unitatea de invatare scene din viata de ieri si de azi n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
unitatea de invatare “Scene din viata de ieri si de azi”

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14

unitatea de invatare “Scene din viata de ieri si de azi” - PowerPoint PPT Presentation


  • 174 Views
  • Uploaded on

unitatea de invatare “Scene din viata de ieri si de azi”. orasul BUCURESTI. Bucurestiul de ieri si de azi. Bucurestiul zilelor noastre Aspecte din evolutia orasului surprinse in operele literare: - ”Ciocoii vechi si noi” de N. Filimon - ”Repausul dominical” de I. L. Caragiale

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'unitatea de invatare “Scene din viata de ieri si de azi”' - ailish


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
bucurestiul de ieri si de azi
Bucurestiul de ieri si de azi

Bucurestiul zilelor noastre

Aspecte din evolutia orasului surprinse in operele literare:

- ”Ciocoii vechi si noi” de N. Filimon

- ”Repausul dominical” de I. L. Caragiale

- ”Cartea nuntii” de G. Calinescu

scurta prezentare
SCURTA PREZENTARE

Numele orasului, Bucuresti, se spune ca a fost dat de catre Bucur, un cioban care purtandu-si oile pe acele meleaguri a botezat locurile dupa numele sau.

Capitala tarii, Bucuresti este cel mai mare oras , un loc important din punct de vedere economic, politic si istoric, MICUL PARIS, datorita numeroaselor monumente, muzee si a vietii pline de tumult istoric ,social si cultural .

Un punct de atractie cautat de vizitatorii capitalei este Palatul Parlamentului.

slide4
In opera scrisa de N. Filimon “Ciocoii vechi si noi” autorul prezinta la inceput clasa de mijloc si modul acestora de a-si petrece timpul liber prin gradinile de vara Breslea. Barbalata, Cismigiu si Giafer.

“… cand erau zilele cele mai frumoase uitand de griji si de probleme… intinzand o hora mare in care dansau de la cei mici pana la cei mai mari…”

Boierii si oamenii cei mai bogati se plimbau in calesti, Podul Mogosoaiei si al Targului de Afara erau locurile de “capetenie preimblarii “ boierilor. Gradina lui Scufa, via Brancoveanului din Dealul Spirii si gradina lui Belu de la Veacaresti erau locurile in care serveau masa doar boierii.

slide5
In opera scrisa de I. L. Caragiale Repaosul dominical ne este prezentat Bucurestiul in zilele de sarbatoare .

De Sf. Imparati Constantin si Elena, nea Iancu iese la plimbare pe Calea Victoriei unde era forfota mare de calesti, birji, automobile si exclama ”ce multime! ce eleganta! ce belsug!...cum rar se vade chiar in orasele cele mai prospere“. In rest “toate pravaliile cu obloanele lasate ca pleoapele in somn…”

slide6
Nea Iancu si prietenul sau Costica Parigoridi intalnesc in dreptul “lui Capsa“ un amic, pe care il “luara fara vorba multa“, la raspantia bulevardului inca doi amici pe care i-au “inhatat”, iar in dreptul legatiunii rusesti un alt prieten este “prizonier”.
slide7
In romanul “Cartea nuntii“ Bucurestiul este uimitor de modernizat, constructii moderniste presarau orasul, Palatul Asigurarii Generale se ridica in chipul unui masiv de sare babilonica spre cer, iar impreuna cu palatele Ciclop si Lido transforma bulevardul in artera de mare metropola.

Palatul Societatii de Telefoane “micul zgaraie nori in fier si blocuri de piatra“ transforma Calea Victoriei in Broadway.

slide8
In opera literara Ciocoii vechi si noi scrisa de Nicolae Filimon vestimentatia oamenilor din clasa de mijloc era foarte diferita fata de a boierilor sau a celor de rang mai inalt decat ei. Astfel cojocarul subtire purta o caciula de cauciuc spre deosebire de bogatas care avea pe cap o adevarata comoara.
slide9
In opera literara Repaosul dominical observam ca societatea este impartita in provincie si oras, iar clasele sociale in “oameni de conditie frumoasa in societate“ (cei bogati) si “mitocanimea parvenita, prostimea eleganta“ (oamenii de rand, muncitorii).
slide10
In romanul Cartea Nuntii autorul ne prezinta o societate moderna , alcatuita din clasa muncitoare si intelectualitate. Personajul principal, Jim Marinescu, este un tanar student care are idei moderne despre viata, un visator, greu inteles de baba Chiva, putem spune ca aici si-au dat intalnire noul cu vechiul.
nota personala
NOTA PERSONALA

Cele trei opere literare pun in evidenta viata Bucurestiului in epoci diferite si transformarile care au avut loc in evolutia spre modern si dezvoltare .

Nimic nu sta pe loc, totul sufera transformari, iar toate acestea nu se pot vedea mai bine ca in scrierile lasate pentru cei ce vor veni.

bucurestiul de azi
BUCURESTIUL DE AZI

Astazi Bucuresti este o capitala europeana unde evenimentele mondene sunt la ordinea zilei, cum ar fi vizita unor personalitati, care face dovada acestui fapt.

slide13
In Bucuresti au loc tot felul de evenimente. Paradele militare sunt deosebite atunci cand militarii nostri defileaza pe sub Arcul de Triumf care se afla in centrul orasului.
  • Acest punct turistic atrage anual in jur de 1.000.000 de turisti care se opresc aici si isi pun dorinte care cred ei ca se vor indeplini.
  • Orasul Bucuresti are cu ce sa se mandreasca din toate punctele de vedere. Consider ca este un oras al viselor sau cum e bine spus - “Micul Paris”
bibliografie
bibliografie
  • Limba şi literatura română (manual pentru clasa a X-a), A. Costache, F. Ioniţă, Ad. Săvoiu, Grup editorial Art, Bucureşti, 2005;
  • Literatura română (repere critice fundamentale), N. Cozma, G. Scoruş, ed. Aula, Braşov, 2001;
  • Cecilia Stoleru, Literatura română-comentarii literare, ed. Pestalozzi, Bucureşti, 2004;
  • www.google.ro
ad