slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Centralele nucleare PowerPoint Presentation
Download Presentation
Centralele nucleare

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Centralele nucleare - PowerPoint PPT Presentation


  • 154 Views
  • Uploaded on

Centralele nucleare. Principiul de functionare Centralele nucleare functioneaza prin intermediul procesului de f isiune nucleara. Neutronul patrunde in nucleu si sparge nucleul in mai multe fragmente (de regula in doua fragmente).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Centralele nucleare' - carrington


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Principiul de functionare

Centralele nucleare functioneaza prin intermediul procesului de fisiune nucleara.

Neutronul patrunde in nucleu si sparge nucleul in mai multe fragmente (de regula in doua fragmente).

Un neutron care interactioneaza cu nucleul atomic aduce cu el si o cantitate de energie.

In cazul interactiuni neutronilor cu nuclee de uraniu 23592U acestea se sparg in doua nuclee, unul de bariu 14556Ba si unul de kripton 8836Kr si se emit trei neutroni n, fenomen cunoscut sub denumirea de reactie de fisiune nucleara.

Nucleele care iau nastere prin fisiune nucleara devin nuclee radioactive care emit radiatii a, b si g, iar neutroni emisi produc o cascada de reactii de fisiune nucleara in lant cu nucleele atomilor A intalniti in calea lor.

La fiecare fisiune a nucleului se emit 2, 3 sau mai multi neutroni.

10n + 23592U => 14055Cs + 9437Rb + 2 10n

10n + 23592U => 14556Cs + 8836Kr + 3 10n

10n + 23592U => 14557Cs + 9735Rb + 4 10n

Neutroni emisi in procesul fisiunii nucleare au o energie si viteza foarte mare.

slide3

Un reactor nuclear este alcatuit din: - spatiul in care sunt asezate blocurile de uraniu (23592U) si de moderatori (de obicei, grafit)

A - reflectorul de neutroni care au parasit spatiul in care se desfasoara reactia

B - strat de protectie care protejeaza spatiul inconjurator de actiunea radiatiilor emise in timpul desfasurarii reactiei nucleare

C- bare de cadmiu (Cd) sau bor (B) care sunt introduse in volumul A si incetinesc reactia de fisiune nucleara. Introducerea barelor se face in mod automat, imediat ce puterea reactiei nucleare depaseste o anumita limita. Apa este folosita pentru racirea blocurilor de uraniu, iar aburul rezultat din fierberea apei pune in miscare turbina unui generator electric care produce energie electrica.

Aceasta ar fi un aspect al obtinerii energiei in reactoarele nucleare, dar cel mai trist aspect il constituie problema deseurilor nucleare radioactive si stocarea lor.

slide7

Avantajele si dezavantajele centralei nuclearoelectrice

Energia electrică este mai ieftină decât cea produsă în centrale termoelectrice, poluarea atmosferei este mai redusă (în cazul asigurării securităţii), dar construcţia unei centrale nucleare presupune invetiţii mari şi tehnologii pretenţioase.

slide8

Securitatea centralelor nucleare

• Centralele nucleare sunt proiectate sa fie extrem de robuste. Le putem include printre cele mai rezistente structuri construite vreodata . Protectia lor exterioara este întarita de sisteme de securitate si forte de paza . Chiar daca nu sunt invulnerabile la orice fel de atac imaginabil, majoritatea reactoarelor sunt facute sa nu scape radiatii nici în cel mai improbabil scenariu . Realitatea trista e ca un terorist care ar vrea sa provoace un masacru ar avea mai multe sanse sa-si atinga obiectivul, si cu rezultate mult mai devastatoare, atacând o varietate de alte obiective . Dupa catastrofa de la Cernobâl si dovada costurilor uriase ale industriei nucleare, de asemenea si problemele nerezolvate presupuse de transportul si depozitarea deseurilor nucleare, majoritatea statelor membre UE fie nu au mai construit centrale nucleare, fie au hotarât sa opreasca activitatea celor existente deja.

slide9

Accidente nucleare

Dupăcum ştim, cel mai mare accident nuclear al tuturor timpurilor, a avut loc la centrala nucleara de la Cernobal (langa Pripjat, Ucraina) in data de 26 Aprilie 1986. Mai mult de 600.000 de oameni au participat la proiectele de curatare a zonei, dintre care 200.000 erau ucrainieni. Lucrarile au durat pana in 1990. Contaminarea radioactiva s-a intins pe tot teritoriul Ucrainei, a Bielorusiei si Rusiei. Nivelul de contaminare este prezentat pe harta din pagina urmatoare. Exista niveluri mari de depuneri de Cs-137 in jurul Cernobalului. In ciuda diverselor succese ale revolutiei sanitare, sanatatea mediului nostru inconjurator reprezinta inca un domeniu major de preocupare. Accidentul centralei nucleare de la Cernobal a reamintit tuturor cat de importanta este prevenirea poluarii mediului inconjurator precum si alte amenintari cauzate de om. Efectele radiatiilor asupra sanatatii si activitatile de preventie secundara pentru cei care au fost expusi reprezinta o preocupare majora pentru specialistii in sanatate publica din Ucraina si din alte regiuni.

slide10

centrala nucleareDavis-Besse

Această sursă de energie - energia nucleară – a fost adusă la cunoştinţă omenirii prin forţa distructivă şi va fi multă vreme privită cu teamă şi suspiciune, întâmpinând destule obstacole în drumul dezvoltării ei în scopuri paşnice. De aceea se impune familiarizarea umanităţii cu problemele nucleare, întrucât aplicaţiile paşnice ale energiei nucleare se dovedesc importante pentru progresele şi evoluţia societăţii umane.

slide11

Efectele radiatiilor asupra sanatatii

Radiatia ionizanta poate determina modificari chimice la nivelul celulelor vii. Daca doza de radiatie este mica sau persoana o primeste de-a lungul unei perioade indelungate de timp, organismul poate in general sa repare sau sa inlocuiasca celulele afectate, fara a se inregistra efecte negative asupra sanatatii.

Expunerea la nivele ridicate de radiatii poate provoca :

Efecte deterministe, care sunt efecte biologice pe termen scurt, ce apar de obicei in urma unui incident specific (inrosiri si/sau arsuri ale pielii, boala de iradiere). Aceste efecte apar doar daca se atinge un nivel de prag al dozei incasate. Simptomele apar cu atat mai repede si sunt cu atat mai severe cu cat doza de radiatie a fost mai mare.

Efecte stocastice, care sunt efecte biologice intarziate, a caror probabilitate de aparitie depinde de doza totala incasata si de obicei apar dupa un timp (mai multi ani sau chiar zeci de ani) dupa un incident sau o expunere cumulativa. Acestea se manifesta prin cresterea riscului de cancer si boli ereditare.

slide12

Bibliografie

www.wikipedia.org

www.referate.ro

www.referatefizica.ro

Intocmit de:

Sur Vlad

Birsan Bogdan

Ticus Vlad

prof. Driha Mariana