R O B O T I - PowerPoint PPT Presentation

r o b o t i n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
R O B O T I PowerPoint Presentation
Download Presentation
R O B O T I

play fullscreen
1 / 20
R O B O T I
438 Views
Download Presentation
cady
Download Presentation

R O B O T I

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. R O B O T I

 2. Postoje 2 pristupa definiranja robota

 3. Robotiku, kao naziv za znanost o robotima, prvi put spominje Isaac Asimov, američki pisac znanstvene fantastike, 1942. godine.

 4. Što su stvarno roboti? • Robot je mehatronički sustav. • Mehanika + Elektronika = Mehatronika Robot se sastoji od: MEHANIČKE KONSTRUKCIJE,ENERGETSKE ELEKTRONIKE, UPRAVLJAČKE ELEKTRONIKE, PROGRAMKOG JEZIKA,NAVIGACIJA, RAČUNALNE ARHITEKTURE, SENZORSKIH SUSTAVA I AKTUATORA.

 5. Podjela robota 1.INDUSTRIJSKI

 6. INDUSTRIJSKI ROBOTI Definicija glasi: Automatski upravljivi reprogramivljivi višenamjenski manipulator programivljiv u 3 ili više osi,koji može biti ili stacionaran ili mobilan za primjenu u industriji.

 7. MOBILNI ROBOTI Definicija glasi: Mobilan i manipulativan fizički sustav koji se autonomno giba kroz nestruktuirani prostor,ostvarujući pritom interakciju s ljudskim bićima ili autonomno obavljajući neki posao umjesto njih.To su roboti koji će se pojaviti među nama u svakodnevnom životu (u kućanstvu,konobar-robot...).

 8. Umjetna inteligencija Da bi stroj mogao djelovati bez neposredne fizičke prisutnosti operatera mora biti sposoban sam donositi odluke na putu ostvarenja cilja. Za to treba imati određenu inteligenciju. Umjetna inteligencija je stvorena sposobnost snalaženja u nepoznatim uvjetima,a sve je to usmjereno prema konačnom cilju.Umjetna inteligencija koja postane svjesna sebe zove se umjetni razum.U filmu terminator je pokazano kako je umjetna inteligencija postala vrlo opasna.

 9. Primjena robota Premda se prije mislilo da roboti su samo san koji živi u SF filmovima oni su danas postali stvarnost.Roboti se danas koriste u različite svrhe.Današnja industrija bi bila nezamisliva bez strojeva i pokretnih traka,a upravo ti strojevi su svojevrsni roboti koji zamjenjuju ljudske radnike.Roboti se nastoje koristiti i u vojne svrhe,da bi se izbjegli gubici ljudskih života u ratu,ili za otkrivanje mina.Roboti služe i za istraživanje planeta ili podmorja i sličnih područja gdje je po čovjeka opasno(radijacija),previše udaljeno(Mars) ili nedostupno.

 10. Primjena robota Osim za obavljanje radova roboti se mogu koristiti i u medicinske svrhe.Tako recimo možemo izgubljenu nogu ili ruku zamijeniti mehatroničkom rukom koja nam bar djelomice može zamijeniti izgubljeno.Sinteza biološkog organizma i mehaničkog strojajest kiborg.

 11. Kibernetika Kibernetikaje znanstveno područje kojeobuhvaćasve oblike i automatiziranoga upravljanja s povratnom vezom. Kibernetika je sredinom dvadesetog stoljeća bila elitno znanstveno tehničko područje u okviru kojega serazvijala i robotika. U povijesnom kontekstu robotika se na kibernetiku izravno naslanjapa i izvire iz područja automatskog upravljanja i servoregulacije, jer je povratna vezatemeljni način funkcioniranja podsustava živih organizama i upravljivih strojeva. Najvažniji metodologijski doprinos kibernetike je uspostava veze između biološkog i tehničkog, ona je svemu dala svoj matematički oblik.

 12. Kibernetika Primjena kibernetike u medicini.Robotska ruka kao proteza (lijevo).

 13. Projekti robotike u svijetu

 14. 1. Mecha exoskeleton Ovo čudo visoko 5.5m i teško 1360kg Napravio ga je Carlos Owen.Kreće se tako da preko senzora prati pokrete ˝vozača˝.

 15. 2. Kanagawa power suit Ovaj exoskeleton omogucuje čovjeku da poveca svoju snagu.Tako na primjer ovo odjelo može poslužiti medicinskim sestrama pri nošenju pacijenata.Zasniva se na pneumatskim aktuatorima koji energiju uzimaju iz baterije. Projekt se razvija u Aziji.

 16. 3. Robot Qrio

 17. Što je,što može,kako....? Qrio je čovjekoliki robot Napravljen sa strane SONYa.˝Živim˝ ga čine 3 jaka mikroprocesora,38 Motornih aktuatora,3 akcelerometra.Oči su mu 2 para kamera,a 7 mikrofona služi mu kao uši.Može pričati,čak i pjevati,prepoznati objekte i lica,plesati i trčati.

 18. ZAKLJUČAK