beograd danas
Download
Skip this Video
Download Presentation
Beograd danas

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Beograd danas - PowerPoint PPT Presentation


 • 89 Views
 • Uploaded on

Beograd danas. Andrej Davidović.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Beograd danas' - alena


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
beograd danas

Beograd danas

Andrej Davidović

slide2
Beograd se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Nalazi se na mestu gde se reka Sava uliva u Dunav. Opasan je rekama sa tri strane, i zato je od davnina kontrolisao i bio stražar plovidbe ovim rekama. Zbog svog položaja sa razlogom se smatrao "kapijom" Balkana i "vratima" za centralnu Evropu.
zna aj
Značaj
 • Beograd spada medju najstarije gradove u Evropi.
 • Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika. Ima saobraćajni značaj, kao značajno drumsko i železnicko čvorište, a takode i medjunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar.
slide5
Beograd je takodje prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja. Tu je Srpska akademija nauka i umetnosti (osnovana 1886. kao Srpska kraljevska akademija); Narodna biblioteka Srbije (osnovana 1832); Narodni muzej (osnovan 1841.) i Narodno pozorište (osnovano 1869.). Grad je takode i sedište Beogradskog univerziteta, osnovanog 1808. i Univerziteta umetnosti. U skorije vreme otvoren je veci broj privatnih univerziteta koji nude visoko-školsko obrazovanje velikom broju mladog stanovništva Beograda
klima
Klima
 • Beograd ima umereno kontinentalnu klimu, sa četri godisnja doba. Jesen je duža od proleća, sa dužim sunčanim i toplim periodima - tzv miholjsko leto. Zime nisu previše oštre. Januar je najhladniji mesec,a juli najtopliji mesec.Prolece je kratko i kišovito, sa naglim prelazom u leto.
 • Jedna od karakteristika klime u Beogradu jeste košava - jugoistocni vetar, koji donosi vedro i suvo vreme
slide7
Skoro svakog dana u Beogradu se održava neki skup, manifestacija, festival, turnir, izložba, koncert, utakmica, predstava... I to od onih lokalnih - za društvo iz kraja, do onih velikih, internacionalnih, svetskog značaja. Beograd je bio domaćin mnogih velikih sportskih događaja, a klubovi iz Beograda su bili prvaci Evrope i Sveta. Kulturni život Beograda je bogat i raznovrstan.Galerije, koncerti, pozorišta, bioskopi svakoga dana nude zanimljive i raznolike sadržaje u kojima svako može da pronađe nešto za sebe
turizam
TURIZAM
 • Beograd je u poslednjih nekoliko godina aktuelna turistička destinacija na evropskom tržistu, a goste koji ga posećuju privlače naša kultura, atmosfera, gostoljubivost, dobre kulturne, sportske i zabavne manifestacije, gastronomija /kvalitetna hrana i piće, zabava. Beograd je grad koji se menja i razvija ubrzanim tempom. Grad u kojem je svako dobrodošao. Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Beograd – grad kulture, Beograd – pun inspiracije, grad za sport i opuštanje, grad festivala i muzike, Beograd – grad za odličan noćni život i zabavu.
neki znacajni dogadjaji u beogradu
NEKI ZNACAJNI DOGADJAJI U BEOGRADU
 • Ulica otvorenog srca – 1.januara svake godine, u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici
 • FEST – međunarodni filmski festival
 • Beogradski maraton
 • Noc muzeja
 • Beogradski beer fest
 • Medjunarodni susret dece Evrope – RADOST EVROPE
 • Beogradski sajam knjiga...
slide10
Neke znacajne grajevine, trgovi, mostovi Beograda:Hram svetog Save, Gradska skupština,Kalemegdan, Spomenik knezu Mihajlu na Trgu Republike
slide13
KRAJ
 • Februar , 2013.godine
ad