Note that the following lectures include animations and PowerPoint effects such as fly ins and trans...
Download
1 / 54

The Cycles of the Moon - PowerPoint PPT Presentation


  • 101 Views
  • Uploaded on

Note that the following lectures include animations and PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode (presentation mode). The Cycles of the Moon. Chapter 3. Guidepost.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'The Cycles of the Moon' - arista


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Slide1 l.jpg

Note that the following lectures include animations and PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode (presentation mode).


The cycles of the moon l.jpg

The Cycles of the Moon PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Chapter 3


Guidepost l.jpg
Guidepost PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

In the preceding chapter, we saw how the sun dominates our sky and determines the seasons. The moon is not as bright as the sun, but the moon passes through dramatic phases and occasionally participates in eclipses. The sun dominates the daytime sky, but the moon rules the night.

As we try to understand the appearance and motions of the moon in the sky, we discover that what we see is a product of light and shadow. To understand the appearance of the universe, we must understand light. Later chapters will show that much of astronomy hinges on the behavior of light.

In the next chapter, we will see how Renaissance astronomers found a new way to describe the appearance of the sky and the motions of the sun, moon, and planets.


Outline l.jpg
Outline PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

I. The Changeable Moon

A. The Motion of the Moon

B. The Cycle of Phases

II. The Tides

A. The Cause of the Tides

B. Tidal Effects

III. Lunar Eclipses

A. Earth's Shadow

B. Total Lunar Eclipses

C. Partial and Penumbral Lunar Eclipses


Outline continued l.jpg
Outline (continued) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

IV. Solar Eclipses

A. The Angular Diameter of the Sun and Moon

B. The Moon's Shadow

C. Total Solar Eclipses

V. Predicting Eclipses

A. Conditions for an Eclipse

B. The View From Space

C. The Saros Cycle


The phases of the moon 1 l.jpg
The Phases of the Moon (1) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

  • The Moon orbits Earth in a sidereal period of 27.32 days.

27.32 days

Moon

Earth

Fixed direction in space


The phases of the moon 2 l.jpg
The Phases of the Moon (2) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Fixed direction in space

29.53 days

Earth

Moon

Earth orbits around Sun => Direction toward Sun changes!

  • The Moon’s synodic period (to reach the same position relative to the sun) is 29.53 days (~ 1 month).


The phases of the moon 3 l.jpg
The Phases of the Moon (3) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

From Earth, we see different portions of the Moon’s surface lit by the sun, causing the phases of the Moon.


The phases of the moon 4 l.jpg
The Phases of the Moon (4) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Evening Sky

New Moon  First Quarter  Full Moon


The phases of the moon 5 l.jpg
The Phases of the Moon (5) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Morning Sky

Full Moon  Third Quarter  New Moon


The tides l.jpg
The Tides PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Caused by the difference of the Moon’s gravitational attraction on the water on Earth

Excess gravity pulls water towards the moon on the near side

Forces are balanced at the center of the Earth

Excess centrifugal force pushes water away from the moon on the far side

 2 tidal maxima

 12-hour cycle


Spring and neap tides l.jpg
Spring and Neap Tides PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

  • The Sun is also producing tidal effects, about half as strong as the Moon.

  • Near Full and New Moon, those two effects add up to cause spring tides.

  • Near first and third quarter, the two effects work at a right angle, causing neap tides.

Spring tides

Neap tides


The tidally locked orbit of the moon l.jpg
The Tidally-Locked Orbit of the Moon PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

The Earth also exerts tidal forces on the moon’s rocky interior.

 It is rotating with the same period around its axis as it is orbiting Earth (tidally locked).

 We always see the same side of the moon facing Earth.


Acceleration of the moon s orbital motion l.jpg
Acceleration of the Moon’s Orbital Motion PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Earth’s tidal bulges are slightly tilted in the direction of Earth’s rotation.

Gravitational force pulls the moon slightly forward along its orbit.


Lunar eclipses l.jpg
Lunar Eclipses PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Earth’s shadow consists of a zone of partial shadow, the Penumbra, and a zone of full shadow, the Umbra.

If the moon passes through Earth’s full shadow (Umbra), we see a lunar eclipse.

If the entire surface of the moon enters the Umbra, the lunar eclipse is total.


A total lunar eclipse 1 l.jpg
A Total Lunar Eclipse (1) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode


A total lunar eclipse 2 l.jpg
A Total Lunar Eclipse (2) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

A total lunar eclipse can last up to 1 hour and 40 min.

During a total eclipse, the moon has a faint, red glow, reflecting sun light scattered in Earth’s atmosphere.


Lunar phases l.jpg
Lunar Phases PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

(SLIDESHOW MODE ONLY)


Lunar eclipses 2002 2012 l.jpg
Lunar Eclipses: 2002-2012 PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Typically, 1 or 2 lunar eclipses per year.


Small angle formula l.jpg
Small Angle Formula PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

(SLIDESHOW MODE ONLY)


Solar eclipses l.jpg
Solar Eclipses PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

The sun appears approx. as large in the sky (same angular diameter ~ 0.50) as the moon.

When the moon passes in front of the sun, the moon can cover the sun completely, causing a total solar eclipse.


Solar eclipses 2002 2012 l.jpg
Solar Eclipses: 2002-2012 PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Approximately 1 total solar eclipse per year


Total solar eclipse l.jpg
Total Solar Eclipse PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Chromosphere and Corona

Prominences


Solar atmosphere revealed l.jpg
Solar Atmosphere Revealed PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode


Diamond ring effect l.jpg
Diamond Ring Effect PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode


Earth and moon s orbits are slightly elliptical l.jpg
Earth and Moon’s Orbits Are Slightly Elliptical PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Apogee = position furthest away from Earth

Earth

Perihelion = position closest to the sun

Moon

Perigee = position closest to Earth

Sun

Aphelion = position furthest away from the sun

(Eccentricities greatly exaggerated!)


Annular solar eclipses l.jpg
Annular Solar Eclipses PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

When Earth is near perihelion, and the moon is near apogee, we see an annular solar eclipse.

The angular sizes of the moon and the sun vary, depending on their distance from Earth.

Perigee

Apogee

Aphelion

Perihelion


Annular solar eclipses 2 l.jpg
Annular Solar Eclipses (2) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Almost total, annular eclipse of May 30, 1984


Conditions for eclipses 1 l.jpg
Conditions for Eclipses (1) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

The moon’s orbit is inclined against the ecliptic by ~ 50.

A lunar eclipse can only occur if the moon passes a node near full moon.

A solar eclipse can only occur if the moon passes a node near new moon.


Conditions for eclipses 2 l.jpg
Conditions for Eclipses (2) PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

Eclipses occur in a cyclic pattern.

Saros cycle: 18 years, 11 days, 8 hours


The saros cycle l.jpg
The Saros Cycle PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode


New terms l.jpg
New Terms PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

sidereal period

synodic period

spring tides

neap tides

umbra

penumbra

total eclipse (lunar or solar)

partial eclipse (lunar or solar)

penumbral eclipse

small-angle formula

path of totality

photosphere

corona

chromosphere

prominence

diamond ring effect 

annular eclipse

perigee

apogee

node

eclipse season

line of nodes

eclipse year

saros cycle


Discussion questions l.jpg
Discussion Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

1. If the moon were closer to Earth such that it had an orbital period of 24 hours, what would the tides be like?

2. How would eclipses be different if the moon’s orbit were not tipped with respect to the plane of Earth’s orbit?

3. Are there other planets in our solar system from whose surface we could see a lunar eclipse? a total solar eclipse?

4. Can you detect the Saros cycle in Figure 3-18?


Quiz questions l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

1. Which statement below best describes the motion of the Moon relative to the stars?

a. The Moon moves eastward relative to the stars about 1 degree per day.

b. The Moon moves westward relative to the stars about 1 degree per day.

c. The Moon moves eastward relative to the stars about 13 degrees per day.

d. The Moon moves westward relative to the stars about 13 degrees per day.

e. The Moon does not move relative to the stars.


Quiz questions35 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

2. How does the Moon's motion relative to the stars compare to the Sun's motion relative to the stars?

a. The Moon moves slower than the Sun and in the same direction.

b. The Moon moves faster than the Sun and in the same direction.

c. The Moon moves slower than the Sun and in the opposite direction.

d. The Moon moves faster than the Sun and in the opposite direction.

e. The Moon does not move relative to the stars.


Quiz questions36 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

3. How does one cycle of the Moon's motion relative to the stars compare to one cycle of the Moon's motion relative to the Sun?

a. The two cycles take the same amount of time.

b. The cycle relative to the stars is shorter than the cycle relative to the Sun.

c. The cycle relative to the stars is longer than the cycle relative to the Sun.

d. The two cycles vary in length, such that at times the star cycle is shorter and at other times the Sun cycle is shorter.

e. The Moon does not move relative to the Sun.


Quiz questions37 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

4. The time for one cycle of lunar phases is

a. about one day.

b. about 24.8 hours.

c. about one year.

d. the same as the time for one cycle of the Moon relative to the stars.

e. the same as the time for one cycle of the Moon relative to the Sun.


Quiz questions38 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

5. In one cycle of lunar phases each crescent and gibbous phase has a duration of about one

a. hour.

b. day.

c. week.

d. month.

e. year.


Quiz questions39 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

6. If the moon reaches Full phase on May 6, it is at _____ phase on May 17.

a. New

b. Waxing Crescent

c. Waxing Gibbous

d. Waning Gibbous

e. Waning Crescent


Quiz questions40 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

7. During Third Quarter phase, the Moon will rise at about

a. Sunrise

b. Noon

c. Sunset

d. Midnight

e. There is no way to predict the time that a particular phase rises.


Quiz questions41 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

8. Which statement below is the best simple description of the tidal force?

a. It is an attractive gravitational force due to the presence of very high-mass celestial bodies.

b. It is a centripetal (center attracting) force due to rapid rotation.

c. It is a centrifugal (center fleeing) force due to rapid rotation.

d. It is a differential gravitational force that acts on the different parts of a body.

e. It is a centrifugal force due to orbital motion.


Quiz questions42 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

9. The ocean tides on Earth are primarily due to the influence of what celestial body?

a. The Sun.

b. The Moon.

c. Venus.

d. Mars.

e. Jupiter.


Quiz questions43 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

10. How many tidal bulges on planet Earth are due to the Moon's gravitational influence?

a. Zero.

b. One.

c. Two.

d. Three.

e. Four.


Quiz questions44 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

11. The most extreme tides (Spring Tides) on planet Earth occur during which phase of the Moon?

a. New

b. First Quarter

c. Full

d. Third Quarter

e. Both a and c above.

f. Both b and d above.


Quiz questions45 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

12. What changes occur in the Earth-Moon system due to tidal forces?

a. Earth's rate of rotation is slowing.

b. The same side of the Moon now always faces Earth.

c. The Earth-Moon distance is increasing.

d. Both a and c above.

e. All of the above.


Quiz questions46 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

13. The least extreme tides (Neap Tides) on planet Earth occur during which moon phase?

a. New

b. First Quarter

c. Full

d. Third Quarter

e. Choices a and c above.

f. Choices b and d above.


Quiz questions47 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

14. Which of the following is true about the umbra of the Moon's shadow?

a. It is very dark, or a total shadow.

b. It is semi-dark, or a partial shadow.

c. Its "cone" points away from the Sun.

d. Its "cone" points toward the Sun.

e. Choices a and c above.

f. Choices b and d above.


Quiz questions48 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

15. During a total lunar eclipse the Moon is

a. completely dark.

b. a reddish color.

c. in Earth's umbra.

d. in Earth's penumbra.

e. Both b and c above.

f. Both a and c above.


Quiz questions49 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

16. Which type of eclipse may be visible to all the people on one side of Earth?

a. An annular eclipse.

b. A total solar eclipse.

c. A total lunar eclipse.

d. None of the above.

e. All of the above.


Quiz questions50 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

17. What part of the Sun is visible during the "peak" of a total solar eclipse?

a. The photosphere.

b. The chromosphere.

c. The corona.

d. Both b and c above.

e. All of the above.


Quiz questions51 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

18. If the Moon is at one of its nodes it must be

a. at New phase.

b. at First Quarter phase.

c. at Full phase.

d. at Third Quarter phase.

e. on the Ecliptic.


Quiz questions52 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

19. A total lunar eclipse occurs when the Moon is

a. at New phase.

b. near the ecliptic.

c. at Full phase.

d. Both a and b above.

e. Both b and c above.


Quiz questions53 l.jpg
Quiz Questions PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

20. A total solar eclipse occurs when the Moon is

a. at New phase.

b. near the ecliptic.

c. at Full phase.

d. Both a and b above.

e. Both b and c above.


Answers l.jpg
Answers PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode

1. c

2. b

3. b

4. e

5. c

6. e

7. d

8. d

9. b

10. c

11. e

12. e

13. f

14. e

15. e

16. c

17. d

18. e

19. e

20. d