Arborii ocrotiti din municipiul ploiesti
Download
1 / 36

ARBORII OCROTITI DIN MUNICIPIUL PLOIESTI - PowerPoint PPT Presentation


  • 168 Views
  • Uploaded on

ARBORII OCROTITI DIN MUNICIPIUL PLOIESTI. ARBORELE MAMUT -Sequoia gigantea Decne-str Nicolae Balcescu nr.15 Specie de conifer gigant, originar din Califoria, creste spontan in padurile de pe litoralul Pacificului, fiind adaptata unui climat cu ierni blande si veri mai racoroase.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ARBORII OCROTITI DIN MUNICIPIUL PLOIESTI' - briar


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Arborii ocrotiti din municipiul ploiesti

ARBORII OCROTITIDINMUNICIPIUL PLOIESTI


ARBORELE MAMUT-Sequoia gigantea Decne-str Nicolae Balcescu nr.15

Specie de conifer gigant, originar din Califoria, creste spontan in padurile de pe litoralul Pacificului, fiind adaptata unui climat cu ierni blande si veri mai racoroase.PLOIESTI-str. Nicolae Balcescu nr.15 (in curtea Casei memoriale Paul Constantinescu)


Arborele iudei cercis siliquastrum bdul independentei
ARBORELE IUDEI-Cercis siliquastrum-Bdul Independentei

Arealul sau se extinde in Europa de Sud-Est, America de Nord si Asia de Est, fiind adaptat la un climat cu ierni blande si veri secetoase. Are o valoarea peisagistica deosebita, datorita florilor bogate, roz, in ciorchini, si a fructelor sub forma de pastai, ce cresc direct pe trunchi.Arborele pagodelor gingko biloba bdul independentei nr 21
ARBORELE PAGODELOR-Gingko biloba-Bdul Independentei nr.21

Este o specie relicta, originara din China, nordul Indiei si Nepal, in Europa cultivandu-se din sec. Al XVII-lea.

Este cea mai veche specie de plante; din punct de vedere evolutiv are peste 160 milioane ani.Tisa taxus baccata str valeni nr 2 str democratiei nr 34 str vlad tepes nr 19 si str maramures nr 9
TISA- Taxus baccata-str. Valeni nr.2, str. Democratiei nr.34, str. Vlad tepes nr.19 si str. Maramures nr.9

Este cel mai longeviv arbore din Mtii Carpati, putand atinge 3000 de ani; exemplarele care supravietuiesc azi sunt declarate monumente ale naturii. Este o specie adaptata climatului oceanic, imbatranita din punct de vedere evolutiv. Este interzisa comercializarea inca din anul 1939.
SALCAMUL JAPONEZ-Sophora japonica-str. Rahovei nr.42, in curtea Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena, str. Pictor Rosenthal nr.11

Este originar din Asia si America de Nord; devine spectaculos la varste inaintate, fiind si foarte rezistent la poluare.

Salcamul japonez este un arbore inalt, pana la 20 m, cu scoarta neteda, de culoare verde-inchis, cu ramuri lipsite de spini. Frunzele sunt cele asemanatoare celor de salcam, insa cu foliolele ceva mai mici. Florile sunt de culoare alb-galbuie sau alb-verzuie, mai ales cand sunt in faza de boboci. Ele sunt grupate in inflorescente piramidale, ramificate, fiind indreptate in sus, spre deosebire de florile de salcam, care sunt aplecate in jos. Sunt placut mirositoare. Floarea are forma de fluture, ca si cea de salcam (papilonacee).

Se folosesc in industria de medicamente.


Castanul salbatic aesculus hippocastanum str golesti nr 23 str hasdeu nr 18 si str praga nr 28
CASTANUL SALBATIC -Aesculus hippocastanum-str. Golesti nr.23, Str. Hasdeu nr.18 si str. Praga nr. 28

Castanul salbatic este un arbore cu scoarta cenusie, adeseori crapata. Frunzele sunt opuse, lung petiolate, de forma palmei, compuse fiecare din 5-7 foliole dintate pe margini. Florile formeaza inflorescente mari asezate la varful ramurilor. Fiecare floare este formata din 5 sepale, 5 petale inegale, de culoare alba, cu pete galbene care mai tarziu devin rosii, 7 stamine si un ovar care la maturizare se transforma intr-un fruct tepos. Toamna, aceste fructe se deschid, lasand sa cada 2-3 seminte brune lucioase. Infloreste in lunile aprilie-mai.

Exemplarele seculare de pe Bdul Independentei sunt ramasite ale primei plantatii executate o data cu trasarea bulevardului, intre anii 1871-1875. Aceasta specie e adesea afectata de poluare, mai ales de cea provocata de autovehicule.Se intrebuinteaza in scopuri industriale si farmaceutice.


PARUL SECULAR-Pyrus communis-str. Kutuzov nr. 5

Este unicul exemplar al acestei specii, cunoscut in Ploiesti, prezentand fructificatii, desi are venerabila varsta de 140 de ani.


TEIUL ALB-Tilia tomentosa-Str. Ana Ipatescu nr.26, str. Al. Odobescu nr.1

Este o specie melifera, datorita florilor, bogate in nectar, parfumul placut avand efect pozitiv asupra psihicului uman.Este sensibil la poluare si exigent la conditiile de caldura si umiditate. Are un rol deosebit in circuitul apei in natura, datorita ratei ridicate a procesului de transpiratie (pana la 200 l/zi la inceputul verii). Este arbore inalt, cu ramurile tinere; frunzele sunt paroase, albe-argintii, pe fata inferioara. Este raspandit mult in partile sudice sau mai joase ale tarii, formand paduri, de obicei in amestec cu alte specii. Adeseori se planteaza pe alei si pe marginea strazilor. Are valoare medicinala.


STEJARUL-Quercus robur-str. Rudului nr.62, str. Gh. Lazar nr.3, str. Razboieni nr.6, str. Tudor Vladimirescu nr.119, str. 1907 nr. 32

Este un arbore foios, intalnit in regiunile de campie si dealuri, cu limita superioara la cca. 600-700 m altitudine, formand arborete de amestec cu alte foioase sau arborete pure (stejarete).

Padurile cele mai intinse ( peste 80% din total ) se gasesc in sudul tarii, campiile din vestul tarii, nord-vestul Moldovei si in Podisul Transilvaniei.

Specie de climat variat ; cerinte ridicate fata de caldura in timpul verii ; rezistent la gerurile de iarna -cele excesive ii provoaca gelivuri (crapaturi in lemn).Pretentios fata de lumina. Prefera soluri profunde, afanate , reavane pana la umede, fertile. Suporta multumitor solurile compacte, argiloase, cu podzolire accentuata de hidrogeneza, pe terase si platforme.Creste nesatisfacator pe soluri sarace si acide.Raspandit in Europa.

Longevitate- 500-600 de ani, exceptional, 2000 de ani .

Are lemn tare, elastic, rezistent, durabil in aer si apa. Utilizat in constructii civile, hidraulice si de masini, pentru grinzi, stalpi, piloti, traverse de cai ferate, lambriuri, parchete, doage, confectionarea mobilei de inalta calitate (lemn masiv si furnire ), in tamplarie, strungarie, lemn de foc.

Scoarta este folosita in tabacarie ( contine mult tanin 17-40%). Fructele pot fi folosite in fabricile de spirt.


DUDUL-Morus sp.-str. Gh. Doja nr.98, in curtea Liceului Caragiale

Dudul alb este un arbore falnic, originar din China, in timp ce dudul negru are ca tara de origine India. In tara noastra a fost aclimatizat pentru fructele comestibile.Calitati curative si actiune farmaceutica: are proprietati astringente si antidiabetice, iar fructele sunt laxative, utilizate proaspete.


PLATANUL-Platanus hybrida Brot-str. Marasesti nr.27, str. Gh. Baritiu nr.5, Colonia Teleajen

Este o specie originara din Asia, Europa de Sud si America, adaptata la un climat temperat cald. In padurile de foioase din America de Nord creste in amestec cu artarul, nucul, magnoliile. Sunt arbori de talie mare, ornamentali, au scoarta decorativ marmorata. Potrivit specialiştilor, platanii ajunşi la maturitate asigură o filtrare extrem de eficientă a aerului atmosferic, fiind recomandat ca astfel de copaci să se planteze în zonele cu circulaţie rutieră intensă.


MAGNOLIA-Magnolia soulagiana-str. Tudor Vladimirescu nr.10 B, str. Mihai Eminescu nr.11, nr.16, str. 1907 nr. 13

Magnolia e originara din Japonia.

Magnoliile pot fi recunoscute usor primavara devreme, cand infloresc, inainte sa le apara frunzele.


Silvoterapie
SILVOTERAPIE

Unii arbori ne atrag, alţii ne resping şi ne sperie, producînd emoţii negative. Fiecare dintre noi îşi poate găsi arborele care i se potriveşte,,a cărui energie, o, va resimţi şi care îl va ajuta. Unii arbori au energie pozitivă, alţii energie negativă.

Spre exemplu,energia pozitivăeste proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arţarului, teiului, frasinului şi salciei. Aceşti arborii ne alimentează cu energia lor vitală, dînd sănătate organismului uman.Arborii cuenergie negativăsînt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul şi arinul. Aceşti arbori absorb energia din corpul omului şi, o dată cu ea, extrag şi durerea, eliminînd din organism energia dăunătoare. Dar cel mai apreciat efect al silvofitoterapiei este că, prin mugurii, florile şi frunzele lor, unii arbori transmit oamenilor principii active terapeutice, uneori, indispensabile sănătăţii.


Va multumesc pentru atentie
VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!

OCROTITI ARBORII!

Prezentare realizata de

Ing. Doina Gheorghe

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova


ad