Utilizarea avansat a instrumentelor tic
Download
1 / 38

UTILIZAREA AVANSAT? A INSTRUMENTELOR TIC - PowerPoint PPT Presentation


 • 198 Views
 • Uploaded on

UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC. Şcoala – membru activ al societăţii informaţionale POSDRU/87/1.3/S/62979. MODULUL I. UTILIZAREA AVANSAT Ă A CALCULATOARELOR PENTRU PREG Ă TIREA LEC Ț IILOR , ÎN PREDARE Ș I EVALUARE. III. UTILIZAREA AVANSAT Ă A

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'UTILIZAREA AVANSAT? A INSTRUMENTELOR TIC' - adina


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Utilizarea avansat a instrumentelor tic

UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

Şcoala – membru activ al societăţii informaţionale

POSDRU/87/1.3/S/62979


Modulul i utilizarea avansat a calculatoarelor pentru preg tirea lec iilor n predare i evaluare
MODULUL I. UTILIZAREA AVANSATĂ A CALCULATOARELOR PENTRU PREGĂTIREA LECȚIILOR, ÎN PREDARE ȘI EVALUARE

III.UTILIZAREA AVANSATĂA

INTERNETULUI ÎN PROCESUL DE PREDARE

 • III.1. UTILIZAREA INTERNETULUI PENTRU OBTINEREA DE MATERIALE EDUCATIONALE FOLOSIND BIBLIOTECI VIRTUALE

 • III.2. UTILIZAREA INTERNETULUI PENTRU OPTIMIZAREA STRATEGIILOR ȘI ACTIVITĂȚILORDIDACTICE


Utilizarea avansat a instrumentelor tic
III.1. UTILIZAREA INTERNETULUI PENTRUOBȚINEREA DE MATERIALE EDUCAȚIONALEFOLOSIND BIBLIOTECI VIRTUALE

Obiectivele Capitolului

Pe parcursul acestui capitol veți învăța despre:

 • Ce este o bibliotecă virtuală.

 • Motoare de căutare și biblioteci virtuale

  - Câteva exemple de biblioteci virtuale


Iii 1 1 biblioteca clasic biblioteca virtual
III.1.1.Biblioteca clasică, Biblioteca Virtuală

Biblioteca clasică este un loc în care materiale artistice și literare, cum ar fi cărți, publicații periodice, ziare, reviste, înregistrări, materiale foto și video sunt păstrate pentru citire, referențiere și împrumut.

Biblioteca Virtuală (digitală) este o bibliotecă alcătuită din colecții de date electronice aflate în „biblioteci electronice”interconectate între ele prin intermediul rețelelor de calculatoare.

Astăzi, atât bibliotecile clasice cât și cele virtuale, sunt construite ca depozite și puncte de acces pentru materiale tipărite, audio și video suportate în numeroase formate: hărți, documente, microfilme, casete audio, CD-uri, DVD-uri, jocuri video, cărți electronice și multe alte resurse electronice. Termenul de Librărie hibridă se folosește pentru a desemna o librărie care conțin atât colecții digitale, cât și colecții fizice. Majoritatea bibliotecilor fizice oferă facilități publice pentru accesul la resursele în format electronic prin intermediul Internetului.


Iii 1 3 motoare de c utare i biblioteci virtuale
III.1.3.Motoare de căutareși biblioteci virtuale

Motoarele de căutare sunt programe specifice care accesează continuu și automat Internetul. Acestea sunt menite să minimizeze timpul de acces, localizare și prezentare a informațiilor dorite de utilizatori. Unele motoare de căutare specializate, cum ar fi Google Scholar oferă utilizatorului o cale de a căuta de resurse academice, articole sau lucrări de cercetare, o paletă foarte largă de resurse.

 • Datorită algoritmilor de căutare motoarele de căutare devin tot mai precise în găsirea și furnizarea informației, ocolind bibliotecile virtuale. Bibliotecile virtuale au posibilitatea de a-și face serviciile mult mai accesibile prin intermediul unui motor de căutare – spre exemplu, prin publicarea integrală a catalogului lor de materiale. Aceasta dă posibilitatea unui motor de căutare de a posta rezultatul cu un link spre biblioteca virtuală respectivă.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Sarcină de lucru

.

 • Căutați pe Internet poezia lui George Coșbuc ”Cetatea Neamțului” utilizând un motor de căutate (Google)

 • Accesați câteva biblioteci virtuale în limba română (BIBLIOR.NET http://biblior.net/, sau Biblioteca Academiei Române http://www.biblacad.ro/)

 • Comparați amploarea și diversitatea informație oferită de motorul de căutare versus bibliotecă virtuală.

 • Dați un verdict.

 • Găsiți o explicație.


Iii 1 4 biblioteci virtuale exemple
III.1.4.Biblioteci virtuale – exemple

Google books - http://books.google.com/

Este un serviciu al Google care permite căutarea unui text în interiorul cărților pe care Google le-a scanat, convertit la text folosind algoritmi de ocr-izare (optical character recognition) și salvat în propriile baze de date. Serviciul a fost prezentat publicului pentru prima dată la Frankfurt Book Fair în octombrie 2004, numit înainte Google Print. Numărul actual al cărților scanate în cadrul serviciului propriu la peste 15 milioane. Majoritatea lucrărilor scanate nu mai sunt disponiblie în format tipărit sau disponibile comercial.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

www virtual library - http://vlib.org/

Biblioteca Virtuală a World Wide Web a fost primul index al conținutului World Wide Web și încă operează ca un director de texte electronice și de surse de informații pe web. A fost inițiat de Tim Berners Lee, creatorul HTML și al WWW-ului, în 1991 la CERN, în Geneva.

Spre deosebire de site-urile comerciale, biblioteca este condusă de o federație de voluntari, care compilează pagini de legături cheie pentru domeniile particulare în care sunt experți.

Conținutul său este găzduit de sute de servere în jurul lumii. Un set al paginilor indexate care apoi rutează către toate aceste biblioteci individuale este menținut la adresa http://vlib.org/, Site-ul oferă un motor de căutare propriu rulează la adresa http://vlsearch.org/index .


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Internet Archive – Arhiva Internetului www.archive.org

Arhiva Internetului este o bibliotecă virtuală non-profit, cu țelul declarat - ”accesul universal la toată cunoașterea”. Accesul online este nerestricționat, fără costuri.

Oferă acces permanent și spațiu de stocare colecțiilor de materiale digitizate, incluzând site-uri web, muzică, filme, cărți.

Arhiva permite publicului larg atât descărcarea materialelor disponibile, cât și upload-ul materialelor proprii pe serverele arhivei.

Internet Archive conduce, în nume propriu, unul dintre cele mai mari proiecte de digitizare din lume.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Nasa Images – http://www.nasaimages.org/

Nasa Images este o bibliotecă virtuală creată printr-un parteneriat între Internet Archive și NASA pentru a pune la dispoziția publicului larg o colecție impresionantă de imagini, materiale audio, video aparținând NASA. Biblioteca a fost lansată în iulie 2008 și are deja peste 100.000 înregistrari on-line.

 • arXiv – http://arxiv.org/

 • Bibliotecă virtualăarXiv oferă o versiuni electronice ale unor lucrări științifice în domenii precum matematică, fizică, astronomie, biologie, calculatoare, statistică. La data de 3 octombrie 2008, arXiv.org a trecut de pragul de 500.000 articole, cu mai mult de 5.000 articole noi postate în fiecare lună. Lucrările științifice pot fi depuse în mai multe formate, incluzând LaTex, pdf, docx, pentrufiecare domeniuexistă o echipă de moderatori care supervizează lucrările depuse. Majoritatea lucrărilor depuse electronic sunt apoi publicate în jurnale de specialitate.


Biblioteci virtuale n limba rom n
Biblioteci virtuale în limba română

 • BIBLIOR.NET - http://biblior.net/

 • Agonia română http://agonia.ro/index.php/clasics/all/

 • Biblioteca Academiei Române- http://www.biblacad.ro/

 • Biblioteca Metropolitană București

  - http://www.bmb-on-line.ro/scripts/master.htm


Iii 2 utilizarea internetului pentru optimizarea strategiilor i activit ilor didactice
III.2. UTILIZAREA INTERNETULUI PENTRUOPTIMIZAREA STRATEGIILOR ȘI ACTIVITĂȚILORDIDACTICE

Capitol are ca scop prezentarea unor modalități prin care utilizarea Internetului în scop educațional potențează activitățile didactice.

Privind Internetul din perspectiva educațională, trebuie să subliniem faptul că acest mediu este un mediu preponderent de informare și mai puțin de formare. Ne revine nouă, cadrelor didactice, răspunderea de a informa elevii și de a-i convinge că informațiile de pe Internet trebuiesc privite cu discernământ.


Iii 2 1 utilizarea motoarelor de c utare
III.2.1.Utilizarea motoarelor de căutare

Conectarea calculatoarelor la Internet ne oferă posibilități de informare instantanee referitoare la orice domeniu. La ora actuală există peste 100 de milioane de adrese de pagini web, iar dacă luăm în considerare faptul că fiecare pagina web este alcătuită din mai multe fișiere, ajungem la un număr de ordinul miliardelor de fișiere al căror conținut poate fi accesat online.

Dacă dorim să utilizăm la clasă informațiile prezentate pe Internet, este absolut necesar ca în prealabil să studiem conținutul site-urilor pe care dorim să le folosim. Uneori, pentru a crește numărul vizitatorilor, autorii unor site-uri trec în zona cuvintelor cheie ale paginii web informații care nu au legătură cu conținutul site-ului respectiv.

Nu toată informația prezentă pe internet este verificată, corectă și deci folositoare, elevii nu sunt suficient de educați pentru a utiliza în mod critic informațiile pe care le găsesc cu atâta ușurință pe Internet.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic
Cum putem instrui elevii să selecteze, filtreze, să utilizeze informațiile preluate de ei de pe Internet?

1. Să-i încurajăm să solicite consultarea unui cadru didactic de specialitate atât asupra conținutului cât și asupra surselor de informare;

2. Informare prin consultarea mai multor surse, urmată de confruntarea datelor;

3. Verificarea corectitudinii conținuturilor din punct de vedere gramatical, a normelor de tehnoredactare etc;

4. În mod obligatoriu, trebuie precizate la bibliografie sursele de documentare utilizate pentru realizarea unui material. Nu în ultimul rând, precizăm faptul ca informațiile publicate și preluate de pe Internet se supun legii dreptului de autor.


Utilizarea motoarelor de c utare pentru g sirea informa iei
Utilizarea motoarelor de căutare pentru găsirea informației

Un motor de căutareeste o aplicație software care:

 • Oferă posibilitate de a preciza cuvintele cheie după care dorim să se efectueze căutarea informațiilor;

 • Returnează și prezintă pe ecran, în mod uzual, în cel mai scut timp, o listă care conține adresele paginilor web, ale căror conținut corespunde cuvintelor cheie precizate precum și o scurtă descriere a lor;

 • În permanență actualizează baza de date a motorului de căutare - toate informațiile sunt dinamice, zilnic apar site-uri noi pe o tema dată, altele cu informații perimate dispar.


A drese ale celor mai p opulare motoare de c utare
A informațieidrese ale celor mai populare motoare de căutare:

 • www.google.com,

 • www.yahoo.com,

 • www.altavista.com,

 • www.excite.com,

 • www.lycos.com.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

1. Deschidem un informațieibrowser web, Internet Explorer, MozilaFireFox, Google Chrome etc.;2. Scriem adresa motorului de căutare;3. În fereastra care va apărea vom preciza cuvintele cheie care descriu cât mai concis informațiile căutate;

Pentru a utiliza un motor de căutare, vom proceda astfel:


Combinarea criteriilor de selec ie ntr o c utare
Combinarea criteriilor de selecţie într-o căutare informației

Motoarele de căutare oferă operatori logici cum sunt OR, AND, NOT. pentru a construi relaţii logice între cuvintele cheie.

 • Folosim operatorul OR între două cuvinte cheie, pentru a căuta informaţii şi concepte sinonime, întorcând astfel toate înregistrările unice, ce conţin primul, al doilea sau ambii termeni incluşi.

 • Operatorul AND (similar cu +) inserat între două cuvinte cheie va determina întoarcerea strict a rezultatelor care conţin ambele cuvinte cheie. Căutarea ce combină mai mulţi termeni va avea un grad mai înalt de specificitate.

 • Operatorul NOT (similar cu -) permite excluderea informaţiilor (paginilor Web) care conţin termenii introduşi după el.

 • Unele motoare de căutare printre care se numără şi Google pun la dispoziţie facilităţi avansate de căutare şi oferă suport de operare pentru mai multe limbi.


Aplica ie practic
Aplicaţie practică: informației

Identificați câte un site pentru fiecare din cerințele următoare:

 • conține cuvintele: implicare TIC educație, ordinea cuvintelor nefiind importantă și nici nu este obligatorie existența tuturor termenilor în document

 • conține cuvântul educație și nu conține cuvântul calculator

 • conține în titlu exact cuvintele competențe TIC

 • documente word cu extensia doc care conțincuvântul TIC

 • prezentări PowerPoint cu extensia pps care conțin cuvintele TIC


Iii 2 2 site uri i forumuri educa ionale mesageria electronic
III.2.2. informațieiSite-uri și forumuri educaționale. Mesageria electronică

 • Acest site își propune să contribuie la formarea și dezvoltarea competențelor de utilizare în condiții cât mai sigure a Internetului.

 • Informațiile prezentate sunt utile atât pentru copii cât și pentru adulți, în special pentru educatori.

 • Site-ul oferă servicii de chat (discutii on-line în direct), numere de telefon la care pot apela cei care au nevoie de explicații, o adresă de e-mail pentru transmiterea de mesaje.

 • Site-ulhttp://www.sigur.info/


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Site-ul: informațieihttp://www.edu.ro/

Acesta este site-ul oficial al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Aici se regăsesc informațiile legislative legate de domeniul educațional, noutățile din acest domeniu, date referitoare la organizarea examenelor și a concursurilor, proiecte educaționale etc.

Site-ul: http://www.intel.com/about/corporateresponsibility/education/programs/intelteach_ww/index.htm

Accesând acest site veți obține informații despre un proiect educațional de mare anvergură, proiect desfășurat și în țara noastră. Proiectul Intel® Teachdesfășurat și în țara noastră sub numele - Instruirea în societatea cunoașterii.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Exercițiu informației

Cu ajutorul unui motor de căutare, aflaţi mai multe informaţii despre proiectul Intel®Teach- Instruirea în societatea cunoaşterii. Notaţi adresele site-urilor care oferă date despre acest proiect internaţional.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Sistemul Educaţional Informatizat (SEI) informației

Site-ul: http://portal.edu.ro/

 • Un astfel de site este mai mult decât o simplă pagină web. Vă invităm să accesați link-urile de pe ecranul care va apărea după tastarea adresei precizate anterior, în special cel care se referă la prima proiecție 3D a unor obiecte educaționale.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Portalul SEI informației(Sistemul Educaţional Informatizat), pe lângă oferirea de informații dedicate domeniului educațional, pune la dispoziție și alte servicii. Unul dintre acestea este cel numit forum. Acest mod de comunicare oferă posibilitatea de a propune subiecte de discuție, de a posta comentarii referitoare la acest subiect sau la subiectele propuse de utilizatorii site-ului. Forumul este public, dacă dorim să postăm comentarii trebuie să ne înregistrăm pe site pentru a ne crea un cont.


Alt oportunitate a internetului este mesageria on line n direct chat
Altă oportunitate a Internetului este mesageria on-line în direct (chat)

Prin intermediul acestui mod de comunicare avem posibilitatea să dialogam în direct cu utilizatorii site-ului care oferă acest serviciu. Vă ilustrăm utilizarea unui serviciu de chat oferit de site-ul yahoo.com.


Crearea i administrarea unui wiki utiliz nd platforma wikispaces com
Crearea și administrarea unui direct (chat)wikiutilizând platforma wikispaces.com

Pentru a crea un propiul wiki, în bara de adrese a browser-ului de Internet introduceți URL-ul: http://www.wikispaces.com

Clic în zona menționată


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Se introduce numele utilizatorului (poate conține doar litere, cifre, underscore(_) sau semnul minus), parola și adresa de e-mail. Apoi efectuați clic pe butonul Join Now.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

În fereastra următoare efectuați clic pe litere, cifre, underscore(_) sau semnul minus), parola și adresa de e-mail. Apoi efectuați clic pe butonul Join Now.New Wiki

Veți primi un e-mail în care vi se cere să confirmați solicitarea creării unui spațiu wiki.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

Introduceți numele pentru wiki. El trebuie să fie unic în baza de date a platformei.

Bifați una din variante (recomandat ar fi Protected)

Alegeți tipul wiki-ului

Finalizare


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

 • Acum sunteți administratorul wiki-ului baza de date a platformei.

 • Verificați email-ul (verificați și în Spam)

 • Veți găsi un mesaj în care vi se comunică numele de utilizator cu care aveți acces ca administrator al noului site creat și vi se cere confirmarea pentru crearea wiki-ului.


Utilizarea avansat a instrumentelor tic

După crearea wiki-ului începeți administrarea lui. baza de date a platformei.

Pentru editarea paginii efectuăm clic pe butonul Edit.


Editarea paginii
Editarea paginii baza de date a platformei.

Sunt afișate instrumente de formatare text, inserare hyperlink-uri, tabele…


Administrarea wiki ului
Administrarea wiki-ului baza de date a platformei.

Crearea proiectelor

Gestionarea paginilor și a fișierelor

Gestionarea membrilor

Modificări recente

De aici coordonați elementele paginii dumneavoastră pentru a stabili aspectul conținutului, cine poate vizualiza şi edita wiki


Sec iunea pagini i fi iere
Sec baza de date a platformei.țiunea Pagini și fișiere


Gestionarea membrilor
Gestionarea membrilor baza de date a platformei.


Activit i recente
Activități recente baza de date a platformei.


Administrare manage wiki
Administrare baza de date a platformei.(Manage wiki)


Exerci iu
Exercițiu baza de date a platformei.

Realizati un site de tip wiki pentru clasele la care predati. Utilizati acest site

pentru a trasa sarcini de lucru elevilor pe o tema data. Solicitati elevii sa-si

publice pe site materialele realizate si sa-si exprime opiniile, sa vina cu

sugestii de îmbunatatire a materialelorcolegilor. Recompensatiprin note

elevii care au publicatmaterialeinteresante.