instrumente muzicale cu corzi
Download
Skip this Video
Download Presentation
Instrumente muzicale cu corzi

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

Instrumente muzicale cu corzi - PowerPoint PPT Presentation


  • 319 Views
  • Uploaded on

Instrumente muzicale cu corzi. Evel:Cotte Gabriel Sebastian. Cuprins. * Introducere * Alcatuire * Generarea sunetului * Corzile sonore * Corzi ciupite * Corzi lovite * Corzi frecate. Introducere.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Instrumente muzicale cu corzi' - bond


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
instrumente muzicale cu corzi

Instrumentemuzicale cu corzi

Evel:Cotte Gabriel

Sebastian

cuprins
Cuprins

*Introducere

*Alcatuire

*Generareasunetului

*Corzilesonore

*Corziciupite

*Corzilovite

*Corzifrecate

introducere
Introducere

Un instrument muzicaleste un obiectutilizatin interpretareauneicompozitii muzicale.Acestaemitesunetemuzicaleutilizandsurseprimare de vibratie.Sunetele care compun o piesamuzicala au individualitateproprie,conferita de variatia continua a inaltimii,intensitatii,timbruluisidurateiemisieisonorepeparcursulexecutariiuneipiesemuzicale.

alcatuire
Alcatuire

Un instrument muzical cu corziestealcatuit din:

  • Sursasonora=Corzisonore
  • Element rezonator=Volumul de aer din cutia de rezonanta(de exemplu din cutiaviorii).
generarea sunetului
Generareasunetului

Suneteleorigineaza cu vibratiacoardelor (produsa cu un arcus, prin ciupiresau prin lovire).Astfel,sunetul slab sifaramuzicalitate al vibratoruluiesteamplificatsiimbogatit cu frecventele de rezonanta,al carorspectrucreeazatimbrul.

In final,ianasteresi se propaga o undasonoracecreeaza un sistem de undestationare.

slide7
Frecventelefundamentalesunt determinate de caracteristicilegeometrice ale sursei de la care se propagaunda,iaransamblularmonicelor(timbrul) estedeterminat de rezonatorul care amplificasunetulinitial,adaugandu-iseriapropriilorfrecvente.

Vibraţia unei corzi, frecvenţa fundamentală şi primele 6 armonici superioare

corzile sonore
Corzilesonore

Coardasonoraestesursasonorapentrutoateinstrumentele cu corzi. Toateacesteinstrumente emit sunete atat direct, cat siprincutia de rezonanta care are o importantaesentialapentrutimbrulsunetului.

Undelesonoreemise de o coardasonora au frecventeidentice cu frecventeleproprii ale corzii,determinate de relatia:

slide9
In miscarea reala a unei corzi sonore sunt generate simultan, atat sunetul fundamental cat si armonicele lui. Prin apasarea corzilor pe tastiera viorii se modifica lungimea L a corzii care vibreaza ceea ce conduce, conform relatiei precedente la modificarea frecventei sunetelor emise.

La instrumentele cu corzi, unele corzi sunt infasurate cu sarma, ceea ce mareste masa pe unitatea de lungime, U,

astfel incat sa se genereze o frecventa joasa fara a se folosi o coarda de lungime incomod de mare.

slide10
In trecut, corzile muzicale se confectionau din intestine de oaie. Acum se utilizeaza fire de otel, aliaje de aluminiu,argint, nailon si matase. Pe coarda sol a viorii sau mia chitarei se infasoara un fir de argint. Pe corzile lungi ale pianului se infasoara un fir de cupru. Prin aceasta ingrosare si ingreunare se obtin sunetele joase dorite, evitandu-se folosirea fibrelor omogene groase, greu de fixat si de intins.
slide11
Corzile vibreaza si produc sunete daca sunt scoase din pozitia lor de echilibru. Aceasta se poate intampla prin ciupire la harba si chitara, prin frecare cu arcus care furnizeaza continuu energie corzii, pentru a-i intretine oscilatia la vioara, viola, violoncel, si contrabas sau prin lovire la pian si la tambal.
corzi ciupite
Corziciupite

Probabilsuntcelemaivechiinstrumente cu coardeinventateînistorie. Suntciupite cu degeteleori cu ajutorulunuimicobiectelastic așezatîntredegetesauaflatînmecanicainstrumentului (dupăcaz), numitplectrusau, colocvial, pană. Pentruinstrumentele ale cărorcoardesuntîntinsedeasupracutiei de rezonanță, gaura de rezonanțăestelargă, sub forma uneirozete (rotundesauovale, celmaiadesea) sau, mairar, a efurilor.

instrument
Instrument

Observatii generale

Chitara

Originara in Spania, chitaraacusticaesteastaziunul din celemaipopulareinstrumente.

Un instrument asemanator lautei la care se canta prin ciupire cu plectru.

Mandolina

Banjo

Un instrument cu o cutie de rezonantaclindrica, cu patrusaucincicoarde, de origineafricana

Harpa

Un instrument in care coardelevibreazaliber perpendicular peplaca de rezonanta.

corzi lovite
Corzilovite

Procedeul de executieesteasemanator cu ciupirea. Pentrupunereain vibratie a corzilor, se folosescciocanele ale carorcapetesuntimbracatein pasla – elesunt fie manuite de interpret (in numar de doua, fiecarei mainirevenindu-iunul), fie actionate prin mecanicainstrumentului. Celemaicunoscuteinstrumente cu coardelovitesuntpianulsitambalul

slide15
Instrument

Observatii generale

Clavichord

Un instrument cu mecanism de claviaturăîn care apăsareauneiclapesepară o coardăîndouăpărți, cu doaruna din acestealăsatăsăvibrezeliber.

Pian

A fostinventatîn Italia la începutulsecolului al XVIII-lea. Noul instrument propune o paletăexpresivă, o amploaresonorăși o bogăție a timbruluifără precedent .

corzi frecate
Corzifrecate

Principaleleelemente ale instrumentelor cu coarde cu arcussuntcutiaperforată de două f-uri, eclisele, fundul, inimavioriisi gatulpe care estefixat pragusul; celepatrucoardesuntintinse de rotatiacuielor de abanos.

Celemaicunoscuteinstrumente cu coardesiarcussuntcele din familiaviorii. Acesteinstrumentefolosesc de regula un arcuspentrupunereain vibratie a coardelor.

Încazulunui instrument cu coardefrecate, corzilesuntintinsedeasuprauneicutii de rezonanta cu rozetasauefuri. Acesteinstrumentesuntmaisonoredecat coardeleciupite.

slide17
Instrument

Observatii generale

Vioara

Vioaraesteinstrumentul cu coardesiarcus cu acordajulcelmaiinalt. Vioara se tinesprijinita de umarulstang, sub barbie.Timbrulvioriiestemai „strălucitor” decat al violei, ceeaceexplicasuccesulsilunga neincrederefata de aceasta. Acordajulestein cvinte.

Violoncel

Violoncelul are dimensiunimultmaimaridecat vioarasau viola si un registrumaigrav. Se tine vertical, intregenunchi, sprijinitpepodea cu un picior (de metal saulemn) cu varfascuțit. Acordajuleste cu o octavă sub cel al violei.

bibliografie
Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Instrument_cu_coarde

https://www.google.ro/#q=imagini+cu+instrumente+muzicale

ad