allergia n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Allergia PowerPoint Presentation
Download Presentation
Allergia

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 23

Allergia - PowerPoint PPT Presentation


 • 126 Views
 • Uploaded on

Allergia. Asztma. Tartalom. Allergia oka tünetei kezelése Asztma oka tünetei kezelése. Mi is az allergia?.  Az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem vált ki a szervezet.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Allergia' - camden-gordon


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
allergia

Allergia

Asztma

tartalom
Tartalom
 • Allergia

oka

tünetei

kezelése

 • Asztma

oka

tünetei

kezelése

mi is az allergia
Mi is az allergia?

 Az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem vált ki a szervezet.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakciónak mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek,interleukinek, hisztamin,prosztaglandinok)

gyulladást váltanak ki a szövetekben.

milyen jelleg betegs geket okoz az allergia

Milyen jellegű betegségeket okoz az allergia?

 Az allergia leggyakrabban a

légutak,

nyálkahártyák megbetegedéseit okozza (pl. szénanátha),

vagy bőrelváltozásokkal (pl. csalánkiütés, ekcéma),

illetve a gyomor-bélrendszer tüneteivel jár (pl. hasmenés, puffadás).

az allergi s betegs gek fajt i
Az allergiás betegségek fajtái

Allergiás nátha (=allergiás rhinitis) (=szénanátha):

 Legfontosabb tünetei az orrfolyás (vízszerű, csillapíthatatlan), orrdugulás, orr-torok-szemviszketés,tüsszögés. A tünetek a kiváltó allergéntől függően szezonálisan, vagy egész évben fennállhatnak.

Allergiás asztma: A hörgők időszakos szűkületével jár, melyet a beteg rohamszerű légszomjként, nehézlégzésként, fulladásként, sípoló légzésként él meg.

A tünetek erős szívdobogást, nyugtalanságot válthatnak ki. Enyhébb esetben az asztma tünete lehet a köhögés, mellkasi szorító érzés. A tünetek terhelésre, vagy éjszaka jelentkezhetnek.

slide6
Allergiás kötőhártyagyulladás: A szem viszketésével, könnyezésével, a kötőhártya pirosságával, gyulladásával jár. Leggyakrabban szénanátha kísérőjelensége.

Csalánkiütés (urticaria): Apró, piros a bőrfelszínből ki nem emelkedő viszkető kiütések, leggyakrabban ételallergia, gyógyszerallergia, kontakt allergének (pl. vegyszerek) okozzák, de inhalatív allergének (pl. virágpor) is kiválthatják. Igen gyakori allergiás jelenség.

Ekcéma (=atópiás dermatitis): Nem fertőző bőrgyulladás, mely száraz, hámló, vörös viszkető bőrrel, esetleg nedvezéssel jár. Lefolyására a gyakori kiújulás, fellángolás jellemző, melyet enyhébb, esetleg tünetmentes időszakok követnek. Jellemzően csecsemőkorban (3-6 hónapos) indul heveny formában, főleg az arcon és a hajas fejbőrön. Csecsemőkorban elsősorban ételallergia áll a háttérben, később pollen- és háziporatka allergia is okozhatja. 

slide7
Ételallergia: Az élet folyamán bármikor kialakulhat. Lehet múló, de fennállhat tartósan éveken keresztül, vagy akár az egész életen át. A tünetek leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, ajak- és szemhéjduzzanat, hasmenés, puffadás, de asztma, és ekcéma is kialakulhat. Alapos anamnézis felvétel, és szigorú diétás előírások szükségesek. 

Gyógyszerallergia: Tünetei az ételallergiához hasonlóak. Súlyos esetben anafilaxiás sokkis előfordulhat. A kiváltó gyógyszer azonosítása után annak szedését megismételni nem szabad. 

Rovarcsípés allergia (méh-, darázscsípés-allergia): a rovarcsípést követően annak enyhébb esetekben a csípés helye erősen megduzzad, súlyosabb esetben a duzzanat akár napokig is eltarthat, és az egész végtagra, az arcra is kiterjedhet. Máskor a csípést követően rosszullét, hányinger, hányás, általános viszketés, asztmás fulladás, súlyos esetben ájulás, gégeduzzanat, szívritmuszavar, sőt halál isbekövetkezhet (anafilaxiás sokk).

mi okozza az allergi t
Mi okozza az allergiát?

Az allergia ún. multifaktoriális betegség.

Ez azt jelenti, hogy kialakulásában, lefolyásában, a tünetek időszakos kiújulásában vagy megszűnésében több tényező játszik közre.

melyek a leggyakoribb allerg nek
Melyek a leggyakoribb allergének?

Inhalatív allergének: környezetünkből belélegezve az orrüregben és a tüdőben váltanak ki allergiás reakciót. Egész évben jelen vannak a levegőben a háziporatka penészgombák, állati szőrök, madártoll, foglalkozási anyagok (pl. liszt) Az év különböző - hosszabb-rövidebb időszakában -, azaz szezonálisan fordulnak elő a bizonyos fák, füvek gyomok virágpora (pollen). A leggyakoribb pollenallergének a következők: a parlagfű, mogyoró, nyírfa, rozs, feketeüröm, pázsitfűfélék, stb.

A parlagfű

slide10
Kontakt allergének: a bőrrel érintkezve váltanak ki allergiás reakciót, leggyakrabban csalánkiütést, ekcémát. Ilyen allergének lehetnek a különböző vegyszerek, illatszerek, fémek (nikkel, króm), gumi, stb. Bár nem sorolható közvetlenül a kontakt allergénekhez, de a bőrbe jutva okoznak allergiás reakciót a különböző rovarok, mérgező növények csípése során bejutó allergének.

Táplálék allergének: leggyakrabban az ételekben levő fehérjék (tej, tojás, szója), illetve gyümölcsök, gomba, stb. válthatnak ki különböző allergiás tüneteket: csalánkiütést, gyomor-bélrendszeri tüneteket, sőt asztmás tüneteket is okozhatnak. Az ételekben levő adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek is ide sorolhatók. Szintén a gyomor-bélrendszeren keresztül vezethetnek allergiás reakcióhoz a különböző gyógyszerek (bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, egyéb gyógyszerek, pl. penicillin-, szulfonamidszármazékok, stb.).

slide11
 Környezeti tényezők, fizikai hatások is vezethetnek allergiás reakció kialakulásához.

Ilyenek pl. a fizikai terhelés (főleg asztma esetében), időjárási tényezők, frontok, meleg- vagy hidegallergia, a napallergia.

Nem allergének, tehát nem váltanak ki közvetlenül allergiás reakciót, de az allergiás tünetek megjelenésében, vagy súlyosbodásában fontos tényezők lehetnek különböző környezeti ártalmak légszennyeződés,cigaretta füstés testi-lelki állapotok (stressz, erős érzelmek, indulatok, fertőzés, betegség, hormonális és anyagcsere változások).

vizsg lata
Vizsgálata

Két típust különböztetünk meg:

 • provokációs tesztek
 • vérvizsgálatok.

A provokációs tesztek

során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt.Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik.

A vérből

általában az össz IgE mennyiségét szokták kimutatni. Ez azonban nem mindig megbízható, mert más betegségekben (parazitás fertőzésekben és bizonyos hematológiaibetegségekben) is megnőhet az IgE szintje. Ezért pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE-t mérjük, tehát azokat az IgE molekulákat, melyek az allergénnel kapcsolatba lépnek.

kezel se
Kezelése

Az allergia kezelésében nagy szerepet játszik a megelőzés, ami az allergének kerülését jelenti. Sikeres kezelés az allergiára még nem létezik, de bizonyos esetekben célra vezetett a hiposzenszitivitásos immunterápia. Ilyenkor a betegnek egyre nagyobb mennyiségű allergént adnak. A kezelés során az immunrendszer tűrőképessége fokozatosan alkalmazkodik az allergénhez. Ha már kialakult az allergiás reakció, számos anti allergiás gyógyszer áll rendelkezésre, melyek a különböző kémiai mediátorok blokkolása révén hatnak. Ilyenek az antihisztaminikumok, masztocita degranulációt gátló gyógyszerek, hidrokortizon,kortizon. 

slide15
Olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásábólfakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket.
slide16
Kezdődő asztmás rohamra utaló jelek,tünetek: A PEF (csúcsáramlás) érték csökkenése  Köhögés, köhécselés Légszomj Mellkasi szorítás Sípoló légzés Szaporább légzés

Torokszárazság vagy torokfájás Orrfolyás, könnyezés vagy szemszárazság Fáradtság, rossz közérzet Nyugtalan alvás, hajnali felébredés Éjszakai köhögés Egyéb: egyedi tünetek felismerése, betegek saját tapasztalatai alapján

slide17
Az asztmás rosszullét központi, legsúlyosabb tünete a légszomj . A légutak beszűkülése miatt a légzés - elsősorban a kilégzés - nehezítetté válik, emiatt a légzés felszínessé válik, a tüdő egyes részeibe kevesebb levegő jut.
 • A kiváltó inger hatására a nyálkahártya megduzzad,a váladék termelés fokozódik a hörgő falának imai görcsösen összehúzódnak.
 • A váladék felszaporodása köhögést eredményez
 • A gázcsere nehezítettsége légszomjat,fulladásérzetet okoz.
mi okozza az asztm t
Mi okozza az asztmát?

Örökletes tényezők(allergiás hajlam, hörgők veleszületett túlérzékenysége) szerepére utal, hogy egyes családokban gyakrabban fordul elő a megbetegedés, és egypetéjű ikerpárok esetében, ha az egyik iker allergiás, az esetek 50%-ában az ikerpárnak is van

Környezeti hatások:

vírusfertőzések,légszennyeződés,dohányzás, (a passzív dohányfüstnek is!), foglalkozási ártalmak.

Az allergiáseredetű asztmában a tünetek megjelenésében elsődleges szerepe van a hörgők idültgyulladásának. Bizonyos légutakba kerülő idegen anyagok arra érzékeny emberekben már kis mennyiségben is aktiválják az immunsejteket ( ezeket az anyagokat nevezzük allergénnek ), különböző kémiai anyagok szabadulnak fel (hisztamin), melyek az immunsejtek felszaporodását, a hörgőnyálkahártyaduzzanatát, krónikus gyulladás tüneteit okozzák.

slide19
Nem allergiás
 • asztmában nincs kimutatható immunreakció,
 • a rohamok kialakulását a hörgők izomzatának túlérzékenysége,
 • a nyálkahártya közvetlen irritációja váltja ki.

Kiváltó ingerek lehetnek:

Gázok ésgőzök:dohányfüst,szmog, dezodorok,hajlakk,tisztítószerek,.stb.

Vírusfertőzések:nátha,influenza

Időjárásitényezők:hideg levegő, front hatások

Testimegerőltetés:futás,fizikai munka. Sírás, erős nevetés

Pszichés tényezők:stressz,kimerültség

a leggyakoribb allerg nek

A leggyakoribb allergének:

 pollenek : fűfélék, fák, bokrok, gyomok vagy dísznövények virágpora

 állati eredetű anyagok : szőrök, tollak, szárított állateledelek, háziporatka és annak ürüléke

 foglalkozási allergének : liszt, fűrészpor, paprikapor, festékek, higítók, stb

 gyógyszerek : egyes lázcsillapítók, antibiotikumok

élelmiszerek :tej, tojás, egyes gyümölcsök, tengeri halfélék, stb.

kezel se1
Kezelése
 • Aszteroid készítmények 
 • Hörgőtágító gyógyszerek 
 • Nyákoldó, köptető 
 • Gyulladás gátló gyógyszerek 
 • Megelőző szereket tartósan, tünetmentes állapotban is rendszeresen kell szedni. Az esetek egy részében a megelőző szerek önmagukban is tünetmentességet eredményeznek. A várhatóan panaszokkal terhelt időszakban kell alkalmazni őket, kezdődő rosszullét esetén kiegészítendőek tüneti szerekkel. 
 • Tüneti szereknek nevezzük az éppen fennálló panaszok enyhítésére alkalmazott gyógyszereket. A gondozott betegnek tisztában kell lenni ezen szereinek adagjával, alkalmazási feltételeivel, módjaival, az esetleges mellékhatásokkal, azok jelentőségével. 
kieg sz t kezel si lehet s gek
Kiegészítő kezelési lehetőségek
 • Relaxáció
 • Jóga 
 • Gyógytorna 
 • Barlangterápia
 •  Klímaterápia 
 • Sóbarlang-terápia