stupul lor colaj n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
STUPUL LOR- colaj PowerPoint Presentation
Download Presentation
STUPUL LOR- colaj

play fullscreen
1 / 15
Download Presentation

STUPUL LOR- colaj - PowerPoint PPT Presentation

brooks
240 Views
Download Presentation

STUPUL LOR- colaj

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. STUPUL LOR- colaj Spune, spune, mică-Albină,Încotro mergi acum trează,Când a soarelui luminăPe cest câmp, nu scânteiază?Încă tremură pe foaieÎn munţi roua şi prin râpe;Nu te temi să ţi se moaieDelicatele aripe? Stiati ca ?....albinareprezintasimbolulharnicieisifidelitatii? Pemonedelemultortari (de exemplu: Italia, Norvegia, RepublicaMalita etc) chiarsiastazi se regasestechipulalbinei.

 2. Totul despre albine Din altă lume după flori aici au ajuns pe oameni de alte vietăţi nu-i deosebesc,cu regi cum om peste oameni nu s-a unspopoarele de albine pe pământ stăpânesc. Albinelesunt sociabile si traiesc in comunitati mari (roiuri) numarandcateva zeci de mii de indivizi, alcatuite din trei caste: regina (numita si matca), trantorii si albinele lucratoare (acestea din urma constituind marea majoritate a grupului).

 3. Albinele în viața plantelor Albinele au un rol foarte important in viata plantelor, favorizand polenizarea florilor. Ele sunt utile si pentru om, apicultura (cresterea albinelor) fiind practicata de multe popoare inca din antichitate. Ceara era de pe atunci foarte folosita pentru fabricarea lumanarilor, iar mierea era consumata cu placere. De pilda, grecii obisnuiau sa bea vinul rosu amestecat cu miere. Si pe teritoriul tarii noastre, apicultura a fost o ocupatie practicata neintreruptinca din vremea dacilor, pana in zilele noastre.

 4. Lucrătoarea aleargă din floare în floare Dimineaţa pe răcoare,După răsărit de soare,Din ştiubei zburau întrunaAlbinuţe câte una. Zburau într-un lan de flori,Să muncească de cu zori,S-au împrăştiat în lanŞi munceau cu mult elan.

 5. Pavilion de albine Zumzet,zarva printre-albine,Chiar de fagurele-s pline.Pot munci si zi si noapteCaci prin stup tot se aud soapte:,,Ca ar fi prea dulce mierea,Ca e prea mica averea;

 6. Locuri pentru stupari Știați că… in trecut, stupiierauvopsiti cu o solutiefacuta din varstinsamestecat cu branzala care se adaugaclei de visinar? Știați că… in caz de necesitate, albinele pot culege nectar si la distante de pana la 3 km iarfamiliileslabezboara panala 1 km in timpcefamiliileputernicepanala 3-4 km?

 7. Rânduri cu stupi Știați că… putetirecunoaste o albina “hoatabatrina” dupacorpuleiplesuv, negru-lucios? Acesta a devenitasa in urmaluptelor cu albinelepe care le-a atacat, elesmulgandu-i cu mandibuleletotiperisorii de pe corp. Știați că… liniilede curent electric de inaltatensiune au o influentanegativaasupraactivitatiisivitalitatiialbinelor? Acesteaafecteazaproductivitateafamiliilor de albinesi le face agresive.

 8. Stupul de albine Multa vreme, stupii au fost construiti rudimentar, din buturugi scobite in interior. Astazi, stupii sunt fabricati din tablii de lemn, iar apicultorul are un costum special de protectie, pentru a nu fi intepat de albine. Stiati ca?...albinele care pazescstupulrecunoscalbinelestraine care incearcasaintre in stupdupa un miros specific? Fiecarefamilie are mirosulsau specific produs de nisteglandespecialedenumiteNassonov.

 9. Ramele în toiul prelucrării Cu iubire uriaşă pentru pui zilnic depune mii de ouănu împunge cu acul trupul oricuidecât pe o alta, atunci când sunt două. Soarta regilor nu este uşoarătristeţea lor rămâne ascunsă pe veciregina albinelor prin stup urcă, coboară veselă mereu pe fagurii săraci sau reci.

 10. ScosScosul mieriiul mieri Zice-Albina-nrepegiune:Lucru toate-nvinge-n lume;De voieşti, zburând, ţ-oi spuneA mea sistemă şi nume.Eu-s Albina românească,Al meu doru-i şi-a mea lege,Pre câmpia pământeascăDin flori miere a culege. Ale mele surioare,Când abia se luminasă,Dulce pârgă de pe floareO cărau de mult acasă.Eu de farmăc amorţităZăcui timpuri multe-aiceŞi abia mă simt trezităÎn acest minut ferice.

 11. Centrifuga Aoleu, lucru mult m-aşteaptă!Multe câmpuri voi petrece;Unde soarta te îndreaptă,Mergi şi tu, că timpul trece!Şi mă lasă-n a mea caleS-adun ceară, dulce miere,Că de-a mele şi de-a taleZile, samă ni vor cere! Producereamieriieste un proces complex ceincepeodata cu recoltareasucurilordulci de catrealbineleculegatoaresi se incheie in momentulcapaciriicelulelor in care a fostdepozitata. Are la baza un procesfizicsiunulbiochimic Procesulfizicconsta in eliminareasurplusului de apa din materia prima pana la limita de17-18%realizandu-se in douamoduri : - Prinmaturarreaacesteia de catrealbine - Prindistribuireaei in cat maimultecelule ale fagurilor Proceselebiochimiceconstau in transformareazaharozeisubactiuneainvertazei in glucozasifructoza.

 12. Golirea mierii Știați că… cuvantul“nectar” inseamna “bauturazeilor” iarlegendaspune ca acestprodusdaviatavesnica pentru a obtine un kilogram de miere, albinelecolecteazanectarul din aproximativ 2 milioane de flori de salcam Mierea este un aliment cu gust dulce şi parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şi culoare specifică, având un conţinut mare de zaharuri şi substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.Culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea îşi pierde culoarea iniţială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.

 13. Descăpăcirea ramei După modul de obţinere: - în faguri (se livrează în faguri), - scursă liber din faguri , - extrasă cu ajutorul centrifugii , - obţinută prin presarea fagurilor , topită (fagurii sunt încălziţi). După consistenţă: - lichidă (fluidă), - cristalizată (zaharisită). Scoaterearamelor din stup. Descapacirea cu cutitulsiintroducerea in separatorul centrifugal. Scoatereamieriiprinvalvaseparatoruluisifiltrarea

 14. Barca transport pentru stupari Cu 4000 ani în urmă, egiptenii încărcau stupine întregi pe vase, transportând stupii primitivi de-a lungul malurilor Nilului. La noi apicultura pastorală este atestată încă din 1645, păstrându-se şi azi unele denumiri ce ne duc cu gândul la practicarea stupăritului.

 15. REALIZATOR:RUSU RADIANA SCOALA SALCIOARA