sfintii din inchisorile comuniste n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sfintii din inchisorile comuniste PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sfintii din inchisorile comuniste

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Sfintii din inchisorile comuniste - PowerPoint PPT Presentation


 • 253 Views
 • Uploaded on

Sfintii din inchisorile comuniste. ,, Voi n- ati fost cu noi in celule ” Samson Ioan Alexandru Niconof Claudiu-Mihai Clasa XI B. Voi n- ati fost cu noi in celule … de Radu Gyr.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Sfintii din inchisorile comuniste


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
sfintii din inchisorile comuniste

Sfintii din inchisorilecomuniste

,,Voi n-atifost cu noi in celule”

Samson IoanAlexandru

NiconofClaudiu-Mihai

Clasa XI B

voi n ati fost cu noi in celule de radu gyr
Voi n-atifost cu noi in celule … de RaduGyr
 • Voi n-ati fost cu noi în celuleSă stiti ce e viata de bezne,Sub ghiare de fiara, cu guri nesatule,Voi nu stiti ce-i omul când prinde să urle,Strivit de catuse la glezne.
 • Voi n-ati plans în palme, fierbinte,Strapunsi de cutitul tradarii.Sub cer fără stele, în drum spre morminte,Voi n-ai dus povara durerilor sfinteSpre slava si binele tarii.
 • In cantec cu noi laolaltaTrecand printre umbre peretii,Voi n-ati cunoscut frumusetea inaltaCum dorul irumpe, cum inima saltaGonind dupa harpele vietii.
 • Ce-i munca de brate plapande,Ce-i jugul, ce-i ranjet de monstru,Cum scartie osul când frigul patrunde,Ce-i foamea, ce-i setea, voi n-aveti de undeSă spuneti aproapelui vostru.
 • Voi nu stiti în crunta-nchisoareCum minte speranta si visul,Când usile grele se-nchid în zavoare,Si-n teama de groaznica lui inclestarePe sine se vinde invinsul.
 • Ati stat la ospete-ncarcateGonind dupa fast si orgoliu,Nici mila de noi si nici dor, nici dreptate,Nici candel-aprinsa si nici libertate,Doar ghimpii imensului doliu.
 • Asa sunteti toti cei ce credetiCa pumnul e singura faima.Fatarnici la cuget, pe-alături ne treceti,Când noi cu obrajii ca pamantul de vineti,Gustam din osanda si spaima.
 • Când portile sparge-se-or toateSi mortii vor prinde să urle,Când lanturi si ziduri cadea-vor sfarmate,Voi nu stit ce-nseamna-nvierea din moarte,Căci n-ati fost cu noi în celule.
lagarele
Lagarele…
 • La "Canalul morţii", a fost decimată cea mai mare parte a elitei neamului românesc. Lagărul de la Poarta Albă, adăpostea peste 10.000 de oameni. Aici s-a format o brigadă specială pentru tortură şi nimicire, numită brigada "Haş", în care erau adunaţi toţi preoţii din colonie. În această brigadă erau circa 80 de preoţi, dintre care un preot romano-catolic, trei greco-catolici şi în rest toţi erau preoţi ortodocşi. C. Baciu, "Brigada "Haş":... În mijloc o baracă în sârmă tot ghimpată, / De-un temnicer păzită, în post ca de ostaş; / Aici sunt strânşi "bandiţii" şi preoţimea toată / Din neagra colonie numiţi brigada "HAŞ".
 • În temniţa de la Mislea au fost o mie două sute de femei condamnate. La mina Nistru numărul deţinuţilor lucrători era aproximativ de 1100.8 La Salcia, colonie de muncă silnică, se aflau în jur de o mie de deţinuţi, dintre care 1000 de preoţi. Numărul deţinuţilor de la minele de plumb din Baia Sprie a fost în total de 800 până la 1000 de condamnaţi. Puşcăriile şi lagărele deveniseră veritabile morminte vii în care mii de martiri şi mărtusisitori care s-au perindat prin temniţele comuniste, au fost condamnaţi pentru simplul motiv că au dorit să-şi apere credinţa strămoşească.
 • Preoţii au fost închişi "pentru Biserica lui Hristos". Sinistra existenţă a acestor brigăzi de preoţi, a fost o dovadă că Biserica s-a împotrivit regimului ateu comunist şi că ura ateee a lovit în slujitorii credinţei creştine pe care comuniştii doreau să o desfinţeze. În anul 1951, la Canal se aflau 3000 de preoţi.
p rintele constantin voicescu
PărinteleConstantinVoicescu
 • Părintele Constantin Voicescu a fost „o minune de suflet”. În 1963 a fost întemniţat la Aiud, în secţia XII a bolnavilor de TBC. A fost „un doctor fără de arginţi”. Cu „patrahirul ascuns” pătrundea în spital şi mărturisea şi dezlega păcatele celor în suferinţă, împărţea daruri din puţinul pe care îl avea, după pilda Samarineanului milostiv. El rostea deseori: „Până la moarte luptă-te pentru adevăr şi Domnul Dumnezeu se va lupta pentru tine” (Is. Sirah 4,30), mai spunea: „Iertarea păcatelor o aflăm în iertarea fraţilor” sau „Moartea e un prilej de întoarcere acasă...” Această afirmaţi venea de la un om care şi-a acceptat destinul şi a putut spune ceva incredibil despre un rău care secera vieţile deţinuţilor: „Tuberculoza mi-a salvat viaţa”.
p rintele ilarion felea
PărinteleIlarionFelea

Părintele Ilarion Felea, din Hunedoara, a fost arestat şi condamnat de regimul comunist la ani grei de închisoare, la Aiud, Moare în temniţă la numai 58 de ani. El a fost condamnat pentru că a propovăduit pacea creştină şi pacea lui Hristos în familie şi societate. A fost un mare nevoitor şi trăitor al vieţii filocalice.

El nu a murit de bătrâneţe ci pentru că nu i s-a acordat asistenţă medicală. Toţi cei din temniţă i-au oficiat slujba de înmormântare, pentru că au aflat prin morse de moartea Părintelui Ilarion. Părintele Sinesie Ioja a fost un mare rugător. De asemenea Varlaam Lică, un alt monsh.

p rintele dimitrie bejan
PărinteleDimitrieBejan

Părintele Dimitrie Bejan, la vârsta de numai 32 de ani, a suferit peste şapte ani ca prizonier în lagărele din Rusia şi Siberia până în toamna anului 1948. Părintele Zamfir Bârsan a fost închis de mai multe ori şi întemniţat la Piteşti, Bucureşti, Canal, fără să fie judecat. Martirii din temniţele comuniste s-au sfinţit prin sângele şi prin nenumăratele lor nevoinţe şi în final au devenit biserică sfântă a lui Hristos.

p rintele mihai lungeanu
PărinteleMihaiLungeanu

Părintele Mihai Lungeanu, din Iaşi, a trecut prin temniţa de la Piteşti, din care a scăpat în mod miraculos, fapt care i-a shimbat viaţa. El s-a rugat zile şi nopţi promiţând Mântuitorului că, dacă-l va scoate din acel Infern, toată viaţa şi-o va pune la picioarele Lui. Rugăciunea i-a fost ascultată şi pe motiv că a fost bolnav de TBC a fost mutat de la Piteşti la Tg. Ocna. După eliberare, a abandonat medicina şi s-a preoţit. Mihai Lungeanu, cât a stat ăn celulă cu Grigore Caraza, a reuşit să memoreze pasaje din Noul Testament. „Zile, săptămâni şi chiar luni la rând, Mihai a reuşit să memoreze Noul Testament. Totodată, în temniţă a învăţat Teologia prin alfabetul Morse.Anghel Papacioc, „era un monah în haină laică. Ca el erau mulţi, unii complet necunoscuţi celor din jur... Valeriu Gafencu, Traian Trifan, Ioan Schiau, Marin Naidin, Nicolae Mazăre, Iulian Bălan, Petru Foti, Sebastian Avram, Vasile Joacătă, Constantin Pascu...” Anghel Papacioc, când se ruga nu mai auzea şi nu mai vedea nimic în jur. Era complet absorbit de rugăciune.

cu iisus in celula
,,Cu Iisus in Celula”
 • ,, Poporul roman s-a recrestinat in inchisoare”, a spusPetreTutlea.Iaraceastaregasire a fiorului din suflet , a sineluidevastat de tulburarilelumii s-a facutsiprinredescoperireapoeziei.ParinteleIustinspune ca poezia a fost o cale de salvare : ea a transformatdisperarea in credinta, nevolnicia in forta, suferinta in speranta, a miscatpefundulsufletuluidrojdiasentimentuluipe care tortionarii l-au vrutinvins, disparut.Deaceea am retinut, pentruintregireaprofiluluiacesteicarti, catevapoeziizamislite in ,,atmosfera” Aiudului, care au circulatprecumgura de aerproaspatintr-un loc sufocat de miasmeleiadului.Selectia a fostintamplatoare,dupatexteleavute la indemana ,santconvins ca altemulte, sute de textearmeritasa se faca parte din aceastaselectie, cu ele s-arputearealizaadevarata ,,istorie a suferintei, a jertfeidarsi a bucurieirecastigariidemnitatiisivietii”.De la Eminescuincoacestim ca oriceversimpotrivaintamplariisinedreptatiieste, de asemenea, un verspatriotic.Oriceverscrestin e un verspatriotic.Sant , de altfel , lucruipe care parinteleIustinPirvu le sustine cu argumentulsufletuluisalvatsiprin ,,poeziarugaciunii” darsiprinversulharuit al unorRaduGyr, NichiforCrainic, a altora care au avutprivilegiulsaspuna ,,sisavada” in numeletuturor.Chiarsi al nostru.[..]

ParinteleIustinPirvusiMoralauneivieti castigate

De Adrian Alui Gheorghe

bibliografie
Bibliografie

Adrian Alui Gheorghe ,,Parintele Iustin Pirvu si Morala unei vieti castigate”;

http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/09/marturisitorii- ortodoxiei-din-lagarele.html