slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER ! PowerPoint Presentation
Download Presentation
ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !

play fullscreen
1 / 30

ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !

437 Views Download Presentation
Download Presentation

ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. ALLES EN NOG VEEL MEER OVER HET VERKEER !

 2. De verkeerspiramide

 3. De bevelen van de agent

 4. De bevelen van de agent

 5. Soorten verkeersborden

 6. Gevaarsborden Gevaarsborden willen je waarschuwen

 7. Voorrangsborden Voorrangsborden zeggen waar en aan wie je voorrang moet verlenen.

 8. Verbodsborden Verbodsborden kunnen je verbieden

 9. Gebodsborden Gebodsborden kunnen je iets opleggen

 10. Parkeer - en stilstaandsborden Parkeer en stilstaanborden kunnen je aanwijzen waar je wel / niet mag parkeren / stilstaan

 11. Aanwijzingsborden Aanwijzingsborden geven je aanwijzingen

 12. De voorrangsregels De voorrangsregels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor de fietsers. Als je een kruispunt (plaats waar twee of meerdere openbare wegen samenkomen) komt opgereden, waar geen verkeerslichten staan, noch voorrangsborden, noch een bevoegd persoon, dan moet je altijd voorrang verlenen aan rechts. Dit is de voorrangsregel!

 13. De voorrangsregels UITZONDERINGEN OP DE VOORRANGSREGEL • Spoorvoertuigen verleen ik altijd voorrang. • Als ik uit een aardeweg of een pad op een rijbaan kom gereden, verleen ik voorrang aan rechts en aan links. (Een aardeweg is een weg die niet verhard is, een pad is een smal weggetje voor rijwielen) • Als ik aan een tram- of bushalte kom gereden en er zijn reizigers die in- of uitstappen dan moet ik hen altijd voorrang verlenen. • Binnen de bebouwde kom verleen ik ook altijd voorrang aan bussen die hun bushalte willen verlaten.

 14. Wie heeft er voorrang?

 15. De delen van een vrachtwagen ( extra informatie)

 16. Vrachtwagen = 11 olifanten

 17. Een vrachtwagen is een wegreus van wel 32 meter hoog!!!!

 18. Wat is het verschil tussen voetgangers en vrachtwagens? Voetgangers en fietsers noemen wij zwakke weggebruikers. Ze zijn kwetsbaar in het verkeer. Bij een ongeval zijn ze het zwaarst getroffen. Hoe komt dit?

 19. De dode hoek = de ruimte rond de vrachtwagen die de chauffeur niet kan zien. Waar ben je onzichtbaar voor de chauffeur? Voor de cabine Achter de oplegger Rechts van de vrachtwagen ( de rode vlakken)

 20. Bekijk het filmpje http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20081120_dooiehoek01

 21. Eerste oorzaak De eerste dode hoek ligt vlak achter de vrachtwagen Omdat een vrachtwagen geen achterruit heeft, ben je onzichtbaar achter de oplegger.

 22. Tweede oorzaak De tweede dode hoek ligt voor de cabine. Omdat een vrachtwagenchauffeur in een hoge cabine zit, kan hij niet goed zien wat er vlak voor de cabine gebeurt.

 23. Derde oorzaak De derde dode hoek ligt rechts van de vrachtwagen. Omdat een vrachtwagenchauffeur met z'n spiegels nog steeds een beperkt zicht heeft, kunnen er ongelukken gebeuren.

 24. Oefeningen Je ziet vijf kinderen voor de vrachtwagen staan.  Hoeveel kinderen kan de chauffeur zien, denk je? Schrijf je antwoord op en kijk snel op de volgende pagina!

 25. De chauffeur kijkt in een rechte lijn door de voorruit. Niemand kan in een boogje naar de grond kijken. Hij ziet twee kinderen staan

 26. Hoe kan je weten of je veilig staat? Als je oogcontact kan maken, heeft de chauffeur je gezien! Je staat dus niet in de dode hoek.

 27. Staat Anke hier op een veilige plaats?

 28. De chauffeur ziet een fietser voorbij rijden. Kan hij ook zien wie er op het zebrapad loopt? • ○ Nee, hij ziet alleen een klein stukje zebrapad. • ○ Nee, het zebrapad is volledig onzichtbaar. • ○ Ja, hij kan duidelijk zien wie er oversteekt.

 29. Tips die je leven kunnen redden! • Maak altijd oogcontact met de chauffeur! • Ga nooit vlak onder de spiegels staan! • Blijf uit de dode hoek! • Geef veiligheid voorrang! • Sta nooit de dicht bij de cabine! • Draag altijd een fluohesje! Zo ben je beter zichtbaar!