slide1 l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Az alma PowerPoint Presentation
Download Presentation
Az alma

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Az alma - PowerPoint PPT Presentation


  • 418 Views
  • Uploaded on

Az alma

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Az alma


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Az almaegy gyümölcs, illetve az azt termő almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt.

slide3

Az alma viaszos héja a jóízű gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen termést nevezzük almatermésnek.

slide4

Hőmérsékletigénye

  • Általában: 15–33 °C – a kiegyenlített klímát kedveli
  • Évi középhőmérséklet: 9–10 °C
  • vegetációs időben: 18–19 °C
  • −20 °C alatt fagykár
slide5

Almafa virága

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.

slide6

Termés

Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja.

slide7

Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

slide8

Jellemzői

* víztartalom: 90%

* rosttartalom: 1,3%

* szénhidráttartalom: 9–14%

* almasavtartalom: 0,4–1 g/100 g

* C-vitamin-tartalom: 5 mg/100 g

* B-vitamin-tartalom: 100 μg/100 g

* energiatartalma: kb. 50 kcal vagy 220 kJ/100 g

* gyümölcscukor tartalma: kb. 5,1%

slide9

Gyógyhatása

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.

Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

slide10

KÉSZTETTE:

ÁRPÁS ATTILA