magne i n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
MAGNE Ţ I PowerPoint Presentation
Download Presentation
MAGNE Ţ I

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 23
amy

MAGNE Ţ I - PowerPoint PPT Presentation

0 Views
Download Presentation
MAGNE Ţ I
An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. MAGNEŢI ELEVA: FUGARU NATALIA Profesor indrumator;Besoi Vasilica

 2. Magnetita • Faptul că unele tipuri de roci minerale posedă proprietăţi neobişnuite de atracţie atunci când se află în apropierea fierului, a fost descoperit cu secole în urmă. Una dintre aceste minerale speciale, magnetulnatural sau magnetitul, este menţionat cu aproximativ 2500 de ani în urmă în Europa şi chiar mai devreme în Orientul Îndepărtat ca şi subiect de curiozitate.

 3. Mai târziu este folosit în navigaţie, utilizând descoperirea că o bucată din acest material neobişnuit tinde să se orienteze pe direcţia nord-sud dacă este lăsat să se rotească liber (suspendat la capătul unui fir sau plutind pe apă).

 4. Polii unui magnet • Orice magnet are doi poli:polul nord(N) si polul sud(S). După cum a descoperit şi Maricourt, este imposibilă separarea celor doi poli unul de altul prin secţionarea magnetului în două: fiecare nouă bucată de material posedă propriul sau set de poli nord şi sud.

 5. Câmpul magnetic • Câmpul magnetic este o regiune din jurul unui magnet in care se exercitǎ interacţ iunile magnetice. • Câmpul magnetic al unui magnet barǎ :

 6. Liniile câmpului magnetic ,,invǎluie” magnetul de la un pol la celǎlalt.

 7. Interacţiuni magnetice • Doi magneţi apropiaţi cu polii de acelaşi nume se resping. • Doi magneţi apropiaţi cu polii de nume diferite se atrag.

 8. Magnetismul in spaţiu • Pǎmântul insuşi, actioneaza ca un magnet gigant, cu câmp magnetic şi doi poli: Polul N magnetic se gǎseşte la polul sud geografic, iar polul S magnetic se gǎseşte la polul nord geografic.

 9. Câmpul magnetic al Pamantului • Câmpul magnetic al Pamantului se intinde pe mai mult de 60000 km in spaţiu.

 10. Şi celelalte planete ale sistemului solar aum câmp magnetic propriu, asa cum are şi Soarele. • Câmpul magnetic al planetei Jupiter

 11. William Gilbert • William Gilbert (sau Gilberd) (n. 24 mai1544 - d. 30 noiembrie1603) a fost un fizician, medic și filozofenglez, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale de pionierat în domeniile electricității și magnetismului.

 12. Cea mai valoroasă lucrare a sa a fost De Magnete, Magneticisque Corporibus, et de Magno Magnete Tellure ("Despre magnet, corpuri magnetice și Pământul ca mare magnet"). Aici susține faptul că Pământul este un magnet uriaș, explicând astfel mecanismul funcționării busolei. • A fost primul savant care a folosit temenul de ,,pol magnetic”

 13. Busola • Egiptenii au descoperit pentru prima dată busola. • Busola sau acul magnetic a fost deja cunoscut în timpul împăraților din China. Pe atunci busola consta dintr-o piatră magnetică legată de un fir de ață pentru a se putea roti liber. Mai târziu apar formele de busole mai specializate. În Perioada Marilor descoperiri geografice portughezii au perfecționat busola. • Alexander Neckam un savant englez menționează busola pentru prima oară prin secolul XII în Europa, fiind adusă în anul 1190 de arabi. Forma busolei de azi este menționată prin secolul al XIII-lea probabil de un navigator italian din Amalfi, unde în port se găsește statuia lui Flavio Gioia, declarat „descoperitor al busolei”.

 14. Pe lângă numerotaţia gradată (360 sau 400 grade) a cadranului busolei se află aici şi "Roza vânturilor" cu punctele cardinale

 15. Tipuri de busole • Busolă orizontală de marină, montată în articulaţie cardanică. • Busolă de marş cu stabilirea direcţiei prin vizare în oglindă

 16. Busolă orizontală modernă de marină. Busolă verticală de aviaţie.

 17. Busolă a armatei elveţiene cu 6400 de gradaţii

 18. Tren cu levitație magnetică, sau Maglev • Un tren cu levitație magnetică, sau Maglev, este un tren care utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-și asigura sustentația și a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forțele de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari (anumite sisteme ajung la 550 km/h[1]). Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existentă, trenurile Maglev trebuie concepute de la 0. Termenul de maglev nu se referă numai la vehicule, ci și la interacțiunea dintre acestea și calea de rulare. Această interacțiune este foarte importantă, fiecare componentă fiind proiectată în funcție de cealaltă pentru a crea și controla levitațiamagnetică.

 19. Diferitele tehnologii Maglev sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare, în funcție de producător. Liderii mondiali în domeniu sunt companiile germane Siemens și ThyssenKrupp cu sistemul Transrapid. • JR-Maglev la Yamanashi

 20. Transrapid Pudong

 21. Transrapid pe pista de testare de la Lathen (Germania) Transrapid pe pista de testare de la Lathen (Germania)

 22. Transrapid la aeroportul Pudong din Shanghai

 23. Bibliografie • Manual de fizica clasa a VI-a, Editura Radical • Wikipedia • www.google.ro