Els marbres del Partenó
Download
1 / 93

- PowerPoint PPT Presentation


  • 94 Views
  • Uploaded on

Els marbres del Partenó. EL PARTENÓ DE NASHVILLE (U.S.A.). ELS MARBRES DEL PARTENÓ.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - caroun


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript


Els marbres del parten

ELS MARBRES

DEL PARTENÓ

Quan es va fer el Partenó, entre el 447 i el 432 a.C., es van crear tres grups d’escultures per guarnir-lo: les metopes, el fris i els frontons. D’aquests, les metopes i el fris formaven part de l’estructura del Partenó mateix. No van ser tallats i després col.locats en el lloc que els corresponia, sinó que es van fer en les mateixes parets del Partenó, un cop que havia estat construit.


Els marbres del parten

El fris, de 160 metres de llargada, estava situat sobre la línea interior de columnes; per tant no era tan visible com les metopes. És una escultura allargada contínua en baix-relleu, que representa la processó de les Panatenees cap al Partenó.


Els marbres del parten

A cada extrem del temple, en el gran espai triangular s’executàren las estàtues del frontó en alt-relleu. Aquestes havien estat disenyades per omplir l’espai de forma tal que les figures del punt més alt del triangle eren enormes.


Els marbres del parten

Aquestes escultures s’han deteriorat tant que en la actualitat sabem el que representaven només a través dels testimonis de l’escriptor i viatger grec Pausànies, que va viure al voltant del 140 a.C. De acord amb ell, les escultures del frontó Est representaven el naixement d’Atena del cap de Zeus, i les escultures del frontó Oest, la lluita entre Atena i Posidó por la tutela de l’Àtica.


Els marbres del parten

No obstant, la veritable glòria del temple es trobava al seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.


Els marbres del parten

Entre 1801 i 1803 seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.Lord Elgin, ambaixador anglès, va comprar les famoses escultures del fris del Partenó a les llavors autoritats turques que gobernaven el territori (durant l’ocupació Turc-Otomana).

En 1816 va vendre

les escultures

al Museu Britànic

per 35.000

lliures esterlines.


Est tues del front

Estàtues seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.del Frontó


Metopes

Metopes seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.


Els marbres del parten

Les seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.metopes eren escultures individuals en relleu. Hi havia 92 metopes, 32 a cada costat i 14 a cada extrem, cadascuna separada de la seva veïna per un simple guarniment arquitectònic anomenat triglif. Estaven situades al voltant de l’edifici, sobre la filera exterior de columnes i representaven batalles mítiques. El costat Nord mostrava escenas de la guerra de Troia, el costat Sud una batalla entre els Grecs i els Centaures -part home, part cavall-, el costat Est representava els Déus Olímpics lluitant contra els Gegants i el costat Oest mostrava una batalla entre els Grecs i les Amazones.


Fris process de les panatenees

Fris seu interior: l’estàtua de la deesa Atena feia al voltant dels 12 metres d’alçada i estava decorada amb or i vori. Aquesta estàtua fou damnada pel foc cap a l’any 200 a.C. i es creu que fou reemplaçada por una de nova entre 165-160 a.C. L’estàtua, al contrari del que ha passat amb els Marbres del Partenó, no sobrevisquè a la antigüetat.(Processó de les Panatenees)


Els marbres del parten

El FRIS es composava originalmente de 115 panells; d’ells, encara existeixen 94, intactes o damnats: 36 es troben a Atenes, 56 al Museu Britànic i 1 al Louvre. De les 92 METOPES originals, 39 es troben a Atenes i 15 a Londres. 17 estàtues del FRONTISPICI són al Museu Britànic.


Els marbres del parten

Les encara existeixen 94, intactes o damnats: 36 es troben a Atenes, 56 al Museu Britànic i 1 al Louvre. De les 92 METOPES originals, 39 es troben a Atenes i 15 a Londres. 17 estàtues del FRONTISPICI són al Museu Britànic.Panatenees era una gran festa de caràcter anyal en honor d’Atena, i es celebrava amb gran solemnitat cada quatre anys.

El fris suposa un canvi en quant a la representació dels frontons. Totes les figures estaven policromades en colors vius. La part superior poseeix un relleu més profund, per afavorir la perspectiva.


Els marbres del parten

Elements que apareixen a la processó: Homes a cavall i a peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala.

L’escena més important és l’Assemblea dels déus, o escena enmarcada per les divinitats que apareixen assegudes. S’intercala l’escena del ‘peple’. Es representen dotze escenes, de les quals es conserven tres. Són les úniques figures divines, però amb el mateix tractament de la resta de figures humanes.


Fris occidental
FRIS OCCIDENTAL peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala.


Fris septentrional
FRIS peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala. SEPTENTRIONAL


Fris meridional
FRIS MERIDIONAL peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala.


Fris oriental
FRIS ORIENTAL peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala.


Reconstrucci del fris i de les metopes

Reconstrucció peu; figures amb vestits militars (aurigues), aiguadors o figures que porten àmfores, i persones que porten animals per al sacrifici (bous, bocs... ). Hi ha absència de fons a les escenes. Tampoc no n’hi ha escala. del fris i deles metopes