

leten jelenleg

Szabadidő és

Egészség-

park, vala-

mint játszótér

áll.

slide27

Köszönjük, hogy velünk

utazott!

Kérjük látogasson

el községünkbe

és élőben is

nézze meg a

település nevezetességeit!