Klik op elke dia om naar de volgende te gaan.
Download
1 / 17

De St. Gothard tunnel - PowerPoint PPT Presentation


  • 144 Views
  • Uploaded on

Klik op elke dia om naar de volgende te gaan. De St. Gothard tunnel. Tunnelboormachine onder de Zwitserse bergen. Om de tunnel te boren onder de Zwitserse bergen beschikt men over tunnelboormachines. Dat zijn treinen die met een zware boorkop vooraan de rots losmaken en verbrijzelen.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'De St. Gothard tunnel' - amaris


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

De st gothard tunnel

Tunnelboormachine onder de Zwitserse bergen

Om de tunnel te boren onder de Zwitserse bergen beschikt men over tunnelboormachines.

Dat zijn treinen die met een zware boorkop vooraan de rots losmaken en verbrijzelen.

In de St. Gothardtunnel worden vier tunnelboormachines gebruikt.

Ze zijn op maat gemaakt en kosten 13 à 20 miljoen euro per stuk.


De st gothard tunnel

De grootste spoorwegtunnel ter wereld!

Treinkoker

Hulpdienst

Afgevoerde lucht

Vluchtkoker

Verse lucht

De St. Gothard, de langste spoorwegtunnel ter wereld, is het meesterstuk van een project voor uitbreiding van het Zwitserse spoorwegnet. Dit project omvat ook de tunnels Zimmerberg en Ceneri. De tunnel moet normaal in 2013 in gebruik worden genomen.


De st gothard tunnel

Explosieven

Als de tunnelboormachine een geologisch obstakel ontmoet, zit er niets anders op dan explosieven en ‘jumbo’s’ te gebruiken. Dat zijn boormachines met meerdere booraffuiten, die tot 4 gaten tegelijk kunnen boren. Maar terwijl de tunnelboormachine 20 m per dag vordert, kan men met explosieven slechts 6 à 9 m halen.


De st gothard tunnel

Parallelle kokers

De tunnel omvat twee parallelle kokers die via 175 communicatiegalerijen met elkaar zijn verbonden, d.w.z. een om de 312 m. Er zijn krachtige ventilatoren geplaatst, die het stof en de tijdens de werken vrijgekomen schadelijke stoffen afzuigen.


De st gothard tunnel

Miljoenen tonnen puin

Transportbanden (in totaal meerdere tientallen kilometers) verwijderen het puin naargelang men vordert met de tunnel. Alleen al voor de basistunnel werd 24 miljoen ton, hetzij 13,3 m³ grind, losgewerkt.


De st gothard tunnel

Het grind wordt tot beton verwerkt

Met kleine wagons wordt het grind uit de tunnel gehaald. Daarna wordt het grind verbrijzeld en dient het als granulaat voor beton. Het verbrijzelen produceert ook ultrafijn bezinksel dat men kan recycleren en gebruiken voor het maken van bakstenen.


De st gothard tunnel

500.000 liter water per dag!

Voor het boren heeft men maar liefst 500.000 liter water per dag nodig. Dat wordt gebruikt voor het fabriceren van beton en het afkoelen en afwassen van de machines. Men moet ook waterreserves voorzien om eventuele branden te kunnen blussen. Op het einde van de werkgang wordt het gebruikte water opgevangen en terug in het natuurlijk milieu gestort.


De st gothard tunnel

Een werfstad

1,2 miljoen km² land werd aangekocht voor de constructie, waarvan meer dan de helft voor het inrichten van de werven bij de tunnel. De verschillende werven omvatten woongelegenheden, een elektrische centrale, werkplaatsen, magazijnen …

Op het traject van de spoorlijn moesten slechts 20 huizen worden onteigend.


De st gothard tunnel

1800 arbeiders te vervoeren

1800 arbeiders van 10 verschillende nationaliteiten werken permanent op de werven. Drie ploegen verzekeren 24 uren op 24 de dienst, zodat het werk altijd kan doorgaan. In totaal zijn zo’n 6000 à 7000 mensen betrokken bij de bouw van de tunnel.


De st gothard tunnel

Extreme warmte 800 m onder de grond

De toegangsschacht gaat tot 800 m diep. Op die diepte bereikt de temperatuur van de rots gemakkelijk 45°C. Bovendien geven ook de machines warmte af. Zonder een koelsysteem zou het werk niet te verduren zijn. De temperatuur wordt vermaagd tot een gemiddelde 28°C.


De st gothard tunnel

Risicoberoep

In de 19e eeuw vielen bij het graven van tunnels tientallen doden per kilometer. Zelfs de tunnel onder het Kanaal (nochtans gegraven in veel zachtere kalksteen) vergde 7 Franse en 13 Engelse slachtoffers. Werken in een tunnel zal altijd een risicoberoep blijven.


De st gothard tunnel

Tot op de centimeter

nauwkeurig ...

De ingenieurs kunnen zich geen fout veroorloven bij het berekenen van de plek waar de twee tunnels elkaar zullen ontmoeten. De aansluiting moet geschieden tot op de centimeter nauwkeurig! De topografen hebben gewerkt met satellietmetingen en simulaties op computer. Zij moesten ook rekening houden met de opstuwende beweging van de Alpen (ongeveer 1 mm per jaar).


De st gothard tunnel

Betonnen omhulsel

De tunnel zal door ongeveer 8 verschillende rotstypes gaan, hoofdzakelijk door gneis, kalk en marmer. De nuttige diameter van de kokers bedraagt 8,40 m. Een 40 cm dikke laag beton versterkt de wanden.


De st gothard tunnel

70 % vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraadvan de lucht in de tunnel bedraagt 70 %. 125.000 liter water sijpelt elk jaar door de tunnelwanden. Dat water wordt naar buiten afgevoerd, afgekoeld in bezinkbassins en tenslotte in de dichtstbijzijnde waterlopen geloosd.


De st gothard tunnel

De St. GothardtunnelDe bouw van de St. Gothardtunnel zal in totaal 10 jaar studie en 15 jaar constructie

in beslag hebben genomen. De nieuwe spoorlijn zal einde 2013 in gebruik worden genomen.

Dan zal de St. Gothardtunnel met zijn lengte van 57 km tussen Erstfeld en Bodio

de langste spoorwegtunnel ter wereld zijn,

Jaarlijks zal de tunnel 6,5 miljoen passagiers en 49 miljoen ton goederen verwerken.

De voornaamste bedoeling van die tunnel: het vrachtwagenverkeer in de streek

(in 25 jaar vertwaalfvoudigd) reduceren.

Het bouwwerk zal 7 miljard Zwitserse francs (4,51 miljard euro) hebben gekost.

De lange spoorwegtunnels in de wereld:

57 km : St. Gothard (Zwitserland), 201353,8 km : Sei-Kan (Japan), 198850,45 km : Eurotunnel (Frankrijk-Engeland), 199434,5 km : Lötschberg (Zwitserland), 200728,4 km : Guadarrama (Spanje), 200726,4 km : Hakkôda (Japan), 201025, 8 km : Iwate-Ichinohe (Japan), 200222,2 km : Îyama (Japan), 2013

Websites waar u meer kunt te weten komen:De officiële website van de werf, met alle details over de voortgang van de werken, en fotogalerij, webcams van het

binnenste van de tunnel, de geschiedenis van de tunnel, werkaanbiedingen... www.alptransit.ch

Een website over de tunnel met beelden uit het boek "Gotthard via subalpina", van Maurice Schobinger : www.dautrepart.ch

En ook:Le diaporama du pont de Rion-Antirion, de langste hangbrug ter wereld.


De st gothard tunnel

ByTopolino

EINDE

www.fcbleid.com